Urheilu

HS testasi: Astmalääkkeellä voidaan ratkaista kultamitali, mutta miten se vaikuttaa tavalliseen kuntoilijaan?

HS-toimittaja kävi keuhkolääkärin valvomassa rasituskokeessa. Terveellä urheilijalla astmalääkkeiden käyttö on dopingia, sanoo lääkäri Pekka Saarelainen.

Olot ovat täydelliset. Pikkupakkanen, pieni lumipyry ja kevyt tuuli. Nyt on hyvä testata, miten ilma kulkee keuhkoissa ennen ja jälkeen rasituksen. Tarkoituksena on simuloida tilanne, jossa mitataan keuhkojen huippuvirtausta. Olisiko koehenkilöllä eli minulla oikeus käyttää urheilusuorituksen aikana astmalääkettä, vaikken ole astmaatikko?

Niinhän norjalaisten huippuhiihtäjien kerrotaan tehneen.

Koetta valvoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Pekka Saarelainen, jolla on vuosikymmenien kokemus keuhkojen toiminnan mittaamisesta erilaisissa koejärjestelyissä.

Ei muuta kuin reippailemaan. Meilahden liikuntapuistoa peittää puolen metrin hanki. Jo kymmenen minuutin reipas sauvakävely nostaa pulssia ja kiihdyttää hengityksen hengästymisen tasolle.

Ennen testiä on puhallettava Pef-mittariin. Se on yksinkertainen ja halpa tapa mitata keuhkojen ulosvirtausta.

”Ota keuhkot täyteen ilmaan ja puhalla reippaasti ulos noin sekunnin ajan”, Saarelainen opastaa.

Ensimmäisessä puhalluksessa keuhkojen uloshengityskapasiteetti on 610 litraa minuutissa. Toisessa ja kolmannessa lukema on 630.

Asteikko loppuu 800 litraan. Huippuhiihtäjä puhaltaisi mittarin helposti pohjaan. ”Ilman muuta”, Saarelainen sanoo.

Rasituskokeen jälkeen ilman pitäisi virrata suunnilleen samalla tasolla. Jos mittaus poikkeaa noin sadalla yksiköllä, on syytä epäillä astmaa. Jos niin on, aloitetaan lääkitys.

Astmassa lääkkeen vaikutus perustuu siihen, että se poistaa keuhkoputkia ahdistavan lihasjännityksen, jolloin ilma taas kulkee. Terveillä tätä lihasjännitystä ei ole.

”Meidän käyttämämme annossuositukset eivät vaikuta terveen ihmisen muuhun suorituskykyyn yhtään mitään”, Saarelainen sanoo.

”Sen sijaan isoilla annoksilla on anabolista vaikutusta, myös salbutamolilla, vaikka se on periaatteessa sallittu lääke, jos on astmaa.”

Norjalaisen Martin Johnsrud Sundbyn näytteessähän oli nimenomaan salbutamolia, vielä moninkertainen märä.

Inhaloitavan salbutamolin maksimiannos oli aiemmin määritelty 1 600 mikrogrammaan vuorokaudessa. Kansainvälinen antidopingtoimisto on täsmentänyt sen muotoon 800 mikrogrammaa 12 tunnin aikana.

Sundbyn jokainen annos sisälsi 5 000 mikrogrammaa salbutamolia. Sundbylla on ollut astmaa, ja hän saa käyttää oikeinannosteltuna astmalääkettä. Aineen liikakäytöstä hän sai kahden kuukauden kilpailukiellon.

”Sundbyn lääkeannokset ovat aivan jotain muuta kuin astman hoitoa”, Saarelainen sanoo. ”Uskon, että on lähdetty hakemaan anabolista vaikutusta.”

Yli kolminkertainen astmalääkkeen annostelu vaatii erikoislaitteen, lääkesumuttimen eli nebulisaattorin. Tavallisella astmapiipulla ei päästä moninkertaisiin määriin.

”Norjalaisilla on pitänyt olla samanlainen nebulisaattori tai isompikin kuin mitä meillä käytetään päivystyksessä. Laitteilla on vaikutusta”, Saarelainen sanoo.

Lumi pöllyää ja naama alkaa punoittaa, kun sauvon Meilahden kentällä. Saarelainen on pukukopin kohdalla vastassa mittarin kanssa.

Mittariin pitää puhaltaa heti, kun vauhti pysähtyy, jotta arvot ovat vertailukelpoisia.

Ensimmäinen puhallus hengästyneenä on paras: 630 litraa. Toinen antaa lukeman 580 ja kolmas 610.

”Astmaa ei ole. Lukemissa pitää olla heittoa 15 prosenttia ennen kuin potilaalla on astma”, Saarelainen toteaa.

Koska rasituksessa ei todettu viitteitä astmaan, astmalääkkeen käytölle koetilanteessa ei ollut perusteita.

Entä mikä merkitys on sillä, että ensimmäisen ja toisen puhalluksen välinen ero on 50 yksikköä?

”Tavallisen ihmisen kohdalla sillä ei ole mitään merkitystä. Huippuhiihtäjällä 60 yksikön heitto sen sijaan on huomattava. Se vaikuttaa keuhkojen toimintaan ja vaikuttaa suorituskykyyn”, Saarelainen sanoo.

Eli astmalääkeannos estäisi tämän?

”Kyllä. Toisaalta täytyy löytää sellainen lääke, että astmaatikot voivat harrastaa sitä urheilua, mitä haluavat. Se on reilua, muttei toisinpäin, että terveet käyttävät astmalääkettä. Se on päivänselvää dopingia.”

Myös kylmä ilma ärsyttää keuhkoja varsinkin, kun se yhdistyy rasitukseen. Tämä on yksi todennäköinen syy, miksi tervekin hiihtäjä voi käyttää astmalääkkeitä.

”Asiassa on ristiriitaisuuksia, kuten aina, ja aina on rajatapauksia”, Saarelainen sanoo.

Kumpi voittaa, jos kaksi samankuntoista tervettä hiihtäjää pannaan samalle viivalle, mutta toinen hiihtäjistä käyttää astmalääkettä?

”Jo kymmenen kilometrin kohdalla voittaa hiihtäjä, joka käyttää astmalääkettä. Ero näkyy ja sillä voidaan ratkaista kultamitalin kohtalo.”

Oikaisu 15.11.2016 kello 09.30: Juttua muutettu siten, että puhallusyksikkö on litraa minuutissa, ei litraa sekunnissa.

Astmalääkkeet hiihdossa

 Terveiden norjalaisten huippuhiihtäjien epäillään käyttäneen vuosia isoja määriä astmalääkkeitä.

 Astmalääkkeen käyttö on sallittua, jos urheilijalla on todettu lääkehoitoa vaativa astma.

 Martin Johnsrud Sundby sai kahden kuukauden kilpailukiellon, kun hänen dopingnäytteesstä löytyi 2014–2015 ylisuuria määriä Ventoline-astmalääkettä.

 Suurien astmalääkemäärien sumuttaminen elimistöön vaatii erikoislaitteita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiihto
 • astma
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkasen tukkatyyli vaihtui: ”Uusi kausi, uusi ilme”

 2. 2

  Mitä pahaa voisi tapahtua, jos yleisurheilun tukia leikattaisiin reilusti?

 3. 3

  Korisliiga alkaa, mutta pystyykö koripalloilijana elättämään Suomessa itsensä? – ”Palkkahaitarit ovat mielettömiä”, liigan tähti Tuukka Kotti sanoo

 4. 4

  Bill Clintonin entiseltä lehdistösihteeriltä täsmäsivallus Donald Trumpille: ”Tältä oikea pukukoppipuhe kuulostaa”

 5. 5

  Jyväskylän MM-rallin voittanut Esapekka Lappi paljastaa: Halusi F1-kuljettajaksi Valtteri Bottaksen tavoin, mutta rahaa ei ollut riittävästi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yhden kolikon viskomiselle tuli yllättävän kova hinta – englantilainen jalkapallofani kärsii tempustaan vuosia

 2. 2

  Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi

 3. 3

  Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

 4. 4

  Patrik Laine paukutti huimat tehot ja jätti yllättäen nälvimättä ketjukaveriaan – Janne Kuokkanen häikäisi Carolinassa

 5. 5

  Surkean kauden alun pelanneen HIFK:n kasannut Tom Nybondas väistyy urheilujohtajan tehtävästä – uusi urheilujohtaja haussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 2. 2

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 3. 3

  Kiivaasti tviittavan Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu saa lisää kierroksia – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

 4. 4

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 5. 5

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   THL:n työntekijä latasi tuhansien henkilötietoja ja laboratoriotuloksia sisältäneen esityksen internetiin – Sieltä tietoja ladattiin viisi kertaa, ja niitä päätyi hakukoneisiin

  9. 9

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  9. 9

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  10. 10

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää