Urheilu

Valikko
Urheilu

Käyttikö Johaug dopingia tahattomasti? Neljä asiaa puoltaa Johaugin selitystä, neljä on vastaan

Vastuun kärystä ottanut Norjan hiihtojoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen on kertonut päätyneensä apteekkiin, kun kortisoni oli loppunut ja Johaugin huulia piti hoitaa.

Anabolisesta steroidista klostebolista kärynnyt Norjan hiihtotähti Therese Johaug sai keskiviikkona kahden kuukauden väliaikaisen kilpailukiellon. Näin hän on sivussa ainakin kaikista joulua edeltävistä maailmancupin osakilpailuista.

Urheilu­oikeuden asiantuntija Olli Rauste uskoo, että Norjan antidopingtoimikuntaan kytkeytyvä riippumattoman syyttäjäneuvosto tulee vaatimaan Johaugille aikanaan vähintään vuoden mittaista varsinaista kilpailukieltoa.

”Syyttäjän mielestä nolla­rangaistus on pois suljettu”, Rauste sanoi HS:lle tutustut­tuaan huolellisesti syyttäjä­neuvoston tiedotteeseen.

Vähintään vuoden rangaistus tulee Rausteen mukaan suoraan Maailman antidopingtoimiston Wadan sääntö- ja rangaistus­asteikosta.

Tahallinen teko tuo neljä vuotta kilpailukieltoa, tuottamuksellinen kaksi vuotta. Teko, jossa ei ole ole todettu merkittävää virhettä tai laiminlyöntiä, tuo 1–2 vuotta. Ilman rangaistusta selviää, jos ei ole todettu lainkaan virhettä tai laiminlyöntiä. Tällöin kyse voisi olla esimerkiksi sabotaa­sista.

Johaug on puolustautunut sillä, että hän sai dopingainetta huuliinsa Trofodermin-voiteesta. Vastuun ottanut Norjan hiihtojoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen kertoi päätyneensä apteekkiin, kun kortisoni oli loppunut ja Johaugin huulia piti hoitaa.

HS summasi, mitkä seikat puoltavat Johaugin tarinaa ja mitkä puhuvat sitä vastaan.

Puolesta:

1. Rohtuneet huulet: Norjan yleisradioyhtiö NRK:n elokuussa tekemässä tv-haastatteluissa näkyy, että Johaugin huulet ovat olleet pahassa kunnossa. On todennäköistä, että Johaug on käyttänyt niihin muuta kuin tavallista huulirasvaa.

2. Apteekin kuitti: Lääkäri Bendiksen on kertonut ostaneensa Trodofermin-lääkkeen livignolaisesta apteekista 3. syyskuuta. Norjalainen tv-kanava TV2 kävi läpi apteekin ostoksia yhdessä apteekkia pyörittävän Monica Faiferin kanssa, ja kuitista selvisi, että apteekista oli ostettu yksi paketti Trofoderminia syyskuun 3. päivä.

Faifer ei muistanut, kenelle lääke oli myyty tai onko Bendiksen käynyt tuolloin apteekissa.

3. Dopingtestin tulos: Trofodermin näkyy klosteboli-steroidina dopingtestissä, vaikka sitä olisi käytetty huuliin pienikin määrä.

Johaugin kerrotaan käyttäneen Trofoderminia rohtuneisiin huuliinsa toistakymmentä vuorokautta. Hän aloitti väitteen mukaan Trofoderminin käytön 4. syyskuuta, ja positiivinen testitulos tuli 16. syyskuuta otetussa testissä. Tällainen tapahtumien kulku on hyvin mahdollinen.

4. Alkeellinen dopingaine: Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Sergei Iljukov arvioi Ylelle, että Johaugin dopingrike on todennäköisesti vahinko, sillä klosteboli on alkeellinen vaihtoehto. Iljukovin mukaan voima- ja kestävyysominaisuuksien parantamiseen on muita yhtä tehokkaita aineita, jotka näkyvät testeissä vain lyhyen ajan.

”Jos Johaug olisi ottanut lääkkeen piikkinä ja voide olisi peitetarina, piikki näkyisi biologisen passin veriprofiilissa ja steroidiprofiilissa, joten hypoteesi (klostebolin tarkoituksellisesta käytöstä) on epätodennäköinen”, Iljukov sanoi.

Vastaan:

1. Lääkärin työhistoria: Norjan maajoukkuelääkäri Bendiksen työskenteli Trofodermin-voidetta valmistavan lääkeyritys Pfizerin lääketieteellisenä johtajana Norjassa 1995–2000 ja maapäällikkönä vuosina 2000–2003. Trofodermin on oletettavasti ollut hänelle tuttu tuote.

Bendikseniä on lisäksi aiemmin jo epäilty dopingin välittämisestä. Hän toimi vuonna 2004 jalkapallojoukkue Hamkamin lääkärinä, ja samana vuonna joukkueen pelaaja Sveinung Fjeldstad kärysi anabolisten steroidien käytöstä. Bendiksen selvisi tuolloin ilman syytteitä, kun Fjelstad ilmoitti saaneensa steroideja ystävältään.

2. Varoitus pakkauksessa: Keskellä Trofodermin-lääkepakkausta lukee selkeästi ”doping”. On hyvin epätodennäköistä, että se olisi jäänyt huomaamatta lääkäriltä ja urheilijalta.

3. Johaugin tarkkuus: Johaug on sanonut olevansa erityisen tarkka siitä, mitä hän käyttää, koska urheilija vastaa lopulta dopingnäytteidensä sisällöstä. Miksi hän olisi yhtäkkiä käyttänyt tuntematonta voidetta vilkaisematta pakkaukseen?

4. Norjan aiempi historia: Norjassa on liikuttu dopingsäännöksissä harmaalla alueella. Heinäkuussa selvisi, että Martin Johnsrud Sundby oli antanut kaudella 2014–2015 kaksi dopingnäytettä, joissa oli liikaa Ventolin-astmalääkkeestä peräisin ollutta salbutamolia. Myöhemmin selvisi, että monet terveetkin hiihtäjät ovat saaneet Norjassa astmalääkitystä.

Miksi harmaalla alueella liikkuminen olisi rajoittunut Norjan hiihdossa vain astmalääkitykseen?

Yhteenveto:

Moni asia puhuu sen puolesta, että Johaug on voinut käyttää Trodofermin-voidetta rohtuneisiin huuliinsa ja jäädä sen takia kiinni dopingtestissä. Silti olisi kummallista, jos Norjan maajoukkuelääkärin asemassa toiminut ja Pfizerinissä pitkään johtotehtävissä työskennellyt Bendiksen ei olisi ollut tietoinen Trodoferminin sisällöstä.

Johaugin käry on hämmentävä soppa, jossa on yhtä lailla sekä Norjan selitystä tukevia että sitä murentavia faktoja. Norjan selitys ei kuitenkaan vaikuta Trofodermin-lääkepakkauksen selkeiden dopingmerkintöjen jälkeen kovin uskottavalta, joten vaaka kallistuu aavistuksen Johaugin puolustusta vastaan.

Klostebolia käytetty Itä-Saksassa

 Klosteboli (4-chlorotestosterone) on heikko, synteettinen androgeenis-anabolinen steroidi. Se kuuluu Maailman antidopingtoimisto Wadan kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luetteloon.

 Klostebolia sisältävä Trofodermin on osassa Eurooppaa, muun muassa. Italiassa, käytössä oleva haavanhoitotuote, jota saa sekä voiteena että suihkeena. Trofoderm sisältää klostebolin lisäksi antibioottia. Tuote on tarkoitettu erilaisten haavojen ja haavaumien paikallishoitoon.

 Klostebolia on käytetty urheilussa suorituskyvyn parantamiseen esimerkiksi Itä-Saksassa. Anabolis-androgeeniset aineet lisäävät lihasmassaa ja -voimaa. Ne vaikuttavat myös elimistön hormonitasapainoon ja aineenvaihduntaan siten, että elimistö sietää kovaa harjoitusta entistä tehokkaammin joutumatta ylikuntoon.

Lähde: Suomen antidopingtoimikunta

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Norja
 • Maastohiihto

Urheilun luetuimmat

 1. 1

  Cristiano Ronaldoa epäillään kymmenien miljoonien eurojen veronkierrosta

 2. 2

  Liiga muisti Kimmo Timosta – sai käsiinsä legendaarisen pöytäkirjan

 3. 3

  Liigakierroksella lukuisia jännäripelejä – Suikkasen ahdinko syvenee

 4. 4

  Sergio Ramos toi Realin tasoihin viime hetkellä El Clásico -trillerissä – Barcelona-valmentaja manasi epäreiluutta

 5. 5

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 2. 2

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 3. 3

  Huuhkajien Thomas Lam keskellä draamaa Englannin mestaruussarjassa – ”En ole ollut aiemmin mukana vastaavassa”

 4. 4

  Bottas tai Wehrlein pääehdokkaat Rosbergin korvaajaksi

 5. 5

  Pyöräily Gardajärvellä käänsi Mari Laukkasen pään – ”Olin kuusi tuntia päivässä pyörän selässä ja tajusin, että urheilu on tajuttoman hienoa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 2. 2

  Kolumbian lentoturmasta selvisi kuusi hengissä – kuolleita on 75, koneessa oli brasilialainen jalkapallojoukkue

 3. 3

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 4. 4

  Kolumbian lentoturmasta selvinnyt jalkapalloilija: Pitäkää huolta vihkisormuksestani

 5. 5

  Bottas tai Wehrlein pääehdokkaat Rosbergin korvaajaksi

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  2. 2

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  3. 3

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  4. 4

   Iran aikoo teloittaa miljardöörin – korkein oikeus piti kuolemantuomion voimassa

  5. 5

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  6. 6

   Vanha SS-sotilas jätti perintönsä ”kiltille” skotlantilaiskylälle, jossa oli sotavankina

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

  9. 9

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  10. 10

   Lontoolaiskaupan vartijasta tuli 22 vuotta hallinneen itsevaltiaan syrjäyttäjä ja Afrikan muutoksen keulakuva – ”Tämä on uusi Gambia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  2. 2

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  3. 3

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  4. 4

   Toimittaja Ilkka Malmberg on kuollut

  5. 5

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  6. 6

   Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

  7. 7

   Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

  10. 10

   Eläkekeskustelussa kytee sukupolvien sota – Katso HS:n laskurista, paljonko kukin ikäpolvi on säästänyt eläkettä ja paljonko sitä on luvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  7. 7

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  8. 8

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

  11. Näytä lisää