Urheilu

Suosikit valmiina tuhoamaan vastustajansa – Suomen elektronisen urheilun maajoukkue kilpailee Indonesian MM-turnauksessa

Elektronisen urheilun eli videopelien kilpailullisen pelaamisen MM-kisat käydään torstaista sunnuntaihin Indonesian Jakartassa.

Sanovatko nimet Niko ”naSu” Kovanen, Juho ”Juhob” Lampinen, Miikka ”SuNny” Kemppi, Tony ”arvid” Niemelä ja Aleksi ”Aleksib” Virolainen mitään? Eivät ehkä vielä, mutta he ovat tietokoneilla tahkottavan lajinsa tähtiä, jotka omalta osaltaan koettelevat perinteisiä käsityksiä siitä, mitä on urheilu.

He ovat Suomen MM-mitalitoivoja lajissa, jonka mestaruusturnauksissa liikkuvat parhaimmillaan miljoonapotit.

Elektronisen urheilun eli videopelien kilpailullisen pelaamisen MM-kisat käydään torstaista sunnuntaihin Indonesian Jakartassa. Kovanen, Lampinen, Kemppi, Niemelä ja Virolainen muodostavat siellä Suomen viisihenkisen joukkueen taktisessa ammuntapelissä Counter-Strike: Global Offensivessa.

Pelaaja kuuluu Counter-Strikessa (CS) terroristien tai erikoisjoukkojen joukkueeseen. Tavoitteena on tappaa vastakkaisen joukkueen pelaajat, virittää pommi tai purkaa se.

CS:ssä reaktioiden on pelattava salamannopeasti, pään on pysyttävä kylmänä, ja joukkuetaktiikan täytyy olla selkäytimessä. Suomen joukkueella nämä ominaisuudet ovat kunnossa.

”Saimme CS:ssä aika lailla Suomen parhaan joukkueen kasaan, ja tavoitteemme ovat ehdottomasti finaalissa, mikseivät turnauksen voitossa. Mitalia lähdetään hakemaan”, joukkueenjohtaja Petri Hämälä sanoo.

Suomen menestysmahdollisuuksia parantaa se, että elektronisessa urheilussa MM-kisat ovat vielä aika pienen mittakaavan turnauksia, eikä niissä ole moniakaan parhaista pelaajista. Vain Kiina on Suomelle ennalta tuttu joukkue.

”Kiinan TyLoo-niminen joukkue on varmaan suosikkina, mutta voittamaan lähdemme kuitenkin. He ovat pärjänneet turnauksissa hyvin ja ovat tuolla oikeastaan ainoa toinen hyvä tiimi”, pelin sisäisenä johtajana toimiva Niko Kovanen sanoo.

Suomella on edustusta joukkuepeli CS:n ohella digitaalisessa Hearthstone: Heroes of Warcraft -keräilykorttipelissä, jota Hämälä kuvaa Pokémon-keräilykorttien ja pokerin yhdistelmäksi.

Hearthstone on yksi vastaan yksi pelattava peli, jossa on tavoitteena tappaa toisen pelaajan sankari eri korteilla. Korttityyppejä ovat aseet, loitsut ja käskyläiset, joilla hallitaan pöytää.

Hearthstonessa suomalaisista pääsee tuleen SM-kisat voittanut Janne ”Janetzky” Aho. Hänet tunnetaan aggressiivisena ja yllätyksellisenä pelaajana, jonka siirtoja on vaikea ennakoida.

”Hearthstonessa tavoite on päästä pudotuspeleihin eli lohkosta jatkoon ja siitä sitten eteenpäin. Mitali on totta kai silmissä, mutta pelin luonne aiheuttaa aika paljon varianssia. Ei pysty suoraan sanomaan, että nyt ollaan ylivoimaisia tai altavastaajia. Jokainen ottelu on aika paljon kiinni siitä, mitä kortteja tulee pakasta, eikä pelkästään pelitaito ratkaise”, Hämälä kertoo.

Janne Aho on valmistautunut MM-kisoihin osallistumalla Norjassa järjestettävään turnaukseen, mutta CS-joukkueen valmistautuminen muistuttaa paneutumiseltaan perinteisen urheilun arvokisavalmisteluja.

Joukkue on ollut Vierumäellä leirillä, jonka aikana on haettu Indonesiaan oikeanlaista vuorokausirytmiä, hiottu peliä yhdessä valmiiksi ja valmentauduttu henkisesti.

”Henkinen valmennus on aika lailla samaa kuin perinteisissä urheilulajeissa. Vierumäen ihmiset ovat vetäneet harjoituksia, ja näissä aina valmennetaan ihmistä – oli lajina sitten jääkiekko, ammunta tai elektroninen urheilu”, Hämälä sanoo.

Vierumäellä päivät ovat alkaneet kahdeksalta aamuherätyksellä ja jatkuneet toiminnan täyteisesti aina iltakymmeneen saakka.

”On tämä leiri kai hyödyllinen ollut. Meillä on kaksi uutta pelaajaa [Niemelä ja Virolainen], emmekä ole oikein nähneetkään heitä ennen leiriä. Olemme viettäneet aikaa yhdessä ja päässeet pelailemaan ja treenaamaan enemmän”, Niko Kovanen sanoo.

”Olemme myös heränneet aikaisin aamulla, kun on ollut sellainen idea, että unirytmimme kääntyisi. Sen takia täällä on ollut vähän väsynyttä porukkaa koko viikon ajan”, Kovanen jatkaa.

CS-joukkueen sisäinen työnjako on hioutunut selkeäksi: Pelin sisäinen johtaja on Kovanen. Lampinen taas operoi tarkkuuskiväärillä ja on Virolaisen kanssa avaamassa Suomen peliä. Kemppiä kutsutaan vaikeiden tilanteiden erikoismieheksi, ja Niemelä on jokapaikanhöylä.

”Kun jotain tapahtuu ja pelissä kuolee pelaajia, meiltä on yleensä Miikka [Kemppi] jäljellä. Hän on viimeinen mies, joka hoitelee tilannetta. Tony [Niemelä] taas tukee kaikkien muiden suoritusta”, ”el capitaniksi” itseään kutsuva Kovanen täsmentää.

Joukkueenjohtaja Hämälän roolina Indonesiassa on ”kaiken koordinointi”.

”Katson, että kaikki aamupaloista kyyteihin ja tietokoneisiin on kunnossa.”

”Lisäksi meillä on mukana huoltaja ja mediahenkilö, joka pitää Suomen kansan ajan tasalla siitä, mitä tapahtuu.”

Elektronisen urheilun MM-kisat

 Indonesian Jakartassa käydään torstaista sunnuntaihin elektronisen urheilun kahdeksannet MM-kisat. Kisoissa pelataan tällä kertaa League of Legendsia, Hearthstone: Heroes of WarCraftia ja Counter-Strike: Global Offensivea.

 Suomen Counter-Strike-joukkueen pelaajat Niko Kovanen, Juho Lampinen, Miikka Kemppi, Tony Niemelä ja Aleksi Virolainen edustavat maajoukkueen ulkopuolella suomalaista ENCE eSports -joukkuetta. Hearthstonessa kilpaileva Janne Aho on yksilöpelaaja.

 Vuosi sitten Koreassa Joona Sotala voitti StarCraft II:ssa MM-kultaa. Tällä kertaa StarCraft II ei ole kuitenkaan elektronisen urheilun MM-ohjelmassa.

 MM-kisat ovat elektronisessa urheilussa poikkeustapaus. Kaikissa muissa kilpailuissa pelaajat ovat maan sijaan joukkueen riveissä perinteisen urheilun seurojen tapaan.

”MM-kisat ovat vielä aika pienet kisat, mutta arvostusta nostaa se, että ne ovat ainoat kisat, joissa edustetaan omaa maata. Jos verrataan palkintopotteja, CS:lle on jaossa 20 000 dollaria, kun isoimmissa kisoissa pottina on yli miljoona”, Suomen joukkueenjohtaja Petri Hämälä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • E-urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

 2. 2

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 3. 3

  Maalintekijä Palola Jokerien iloisin ratkaisija, KHL:n jättiläinen meni nurin

 4. 4

  Naamioituneet hyökkääjät pahoinpitelivät huippuvalmentajan kadulla Kroatiassa: ”Laillistettua väkivaltaa seuraamme vastaan”

 5. 5

  Kiimainen huippuravuri kärvistelee kipujensa kanssa – ”Ravikuningatar Saaga ei mene poneja kovempaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 2. 2

  Kohutossut saattavat nousta vielä kerran ratkaisevaan rooliin maratonin ME-yrityksessä – juoksukone näyttää, miten pärjäisit Cooper-testissä ME-maratoonarin kanssa

 3. 3

  Taklasi kuin amerikkalaisen jalkapalloilun linjamies – norjalaisen poliisin toiminta pyöräilyn MM-kisoissa kerää ylistystä

 4. 4

  Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

 5. 5

  Pikkuseura järkytti Real Madridia – 54 vuotta vanha maailmanennätys jäi rikkomatta, edes Ronaldon paluu ei auttanut

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 5. 5

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   Vuosi sitten Suomen eliitti lähti ajamaan yhtä asiaa Brysseliin ”talvisodan hengessä” – näin EU:n metsäpäätös lobattiin teollisuudelle sopivaksi

  7. 7

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  8. 8

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää