Valikko
Urheilu

Suuri osa urheilulukiolaisista kärsii burnout-oireista ensimmäisenä vuonna – joka viidennellä opiskelijalla on heikko motivaatio jo kouluun tullessa

Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä alkoi tutkia urheilulukiolaisten hyvinvointia. Ensimmäiset tulokset ovat olleet tylyjä. Nuoret urheilijat kertoivat ahdistuksesta, toivottomuudesta ja uskon menettämisestä tulevaisuuteen.

Kun ylilääkäri Harri Selänne puhuu suomalaisten urheilulukiolaisten jaksamisesta, hän kurtistaa kulmiaan ja huokaisee.

”Jo ensimmäisen lukiovuoden ensimmäisellä viikolla uupumis­oireita on joka kolmannella oppilaalla”, hän sanoo.

”Minusta se on hirveä määrä.”

Selänne kuuluu Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkijaryhmään, joka alkoi vuosi sitten selvittää urheilulukiolaisten hyvinvointia.

Seitsemään urheilulukioon ulottuva, koko lukioajan kattava kysely- ja haastattelututkimus on laajuudessaan ainutlaatuinen koko maailmassa. Ja siitä saadut ensimmäiset tulokset ovat olleet tylympiä kuin tutkimusryhmä osasi odottaakaan.

Urheilemisen ja koulunkäynnin yhdistäminen ottaa ensimmäisen lukiovuoden aikana koville: keväällä tilanne on syksyäkin karumpi.

Kevääseen asti selvisi ilman uupumisoireita vain 38 prosenttia tutkimukseen vastanneista opiskelijoista.

Vakavien burnout-oireiden kanssa kamppailevien osuus kasvoi syksyn kolmesta kevään neljään prosenttiin.

Valtaosa kysymyksiin vastanneista urheilulukiolaisista kipuili kouluvuoden aikana väsymyksen ja lievien tai keskivaikeitten burnout-oireiden kanssa.

”Uupuminen koskee sekä urheilua että koulua. Eikä tässä ole kyse mielipiteistä vaan mittauksen tuloksista”, liikuntalääketieteeseen ja burnoutin tutkimiseen ja hoitamiseen erikoistunut Selänne sanoo.

Kyse ei ole myöskään urheilun aiheuttamasta fyysisestä ylikuormituksesta.

”Ahdistusta, jännitystä, alakuloa, toivottomuutta, väsymystä, uskon menettämistä tulevaisuuteen, oman itsensä parjaamista, hällä väliä asennetta”, Selänne luettelee oireita, joista tutkimukseen osallistuneet nuoret urheilijat ovat kärsineet.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tutkimus alkoi syksyllä 2015 ja siihen osallistuu runsaat 450 oppilasta seitsemästä urheilu­lukiosta Helsingistä, Kuortaneelta, Sotkamosta, Tampereelta, Rovaniemeltä, Jyväskylästä ja Turusta.

Lukiokohtaisia tuloksia oppilaiden jaksamisesta ei Selänteen mukaan julkaista. Kyse on vastaajien suojaamisesta. Monelle nuorelle aihe on herkkä.

”Henkilökohtaisissa keskusteluissa muutamat alkoivat itkeä. He puhuivat uupumuksesta ja paineistaan avoimesti ensimmäistä kertaa”, Selänne kertoo.

Myöskään suoraa vertailua yleislukioita käyviin tai esimerkiksi taidelukioissa opiskeleviin nuoriin ei voida tehdä. Selänteen mukaan muiden tutkimusten pohjalta voidaan kuitenkin sanoa, että urheilulukioissa ­uupuminen näyttäisi olevan yleisempää kuin yleislukioissa. ”Mutta tyttöjen uupuminen on urheilulukioissa vähäisempää kuin yleislukioissa.”

Joukkue- ja yksilölajien urheilijoiden välillä uupumisessa ei ole eroja. Myöskään urheilulajien välisiä eroja ei tutkimuksen perusteella voida määritellä, sillä joidenkin lajien edustajia on opiskelijoiden joukossa vähän.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mikä nuoret urheilulukiolaiset sitten uuvuttaa? Yksinkertaisia vastauksia ei ole. Kyse on moninaisista muuttuneeseen elämäntilanteeseen liittyvistä tekijöistä ja tuntemuksista.

”Urheilulukiolaisten niskaan ryöpsähtää heti alkuun monia isoja asioita”, Selänne sanoo.

Moni muuttaa yksin uuteen kaupunkiin. Opiskelu lukiossa on paljon vaativampaa kuin yläasteella. Koventuneet vaatimukset saattavat yllättää. Harjoittelu on kovempaa ja siihen täytyy paneutua tosissaan, jos haluaa pärjätä.

”Alussa on jännää ja kivaa, mutta kun työmäärä valkenee, alkaa tulla epäilyksiä, selviääkö siitä”, Selänne toteaa.

Yksi selkeästi esiin nouseva selittävä tekijä uupumisoireille on Selänteen mukaan aikapula. Moni urheilulukiolainen joutuu aikatauluttamaan elämänsä ensimmäistä kertaa täysin itse.

”Ne, jotka osaavat aikatauluttaa elämänsä oikealla tavalla, pärjäävät hyvin”, Selänne huomauttaa.

Entä ne jotka eivät pärjää?

Henkisen romahduksen taustalla on usein railo oppilaan niin sanotussa psykososiaalisessa kentässä. Jokin elämänpiirissä ja ihmissuhteissa pettää.

”Urheilulukio voi olla joillekin siihenastisen elämän täyttymys, mutta tuoda toisille pelkästään lisää paineita. Jaksamisessa ei ole kyse pelkästä ruoasta ja nukkumisesta”, Selänne sanoo.

Urheilulukioissa oppilaiden uupumus on tunnustettu ja tunnistettu ongelma.

”Minun on helppo uskoa, että Jyväskylän psykologian laitoksen tutkimuksen havainnot pitävät paikkansa”, Mäkelänrinteen urheilulukion apulaisrehtori Simo Tarvonen toteaa.

”Uupumisesta pitää huolestua ja siihen pitää reagoida”, Sotkamon urheilulukion johtava valmentaja Janne Vuorinen sanoo.

Mäkelänrinteen eli Märskyn omienkin selvitysten perusteella ensimmäinen urheilulukiovuosi on monelle raskas.

”Kovimmat kriisit koetaan, kun urheilu-ura ottaa takapakkia ja nuori putoaa esimerkiksi seuran edustusjoukkueesta tai maajoukkueesta”, Tarvonen sanoo.

”Huipulle tähtäävä urheileminen on jo ammatti sinänsä”, Janne Vuorinen huomauttaa. ”Se vaatii rohkeutta ja uhrauksiakin, ja meidän pitää pystyä systeeminä tukemaan tehtyä valintaa.”

Uupumisen lisäksi tuore tutkimusaineisto paljastaa urheilulukiolaisista toisenkin häkellyttävän seikan. Joka viidennellä urheilulukion aloittaneella ei ole kovin kummoista motivaatiota sen kummemmin urheiluun kuin koulunkäyntiinkään.

Huonolle koulu- ja urheilumotivaatiolle Tarvonen ja Vuorinen löytävät ainakin kaksi selitystä. Tarvosen mukaan voi olla niin, että Suomen kokoisessa maassa ei vain riitä motivoituneita nuoria urheilijoita jokaiseen urheilulukioon.

”Ja voihan olla, että joitakin motivoi yhteisöön kuuluminen urheilun sijasta”, Vuorinen sanoo. ”Heille on tärkeää kuulua yhteisöön, jossa kaverit ovat. Onko se sitten oikein vai väärin?” hän kysyy.

Oikaisu 23.11. kello 7.35: Toisin kuin uutisen faktalaatikossa mainittiin, tutkimuksen suunnittelijana toimi dosentti Tatiana Ryba, ei professori Kaisa Aunola.

Laajin kaksoisuraa käsittelevä tutkimus

 Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkijaryhmä selvittää urheilulukiolaisten hyvinvointia. Tutkimus kattaa koko lukioajan.

 Tutkimus on tiettävästi laajin koululaisten kaksoisuraa käsittelevä seurantatutkimus ja ensimmäinen, jossa mitataan myös urheiluun liittyvää burnoutia.

 Tutkimusryhmää kuuluvat päätutkija, tutkimushankkeen suunnittelija ja urheilupsykologian dosentti Tatiana Ryba, professori Kaisa Aunola, ylilääkäri Harri Selänne, burnout-tutkija Matilda Sorkkila ja tutkimuskoordinaattori Anniina Selänne.

 Hanketta tukevat Kilpaurheilun tutkimuskeskus Kihu ja Suomen Olympiakomitea, ja sitä rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukio
 • Urheilu
 • uupumus
 • Koulu
 • Erkki Kylmänen
 • Huippu-urheilu
 • Urheiluvalmennus
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  IFK:ta häiriköitiin Turkuhallissa, nuoret ryntäsivät joukkueen pukukoppi­käytävälle

 2. 2

  IFK:n tahtohyökkääjä Lennart Petrell jaksaa uskoa joukkueeseen: ”Meillä on voittava resepti”

 3. 3

  Kuriton IFK sortui toisen erän jäähyihin, jättiyleisö juhli omiaan Turussa

 4. 4

  Herra 47 haluaa maailmanmestariksi

 5. 5

  Painonpudotus vie urheilijan äärirajoille – fitness-dietti voi tehdä krapulaisen olon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IFK:ta häiriköitiin Turkuhallissa, nuoret ryntäsivät joukkueen pukukoppi­käytävälle

 2. 2

  Johdatus mäkihypyn mystiikkaan – mäkiprofessori paljastaa, miksi suomalaisten hyppy ei kulje

 3. 3

  Hamiltonille paalupaikka Australian gp:ssä – Räikkönen ja Bottas toisessa rivissä

 4. 4

  Hylkiötuomari – kun jalkapallotuomari Halil İbrahim Dinçdağ rikkoi Turkin normeja, häneltä vietiin kaikki

 5. 5

  Vettel teki ennätyksen Australian gp:n harjoituksissa – Bottas toinen, Räikkönen neljäs

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 3. 3

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  El País: Laulajatähti Shakira ei saa kutsua Lionel Messin häihin – syynä morsiamen pitkävihaisuus

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  4. 4

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  7. 7

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  8. 8

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  9. 9

   Haloo Helsinki! toi tuhannet faninsa juhlimaan Tallinnaan – katso kuvakooste ”koko Suomen bändin” paluukeikalta

  10. 10

   Uberin itsestään ajava auto kolaroi Yhdysvalloissa – yhtiö keskeyttää testit toistaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  4. 4

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  5. 5

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  6. 6

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  9. 9

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  10. 10

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää