Urheilu

Kiistelty ja kiitelty manageri Harri Halme on kerännyt miljoonia sponsorirahaa urheilijoille

Halmeen lonkerot ja vaikutuskanavat ulottuvat monelle tasolle, huippu-urheilusta politiikkaan. ”Leikkisästi voi sanoa, että olen kerännyt rahaa ja ääniä.”

Joskus pelkkä kokeilunhalu ja uteliaisuus voivat johtaa urheilussa huipputulokseen.

Niin kävi pikaluistelija Pekka Koskelalle lähes päivälleen yhdeksän vuotta sitten. Hän luisteli Salt Lake Cityssä 1 000 metrin ME:n, jota hän ei edes mennyt sinne tekemään.

Koskelan aika 1.07,00 minuuttia on toistaiseksi viimeisin suomalaisen urheilijan tekemä maailmanennätys varsinaisessa kilpailussa. Satu Mäkelä-Nummela sivusi ME:tä peruskilpailuissa trapin EM-kisoissa vuonna 2009.

”Maailmanennätys oli monen kokeilun summa. Tarkoituksena oli vain selvittää, miksei Koskela raskastekoisena luistelijana pärjää Pohjois-Amerikan nopeilla jäillä”, urheilumanageri Harri Halme muistaa.

Kokeilua varten Koskela asui pitkiä jaksoja puolen vuoden aikana korkeassa ilmanalassa. ”Emme tajunneet lainkaan, miten kova juttu se oli”, Halme sanoo.

Tarkoituksena oli varmistaa, että Koskela pärjää seuraavana vuonna 2010 olympialaisissa Vancouverissa. Niin ei kuitenkaan käynyt.

Koskelan ME-luistelu on yksi monista Halmeen tallin urheilijoiden tarinoista.

Halme on kiistelty ja kiitelty urheilumanageri, jota suuri yleisö ei juuri tunne, mutta hänen lonkeronsa ja vaikutuskanavansa ulottuvat monelle tasolle, huippu-urheilusta politiikkaan.

”Leikkisästi voi sanoa, että olen kerännyt rahaa ja ääniä”, Halme naurahtaa omalle roolilleen. Hän on ollut vuosien aikana vetämässä monen poliitikon vaalivankkureita.

”Olympialajien ja kansainvälisen tason urheilijat ovat minun juttuni”, sanoo Halme, jota on kysytty myös autourheilijoiden manageriksi, mutta siihen hän ei ole ryhtynyt.

Tämän hetken suomalaisista huipuista muun muassa ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, pyöräilijä Lotta Lepistö, aitajuoksija Oskari Mörö ja painija Petra Olli ovat hänen urheilijoitaan.

Rion olympialaisissa urheilleista suomalaisista lähes puolet on ollut tekemässä sponsorisopimusta Halmeen kanssa.

Halmeen mielestä menestynyt urheilija tarvitsee ansaitsemansa huomion myös muuten kuin median kautta. Lepistön MM-pyöräilyn mitalijuhlatkin Halme järjesti loistohotelli Kämpissä, Helsingin keskustassa.

”Se oli harkittu juttu.”

Uransa lopettaneet purjehtija Sari Multala ja moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen olivat pitkään manageri Halmeen tallissa, jossa on ollut 20 vuoden aikana noin sata urheilijaa.

Kaikkiaan yksityistä rahaa on virrannut Halmeen kautta urheilijoille arviolta 15 miljoonaa euroa.

Vuoden 1999 keihäänheiton maailmanmestari Aki Parviainen sanoi heittävänsä vain keihästä ja kehotti Halmetta pitämään ”mapit ojennuksessa”. Seurauksena oli, että Parviainen rakennutti talon Nastolaan.

Halmeen oma palkka on 5–20 prosenttia urheilijan sopimuksesta. ”Tapauskohtaisesti”, hän sanoo.

Rahan kerääminen ei ole helppoa varsinkaan aloittelevalle tai pienen lajin urheilijalle.

Kovin nuoria urheilijoita Halme ei ota talliinsa, mutta monta uransa jatkoa harkinnutta urheilijaa hän sanoo auttaneensa ilmaiseksi ja kehottanut jatkamaan.

”Tympii, kun 20-vuotiaan urheilijan korvaan kuiskutellaan, että hänen pitää miettiä opintojaan ja hommata itselleen muuta ammattia. Oikeasti pitäisi kuiskutella, että pärjää urheilussa ja tee maailmanennätys.”

Multala ja Karjalainen ovat Halmeen mukaan hyviä esimerkkejä, että urheilija voi hankkia itselleen ammatin 35-vuotiaana, kun ura huippu-urheilijana on takana.

Maailmalla valtalajeissa manageri on samalla tavalla monimiljonääri kuin urheilija. Suomessa managerien piirit ovat pieniä. Suomen Urheilumanagerit ry:ssä on 98 jäsentä, joista 60 toimii yksilöurheilijoiden kanssa.

Pelkästään managerin työllä toimeentulevia on alle kymmenen. ”Nykyään on tilaa tekemiselle. Yhteiskunta on muuttunut, ja se helpottaa kaikkien työtä. Myös lajiliitot ovat sen huomanneet. Ne eivät suojele ­omiaan niin kuin ennen”, Halme sanoo.

Hän on tehnyt alihankintaa myös manageritoimistoille Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Yksi projekti koski Visan kansainvälistä toimintaa urheilussa.

Halme muistuttaa, että manageri on eri kuin agentti, joka tekee työsopimuksia. ”Tänä päivänä agentin on hyvä olla juristi”, sanoo Halme, joka on itse opiskellut jonkin verran sosiologiaa.

Urheiluhulluus iski häneen jo pienenä. Kaksivuotiaana Halme istui kuin jähmettyneenä Urheiluruudun äärellä.

Kouluiässä hän keräili kiekkoja Lahden Reippaan lätkäharjoituksissa ja väijyi pusikossa Kuusysin jalkapalloharjoituksia Kisapuistossa.

”Urheiluhullu olen vieläkin, 24/7. Liikunta on johtava asia. Siitä ei voi ulkoistaa itseään.”

Ensi vuonna 50 täyttävä Halme käy edelleen pelaamassa jääkiekkoa. Silminnäkijöiden mukaan hän on kaukalossa puolivilkas, vahvajalkainen, voitontahtoinen ja innokas pyörijä.

Samanlainen hän on managerina. Urheilupiireissä hän herättää helposti närää ja osin kateutta.

”Halme on tehokas mies ja tehnyt miljoonia euroja sponsorirahaa. Sitä ei voi väheksyä, mutta hän astuu samalla monille varpaille”, sanoo Halmeen hyvin tunteva urheilumies. ”Halme on muodostanut poskettoman verkoston itselleen.”

”En ole mikään jesuiitta, mutta mietin aina, miten asiat voi tehdä paremmin ja tehokkaammin. Se on syy, miksi olen niin monessa mukana. En voi ummistaa silmiäni, jos asiat eivät ole kohdallaan”, Halme sanoo.

Harri Halme

 Syntynyt 18. elokuuta 1967 Lahdessa.

 Asuu Turussa ja Helsingissä.

 Urheilumanageri ja Turussa pidettävien Paavo Nurmi -kisojen markkinointipäällikkö.

 Toiminut ala-asteella opettajana ja puolustusvoimissa upseerina.

 Suomen Urheiluliiton markkinointipäällikkö 1997–2002.

 MTV:n Elixir-urheiluohjelman tuottajana 2003–2009.

 Valtion liikuntaneuvoston ennakointijaoston jäsen 2015–2019.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilumanageri
 • Harri Halme
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kiima tekee kipeää tammoille ja kilpailemisesta tulee haastavaa – ”Kilpailupaikalla se huutaa kovaa Baccara-kaverinsa perään”

 2. 2

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 3. 3

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 4. 4

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 5. 5

  Englannin maajoukkueen entinen kapteeni menetti vaimonsa ja äitinsä syövälle – purkaa vihaa nyrkkeilykehässä: ”Kohtaan esteet pystypäin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 2. 2

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 3. 3

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 4. 4

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 5. 5

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  2. 2

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  7. 7

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  8. 8

   Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen

  9. 9

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  10. 10

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää