Valikko
Urheilu

Therese Johaugia uhkaa pitkä kilpailukielto, joka pitäisi hiihtäjän poissa myös olympialaisista, sanoo kokenut urheilujuridiikan asiantuntija

Olli Rauste perustelee näkemystään Maailman antidopingtoimiston Wadan rangaistusasteikolla.

Yli 20 vuotta urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen CAS:n välimiehenä toiminut Olli Rauste arvioi, että maailman viime kauden parasta naishiihtäjää Therese Johaugia uhkaa vähintään kahden vuoden kilpailukielto.

Rauste perustelee näkemystään Maailman antidopingtoimiston Wadan rangaistusasteikolla ja toisaalta urheilijan todistustaakalla tällaisissa tapauksissa.

Rangaistusasteikon perustana on se, että Johaugia epäillään anabolisten steroidien käytöstä.

Tahallinen käyttö tuo neljä vuotta kilpailukieltoa, tuottamuksellinen kaksi vuotta. Käyttö, jossa ei ole todettu merkittävää virhettä tai laiminlyöntiä, tuo 1–2 vuotta. Ilman rangaistusta selviää, jos ei ole todettu lainkaan virhettä tai laiminlyöntiä. Tällöin kyse voisi olla esimerkiksi sabotaasista.

”Toiseksi alin rangaistusluokka (ei merkittävää virhettä tai laiminlyöntiä) on ainakin minun katsannossani jo pudonnut pois pelistä”, Rauste sanoi HS:lle.

Norjan antidopingtoimikuntaan kytkeytyvä riippumattoman syyttäjäneuvosto perusteli keskiviikkona päätöstään antaa Johaugille kahden kuukauden väliaikainen kilpailukielto seuraavasti:

”Syy päätökseen on se, että syyttäjäneuvoston mukaan hiihtäjän ei voida katsoa toimineen virheettömästi tapauksessa.”

Alin rangaistusluokka (ei virhettä tai laiminlyöntiä) on syyttäjien mukaan siis pois suljettu.

Rauste perustelee omaa näkemystään urheilijan todistustaakalla.

”Sääntöjen mukaan testituloksen ollessa positiivinen olettama on, että teko on tahallinen. Urheilijan on pystyttävä todistamaan, ettei näin ole, jos hän haluaa päästä alle neljällä vuodella”, Rauste sanoi

Rausteen mukaan vaadittava taso asian toteen näyttämiseksi on by the balance of probability, kun jonkin asian todistaminen on urheilijan vastuulla.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos urheilijan väittämä tapahtumainkulku on todennäköisempi kuin vaihtoehtoinen tapahtumainkulku, urheilija on täyttänyt todistustaakkansa. Yli 50 prosentin todennäköisyys siis riittää.”

Rangaistuksen pituus kiteytyy Rausteen mielestä käytännössä seuraavaan kysymykseen: Kumpi seuraavista on todennäköisempi selitys? Näin Rauste pohtii:

”A. Lääkäri Fredrik S. Bendiksen, Pfizerin entinen lääketieteellinen johtaja, ei ole tiennyt, että Pfizerin valmistaman voiteen vaikuttava aine klostebol on anabolinen steroidi, eikä sen enempää Bendiksen kuin Johaug, ole huomannut kumpaakaan voiteen pakkauksessa ja tuoteselosteessa olleista kahdesta nimenomaisesta dopingvaroituksesta.”

”B. Bendiksen on tiennyt klostebolin olevan anabolinen steroidi, ja/tai joko hän ja/tai Johaug ovat huomanneet pakkauksen tai tuoteselosteen dopingvaroituksen, mutta Bendiksen on erehtynyt luulemaan, että huulirasvana käytettynä aine ei vähäisen pitoisuutensa vuoksi näkyisi mahdollisessa dopingtestissä, ja sen vuoksi Bendiksen on vastannut Johaugin hänelle voiteen käytöstä esittämään kysymykseen, että voidetta voi käyttää?”

Vaihtoehdot ovat Rausteen päättelyketjussa seuraavat:

”Jos A on todennäköisempi kuin B, Johaug selviää sääntöjen mukaan kahdella vuodella.”

”Jos B on todennäköisempi kuin A, kyseessä on tahallinen kielletyn aineen käyttö luottaen siihen, että testissä ei jää kiinni. Tällöin rangaistus on sääntöjen mukaan neljä vuotta.”

Sillä seikalla, onko voidetta käytetty suorituskyvyn parantamiseen vai lääkkeenä rohtuneisiin huuliin, ei Rausteen mielestä pitäisi olla sääntöjen mukaan merkitystä.

”Rangaistus pitäisi sääntöjen mukaan määrätä yksinomaan Johaugin tahallisuuden tai tuottamuksen asteen perusteella.”

Millä perusteella Rauste arvioi, että toiseksi alin rangaistusluokka on myös poissa pelistä ja Johaugia uhkaa jopa kahden vuoden kilpailukielto?

”Jos lääkepakkauksessa on nimenomainen dopingvaroitus, eikä urheilija katsoisi pakkausta ennen lääkkeen käyttöä edes sen vertaa, että huomaisi varoituksen, kyseessä on silloin vähintään merkittävä virhe tai laiminlyönti.”

Jos Johaug saisi kahden vuoden kilpailukiellon, hän olisi sivussa Lahden MM-kisojen lisäksi myös vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisista.

Johaug kärähti dopingtestissä syyskuussa

 Therese Johaug antoi anabolista steroidia sisältäneen dopingnäytteen syyskuussa.

 Johaugin kertoman mukaan aine oli tullut Trofodermin-voiteesta, jota Johaug käytti auringon polttamiin huuliinsa oltuaan hiihtoleirillä Italiassa elokuussa.

 Klosteboli kuuluu anabolisiin steroideihin, ja sillä on samanlaisia vaikutuksia kuin testosteronilla.

 Norjalaislehdistön mukaan hiihtojoukkueen lääkäri Bendiksen oli kertonut päätyneensä apteekkiin, kun kortisoni oli loppunut, ja Johaugin huulia piti hoitaa.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Taitoluistelija Javier Fernandez on Espanjassa suosittu kummajainen: ”Haluan rikkoa rajoja”

 2. 2

  NHL vie näytösottelunsa Kiinaan, kun maa haluaa saada kansan kiinnostumaan lajista

 3. 3

  Juuso Puustinen ideoi HIFK:n ryöstöretken ja toteutti itse unelmansa

 4. 4

  Tenniksen huippulupauksilla Oona Orpanalla ja Otto Virtasella erittäin kovat tavoitteet tänä kesänä

 5. 5

  HJK teki liki puolen miljoonan euron voiton ja investoi stadioniinsa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teemu Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

 2. 2

  Juuso Puustinen ideoi HIFK:n ryöstöretken ja toteutti itse unelmansa

 3. 3

  Euroopan suurin bordelli mainostaa naisten jalkapallo­joukkueen pelipaidoissa – pikkukaupungissa nousi kohu

 4. 4

  Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

 5. 5

  Emmi Peltosen rohkea luistelu hurmasi yleisön: ”Olin omassa kuplassani”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 2. 2

  Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

 3. 3

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 4. 4

  Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

 5. 5

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää