Kampin yleisö huusi ja taputti palomies Joonas Mäkipellon voittamaan kipunsa – tuloksena mahtava uusi leuanvedon ME

”Olen järkyttynyt, että suomalainen yleisö lähti näin hyvin mukaan. En olisi tällä olkapäällä todellakaan pystynyt vetämään tätä tulosta ilman kannustusta”, Mäkipelto kiitti 12 tunnin ja 4 040 vedetyn leuan jälkeen.

Palomies Joonas Mäkipelto antoi perjantaina Kampin kauppakeskuksen yleisölle sitä, mitä se halusi nähdä. Ja jopa enemmän.

Mäkipelto veti tuskia vastaan taistellen rajun leuanvedon maailmanennätyksen vastaotteella: 4 040 leukaa. Se oli 290 leukaa enemmän kuin brittiläisen Stephen Hylandin aiempi ennätys vuodelta 2007.

”Olen järkyttynyt, että suomalainen yleisö lähti näin hyvin mukaan. En olisi tällä olkapäällä todellakaan pystynyt vetämään tätä tulosta ilman kannustusta”, Mäkipelto sanoi Kampin kauppakeskuksen ala-aulan täyttäneistä katsojista, jotka taputtivat ja hurrasivat Mäkipellolle jokaisen leuan kohdalla korvia huumaavasti.

Mäkipellon oikea olkapää alkoi vihoitella jo 1 300 vedetyn leuan jälkeen. Vedettyään alussa viisi leukaa kerrallaan Mäkipelto veti 2 400 leuan jälkeen kaksi leukaa, ja himmasi lopussa tahtinsa yhteen leukaan kerrallaan.

Mäkipellon kasvoilta paistoi raju irvistys, ja viimeisen tunnin aikana leuat kysyivät huimaa sitkeyttä.

”Viisas olisi lopettanut, kun ennätys 3 750 täyttyi, mutta olen niin jääräpää, etten voinut pettää odotuksia. Oli pakko vetää loppuun saakka”, Mäkipelto sanoi.

Helmikuussa Mäkipelto veti Lempäälän Ideaparkissa 24 tunnin maailmanennätyksen 5 050. Tuolloin Mäkipellon vasen olkapää oli hajalla ensimmäisten tuhannen leuan jälkeen.

Nyt Mäkipelto sanoi olevansa huomattavasti helmikuuta kovemmassa kunnossa, ja häntä harmitti, ettei hän saanut taaskaan olkapään vihoittelun takia kropastaan kaikkea irti.

”4 040 ei ole sellainen tulos, johon olisin hirveän tyytyväinen. Kropassa olisi ollut paljon enemmän annettavaa ja olisin pystynyt parempaan. Olen täysissä energioissa, voimaa ja energiaa riittää, mutta olkapää on se ongelma.”

Mäkipellon kämmenissä oli tällä kertaa vain rakkoja, kun helmikuussa ne olivat verillä ja haljenneet täysin. Myös kämmenet olisivat mahdollistaneet Mäkipellolle kovemman tuloksen.

”Oli täydellinen tanko, olosuhteet ja yleisö, ja kämmenet kestivät paremmin kuin koskaan. Tiedän, että olisin ollut yli 5 000:n kunnossa. Jos olisin saanut vedettyä 5 050, olisin ollut tyytyväinen. Toisaalta sain taas vedettyä rikkinäisen olkapään kanssa, se on jo jonkinnäköinen sensaatio.”

Mäkipelto tarjosi yleisölle lopulta jännitysnäytelmän, sillä hän sanoi reilun 9,5 tunnin kohdalla aiempaa ennätystä (3 750) sivuttuaan pyrkivänsä 4 040:een leukaan.

Viimeiseen minuuttiin lähdettäessä Mäkipellolla oli yhä kaksi leukaa tehtävänä, mutta nuo hän rutisti kipurajojaan vastaan taistellen väkisin.

Mäkipelto myös käytti käytössä olleen ajan taitavasti.

”Katsoimme koko ajan kellosta, ettemme vedä yhtään leukaa liian nopeasti. Otimme palautuksen aina välissä, ettei lihas repeä irti ja tule pitkää sairaslomaa.”

Mäkipellon manageri Jari Saario sanoi, että tämän suoritus oli Mäkipellon kovin tähän mennessä. ”Tällainen yleisö saatiin tänne, ja äijä näytti suomalaista sisua. Saa olla kiitollinen, että voi olla messissä. Kerta kaikkiaan mahtava suoritus.”

Suuria juhlia ei ollut perjantaiksi kuitenkaan luvassa.

”Ei me olla mitään bilettäjiä. Tykkäämme treenata, ja Joonas vetää näitä huikeita tuloksia. Käydään syömässä pihviä ja mennään nukkumaan”, Saario kuittasi.

Jatkoa on kaavailtu sen verran, että Mäkipelto yrittää ensi vuonna todennäköisesti virallista tunnin maailmanennätystä. Suunnitelmissa on myös tapahtuma, jossa maailman kovimmat leuanvetäjät olisivat rinta rinnan.

”Kolme tai neljä äijää voisi olla Euroopasta, ja jos saadaan oikein iso tapahtuma, sponsorit ja rahoitukset, otetaan mahdollisesti Yhdysvalloistakin äijät sinne”, Mäkipelto sanoi.

Olkapään pettäminen ME-suorituksissa jo kahteen kertaan huolettaa Mäkipeltoa kuitenkin sen verran, että edessä voi olla olla siirtymä lyhyempikestoisiin suorituksiin.

”Sitä puhuimme valmentajan kanssa, kun pidimme kylmäpussia. Pitkät suoritukset ovat minun lajini, mutta kyllä tämä näyttää siltä, että siirrymme lyhyempiin suorituksiin, koska sen olkapää kestää.”

”Ensi kesän tapahtuma voisi olla kuuden tunnin maailmanennätys poikaporukassa rivissä.”

Sitä ennen olkapää täytyy kuitenkin kuntouttaa. Mäkipelto menee näyttämään sitä maanantaina lääkärille.

”Kaksi kuukautta Ideaparkin jälkeen kuntoutettiin, ja nyt voi olla edessä sama kohtalo”, Mäkipelto povasi.

Mäkipelto viettää myös muutaman viikon vuosilomaa, ennen kuin hän palaa taas töihin paloasemalle.

Joonas Mäkipelto

 28-vuotias salolainen palomies.

 Pituus 169 senttiä, paino 75 kiloa.

 Teki perjantaina vastaotteella leuanvedon uuden maailmanennätyksen, 4 040 leukaa 12 tunnissa.

 Teki helmikuussa vastaotteella 24 tunnin maailmanennätyksen, 5 050 leukaa. Teki heinäkuussa myös epävirallisen maailmanennätyksen tunnin leuanvedossa vastaotteella: 1 010 leukaa.

 ”Kun huomaat, että olet jossain lajissa hyvä, tulee se fiilis, että on pakko lähteä kehittämään sitä. Jos huomaat, että leuat kulkevat, lähdet kehittämään sitä etkä crossfitiä. Paras motivaattori on se, kun on laji, jossa pärjää”, Mäkipelto sanoo leuanvetoharrastuksestaan.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 2. 2

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 3. 3

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 4. 4

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 5. 5

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 2. 2

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 3. 3

  Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

 4. 4

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 5. 5

  Messi teki erikoisen ”hattutempun” ainutlaatuisessa pelipaidassa – Real taiteili häikäisevän osuman koko joukkueen yhteistyönä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää