Urheilu    |   Kolmas puoliaika

Suomi pelaa Ukrainassa sotaa käyvässä maassa, jonka jalkapallomaajoukkue on kansan ylpeyden aihe

On absurdia, että Ukraina ja Suomi pelaavat Etelä-Ukrainassa pääsystä Venäjän järjestämiin vuoden 2018 MM-kisoihin samaan aikaan, kun Venäjän tukemat Itä-Ukrainan kapinalliset taistelevat Ukrainan armeijaa vastaan, Ari Virtanen kirjoittaa.

Mustanmeren rannalta, Ukrainan kolmanneksi suurimmasta kaupungista Odessasta on matkaa Itä-Ukrainan rintamalle Mariupoliin 624 kilometriä maanteitä pitkin.

On makaaberia ja jotenkin absurdia, että Ukraina ja Suomi pelaavat Etelä-Ukrainassa pääsystä Venäjän järjestämiin vuoden 2018 MM-kisoihin samaan aikaan, kun Venäjän tukemat Itä-Ukrainan kapinalliset taistelevat Ukrainan armeijaa vastaan.

Silti lauantain ottelu on osa urheilun arkea. Urheilua on aina harrastettu sodan varjossa ja sen liepeillä.

HJK:ta edustanut Benno Nenonen kertoi kaksi vuotta sitten Helsingin Sanomille, miten vuoden 1942 jalkapallon sotasarja ja sen ottelut olivat ihmisille pieni pakohetki arjesta.

”Ei ollut hiljaisia hetkiä ennen otteluita”, Nenonen sanoi.

Ukrainan jalkapallon suuriin tarinoihin kuuluu kertomus kuoleman ottelusta, jonka ukrainalaista FC Startia edustaneet pelaajat kävivät toisen maailmansodan aikana saksalaismiehittäjien joukkuetta vastaan.

Kiovan Dynamon ja Lokomotiv Kiovan pelaajista koottu Startin joukkue oli ylivoimainen Kiovan jalkapalloliigassa sota-aikana, ja yhtä ylivoimainen se oli saksalaisvaruskunnan Flakelf-joukkuetta vastaan. Se voitti haasteottelussa Flakelfin 5–0, ja uusintaottelukin päättyi ukrainalaisille 5–3.

Tarinan mukaan hävinneet saksalaiset surmasivat vastustajansa heti uusintaottelun jälkeen, mutta totuus on hieman toisenlainen.

Andy Douganin kirjoittaman Dynamo: Defending the Honour of Kiev –kirjan mukaan ottelun jälkeen kaikki Startin pelaajat vangittiin kuulusteluja varten. Yksi pelaajista kuoli kuulusteluiden aikana, ja loput lähetettiin vankileirille. Kolme Startin pelaajista ammuttiin vankileirillä kapinoinnin seurauksena, ja neljäs pelaaja katosi.

Yhtä kaikki Kiovan Dynamosta tuli symbolisesti koko Ukrainan joukkue, ja neljää surmattua pelaajaa kunnioitetaan reliefissä Dynamon stadionin sisäänkäynnin vieressä.

Itä-Ukrainan sota on ajanut jalkapalloseuroja evakkoon länteen. Ukrainan liigaa johtava Šahtar Donetsk pitää majaansa tätä nykyä Kiovassa ja pelaa ottelunsa Lvivissä.

Zorya Luhansk muutti Zaporizhiaan ja pelaa Eurooppa-liigan ottelunsa samalla Chernomorets-stadionilla, jossa Suomi kohtaa lauantaina Ukrainan.

Donetskista joutuivat muuttamaan FC Olimpik Donetsk ja FC Metalurh Donetsk, joka teki viime vuonna konkurssin.

Ukrainalaistoimittaja Mykola Vasylkovin mukaan jalkapallon pyramidi on tuhoutunut Ukrainassa.

”Ne eivät ole normaaleja liikeyrityksiä. Ne käyttävät paljon enemmän rahaa kuin ansaitsevat. Kaikki seurat ovat oligarkkien omistamia, ja ne toimivat sosiaalisina kilpinä omistajilleen. Niiden tarkoituksena on vaikuttaa äänestäjäkuntaan vaaleissa”, Vasylkov kertoi Helsingin Sanomille Kiovassa.

Vasylkovin mukaan Šahtar Donetsk on parhaiten hoidettu seura, ja sen omistaja oligarkki ja miljardööri Rinat Ahmetov pitää seuran elossa.

Sotaa käyvässä maassa Ukrainan maajoukkue on kansan ylpeyden aihe. Kotiottelussa karsintalohkon kolmantena olevalla Ukrainalla on kaikki paineet. Sen pitää esittää parastaan kotiyleisölle ja samalla sen pitäisi pysyä Islannin ja Kroatian kannoilla lohkon sarjataulukossa.

Suomi pääsee huomattavasti vähäisemmillä paineilla Ukraina-otteluun. Suomen päävalmentaja Hans Backe sanoi Odessassa perjantaina, että hän ei koe paineita.

”Ehkä kokemuksestani on sikäli hyötyä, että voin keskittyä joukkueen esityksiin ja joukkueen tiiviyteen. Totta kai tarvitsemme tuloksia. Tilanne ei haittaa minua”, Backe sanoi.

Lähteet: Futbolgrad.com, Jonathan Wilson: Behind the Curtain, Vice.com.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 2. 2

  Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa

 3. 3

  Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset

 4. 4

  Edmonton teki taas jättisopimuksen, rahaa palaa yli 60 miljoonaa euroa

 5. 5

  Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS: Tommi Mäkisen Toyota siirtämässä toimintaansa Viroon

 2. 2

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 3. 3

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 4. 4

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 5. 5

  NBA:n supertähti LeBron James tylyttää ”niin kutsuttua presidenttiä” Donald Trumpia: ”Hän on tehnyt vihaamisesta muodikasta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää