Valikko
Urheilu    |   Kolumni

Norjalaiset pitää sulkea kahdeksi vuodeksi kansainvälisestä hiihdosta – miksei niin kuitenkaan tapahdu?

Huijauksella ja huijauksella on eroja. Moni muistaa viime kesän kohun, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki venäläiset yleisurheilijat pois Rion kesäolympialaisista.

Huijauksella ja huijauksella on eroja.

Moni muistaa viime kesän kohun, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki venäläiset yleisurheilijat pois Rion kesäolympialaisista. Venäläiset heitettiin ulos myös monesta muusta lajista maan valtiojohtoisen dopingin takia.

Urheileva maailma näytti tulleen hulluksi. Venäläisiä urheilijoita jahdattiin ennen Rioa, Rion aikana ja Rion jälkeen. Ilman, että puolustelee venäläisiä, kohteena oli osin täysin syyttömiä urheilijoita.

Norjalaiset hiihtäjät saavat sen sijaan mellastaa liittonsa tuella mielensä mukaan ilman, että Kansainvälinen hiihtoliitto puuttuu siihen samalla tavalla kuin IAAF venäläisiin yleisurheilijoihin.

Urheilussa yhteiseksi hyväksytyt säännöt eivät näköjään koske kaikkia.

On sinällään sama, käyttikö Therese Johaug dopingia tahattomasti vai ei. Isompi asia on, miksei Norjan hiihtoliitto toimi, kuten Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan säännöt vaativat – aseta Johaugia väliaikaiseen kilpailukieltoon?

Johaugin huulirasvakäry on yksittäisenä tapauksena hölmöilyn huippu ja jopa huvittava. Selityskin voi pitää paikkaansa, kunhan saadaan selvyys, mitä Johaug itse tiesi tai mitä hänen olisi pitänyt tietää.

Toisen norjalaishiihtäjän, Martin Johnsrud Sundbyn käry on luoteeltaan kovempi kuin Johaugin, vaikka salbutamol on aineena pehmeämpi kuin anabolinen steroidi.

Sundby kärähti salbutamolin liiallisesta käytöstä kaudella 2014–20115. Sundbyn jokainen annos sisälsi 5 000 mikrogrammaa salbutamolia.

Inhaloitavan salbutamolin maksimiannos oli aiemmin määritelty 1 600 mikrogrammaan vuorokaudessa, ja tämä on nyt täsmennetty muotoon 800 mikrogrammaa kahdentoista tunnin aikana. Tällä korostetaan Wadan mukaan sitä, ettei vuorokausiannosta saa ottaa yhdellä kertaa.

Kun terveelle urheilijalle on määrätty astmalääkettä, kyseessä on kiistaton dopingtapaus. Lääkeannoksen määrän perusteella Sundbyn olisi kuulunut olla keuhkosairaiden vuodeosastolla, ei kilpaladulla.

Sundbyn tapaus kertoo, että Norjan hiihtoon on juurtunut oma toimintakulttuuri, mikä on oikea tapa toimia. Jatkuvan menestyksen myötä norjalaiset suhtautuvat dopingepäilyihin ylimielisesti, kuten Johaugin kohdalla on käynyt.

Norjan hiihtoliitto liikkuu harmaalla alueelle. Se kokeilee kepillä jäätä. Muiden silmissä norjalaisten touhu ei näytä hyvältä.

Jotta urheilu olisi oikeudenmukaista, norjalaiset hiihtäjät pitää sulkea kahdeksi vuodeksi ulos kansainvälisestä hiihdosta. Miksei niin kuitenkaan tapahdu?

Siksi, että Norja on liian iso hiihtomaa, joka on samalla ylivoimainen markkinaykkönen. Ilman norjalaisia sponsoreita hiihdon maailmancupin osakilpailuja jäisi pitämättä.

Niin oli käydä viime kaudella Sloveniassa, kun maailmancupin kisalle ei löytynyt yhtään paikallista tukijaa. Cupin sprintti järjestettiin Planicassa pelkästään norjalaisten yritysten tuella. Huvittavaa, että juuri tässä kisassa paras norjalainen oli vasta seitsemäs.

Myös Venäjä on iso urheilumaa, mutta sen kyky tehdä urheilussa bisnestä on Norjaan verrattuna olematon.

Jos Norja suljetaan pois hiihdosta, lajin tv-tulot romahtavat. Hiihdon muiden isojen hiihtomaiden, Saksan ja Puolan pitää löytää uusia huippuja, että katsojaluvut säilyvät.

Kenellekään ei ole varaa menettää Norjaa hiihdossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiihto
 • Doping
 • Urheilun kolumnit
 • Urheilun kommentit
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Taitoluistelija Javier Fernandez on Espanjassa suosittu kummajainen: ”Haluan rikkoa rajoja”

 2. 2

  Juuso Puustinen ideoi HIFK:n ryöstöretken ja toteutti itse unelmansa

 3. 3

  NHL vie näytösottelunsa Kiinaan, kun maa haluaa saada kansan kiinnostumaan lajista

 4. 4

  HJK teki liki puolen miljoonan euron voiton ja investoi stadioniinsa

 5. 5

  Ilves sysäsi Tapparan kuilun partaalle ja virittelee kevään kiekkoyllätystä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teemu Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

 2. 2

  Juuso Puustinen ideoi HIFK:n ryöstöretken ja toteutti itse unelmansa

 3. 3

  Euroopan suurin bordelli mainostaa naisten jalkapallo­joukkueen pelipaidoissa – pikkukaupungissa nousi kohu

 4. 4

  Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

 5. 5

  Emmi Peltosen rohkea luistelu hurmasi yleisön: ”Olin omassa kuplassani”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 2. 2

  Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

 3. 3

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 4. 4

  Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

 5. 5

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää