Urheilu

”Kommentit kertovat enemmän Trumpista kuin pukukopista” – suomalaisurheilijat kertovat, mitä elämä pukukopissa pitää sisällään

Pekka Sihvola, Hanno Möttölä ja Juha Lind arvioivat, että pukukopin puheet ovat enemmän kiinni puhujasta kuin paikasta. Juttuja saatetaan silti kertoa kovalla luottamuksella siihen, että ne eivät leviä.

Urheilun pukukoppipuheet nousivat yllättäen puheenaiheeksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa aiemmin tällä viikolla.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump jäi ensin kiinni siitä, miten kehuskeli vanhalla äänenauhalla kourineensa naisia ja voineensa tehdä sen, koska oli tähti.

Kun Trump joutui pyytämään puheitaan anteeksi, hän kuittasi kommenttinsa sillä, että sanoi niiden olevan pukukoppipuhetta.

Sen jälkeen reagoivat pohjoisamerikkalaiset urheilijat, jotka sanoivat etteivät ole koskaan kuulleet pukukopissa sellaisia puheita, joista Trump narahti.

HS:n haastattelemat suomalaisurheilijat sanovat, että kopissa on ihmisiä ja puheita laidasta laitaan.

”Kommentit kertovat enemmän Trumpista kuin pukukopista”, linjaa HIFK:n jalkapallojoukkueen hyökkääjä ja jalkapallon pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Pekka Sihvola.

NBA:ssakin urallaan pelannut, uransa vuonna 2014 päättänyt koripalloilija Hanno Möttölä sanoo puolestaan arvioi, ettei keskustelu kopissa ole sen kummempaa kuin ihmisten keskustelu muutenkaan.

Möttölä on sitä mieltä, että pukukoppi ei muuta puheita ainakaan hänen lajissaan.

”Suomalainen synonyymi olisi varmaan ’poikien puheet’. Puhuuko joku tuolla tavalla kertoessaan seikkailuistaan? Varmaankin, mutta ei se urheilujoukkueen pukukopista johdu”, Möttölä arvioi HS:lle tekstiviestitse.

Jääkiekkoilijana sekä Liigassa että NHL:ssä pelannut Juha Lind sanoo ymmärtävänsä sen, mihin Trumpin heitto perustuu. Hän muistuttaa, että kopissa on iso porukka, jolta kuulee kaikenlaisia tarinoita.

”Siellä, missä olen itse ollut, on jäänyt tunne, että aika isolla luottamuksella juttuja heitetään”, Lind sanoi.

Silti myös Lind muistuttaa, että puheenaiheet ovat kiinni henkilöistä, ei kopista. Lind kuvailee asiaa sanomalla, että samaan koppiin voi mahtua niin hiljaisia ihmisiä kuin ”häntäheikkejä”.

Mitä urheilujoukkueen pukukoppi puheineen sitten on? Sihvola vertaa ympäristöä kaveriporukkaan, jonka keskusteluun kuuluu esimerkiksi ”läpänheitto”. Jutut voivat myös kasvaa sisäpiirijutuiksi, joita puhutaan koko vuosi.

”Paljon heitetään läppää toisista saman joukkueen pelaajista. Se luo tietynlaista paksunahkaisuutta. Jotkut pelaajat ovat myös taitavia sarkasmin hyväksikäyttäjiä. Huumori on oleellinen osa joukkueen hengennostatusta”, Sihvola sanoo.

Lindin puheessa toistuu luottamus. Jääkiekon pukukoppiin kuuluu vahvasti ajatus siitä, että pukukopissa tapahtuvat asiat jäävät sinne.

”Ei juttuja heiteltäisi, jos olisi pelko, että ne leviävät”, Lind sanoo.

Lind muistuttaa myös, että luottamuksen voi menettää vain kerran. Asioiden levittäminen aiheuttaisi Lindin arvion mukaan sen, että asioita jouduttaisiin selvittelemään joukkueen sisäisesti.

Pukukoppipuheisiin vaikuttaa myös se, millaisessa elämänvaiheessa pelaaja on. Urheilijan ura ammattilaisena voi alkaa jopa alaikäisenä, usein viimeistään parikymppisenä. Ura aikuisten sarjoissa voi kestää parikymmentä vuotta, ja sitä edeltävät juniorivuodet.

Sihvolan edustamassa IFK:ssa on tällä hetkellä paljon vanhempia. Se muokkaa keskustelun aiheita, silloinkin kun puheenaiheet liittyvät naisiin. Sihvola kertoo, että joukkuekaverin saatua perheenlisäystä viime viikolla IFK:n kopissa puhuttiin synnytyksestä.

”Jos joukkueessa on nuoria sinkkupoikia, varmasti puheenaiheetkin ovat erilaisia”, Sihvola arvioi.

Lisäksi Sihvola muistuttaa, että vastakkaisesta sukupuolesta puhumiseen saattaa vaikuttaa sekin, onko läsnä vain saman sukupuolen edustajia vai molempia.

”Uskoisin, että se pätee myös tilanteisiin, jossa naiset puhuvat keskenään miehistä.”

Lind muistaa kehityskaaren nuoresta pelaajasta kiekkoilijakonkariksi.

”Nuorena kausiohjelman tullessa plärättiin ensin, että missä kohden voisi olla saunailtapaikka. Sitten juttu muuttui.Vanhempana pläräsi, että tuolloin ei ainakaan ole saunailtaa”, Lind sanoo.

Tällä hetkellä Lind on koppielämässä mukana juniorivalmentajana. Siinä vaiheessa pelaaja on alkuvaiheessa uraansa myös koppielämässä.

”Joukkueeseen kasvetaan. Ei kukaan pelaaja tule 25-vuotiaana yhtäkkiä koppiin. Juniorivalmentajana huomaa, miten puheenaiheet muuttuvat. Ehkä jossain välissä tietokoneista puhuminen vaihtuu tytöistä puhumiseen”, Lind pohtii.

Joka tapauksessa pukukoppi on paikka, jossa urheilujoukkuetta mitataan. Kopin ilmapiiri voi vaikuttaa esityksiin myös kentällä.

”Kauden tavoite on yhteinen, ja on elintärkeää, miten joukkue hitsautuu. On tärkeää, ettei koppiin tule kuppikuntia. Jos tunteet nousevat kentällä harjoituksissa pintaan, pitää huolehtia, ettei se jatku kopissa”, Sihvola kuvaa.

Lind muistuttaa, että pukukopissa syntyy elämänmittaisia ystävyyksiä.

”Siellä jaetaan surukin. Hyvä koppi voi olla hiljainen, kun peli kulkee. Koppia mitataan, kun menee huonosti. Silloin on tärkeää, että asiat voidaan käsitellä puhumalla”, Lind sanoo.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Näin paimiolainen Marko Yrjövuori sai Tony Halmeen itkemään – NBA:n supertähden Kobe Bryantin luottomies kertoo kirjassaan myös ajastaan Jere Karalahden talonmiehenä

 2. 2

  Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

 3. 3

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 4. 4

  Näin pelirangaistukset ovat koventuneet Liigassa – toimitusjohtaja ei kaipaa sääntömuutoksia päähän kohdistuneiden taklausten kitkemiseksi: ”Yksiselitteisesti kielletty”

 5. 5

  Kiimainen huippuravuri kärvistelee kipujensa kanssa – ”Ravikuningatar Saaga ei mene poneja kovempaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 2. 2

  Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

 3. 3

  Taklasi kuin amerikkalaisen jalkapalloilun linjamies – norjalaisen poliisin toiminta pyöräilyn MM-kisoissa kerää ylistystä

 4. 4

  Kohutossut saattavat nousta vielä kerran ratkaisevaan rooliin maratonin ME-yrityksessä – juoksukone näyttää, miten pärjäisit Cooper-testissä ME-maratoonarin kanssa

 5. 5

  Pikkuseura järkytti Real Madridia – 54 vuotta vanha maailmanennätys jäi rikkomatta, edes Ronaldon paluu ei auttanut

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 5. 5

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Paperitehtaan tarina alkoi kukkasin ja päättyi suureen puhallukseen – Näin Pohjois-Korea vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  7. 7

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  9. 9

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  10. 10

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää