Valikko
Urheilu

Urheiluraati: Mitalit ovat vahva itseisarvo – ”Aikuistason huippu-urheilussa ei ole pohjimmiltaan mistään muusta kyse kuin menestyksestä”

Koripallovalmentaja Hanno Möttölän mukaan olympialaisissa ”mitalit ja top-10-sijoitukset ovat niitä, mitä haetaan ja mihin pitää pyrkiä”.

Kymmenistä urheilu- ja yhteiskunnallisista vaikuttajista koostuva Reilu Peili -raati pitää mitaleja huippu-urheilussa vahvana itseisarvona. 70 prosenttia raadin vastaajista vastasi myönteisesti kysymykseen ”Onko mitalimäärällä väliä?”.

Raati pohti mitalimäärän merkitystä, koska suomalaisten jääminen Rion olympialaisten mitalikamppailujen ulkopuolelle herätti aikaiseksi runsaasti keskustelua. Raadin mukaan huippu-urheilu on kilpailua, jossa tulokset ja mitalit ratkaisevat.

”Aikuistason huippu-urheilussa ei ole pohjimmiltaan mistään muusta kyse kuin menestyksestä. Toki pitää tiedostaa missä kohtaa uraansa urheilija on ja mitkä ovat realistiset menestysmahdollisuudet. Kyllä olympialaisissa mitalit ja top-10-sijoitukset ovat niitä, mitä haetaan ja mihin pitää pyrkiä”, sanoo koripallovalmentaja Hanno Möttölä.

Suomen olympiajoukkueen kisapappi Leena Huovinen yhtyy Möttölän ajatuksiin ja korostaa, että menestystä mitataan ennen kaikkea mitaleilla.

”Kun puhutaan huippu-urheilusta, se on huippu-urheilua. Siinä pitää olla sitoutunut menestyksen tavoitteluun. Menestyksen ydinmittarit ovat saavutettujen mitalien väri ja lukumäärä. Ytimen ympärillä on toki muitakin mittareita, joita urheilija, hänen valmentajansa ja taustajoukkonsa voi asettaa kunkin uran ja oman tilanteen mukaan”, Huovinen kertoo.

Suomen aikuisurheiluliiton toiminnanjohtaja Vesa Lappalainen miettii, että ihmisten mieleenkin jäävät urheilusta ennen kaikkea mitalit.

”Urheilussa tuloksen lisäksi on mitali, joka jää, ja se muistetaan. Useasti tulos unohtuu, mutta mitali ei. Tässä on yksi syy mitalin tärkeydelle. Mitali tuo myös menestyksen tunteen niin urheilijalle itselleen kuin kansakunnalle kokonaisuudessa. Menestyksen tunne syntyy mitalista ja se on palkinto tehdystä työstä”, Lappalainen analysoi.

Valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Timo Heinonen pohtii, että mitalit voivat parhaimmillaan luoda laajemmankin yhteiskunnan hyvinvointiin johtavan kierteen.

”On varmasti totta myös se, että menestys luo laajemminkin hyvää ilmapiiriä maahamme ja voi parhaillaan tukea jopa taloudenkin kasvua”, Heinonen sanoo.

Kainuun Liikunta ry:n aluejohtaja Teemu Takalo sanoo, että mitalien määrällä on väliä liikunnan ja urheilun yleisen kiinnostavuuden kannalta: mitalit vaikuttavat suoraan liikunnan ja urheilun harrastajamääriin. Samaan hengenvetoon Takalo linjaa, että saavutuksia, tarinoita ja henkilökuvia tulisi nostaa enemmän esiin lajeissa, joissa menestystä ei mitata olympiamitaleilla.

”Liikuntakulttuuri muuttuu, ja monelle nuorelle esikuvat liikunnassa ja urheilussa löytyvät muualta kuin MM-kisoista tai olympialaisista”, Takalo sanoo.

Liikuntasosiologi Arto Tiihonen muistuttaa, että on kunnioitettava kulloisenkin urheilevan sukupuolen arvoja: myös sitä, miten tärkeinä he kokevat mitalit.

”Jos nuori, urheileva sukupolvi ei pidä mitalien saamista kovin tärkeänä asiana, niin mitäs me vanhemmat sukupolvet katsomoissakaan olemme heiltä niitä vaatimaan? Jos taas kyse on siitä, että huippu-urheilujärjestelmämme ei tue oikeilla tavoilla nuoria urheilijoita heidän mitalitavoitteissaan, tulisi vähäisen mitalimäärän johtaa tarpeellisiin muutoksiin järjestelmissä”, Tiihonen toteaa.

Reilu Peili -raadin mukaan on tärkeää tiedostaa menestysodotusten realistisuus. Moni raatilainen pohtii, että parhaaseensa pyrkiminen ja siihen kisatilanteessa pääseminen on riittävä tulos.

”Jokaisella urheilijalla on omat tavoitteensa asetettuna, ja vaikka kuinka kliseinen sanonta olisi, urheilija pyrkii parhaaseensa. Jos siihen pääsee kilpailutilanteessa, niin se riittää. Kisan jälkeen katsotaan sitten, mihin se riittää tuloslistassa”, kommentoi Olympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtaja Mikko Ronkainen.

30 prosenttia raatilaisista oli sitä mieltä, ettei mitalien määrällä ole väliä.

”Mitalien itseisarvoinen tavoittelu nykyisessä kilpailutilanteessa edellyttää sellaisia satsauksia ja harmaalle vyöhykkeelle menemistä, jotka eivät ole järkeviä mitalien tuottamaan hetkelliseen iloon nähden, Suomen Kuvalehden toimittaja Tuomo Lappalainen sanoo.

”Mitaleja tärkeämpää on saada koko väestö liikkumaan. Erityisesti lasten liikkumiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Verenmaku suussa ja mitalit mielessä liikkumisesta tulee pakonomaista suorittamista. Vähemmän kilpailua ja enemmän yhdessä tekemistä” linjaa Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Reilu Peili -raadilta tuli yhteensä 50 vastausta. 35 henkilöä vastasi kysymykseen ”Onko mitalimäärällä väliä?” kyllä ja 15 vastasi ei. Kaikki vastaukset näkyvät täällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilupolitiikka
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Nopeuslaskun uranuurtaja Kalevi ”Häkä” Häkkinen kuollut –”Mitään en jättäisi elämässäni tekemättä”

 2. 2

  Räikkönen nieli lievän pettymyksen, vaikka kisa oli parempi kuin moneen vuoteen

 3. 3

  Hiipuva maalitykki Aleksandr Ovetškin osuu sittenkin, rikkoi harvinaisen merkkipaalun NHL:ssä

 4. 4

  Laura Manninen juoksi maratonin ME:n hallissa

 5. 5

  Bottas ei harkinnutkaan Lewis Hamiltonin ohittamista: ”Äärimmäisen vaikeaa olisi ollut yrittää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

 2. 2

  IFK:ta häiriköitiin Turkuhallissa, nuoret ryntäsivät joukkueen pukukoppi­käytävälle

 3. 3

  Nopeuslaskun uranuurtaja Kalevi ”Häkä” Häkkinen kuollut –”Mitään en jättäisi elämässäni tekemättä”

 4. 4

  Laura Manninen juoksi maratonin ME:n hallissa

 5. 5

  Yön NHL-kierros: Sebastian Aho ennätysputkessa – Barkov loisti murskavoitossa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 3. 3

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  El País: Laulajatähti Shakira ei saa kutsua Lionel Messin häihin – syynä morsiamen pitkävihaisuus

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  6. 6

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  7. 7

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   Nopeuslaskun uranuurtaja Kalevi ”Häkä” Häkkinen kuollut –”Mitään en jättäisi elämässäni tekemättä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  9. 9

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  10. 10

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää