Valikko
Urheilu

Miltä tuntuu, kun Pohjois-Korean 58-vuotias taekwondomestari lyö suoraan vatsaan? ”On siinä erityistä hehkua”

Suurmestari Kim Ung Chol, 58, harjoitteli nuorena jopa kymmenen tuntia päivässä.

Pohjoiskorealainen suurmestari on titteli, joka herättää mielenkiinnon.

Pohjoiskorealainen Kim Ung Chol on taekwondon ITF-liiton suurmestari, kilpailukomitean puheenjohtaja ja käytännössä Euroopan ykkösmies. Hänellä on 9. danin musta vyö eli ITF-liiton korkein mahdollinen vyöarvo.

Kim on saapunut Helsinkiin vetämään viikonlopun taekwondo-seminaaria. Tarinoiden mukaan tämä 58-vuotias teräspappa palveli nuorempana Pohjois-Korean armeijan erikoisjoukoissa.

Häntä oli pakko käydä katsomassa.

Validia Kuntoutus Helsingin liikuntasalissa Nordenskiöldinkadulla parikymmentä taekwondon harrastajaa odottaa suurmestaria sunnuntaiaamuna.

Sali on normaalia juhlavampi. Salin päädyssä roikkuu neljä lippua: Pohjois-Korean, ITF-liiton (International Taekwon-Do Federation) ja Suomen lippu. Neljäs lippu kunnioittaa lajin korealaista perustajaa, kenraali Choi Hong Hitä.

Suurmestari Kim Ung Cholillakin on salissa oma korkea julisteensa, jossa lukee hänen englanninkielinen tittelinsä senior grand master.

Muoto kuntoon, suurmestari saapuu! Tervehdys, taekwondovala ja sitten hommiin, alkulämmittelyn ja venyttelyn kautta.

Kim Ung Chol on kuuluisa elastisuudestaan. Hänen bravuurinsa on tehdä kylmiltään spagaatti niin, että hän makaa selällään, kääntää jalkansa alas sivuille ja koskettaa varpailla lattiaa. Sitten hän huutaa muille: Do it!

Käskyä on lähes mahdoton toteuttaa.

Tällä kertaa suurmestari Kim Ung Chol on valitellut jäykkyyttä, ja kuuluisa spagaatti jää alkulämmittelyssä tekemättä. Jäykkyys on venyvä käsite, sillä suurmestari muun muassa potkaisee jalkansa korvan vierestä olkansa yli.

Seminaarilaiset yrittävät tehdä perässä, mutta välillä riveistä kuuluu hieman epäuskoinen nauru ja ähinä suurmestarin näyttämän esimerkin jälkeen.

Kim Ung Cholkin nauraa ja hymyilee paljon. Hänet tunnetaankin (suurmestariksi) mukavana ja leppoisana opettajana, joka on ymmärtänyt, että nykyaikana ei voi enää käskyttää kuin Pohjois-Koreassa 1980-luvun alussa.

Toki Kim Ung Cholkin ohjaa tuntikausia kestävät harjoitukset, joista palautumiseen suomalaisella kokeneella mustalla vyöllä menee noin viikko.

Vuonna 2005 Lohjalla pidettiin taekwondo-leiri, jota vetämään saapui pohjoiskorealainen Ri Yong Sok, jolla oli 8. danin musta vyö.

Kun harjoituksia oli kestänyt kuusi seitsemän tuntia ilman taukoa, suomalainen musta vyö nosti ujosti kätensä ja kysyi ohjaajalta:

”Meillä on tuolla takarivissä lapsia, joiden pitäisi päästä vessaan, olisiko se mahdollista?”

Ri Yong Sok tulistui ja ripitti kysyjää hieman huonolla englannilla.

”Tulin Koreasta saakka opettamaan teitä, ja te haluatte harjoitella puolipäiväisesti! Ohjaan Koreassa kymmenen tunnin harjoituksia, eikä lapsia väsytä yhtään.”

Ri Yong Sok oli maailmanmies. Hän kiersi ympäri maailmaa opettamassa. Hän saattoi olla pitkään hiljaa, mutta huudahtaa yhtäkkiä aivan luonnollisesti:

Chuck Norris, bullshit!”

Anteeksi?

“Chuck Norris, huono tekniikka. Olen nähnyt, ei hyvä.”

Actiontähti Chuck Norrisilla on taekwondossa ITF-liiton 8. danin musta vyö.

Validian liikuntasalissa suurmestari Kim Ung Chol päättää, että on tauon aika.

Kim Ung Chol harjoittelee lajia nykyään ehkä tunnin päivässä, mutta hänen pohjakuntonsa valettiin aikanaan melko huolellisesti.

”Nuorempana treenasin paljon, jopa ihan liikaa.”

Siinä jää suomalainen entinen hiihtäjä-keihäänheittäjä-painonnostajakin toiseksi, kun pohjoiskorealainen taekwondon suurmestari muistelee nuoruutensa treenikulttuuria.

Kim Ung Chol harjoitteli jo teininä korealaisia taistelutaitoja, kunnes ITF-liiton taekwondo saapui Pohjois-Koreaan 1979.

Kim pääsi ensimmäiseen pohjoiskorealaisten taekwondon harrastajien ryhmään. Tai ehkä harrastus on väärä sana.

Pohjois-Koreassa oltiin hieman muuta maailmaa jäljessä, ja ero piti kuroa umpeen.

Normaalisti länsimaisella innostuneella harrastajalla menee 12–13 vuotta, että hän omaksuu 4. danin mustaan vyöhön tarvittavat taidot.

Parhaat pohjoiskorealaiset, mukaan lukien Kim Ung Chol, saavuttivat 4. danin mustan vyön kahdeksassa kuukaudessa. Se tarkoitti kymmenen tuntia harjoituksia kahdeksan kuukauden ajan – joka päivä.

Hurja harjoitustahti vaati veronsa. Suurin osa tehoharjoittelijoista lopetti, sillä he hajosivat henkisesti tai fyysisesti. Kim Ung Chol kuitenkin jatkoi, ja hän kuului 1981–85 Pohjois-Korean taekwondon näytösjoukkueeseen, joka kiersi maailmalla esittelemässä lajia ja taitojaan. Se oli eliittiryhmä.

”Oli demojoukkueen kapteeni, taekwondoa on ollut koko elämäni.”

Hän muutti Bulgariaan 1985, kunnes palasi 1992 takaisin Pohjois-Koreaan. Vuodesta 1999 hän on asunut perheineen Bulgarian Sofiassa.

Suurmestari voimamurskaa myytin, jonka mukaan hän olisi kuulut Pohjois-Korean armeijan erikoisjoukkoihin.

”Ei, ei. Opetin armeijassa kaksi vuotta taekwondoa.”

Kim kertoo, että peruskoulun jälkeen kaikkien pohjoiskorealaisten pitää osata ainakin taekwondon perusteet.

Kim matkustaa paljon, Suomessa hän on viidettä kertaa.

”Lähes joka viikonloppu matkustan johonkin seminaariin, seuraavaksi Espanjaan. Ei siinä oikein ehdi shoppailemaan tai olemaan perusturistina, kun aika kuluu opettamiseen ja sitten lähdetäänkin jo kotiin.”

Mutta kyllä pohjoiskorealaiset shoppailla osaavat.

Talvella 2003 Pohjois-Korean taekwondon näytöstiimi saapui Suomeen esiintymään.

Suomen ITF Taekwondoliiton perustaja ja silloinen puheenjohtaja Jean Feller (7. danin musta vyö) isännöi ryhmää ja haki heidät lentoasemalta. Pohjoiskorealaiset olivat kentällä kesävaatteissa, vaikka ulkona oli 20 astetta pakkasta.

Näytösjoukkueelle oli vuokrattu omakotitalo Kirkkonummelta, eikä 13 urheilijan ryhmä jäänyt neuvottomana värjöttelemään. Pohjoiskorealaiset olivat löytäneet jostain Helsingin Sanomat, jonka etusivulla mainostettiin toppa-asua alle 70 eurolla.

“What is This? Good price. This will be good for our team”, he näyttivät mainosta isännälle, joka vei ryhmän espoolaiseen markettiin ostoksille.

Eliittiurheilijat maksattivat vaatteet isännällään ja marssivat tyytyväisinä yhteneväisissä toppapuvuissaan ja uusissa pipoissaan kaupasta.

Kun Feller pysähtyi tankkaamaan pikkubussia, urheilijat suorastaan ryntäsivät sisälle huoltoasemalle. Kun isäntä painui perään, pohjoiskorealaiset odottivat häntä. Jokaisella oli syli täynnä taskulamppuja ja niihin paristoja. Ne olivat kuulemma oivallisia apuvälineitä, sillä Pohjois-Koreassa on niin usein sähkökatkoja.

Isäntä maksoi taas, kuten tapoihin kuuluu.

Vierailevien suurmestarien kanssa on oltava koko ajan hieman varuillaan ja varpaillaan, salissa ja kaupoissa. Heitä pitää suorastaan paapoa, ja jos he jotain haluavat, heille pitää se hankkia.

Parhaimmillaan suurmestarit antavat takaisin jotain ikimuistoista, kuten vaikka iskun keskivartaloon.

Validian salissa suurmestari Kim Ung Chol lyö Juha Miettistä, kun hän näyttää muille tekniikkaa.

Miltä tuntuu, kun suurmestari lyö suoraan vatsaan?

”On siinä erityistä hehkua. Näkee, että hän on ikänsä treenannut. Korealaiset ovat niin taitavia”, mustavöinen Miettinen, 55, vastaa.

Taekwondon kehitti kenraali

 Korealainen itsepuolustuslaji, jonka nykyaikaisena kehittäjänä pidetään kenraali Choi Hong Hitä. Hän antoi lajille nimen 1955.

 Lajilla on kymmeniä miljoonia harrastajia ja kaksi kattojärjestöä.

 Etelä-Korean armeijan kenraali Choi perusti International Taekwon-do Federationin (ITF) 1966.

 WTF (World Taekwondo Federation) perustettiin Etelä-Koreassa 1973. WTF:n tyyliä käytetään olympialaisisissa.

 Karkeasti jaoteltuna ITF:n toiminnassa on mukana pohjoiskorealaisia, mutta WTF:n ei.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taekwondo
 • Pohjois-Korea
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Patrik Laine kärsi tyrmäystappion NHL:n palkintogaalassa, Ruotsissa ihmetellään Erik Karlssonin kohtaloa

 2. 2

  Portugalin tähti sivuun Confederations Cupista – seurajoukkue kiistää vamman laadun

 3. 3

  Nyt on Lauri Markkasen tähtihetki ja tilipäivä: ”Jos olisin valmentaja, kuolaisin innosta ajatellessani, mitä kaikkea Lauri voi joukkueelle tarjota”

 4. 4

  Räikkönen kertasi tallinsa ohjeistusta: ”Meillä on selvät säännöt, mitä saamme tehdä”

 5. 5

  HJK kohtaa tuntemattoman jalkapallokääpiön Walesista – IFK Mariehamn sai vastaansa Kasper Hämäläisen Legia Varsovan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt on Lauri Markkasen tähtihetki ja tilipäivä: ”Jos olisin valmentaja, kuolaisin innosta ajatellessani, mitä kaikkea Lauri voi joukkueelle tarjota”

 2. 2

  Patrik Laine kärsi tyrmäystappion NHL:n palkintogaalassa, Ruotsissa ihmetellään Erik Karlssonin kohtaloa

 3. 3

  Valtteri Bottaksen ME-nopeus voi olla pitkään voittamaton: ”En usko, että näillä autoilla sitä lyödään”

 4. 4

  Jo isäänsä hurjempi – alaikäinen rallitähti Kalle Rovanperä on superpoika, jonka nimi on tallipäälliköiden huulilla

 5. 5

  Espanjan tv: Ronaldo maksaa 14,8 miljoonan verovelat ”hyvän tahdon eleenä” – näin velka on kasvanut

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hjallis Harkimon maailmanympäri­purjehdus oli yhden miehen hullu show – hammas piti poistaa hohtimilla ja mukana oli kymmenen herätyskelloa

 2. 2

  Helenius sai dieselkoneensa käyntiin – Tallinnasta tuli kotiin mestaruusvyö, vaikka alakynteen jäänyt vastustaja alkoi otella likaisesti

 3. 3

  Lähteet: Cristiano Ronaldo raivoissaan – päättänyt jättää Real Madridin

 4. 4

  Entinen tennistähti Boris Becker törsäsi kymmenien miljoonien omaisuuden – asetettiin konkurssiin: ”Hänestä saa kuvan miehenä, jonka pää on hiekassa”

 5. 5

  Karhu tappoi 16-vuotiaan pojan kesken polku­juoksukisan Alaskassa – asiantuntija videolla: ”Todennäköisyys on sama kuin saada salamanisku”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  5. 5

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää