Urheilu

Sumun keskeltä sujahtaa kelkkailija Tristan Jeskanen –– hän muutti Yhdysvalloista Lahteen ja unelmoi talviolympialaisista sinivalkoisessa edustusasussa

Haaveena on perustaa myös kokonaan uusi Kelkkailuliitto vanhan tilalle.

Lahti

Sakea sumu peittää maisemaa Pajulahden urheilupuiston ympäristössä Lahden Nastolassa. Pian sumusta ilmestyy hahmo, joka makaa jalat edellä ja selällään jonkin kapineen päällä.

Hahmo sujahtaa ohi melkoista vauhtia ja katoaa sumuun. Kovimmillaan vauhti voi nousta 140 kilometriin tunnissa, mutta nyt vasta harjoitellaan.

Hahmo on Tristan Jeskanen ja kapine yhden miehen ohjaskelkka. Yhdysvalloissa syntynyt Jeskanen on tullut Lahteen erikoiseen lähetystyöhön. Hän haluaa levittää kelkkailun ilosanomaa suomalaisille.

”Kelkkailusta voi tulla yhtä suosittua kuin curlingista vuonna 2006”, Jeskanen sanoo ja tarkoittaa Markku Uusipaavalniemen joukkueen saamaa olympiahopeaa Torinon talviolympialaisissa.

Jeskanen itse haluaa edustaa Suomea vuoden 2018 talviolympialaisissa Pyeongchangissa Etelä-Koreassa. ”Se on realistinen tavoite”, hän sanoo.

Jeskanen on Yhdysvaltojen ja Suomen kansalainen. Amerikkalaisena hän on voittanut nuorten MM-hopeaa joukkuekisassa vuonna 2014. Suomalaisena hän laski viime kaudella maailmancupissa sijalle 29.

Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen maailmancupiin osallistunut ohjaskelkkailija ja ensimmäinen cupin pisteitä saavuttanut suomalainen. Suomen edustusoikeuden 20-vuotias kelkkailija sai vuonna 2015.

”Se oli minulle iso juttu ja valtava kunnia. Rakastan Suomea enkä ottaisi enää Yhdysvaltojen edustusoikeutta edes rahasta.”

Jeskasen piti alkujaan mennä kesällä Suomen armeijaan, mutta se komennus siirtyi parilla vuodella mahdollisten olympialaisten takia.

Matka Pyeongchangiin 2018 on kivinen ja pitkä, muttei toivoton. Hänen pitää lunastaa maapaikka olympialaisiin ja vakuuttaa valitsijat, että hän pystyy laskemaan kuudentoista parhaan joukkoon.

Marraskuussa alkavalla uudella kaudella Jeskanen kilpailee Suomen edustajana lajin MM-kisoissa tammikuussa Saksassa ja käy maailmancupin kilpailuissa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Etelä-Koreassa ja Euroopassa.

Kausi maksaa noin 19 000 euroa, ja raha on tiukassa. Yhdysvalloissa asuvat vanhemmat maksavat osan kuluista, loppu yritetään saada sponsoreilta.

Suomen Olympiakomitea ei tue Jeskasta ainakaan tässä vaiheessa. ”Olympiakomitea on tukenut muulla tavalla. Se on auttanut minua löytämään oikeita ihmisiä.”

Vanhempien lisäksi Jeskasen tukijoukon muodostavat urheilumanagerit Jukka Virtanen ja Mikko Peltonen sekä Lahdessa asuva kihlattu. Erillistä valmentajaa ei ole.

Virtanen ja Peltonen yrittävät hommata Jeskaselle sen verran rahaa, että hän pystyy harjoittelemaan ja kilpailemaan. ”Tämä on niin erikoinen projekti, että haluamme auttaa”, Virtanen sanoo.

Jeskasen haaveena on, että Lahteen saataisiin oma kelkkarata. Nyt lähimmät kelkkaradat ovat Norjassa, Saksassa ja Itävallassa.

Kansainvälinen ohjaskelkkaliitto FIL avustaa omalla tahollaan, että kelkkailijoiden määrä maailmalla kasvaisi. FIL antaa Jeskaselle 3 500 eurosta vouchereita, joilla hän voi maksaa ratamaksuja Euroopassa.

FIL myös järjestää erillisiä harjoitusleirejä pienten maiden kelkkailijoille. ”Toistaiseksi voucherit ovat vain keltaisia papereita, mutta niistäkin on apua”, Jeskanen sanoo Pajulahden palloiluhallin kahviossa.

Hän ymmärtää jonkin verran suomea, mutta käyttökielenä on englanti. ”Opiskelen koko ajan lisää, mutta suomi on vaikea kieli”, sanoo Jeskanen, joka on työharjoittelussa Lahden 4H-yhdistyksessä.

Hänen Varkaudessa syntynyt isänsä Sami Jeskanen lähti aikoinaan vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin ja on nykyisin yliopistossa historian opettajana. Äiti on yhdysvaltalainen.

Kelkkaradan lisäksi Jeskanen haaveilee uuden ohjaskelkkaliiton perustamisesta. Suomessa tosin on ennestään Kelkkailuliitto, mutta se toimii vain paperilla.

Jeskasella on vilpitön halu kehittää lajia myös järjestötasolla ja saada Suomeen laskijoita.

”Uutta liittoa ei voi perustaa ennen kuin vanha lakkautetaan. Urheilijan kannalta kyse on joutavasta järjestöhässäkästä”, Virtanen sanoo.

”Tärkeintä on, että voin edustaa Suomea”, jatkaa Jeskanen, joka asui pienenä hetken aikaa Lahdessa. Hänen neljätoistavuotias siskonsa on myös kelkkailija ja haluaa muuttaa Suomeen.

Heidän isovanhempansa asuvat vain muutaman sadan metrin päässä paikasta, jossa Jeskanen laskee asvaltilla pyörien päällä. Oikealla radalla kelkan alle vaihdetaan terät.

Jeskasen kelkka on tehty Latviassa. Lasikuituinen väline on yllättävän painava, 23 kiloa. ”Peruskelkka”, Jeskanen sanoo 6 000 euroa maksaneesta sijoituksestaan. Kelkat tehdään käsityönä. Nopea kelkka myötäilee laskijan vartaloa ja tuottaa mahdollisemman vähän kitkaa.

Kilpaillessaan hintelä Jeskanen käyttää vyötäisillään kolmentoista kilon lyijystä tehtyjä lisäpainoja. ”Säännöt sallivat niin, ja voit uskoa, että laskiessa tulee hiki, ja jalatkin ovat kuin lyijyä.”

Tristan Jeskanen

 Syntynyt 5. helmikuuta 1996 New Yorkissa.

 Muuttanut pysyvästi Suomeen.

 Kihloissa.

 Aloitti kelkkailun 8-vuotiaana.

 Harrastanut myös jalkapalloa ja baseballia.

 Nuorten MM-hopeaa 2014 yhdysvaltalaisena.

 Miesten maailmancupin osakilpailussa parhaimmillaan 13:s kaudella 2014–2015 parikilpailussa Justin Krewsonin kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kelkkailu
 • Tristan Jeskanen
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 2. 2

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 3. 3

  Lammikoita, kumilastoja ja vesihöyryä – Malesiassa pelataan jääkiekkoturnaus ostoskeskuksessa: ”Monesti kiekko hukataan, kun se jää veteen”

 4. 4

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 5. 5

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 2. 2

  Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

 3. 3

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 4. 4

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 5. 5

  Messi teki erikoisen ”hattutempun” ainutlaatuisessa pelipaidassa – Real taiteili häikäisevän osuman koko joukkueen yhteistyönä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  4. 4

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  7. 7

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  8. 8

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  9. 9

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  10. 10

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää