Valikko
Urheilu

Positiivisuus piti pikajuoksijan hengissä syöpädiagnoosin jälkeen – ”Missään vaiheessa en ajatellut, etten selviä”

Hannu Hämäläinen sairastui vakavasti neljä vuotta sitten ja monta unelmaa jäi toteuttamatta. Lokakuun alussa hän aloitti 31-vuotiaana SUL:n nuorimpana valmennuspäällikkönä.

Jyväskylä

Pikajuoksija Hannu Hämäläinen ei luopunut elämänhalustaan ja positiivisuudestaan, vaikka hän tiesi sairastavansa aggressiivista tautia.

Hämäläinen sai kuulla helmikuussa 2012, että hän sairastaa imusolmukesyöpää ja että se on vakavaa. Alkusokista toivuttuaan Hämäläinen päätti, ettei hän jää surkuttelemaan tilannetta.

Saman vuoden kesäkuussa Hämäläinen seurasi jo tiivisti yleisurheilun EM-kisoja Helsingin Olympiastadionilla. Ne olivat kisat, joissa Hämäläinen oli itse laskenut juoksevansa sadan metrin loppukilpailussa.

”Se oli ollut unelmani. Halusin mennä silti katsomaan kisoja. Monelle muulle olisi voinut tulla hylkimisreaktio urheiluun. Missään vaiheessa en ajatellut, etten selviä, vaikka tulevaisuus oli epävarma”, Hämäläinen sanoo reilut neljä vuotta myöhemmin Hippoksen monitoimihallissa Jyväskylässä.

Hämäläinen, 31, aloitti lokakuussa Suomen Urheiluliiton yhtenä ja nuorimpana valmennuspäällikkönä. Hän vastaa Jyväskylän alueen yleisurheilijoiden valmennuksesta ja verkostoitumisesta.

Entinen pituushyppääjä Tommi Evilä aloitti samassa tehtävässä Tampereen alueella ja Antti Leskinen pääkaupunkiseudulla.

Kovin suuria julistuksia tai linjanvetoja Hämäläinen ei halua vielä tehdä. ”Niiden aika on myöhemmin, kun saadaan hommat pyörimään”, Hämäläinen sanoo.

”Yksi keskeinen asia, että urheilija ja valmentaja ovat pari ja että urheilijalla on ympärillään tukiverkko, muukin kuin pelkkä valmentaja.”

Hämäläisellä on omakohtaista kokemusta tukiverkon rakentamisesta. Vuoden 2009 syksyllä hän päätti muuttaa muutaman muun pikajuoksijan kanssa puoleksi vuodeksi Teneriffalle.

Jatkuva harjoittelu lämpimässä kannatti. Hannu Ali-Huokuna, Joni Rautanen, Jonathan Åstrand ja Hämäläinen juoksivat 4x100 metrin Suomen ennätyksen EM-kisoissa Barcelonassa 2010.

”Se oli meidän kehittämämme idea, jonka pikajuoksujen lajivalmentaja Petteri Jouste hyväksyi. Se oli ainoa tapa, jolla saatoimme harjoitella kunnolla.”

Barcelonan SE 39,29 kesti tämän vuoden syksyyn, kun Hämäläinen, Otto Ahlfors, Samuli Samuelsson ja Ville Myllymäki juoksivat Ruotsi-ottelussa Tampereella ajan 39,25 sekuntia.

Viesti oli samalla Hämäläisen viimeinen juoksu edustustehtävissä. Lopettamisesta jäi hyvä mieli, vaikka hänellä oli haluja myös jatkaa.

”Olen aina ollut joukkueurheilija yksilöurheilijoiden keskellä. Viestit ovat sopineet minulle hyvin.”

Hämäläisen omaksi ennätykseksi 100 metrillä jäi 10,41 sekuntia vuonna 2010. Seuraavana vuonna hän oli uransa kovimmassa kunnossa. Hän juoksi kolmessa kisassa huippuajat 10,26, 10,29 ja 10,30, mutta myötätuulta oli liikaa.

Loppukesällä Kalevan kisoissa hän voitti sadan metrin Suomen mestaruuden. Juoksu ei kuitenkaan ollut enää erityiseen hyvää siihen nähden, miten se oli mennyt alkukaudesta 2011.

Jokin ei ollut kohdallaan. Lääkäri epäili ensin anemiaa, kun veriarvot olivat huonot. Diagnoosi paljasti syövän, ja Hämäläiseltä leikattiin kasvain ohutsuolesta.

Sen jälkeen alkoivat rankat hoidot. ”Ankara sairaus vaati ankarat hoidot. Heitin kova haasteen lääkäreidenkin niskaan, kun kysyin kovia kysymyksiä.”

Vielä hoitojen päätyttyä Hämäläinen unelmoi Rion kesäolympialaisista 2016, kun edelliset kisat Lontoossa 2012 jäivät väliin.

Hämäläinen sanoo olleensa aina herkkä sairasteluille. Viime kevät näytti jälleen hyvältä, mutta sitten iski vatsatauti ja kaksi flunssaa.

”Kesä oli sitten siinä. Juhannuksena hävisin junnuillekin. Silloin oli kovin paini jatkanko vai en. Sain koottua ajatukseni, että sinnittelin syksyyn asti”, Hämäläinen kertaa lopettamispäätöstään. ”Urheilija on usein aika yksin, kun hän loukkaantuu tai sairastuu.”

SUL:n valmennuspäälliköksi Hämäläinen päätti hakea kesällä, kun kolme paikkaa tuli julkiseen hakuun.

Kun Hämäläinen valittiin, hän sai elämänsä ensimmäisen palkkatyön, vaikka virka on alkuun puolipäiväinen.

”Laskin, että minulla oli mahdollisuus päästä työelämään. Voin yhdistää intohimoni urheiluun ja työn”, sanoo Hämäläinen, joka opiskelee toista vuotta liikunnan yhteiskuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa.

Aiemmin hän on valmistunut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Hämäläinen oli siitä erikoisessa asemassa, että häntä valmensi oma isoveli, Heikki. Hän aloitti valmentamisen, kun pikkuveli oli neljätoistavuotias.

”Se oli iso panostus häneltä. Heikki ei saanut valmentamisesta minkäänlaista palkkaa. Jos jotain tuli sponsoreilta, hän antoi ne minulle, että sain harjoitella”, Hämäläinen kiittää nykyisin diplomi-insinöörinä Microsoftilla työskentelevää veljeään.

”Hän oli minun tärkein tukiverkkoni.”

Hannu Hämäläinen

 Syntynyt 30. huhtikuuta 1985 Hausjärvellä.

 Edusti Edusti Hämeenlinnan Tarmoa ja Viipurin Urheilijoita.

 Kahdeksan aikuisten SM-mitalia pikajuoksussa.

 100 metrin ennätys 10,41 ja 10,26 myötätuulessa

 Alle 23-vuotiaiden EM-pronssia 4×100 metrillä 2007.

 Välierissä 16:s Barcelonan EM-kisoissa 2010 ja seitsemäs viestissä.

 SUL:n Jyväskylän alueen valmennuspäällikkö lokakuusta 2016.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yleisurheilu
 • Hannu Hämäläinen
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Vettel teki ennätyksen Australian gp:n harjoituksissa – Bottas toinen, Räikkönen neljäs

 2. 2

  Johdatus mäkihypyn mystiikkaan – mäkiprofessori paljastaa, miksi suomalaisten hyppy ei kulje

 3. 3

  Tuskan vartti tappoi Suomen pelin – jalkapallomaajoukkueen kasvojen pesu jäi haaveeksi

 4. 4

  Hylkiötuomari – kun jalkapallotuomari Halil İbrahim Dinçdağ rikkoi Turkin normeja, häneltä vietiin kaikki

 5. 5

  Katseet kohti tulevaisuuden pelaajia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

 2. 2

  Hylkiötuomari – kun jalkapallotuomari Halil İbrahim Dinçdağ rikkoi Turkin normeja, häneltä vietiin kaikki

 3. 3

  Palkinnoksi auto – hole-in-one kiihdytti Oliver Lindellin hurjaan nousuun Kenian kilpailussa: ”Tähän mennessä uskomaton viikko”

 4. 4

  Finskistä Sonskin kautta Telskiksi? Sonera-stadionin nimi vaihtuu

 5. 5

  Tuskan vartti tappoi Suomen pelin – jalkapallomaajoukkueen kasvojen pesu jäi haaveeksi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Suomen ampumahiihtäjien valmentaja kaatui pahasti Kontiolahdella – ”Hän on sairaalahoidossa”

 3. 3

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 4. 4

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 5. 5

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  3. 3

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  4. 4

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  7. 7

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  8. 8

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  9. 9

   Nuori mies kuoli kaahattuaan poliisia karkuun yli kahta sataa Pohjois-Karjalassa

  10. 10

   Minskiin suunnitteilla tänään suurmarssi – työttömien ”parasiittiveron” synnyttämät mielenosoitukset jatkuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  8. 8

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  9. 9

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  10. 10

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää