Valikko

Monet norjalaiset uskovat yhä hiihtotähtiensä vilpittömyyteen – dopingskandaalista huolimatta

Hiihtokuningatar Marit Bjørgen sanoo harkinneensa uran jatkoa dopingkohun takia.

Oslo

Kyyneleet puhkeavat Norjan hiihtokuningattaren silmiin Holmenkollenin hiihtoareenan viimassa.

Neljätoistakertainen maastohiihdon maailmanmestari Marit Bjørgen on huomattavan järkyttynyt, kun hän saapuu perjantaina puhumaan suuren toimittajajoukon eteen Norjan hiihtomaajoukkuetta järisyttävästä dopingtapauksesta.

”Tämä on ollut rankkaa. On ollut vaikeaa katsoa Theresen tilannetta”, dopingista vastikään kärynneen huippuhiihtäjän Therese Johaugin läheinen joukkuetoveri Bjørgen sanoo.

Maajoukkuetoveri Ingvild Flugstad Østberg nyökyttelee vierellä.

Maastohiihdon maajoukkueen dopingkuohunta oli perjantaina kaikkien huulilla Norjassa.

Lööpit ympäri Osloa huusivat yhtä ainoaa aihetta – kohtalokasta Trodofermin-voidetta, joka sisälsi anabolisia streroideja ja jota Therese Johaug sai auringon polttamiin huuliinsa joukkueen lääkäriltä Frederik S. Bendikseniltä.

Bjørgen, Johaug ja muut norjalaiset ovat dominoineet viime vuosina suvereenisti maailman hiihtolatuja.

Nyt kaksi eturivin dopingkäryä muutaman kuukauden kuluessa herättävät suuria kysymyksiä siitä, ovatko voitot tulleet kepulikonsteilla. Miesten huippuhiihtäjä Martin Johnsrud Sundby sai aiemmin tänä vuonna kilpailukiellon astmalääkkeen liiallisesta käyttämisestä.

”On selvää, että tämä ei ole mikään hyvä asia Norjan maastohiihdolle. On tärkeää, että seisomme yhtenäisenä joukkueena ja pääsemme tämän yli”, Bjørgen sanoo Holmenkollenin viimassa.

Hän painottaa, että joukkueen rutiinit on nyt käytävä läpi, ettei vastaava tapahtuisi enää tulevaisuudessa. Hiihtäjätähti koettaa myös vakuuttaa, että hänen luottamuksensa maajoukkueen organisaatioon ja lääkäreihin on tallella.

Silti tapahtumat ovat saaneet miettimään omaa tulevaisuutta.

”Minulla on ollut ajatuksia, että onko tämä sen arvoista. Kun näen miten rankkaa tämä on Thereselle.”

”Jos joutuisi sellaiseen tilanteeseen itse – siitähän ei ole koskaan mitään takeita”, äitiyslomalla viime ajat ollut Bjørgen sanoo.

Hän vakuuttaa silti palaavansa ladulle tänä talvena.

Johaug on nähty harjoittelemassa ja kilpailemassa Holmenkollenin maastoissa vähän väliä. Täällä, mäkisillä poluilla, myös tavalliset oslolaiset lenkkeilevät ja lykkivät rullasuksillaan.

Perjantaina hyppyrimäen varjossa toppatakissaan viipottaa Mette Berulfsen, kuusikymppinen esikoulun opettaja.

Hiihto on aina ollut se, joka tuo norjalaiset yhteen, hän sanoo. Siksi epäilyt maajoukkueen ympärillä ovat nyt norjalaisille kova pala. ”Hänellä on juridinen vastuu, voi raukkaa”, Berulfsen voivottelee Johaugin oloja.

Johaugin lääkäri Bendiksen osti Johaugin saaman voiteen italialaisen Livignon apteekista. Kuten useat norjalaismediat ovat ehtineet osoittaa, voide myytiin tässä apteekissa pakkauksessa, jossa oli selvä varoitusmerkki kielletyistä aineista.

Tapahtumien käsittely on vielä kesken, ja yksityiskohdat tarkentunevat lähiaikoina. Norjan antidopingkomitea on kuitenkin todennut paikallisille viestimille, että Johaugin näytteestä löytynyt määrä ainetta käy sinänsä yhteen huulivoideselityksen kanssa. Muita selityksiä ei silti ole suljettu pois.

Holmenkollenilla ainakin Berulfsen arvostelee maajoukkuetta huolimattomuudesta. Joukkueesta on tullut yhä arrogantimpi viime aikoina, hän sanoo.

”Tarvitaan jonkinlaiset turvallisuuskontrollit. Kun näin on tapahtunut, tarvitaan järjestelmä, jossa joku muukin tarkastaa ja sanoo lääkärille, onko tuote turvallinen.”

Berulfsen haluaa silti yhä uskoa joukkueen selityksiin ja hiihdon puhtauteen.

”Meidän on vain uskottava. Siihen saakka, kun toisin todistetaan.”

Samaa mieltä tuntuvat olevan monet norjalaiset sulateltuaan hiukan torstain dopinguutista.

Norjalaisen Verdens Gangin nopeasti tuottamassa kyselyssä 35 prosenttia vastaajista katsoi, että Johaugilla on joko pieni vastuu kärystään tai ei lainkaan vastuuta. Vajaat 30 prosenttia vastaajista arvioi, että Johaug on käryynsä jonkin verran tai täysin syyllinen.

”Täällä Norjassa me uskomme Therese Johaugiin, koska me tunnemme hänet. Me haluamme uskoa häntä”, sanoi TV2:n dopingasiantuntija ja entinen kilpapyöräilijä Mads Kaggestad HS:lle aiemmin.

Oslon kaduilla moni arvelee, että Johaugin tapauksessa on kyse vahingosta. ”Tämä on hirveää. Mutta uskon, että hän on syytön. Sehän oli vain huulirasvaa”, toteaa Janne Røhmen.

Myös Alf Magne Rygg uskoo Johaugin syyttömyyteen. ”Hyvin surullista. Hän oli, tai on ikoni. Hän on norjalaisuuden perikuva ja kaikki pitävät hänestä”, hän sanoo.

Sen sijaan hiihto-organisaatio saa lepsusta toiminnastaan arvostelua. Jotkut norjalaiset tuntuvat menettäneen jo täysin uskonsa.

”Minun täytyy olla rehellinen, odotin tätä. Liki kaikissa Skandinavian maissa ja Euroopassa on ollut tällaista, paljon skandaaleja, joten mikseipä Norjassa”, sanoo itsekin hiihtelevä perushoitaja Helene Opland.

Holmenkollenin mäen mutkassa veljekset Audun ja Sigurd Nordaas lykkivät menemään rullasuksillaan.

”Ei ole ollenkaan hyvä, että dopingia käytetään”, sanoo Audun, 14, ujosti, muttei juuri halua analysoida tapahtumia.

Molemman nuorukaiset treenaavat hiihtoa tosissaan. Audun kertoo, että Johaug ja erityisesti Sundby ovat olleet hänen idolejaan ja dopingkuohunta nyt tietenkin tuntuu pahalta.

Poikien äiti Anette Nordaas ei vanhempana ole huolissaan dopingista hiihtourheilussa, vaikka tapaus on kansallislajille kova. ”Uskon, että heillä on järki päässä ja että he tietävät, ettei ole oikein käyttää dopingia ja huiputtaa.”

Lehdistön edessä hiihtotähti Bjørgeniltä tivataan vielä, missä määrin hän uskoo ystävänsä puhtauteen ja missä määrin tämä on vastuussa.

Bjørgen toistaa, kuten monet viime päivinä Norjassa. Urheilijalla on aina viime kädessä vastuu siitä, mitä aineita hän käyttää.

”Me olemme ihmisiä, ja ihmisille tapahtuu virheitä”, hän sanoo niin urheilijoiden kuin joukkueen tekoihin viitaten.

Huulivoide puhkaisi dopingkuplan

 Norjalainen huippuhiihtäjä Therese Johaug jäi kiinni klosteboli-nimisestä anabolisesta steroidista. Käry järkytti koko urheilevaa Norjaa.

 Norjalaisten selityksen mukaan aine on peräisin Trofodermin-voiteesta, jota Johaug käytti auringon polttamiin huuliinsa hiihtoleirillä Italiassa elokuussa

 Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen ilmoitti torstaina ottavansa vastuun tapahtuneesta ja eroavansa tehtävästään.

 Perjantai-iltaan mennessä Therese Johaugia ei ollut asetettu sääntöjen edellyttämään väliaikaiseen kilpailukieltoon.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

 2. 2

  Finskistä Sonskin kautta Telskiksi? Sonera-stadionin nimi vaihtuu

 3. 3

  Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

 4. 4

  Jalkapallo on piikki Turkin johtajan Erdoğanin lihassa

 5. 5

  Lionel Messin kuva liimattu 85 miljoonan arvoisen kokaiinilastin paketteihin – tae laadusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 2. 2

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 3. 3

  Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

 4. 4

  Jalkapallo on piikki Turkin johtajan Erdoğanin lihassa

 5. 5

  Englannin fanit buuasivat Saksan kansallishymnille ja lauloivat maailmansotien aikaisia lauluja

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Suomen ampumahiihtäjien valmentaja kaatui pahasti Kontiolahdella – ”Hän on sairaalahoidossa”

 3. 3

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Jean-Claude Juncker BBC:lle: Britannia joutuu maksamaan brexitistä suunnilleen 50 miljardia puntaa – ”Emme ole naiiveja”

  6. 6

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  7. 7

   Kakussa listeriaa, jyvien joukossa jyrsijän papanoita – EU:n palvelu varoittaa kytevistä ruokaskandaaleista

  8. 8

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  9. 9

   Intialainen kansanedustaja suuttui paikasta turistiluokassa – löi matkustamo­työntekijää sandaalilla 25 kertaa

  10. 10

   Rikosepäily ylimmän syyttäjän toimista on kiinnostava, mutta niin ovat tapauksen taustatkin – näin ne linkittyvät Jari Aarnioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  6. 6

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  7. 7

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  8. 8

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää