Urheilu

Tennisdiiva Jimmy Connors piti kaikkia varpaillaan, Novak Djokovic otti uransa ensi askeleita –Talin tennishallin historiaan mahtuu monta tarinaa

Talissa on käynyt ATP-listan kärkinimiä.

Maailmantähtiä, eläkeläisiä, harrastelijoita, kilpapelaajia, aivan pieniä aloittelijoita ja suljettujen ovien takana pelattavia turvamiesten valvomia kutsuturnauksia.

Tätä kaikkea on Talin tenniskeskuksen 40-vuotinen historia.

Amerikkalaisen Jimmy Connorsin tulo sai kaikki varpailleen. Tunnettu tennisdiiva ja entinen maailman ykkönen halusi harjoitella Veli Paloheimon kanssa ennen näytösotteluaan saksalaista Boris Beckeriä vastaan.

Kaikki muu oli kunnossa paitsi Connorsin mailojen jänteet.

”Vedin hänelle mailat kuntoon, kun kukaan muu ei uskaltanut. Se oli ohutta luonnonjännettä, joka rupesi lopussa helposti rispaantumaan”, lajin yleismies Pasi Montonen sanoo.

Elettiin vuotta 1991. Connors, 39, alkoi ikääntyä, mutta osasi vaatia ja pelata. Becker oli iso nimi, jonka matkustusmuotoina olivat yksityiskoneet.

”Kysyin illalla Kaivohuoneella, olivatko mailat ok ja sain nyökkäyksen”, Montonen muistelee.

Connors oli parhaina vuosinaan maailman ykkönen. On Talissa käynyt paljon muitakin, jotka ovat päässeet ATP-listan kärkeen.

Siellä ovat pelanneet muun muassa Ruotsin Mats Wilander, Serbian Novak Djokovic ja venäläiset Marat Safin ja Jevgeni Kafelnikov.

Wilander ja Djokovic olivat nuoria lupauksia Talissa, venäläiset Safin ja Kafelnikov suljettujen ovien takana käyneitä jäähdyttelijöitä.

”Djokovicista sanottiin jo silloin, että kannattaa katsoa tarkasti. Tuo pelaaja menee vielä pitkälle”, Talin tenniskeskuksen toimitusjohtaja Pekka Mäkelä muistelee vuotta 2004, jolloin vasta 17-vuotias serbi putosi IPP Openin toisella kierroksella tuntemattomalle japanilaiselle.

Venäjän-suomalainen Gennadi Timtšenko rahoitti vuosia IPP Open -turnausta, jota ennen hän halusi pelata leikkimielisiä näytösotteluita. Aluksi niitä järjestettiin koko kansan silmien alla, mutta tapahtuma paisui.

Timtšenko keksi pyytää venäläisiä ystäviään mukaan ja lennätti heitä reitti- ja yksityiskoneilla Helsinkiin. Ystävät olivat tennismaailman huipulta. Oli siellä kerran Jelena Dementjevakin, joka pelasi Sydneyn olympialaisten finaalissa Serena Williamsia vastaan vuonna 2000.

”Lentokentällä oli välillä 4-5 konetta näitä vieraita varten”, Mäkelä sanoo.

Ammattilaisturnaukset tai piilossa pelatut kutsuvierasottelut ovat vain murto-osa Talin historiaa tai nykyisyyttä.

Talin tenniskeskus juoksuttaa ovistaan 1 000-1 200 ihmistä päivittäin sisään ja ulos. Liikemiehet ja -naiset valtaavat aamun ensimmäiset tunnit, eläkeläiset tapaavat toisiaan lounasta ennen ja vähän sen jälkeen. Lapset, nuoret ja muut harrastajat pitävät iltapäivät ja illat kiireisinä.

Valmennus- ja opetusrulettia pyörittävät Hedmanin tenniskoulu, Jari Hedmanin oma koulu, HVS seuratasolla ja kymmenkunta tuntivalmentajaa.

Kaj Wuorio, 72, edustaa Talin kokeneempaa pelaajistoa, mutta kävisi aktiivisuudellaan esimerkiksi nuoremmilleen. Hän siirtyi sulkapallosta tennikseen 2010, on pelannut siitä lähtien 2 809 tuntia ja tänä vuonnakin 318, ja lukema kasvaa.

”Tähän mahtuu vielä neljän kuukauden tauko, kun en pelaa kesällä ollenkaan”, Wuorio sanoo nelinpelin jälkeen, jossa hän jakoi kentän Taisto Kettererin kanssa. Verkon toisella puolelle hyvän vastuksen tarjosivat Pentti Wilkki ja Mauno Rautio.

Heille tennis on tärkeä osa arkea, elämäntapaa ja Tali toimii kohtauspaikka kaikelle tälle.

”Meillä pelataan 16 tuntia päivässä ja kentillä on keskimäärin kolmesta neljään pelaajaan, kun ryhmäopetukset ovat lisääntyneet valtavasti. Olemme aika iso liikuttaja Helsingin urheilussa”, Mäkelä sanoo.

Uusin ilmiö ovat 3–7-vuotiaiden tennisvuorot, jolloin samalla kentällä voi olla 16 taaperoa ja kolme neljä opettajaa. ”Ne ovat nousseet meidän isoimmaksi ryhmäksi.”

Lasten ryhmiä opettavat nuoret 17–22-vuotiaat. Se on enemmän lajiin liittyvää rastikoulutusta kuin ankaraa pallon lyömistä.

”Nostan hattua näille vetäjille”, Mäkelä sanoo.

Tali avattiin 1976 kuuden kentän hallina. Se oli silloin suuri, ellei peräti jättimäinen. Tennispalatsi oli saamassa tuomiota tennispaikkana, vaikka palvelikin vielä vuosia, mutta Tali tuli sopivasti täydentämään kroonista kenttäpulaa.

Viisi laajennusta myöhemmin Tali on Euroopan suurin saman katon alla toimiva tennishalli, joka ei jää näille jalansijoilleen vaan haluaa kasvaa ja laajentua.

Tenniskenttiä on nyt 22 ja neljä sulkapalloa, mutta kysyntä paljon suurempaa kuin tarjonta. Päivällä pääsee pelaamaan, aamulla ja illalla tekee tiukkaa.

Mäkelän työhuoneen seinälle on ripustettu piirustukset kuuden kentän laajennuksesta. ”Unelma on ja tarve myös”, Mäkelä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tennis
 • Talin tennishalli
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Dolgopolovin ottelun epäilyttävä vedonlyönti hälytti tenniksen sisäisen tutkinnan – Englannissa käynnissä kolme tutkintaa

 2. 2

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 3. 3

  Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”

 4. 4

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 5. 5

  Perparim Hetemaj aloitti kahdeksannen Serie A -kautensa ja iloitsi Sauli Väisäsen debyytistä: ”mitä enemmän tulee onnistujia, sitä enemmän katsotaan Suomeen päin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 2. 2

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 3. 3

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 4. 4

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 5. 5

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 4. 4

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 5. 5

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  2. 2

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  8. 8

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää