Valikko
Urheilu

Miltä tuntuu, kun Pohjois-Korean 58-vuotias taekwondomestari lyö suoraan vatsaan? ”On siinä erityistä hehkua”

Suurmestari Kim Ung Chol, 58, harjoitteli nuorena jopa kymmenen tuntia päivässä.

Pohjoiskorealainen suurmestari on titteli, joka herättää mielenkiinnon.

Pohjoiskorealainen Kim Ung Chol on taekwondon ITF-liiton suurmestari, kilpailukomitean puheenjohtaja ja käytännössä Euroopan ykkösmies. Hänellä on 9. danin musta vyö eli ITF-liiton korkein mahdollinen vyöarvo.

Kim on saapunut Helsinkiin vetämään viikonlopun taekwondo-seminaaria. Tarinoiden mukaan tämä 58-vuotias teräspappa palveli nuorempana Pohjois-Korean armeijan erikoisjoukoissa.

Häntä oli pakko käydä katsomassa.

Validia Kuntoutus Helsingin liikuntasalissa Nordenskiöldinkadulla parikymmentä taekwondon harrastajaa odottaa suurmestaria sunnuntaiaamuna.

Sali on normaalia juhlavampi. Salin päädyssä roikkuu neljä lippua: Pohjois-Korean, ITF-liiton (International Taekwon-Do Federation) ja Suomen lippu. Neljäs lippu kunnioittaa lajin korealaista perustajaa, kenraali Choi Hong Hitä.

Suurmestari Kim Ung Cholillakin on salissa oma korkea julisteensa, jossa lukee hänen englanninkielinen tittelinsä senior grand master.

Muoto kuntoon, suurmestari saapuu! Tervehdys, taekwondovala ja sitten hommiin, alkulämmittelyn ja venyttelyn kautta.

Kim Ung Chol on kuuluisa elastisuudestaan. Hänen bravuurinsa on tehdä kylmiltään spagaatti niin, että hän makaa selällään, kääntää jalkansa alas sivuille ja koskettaa varpailla lattiaa. Sitten hän huutaa muille: Do it!

Käskyä on lähes mahdoton toteuttaa.

Tällä kertaa suurmestari Kim Ung Chol on valitellut jäykkyyttä, ja kuuluisa spagaatti jää alkulämmittelyssä tekemättä. Jäykkyys on venyvä käsite, sillä suurmestari muun muassa potkaisee jalkansa korvan vierestä olkansa yli.

Seminaarilaiset yrittävät tehdä perässä, mutta välillä riveistä kuuluu hieman epäuskoinen nauru ja ähinä suurmestarin näyttämän esimerkin jälkeen.

Kim Ung Cholkin nauraa ja hymyilee paljon. Hänet tunnetaankin (suurmestariksi) mukavana ja leppoisana opettajana, joka on ymmärtänyt, että nykyaikana ei voi enää käskyttää kuin Pohjois-Koreassa 1980-luvun alussa.

Toki Kim Ung Cholkin ohjaa tuntikausia kestävät harjoitukset, joista palautumiseen suomalaisella kokeneella mustalla vyöllä menee noin viikko.

Vuonna 2005 Lohjalla pidettiin taekwondo-leiri, jota vetämään saapui pohjoiskorealainen Ri Yong Sok, jolla oli 8. danin musta vyö.

Kun harjoituksia oli kestänyt kuusi seitsemän tuntia ilman taukoa, suomalainen musta vyö nosti ujosti kätensä ja kysyi ohjaajalta:

”Meillä on tuolla takarivissä lapsia, joiden pitäisi päästä vessaan, olisiko se mahdollista?”

Ri Yong Sok tulistui ja ripitti kysyjää hieman huonolla englannilla.

”Tulin Koreasta saakka opettamaan teitä, ja te haluatte harjoitella puolipäiväisesti! Ohjaan Koreassa kymmenen tunnin harjoituksia, eikä lapsia väsytä yhtään.”

Ri Yong Sok oli maailmanmies. Hän kiersi ympäri maailmaa opettamassa. Hän saattoi olla pitkään hiljaa, mutta huudahtaa yhtäkkiä aivan luonnollisesti:

Chuck Norris, bullshit!”

Anteeksi?

“Chuck Norris, huono tekniikka. Olen nähnyt, ei hyvä.”

Actiontähti Chuck Norrisilla on taekwondossa ITF-liiton 8. danin musta vyö.

Validian liikuntasalissa suurmestari Kim Ung Chol päättää, että on tauon aika.

Kim Ung Chol harjoittelee lajia nykyään ehkä tunnin päivässä, mutta hänen pohjakuntonsa valettiin aikanaan melko huolellisesti.

”Nuorempana treenasin paljon, jopa ihan liikaa.”

Siinä jää suomalainen entinen hiihtäjä-keihäänheittäjä-painonnostajakin toiseksi, kun pohjoiskorealainen taekwondon suurmestari muistelee nuoruutensa treenikulttuuria.

Kim Ung Chol harjoitteli jo teininä korealaisia taistelutaitoja, kunnes ITF-liiton taekwondo saapui Pohjois-Koreaan 1979.

Kim pääsi ensimmäiseen pohjoiskorealaisten taekwondon harrastajien ryhmään. Tai ehkä harrastus on väärä sana.

Pohjois-Koreassa oltiin hieman muuta maailmaa jäljessä, ja ero piti kuroa umpeen.

Normaalisti länsimaisella innostuneella harrastajalla menee 12–13 vuotta, että hän omaksuu 4. danin mustaan vyöhön tarvittavat taidot.

Parhaat pohjoiskorealaiset, mukaan lukien Kim Ung Chol, saavuttivat 4. danin mustan vyön kahdeksassa kuukaudessa. Se tarkoitti kymmenen tuntia harjoituksia kahdeksan kuukauden ajan – joka päivä.

Hurja harjoitustahti vaati veronsa. Suurin osa tehoharjoittelijoista lopetti, sillä he hajosivat henkisesti tai fyysisesti. Kim Ung Chol kuitenkin jatkoi, ja hän kuului 1981–85 Pohjois-Korean taekwondon näytösjoukkueeseen, joka kiersi maailmalla esittelemässä lajia ja taitojaan. Se oli eliittiryhmä.

”Oli demojoukkueen kapteeni, taekwondoa on ollut koko elämäni.”

Hän muutti Bulgariaan 1985, kunnes palasi 1992 takaisin Pohjois-Koreaan. Vuodesta 1999 hän on asunut perheineen Bulgarian Sofiassa.

Suurmestari voimamurskaa myytin, jonka mukaan hän olisi kuulut Pohjois-Korean armeijan erikoisjoukkoihin.

”Ei, ei. Opetin armeijassa kaksi vuotta taekwondoa.”

Kim kertoo, että peruskoulun jälkeen kaikkien pohjoiskorealaisten pitää osata ainakin taekwondon perusteet.

Kim matkustaa paljon, Suomessa hän on viidettä kertaa.

”Lähes joka viikonloppu matkustan johonkin seminaariin, seuraavaksi Espanjaan. Ei siinä oikein ehdi shoppailemaan tai olemaan perusturistina, kun aika kuluu opettamiseen ja sitten lähdetäänkin jo kotiin.”

Mutta kyllä pohjoiskorealaiset shoppailla osaavat.

Talvella 2003 Pohjois-Korean taekwondon näytöstiimi saapui Suomeen esiintymään.

Suomen ITF Taekwondoliiton perustaja ja silloinen puheenjohtaja Jean Feller (7. danin musta vyö) isännöi ryhmää ja haki heidät lentoasemalta. Pohjoiskorealaiset olivat kentällä kesävaatteissa, vaikka ulkona oli 20 astetta pakkasta.

Näytösjoukkueelle oli vuokrattu omakotitalo Kirkkonummelta, eikä 13 urheilijan ryhmä jäänyt neuvottomana värjöttelemään. Pohjoiskorealaiset olivat löytäneet jostain Helsingin Sanomat, jonka etusivulla mainostettiin toppa-asua alle 70 eurolla.

“What is This? Good price. This will be good for our team”, he näyttivät mainosta isännälle, joka vei ryhmän espoolaiseen markettiin ostoksille.

Eliittiurheilijat maksattivat vaatteet isännällään ja marssivat tyytyväisinä yhteneväisissä toppapuvuissaan ja uusissa pipoissaan kaupasta.

Kun Feller pysähtyi tankkaamaan pikkubussia, urheilijat suorastaan ryntäsivät sisälle huoltoasemalle. Kun isäntä painui perään, pohjoiskorealaiset odottivat häntä. Jokaisella oli syli täynnä taskulamppuja ja niihin paristoja. Ne olivat kuulemma oivallisia apuvälineitä, sillä Pohjois-Koreassa on niin usein sähkökatkoja.

Isäntä maksoi taas, kuten tapoihin kuuluu.

Vierailevien suurmestarien kanssa on oltava koko ajan hieman varuillaan ja varpaillaan, salissa ja kaupoissa. Heitä pitää suorastaan paapoa, ja jos he jotain haluavat, heille pitää se hankkia.

Parhaimmillaan suurmestarit antavat takaisin jotain ikimuistoista, kuten vaikka iskun keskivartaloon.

Validian salissa suurmestari Kim Ung Chol lyö Juha Miettistä, kun hän näyttää muille tekniikkaa.

Miltä tuntuu, kun suurmestari lyö suoraan vatsaan?

”On siinä erityistä hehkua. Näkee, että hän on ikänsä treenannut. Korealaiset ovat niin taitavia”, mustavöinen Miettinen, 55, vastaa.

Taekwondon kehitti kenraali

 Korealainen itsepuolustuslaji, jonka nykyaikaisena kehittäjänä pidetään kenraali Choi Hong Hitä. Hän antoi lajille nimen 1955.

 Lajilla on kymmeniä miljoonia harrastajia ja kaksi kattojärjestöä.

 Etelä-Korean armeijan kenraali Choi perusti International Taekwon-do Federationin (ITF) 1966.

 WTF (World Taekwondo Federation) perustettiin Etelä-Koreassa 1973. WTF:n tyyliä käytetään olympialaisisissa.

 Karkeasti jaoteltuna ITF:n toiminnassa on mukana pohjoiskorealaisia, mutta WTF:n ei.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • taekwondo
 • Pohjois-Korea
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

 2. 2

  Finskistä Sonskin kautta Telskiksi? Sonera-stadionin nimi vaihtuu

 3. 3

  Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

 4. 4

  Jalkapallo on piikki Turkin johtajan Erdoğanin lihassa

 5. 5

  Lionel Messin kuva liimattu 85 miljoonan arvoisen kokaiinilastin paketteihin – tae laadusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 2. 2

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 3. 3

  Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

 4. 4

  Jalkapallo on piikki Turkin johtajan Erdoğanin lihassa

 5. 5

  Englannin fanit buuasivat Saksan kansallishymnille ja lauloivat maailmansotien aikaisia lauluja

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Suomen ampumahiihtäjien valmentaja kaatui pahasti Kontiolahdella – ”Hän on sairaalahoidossa”

 3. 3

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  6. 6

   Jean-Claude Juncker BBC:lle: Britannia joutuu maksamaan brexitistä suunnilleen 50 miljardia puntaa – ”Emme ole naiiveja”

  7. 7

   Kakussa listeriaa, jyvien joukossa jyrsijän papanoita – EU:n palvelu varoittaa kytevistä ruokaskandaaleista

  8. 8

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  9. 9

   Intialainen kansanedustaja suuttui paikasta turistiluokassa – löi matkustamo­työntekijää sandaalilla 25 kertaa

  10. 10

   Rikosepäily ylimmän syyttäjän toimista on kiinnostava, mutta niin ovat tapauksen taustatkin – näin ne linkittyvät Jari Aarnioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  6. 6

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  7. 7

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  8. 8

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää