Kiipeilijä Nalle Hukkataipaleella ei ole ollut kymmeneen vuoteen pysyvää kotia – Nyt hän kiipesi maailman vaikeimman boulder-reitin

Maailman vaikeimmaksi arvioitua boulder-kiipeilyreitti sijaitsee siirtolohkareen kyljessä Loviisan laitamilla. Nalle Hukkataival yritti kiivetä sitä yli kolme vuotta ennen kuin onnistui.

Epäonnistuminen, epätoivo, epäusko. Oli kulunut jo vuosi siitä, kun kiipeilijä Nalle Hukkataival oli viimeksi havainnut jonkinlaista edistymistä.

Siirtolohkareen oli löytänyt hänen ystävänsä. Se sijaitsi Loviisan laitamilla, keskellä metsää Lappnorin kylässä.

Lohkareen jyrkimmin päälle kaatuvassa kohdassa oli pieniä listoja, vuosituhansien muokkaamia murtumakohtia. Niitä pitkin Hukkataival yritti nousta lohkareen päälle – oli yrittänyt jo kolme vuotta.

Aina samat rutiinit: venyttely, lämmittely, ajomatka ja uusi lämmittely. Ja aina sama lopputulos: Hukkataival oli pudonnut tuhansia kertoja. Reitti oli vaikeampi kuin yksikään Hukkataipaleen aiemmin kiipeämä.

Välillä usko oli koetuksella. Aikuinen mies, yksin kylmässä ja pimeässä metsässä, ähräämässä neljä metriä korkean kiven päälle.

Sunnuntaina 23. lokakuuta aurinko laski Loviisassa kello 17.40. Hukkataival sytytti mukanaan tuomansa halogeenilamput. Maassa, kiven vieressä, vilkkui videokameran valo.

Hukkataival hieroi käsiinsä magnesiumia estämään sormien hikoilua. Hän istuutui maahan putoamista pehmustavan kiipeilypatjan päälle ja asetti jalkansa lähtöasentoon. Sitten hän tarttui sormenpäillään kiven pinnasta.

Alle puoli minuuttia myöhemmin Hukkataipaleen sormet koskettivat kiven yläreunaa. Hän punnersi itsensä kiven päälle.

Seuraavana päivänä maailman kiipeilymedioissa levisi uutinen. Suomalainen Nalle Hukkataival oli kiivennyt reitin, jonka vaikeusasteeksi hän arvioi 9A. Se oli valtava yllätys. Juoksumaailmaan siirrettynä teko tarkoittaisi sitä, että Usain Bolt olisi juossut sata metriä alle 9,5 sekunnin.

Hukkataival oli siirtänyt kiipeilyn uudelle aikakaudelle.

Kaksi viikkoa myöhemmin Nalle Hukkataival istuutuu Helsingin Kumpulassa auton takapenkille ja alkaa taiteilla turvavyötä kiinni. Temppu vie juuri sen verran aikaa, että ehdimme kerrata mitä Hukkataipaleen laji, boulder-kiipeily, itseasiassa on.

Kiipeily jakautuu useisiin eri alalajeihin. Alppikiipeilyssä valloitetaan suuria vuoria hakkujen ja jäärautojen avulla. Kalliokiipeilyssä kiivetään kymmenien tai satojen metrien korkuisia kallioseinämiä paljain käsin, mutta köysi putoamiselta turvaamassa. Ja sitten on boulder-kiipeily, jossa noustaan matalampia, yleensä alle viisimetrisiä kallionseiniä vapaasti, siis ilman köysiä, hakkuja tai muitakaan apuvälineitä.

Alla oleva videografiikka selittää tarkemmin kiipeilyn alalajien eroja. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kaikkia kiipeilylajeja yhdistää pyrkimys kiivetä ylös mahdollisimman vaikeasta kohdasta, mutta keinot tähän ovat hyvin erilaisia. Mitä matalammiksi reitit käyvät, sitä enemmän kiipeily perustuu kestävyyden sijaan voimaan ja tekniikkaan. Siksi maailman vaikeimman boulder-reitin kiivennyt Hukkataival ei ole pelkästään maailman vahvin Nalle – häntä voidaan perustellusti tituleerata myös maailman vahvimmaksi kiipeilijäksi.

”Boulderoinnissa kaikki kiipeilyn vaikeus on kiteytetty lyhyelle matkalle”, Hukkataival sanoo.

Ollaan matkalla itään, Hukkataipaleen maailmankuululle reitille.

Maisema Porvoonväylän ympärillä on luminen. Suomen kiipeilykausi on tältä syksyltä ohi ja Nalle Hukkataival lentää pian Yhdysvaltoihin.

Hukkataival, 30, on kiivennyt jo lähes kaksikymmentä vuotta, kymmenen niistä ammatikseen. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi hän pakkasi kiipeilyvarusteet ja sängyn pakettiautoon, ajoi Saksan läpi Sveitsiin ja kiipesi ensimmäisen 8C-vaikeusasteiseksi arvioidun reittinsä.

Sen jälkeen hän on ollut kiertolainen, jolla ei ole pysyvää kotia tai osoitetta. On vain jatkuvasti vaihtuvia kiipeilykohteita: Rocklands Etelä-Afrikassa, Grampians Australiassa, Magic Wood Sveitsissä, Yosemite Yhdysvalloissa ja niin edelleen.

Viime vuosina Hukkataival on palannut Suomeen lähinnä keväisin ja syksyisin, silloin kun sää on ollut sopiva Loviisan Lappnorissa sijaitsevan reitin kiipeämiseen. Huippukiipeilijät kulkevat viileiden ja kuivien ilmojen perässä. Sormien ja kallion väliin muodostuva kitka on parhaimmillaan silloin, kun lämpötila on vain viitisen astetta plussan puolella.

Matkakulut ja palkan Hukkataipaleelle maksavat sponsorit, joiden varusteilla hän kiipeää.

”Tätä mä olen aina halunnut tehdä”, hän sanoo.

Suomessa kiipeily on vielä suhteellisen pieni laji, mutta maailmalla kiipeilijät ovat suuria tähtiä. Yhdysvaltalaisen ammattikiipeilijä Chris Sharman tarina on kiinnostanut Rolling Stonen ja Esquiren kaltaisia yleisaikakauslehtiä ja satojen metrien korkuisia reittejä ilman köyttä kiipeilevä Alex Honnold on esiintynyt National Geographicin kannessa.

Hukkataival on jo pitkään ollut maailman parhaita boulder-kiipeilijöitä, joten hänkin on saanut maailmalla maistaa oman osansa kuuluisuudesta. Viime viikkoina kansainvälisen kiipeilymedian kiinnostus on kuitenkin saanut täysin uudet mittakaavat.

”Ihan järjetön hullunmylly. Välillä on tehnyt mieli heittää puhelin roskikseen”, Hukkataival sanoo.

Median kiinnostus kiipeilijöihin selittyy osin myös ulkourheilullisilla teemoilla. Kiipeilyssä nähdään kapinaa, koska kiipeilymaailman folkloreen liittyvät vahvasti tarinat kapitalistisen yhteiskunnan oravanpyörän ulkopuolelle jättäytyneistä maankiertäjistä, jotka etsivät vapautta luonnosta ja äärikokemuksista.

Ammattilaistasolla kyse on kuitenkin todellisuudessa tinkimätöntä harjoittelua vaativasta huippu-urheilusta. Nalle Hukkataival on kiivetessään kuin otteiden väliin jännitetty vieteri: koko vartalo tuottaa voimaa voimaa varpaankärkiin ja sormenpäihin.

Tänä vuonna kiipeily sai osakseen myös virallisempaa arvostusta, kun se hyväksyttiin uudeksi lajiksi Tokiossa vuonna 2020 järjestettäviin olympialaisiin.

Hukkataivalta ei näissä kilpailuissa luultavasti kuitenkaan nähdä.

”Ei, jos kilpailuformaattiin ei tehdä merkittäviä muutoksia”, hän sanoo.

Olympialaisissa jaetaan mitalit kolmen lajin, boulderoinnin, köysikiipeilyn ja nopeuskiipeilyn, yhteistulosten perusteella. Monet ammattikiipeilijät ovat kummastelleet yhdistelmää, koska erityisesti nopeuskiipeilyä harrastetaan hyvin harvoissa maissa.

Hukkataivalkaan ei ole koskaan edes kokeillut nopeuskiipeilyä.

Aletaan saapua perille. Moottoritie vaihtuu lumen peittämäksi, mutkittelevaksi hiekkatieksi ja pellot metsäksi.

”Tuossa se on”, Hukkataival sanoo.

Nousemme autosta ja kapuamme mammutin kokoisen siirtolohkareen alle. Se on tullut tänne kauan ennen meitä, raahautunut tähän paikkaan jonkun jääkauden aikana vuosituhansia sitten.

Kiven pinnassa on pieniä, sormenpään kokoisia muuta kalliota röpelöisempiä kohtia. Niitä pitkin Hukkataival kaksi viikkoa sitten kiipesi lohkareen päälle ja teki kiipeilyhistoriaa.

Nyt olo on sekava, Hukkataival kertoo. Onnellinen, mutta myös haikea. Kolmen vuoden aikana tästä kivestä ehti tulla hänen elämänsä ainoa rutiini.

Lohkareen nokasta riippuu jääpuikkoja. Hukkataival katsoo niitä. Kasvoille leviää hymy.

”Eihän tässä mitään järkeä ole”, hän sanoo.

Nalle Hukkataival

 Yksi maailman parhaista boulder-kiipeilijöistä. Boulder-kiipeilyssä kiivetään yleensä noin viiden metrin korkuisia reittejä ilman köysivarmistusta.

 Hukkataival kiipesi lokakuussa Loviisan Lappnorissa sijaitsevalla siirtolohkareella boulder-reitin, jonka vaikeusasteeksi hän arvioi 9A. Sitä ennen maailman vaikeimman boulder-reitin vaikeusaste oli 8C+. Hukkataipaleen arvio vahvistuu, jos joku muu maailman huippukiipeilijöistä onnistuu kiipeämään reitin ja arvioi sen yhtä vaikeaksi. Tähän mennessä kukaan muu ei ole pystynyt tekemään siihen yhtään liikettä, siis kiipeämään reittiä edes pientä matkaa.

 Boulder-kiipeilijät etsivät reittejä siirtolohkareiden tai kallioiden pintaan muodostuneista halkeamista ja listoista. Idea ei ole nousta mahdollisimman korkealle, vaan kiivetä ylös mahdollisimman vaikeasta kohdasta.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Taas tuli mystinen lykkäys Therese Johaugin lopulliseen dopingtuomioon

 2. 2

  Rääväsuinen Ilie Nastase vitsaili Serena Williamsin tulevan lapsen väristä, sai rangaistuksen ja kehtaa valittaa siitä

 3. 3

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 4. 4

  Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

 5. 5

  Kontisella erikoinen ATP-turnaus, ei otteluakaan ja nousu takaisin maailman ykköseksi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 2. 2

  Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

 3. 3

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 4. 4

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 5. 5

  Triathlon-kilpailu Embrunman on noin 10 000 kilokalorin urakka – kisan jälkeen vatsakrampeista kärsinyt Darby Thomas himoitsi pitsaa ja olutta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Barcelonan yliajossa kuolleita ja useita loukkaantuneita, poliisi etsii epäiltyä kaupungin keskustassa – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Miltä suomalainen näyttää tulevaisuudessa? Perimä muuttuu hitaasti, mutta sairastamme jo nyt meille uusia perinnöllisiä tauteja

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää