Valikko
Urheilu

Suuri osa urheilulukiolaisista kärsii burnout-oireista ensimmäisenä vuonna – joka viidennellä opiskelijalla on heikko motivaatio jo kouluun tullessa

Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä alkoi tutkia urheilulukiolaisten hyvinvointia. Ensimmäiset tulokset ovat olleet tylyjä. Nuoret urheilijat kertoivat ahdistuksesta, toivottomuudesta ja uskon menettämisestä tulevaisuuteen.

Kun ylilääkäri Harri Selänne puhuu suomalaisten urheilulukiolaisten jaksamisesta, hän kurtistaa kulmiaan ja huokaisee.

”Jo ensimmäisen lukiovuoden ensimmäisellä viikolla uupumis­oireita on joka kolmannella oppilaalla”, hän sanoo.

”Minusta se on hirveä määrä.”

Selänne kuuluu Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkijaryhmään, joka alkoi vuosi sitten selvittää urheilulukiolaisten hyvinvointia.

Seitsemään urheilulukioon ulottuva, koko lukioajan kattava kysely- ja haastattelututkimus on laajuudessaan ainutlaatuinen koko maailmassa. Ja siitä saadut ensimmäiset tulokset ovat olleet tylympiä kuin tutkimusryhmä osasi odottaakaan.

Urheilemisen ja koulunkäynnin yhdistäminen ottaa ensimmäisen lukiovuoden aikana koville: keväällä tilanne on syksyäkin karumpi.

Kevääseen asti selvisi ilman uupumisoireita vain 38 prosenttia tutkimukseen vastanneista opiskelijoista.

Vakavien burnout-oireiden kanssa kamppailevien osuus kasvoi syksyn kolmesta kevään neljään prosenttiin.

Valtaosa kysymyksiin vastanneista urheilulukiolaisista kipuili kouluvuoden aikana väsymyksen ja lievien tai keskivaikeitten burnout-oireiden kanssa.

”Uupuminen koskee sekä urheilua että koulua. Eikä tässä ole kyse mielipiteistä vaan mittauksen tuloksista”, liikuntalääketieteeseen ja burnoutin tutkimiseen ja hoitamiseen erikoistunut Selänne sanoo.

Kyse ei ole myöskään urheilun aiheuttamasta fyysisestä ylikuormituksesta.

”Ahdistusta, jännitystä, alakuloa, toivottomuutta, väsymystä, uskon menettämistä tulevaisuuteen, oman itsensä parjaamista, hällä väliä asennetta”, Selänne luettelee oireita, joista tutkimukseen osallistuneet nuoret urheilijat ovat kärsineet.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tutkimus alkoi syksyllä 2015 ja siihen osallistuu runsaat 450 oppilasta seitsemästä urheilu­lukiosta Helsingistä, Kuortaneelta, Sotkamosta, Tampereelta, Rovaniemeltä, Jyväskylästä ja Turusta.

Lukiokohtaisia tuloksia oppilaiden jaksamisesta ei Selänteen mukaan julkaista. Kyse on vastaajien suojaamisesta. Monelle nuorelle aihe on herkkä.

”Henkilökohtaisissa keskusteluissa muutamat alkoivat itkeä. He puhuivat uupumuksesta ja paineistaan avoimesti ensimmäistä kertaa”, Selänne kertoo.

Myöskään suoraa vertailua yleislukioita käyviin tai esimerkiksi taidelukioissa opiskeleviin nuoriin ei voida tehdä. Selänteen mukaan muiden tutkimusten pohjalta voidaan kuitenkin sanoa, että urheilulukioissa ­uupuminen näyttäisi olevan yleisempää kuin yleislukioissa. ”Mutta tyttöjen uupuminen on urheilulukioissa vähäisempää kuin yleislukioissa.”

Joukkue- ja yksilölajien urheilijoiden välillä uupumisessa ei ole eroja. Myöskään urheilulajien välisiä eroja ei tutkimuksen perusteella voida määritellä, sillä joidenkin lajien edustajia on opiskelijoiden joukossa vähän.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mikä nuoret urheilulukiolaiset sitten uuvuttaa? Yksinkertaisia vastauksia ei ole. Kyse on moninaisista muuttuneeseen elämäntilanteeseen liittyvistä tekijöistä ja tuntemuksista.

”Urheilulukiolaisten niskaan ryöpsähtää heti alkuun monia isoja asioita”, Selänne sanoo.

Moni muuttaa yksin uuteen kaupunkiin. Opiskelu lukiossa on paljon vaativampaa kuin yläasteella. Koventuneet vaatimukset saattavat yllättää. Harjoittelu on kovempaa ja siihen täytyy paneutua tosissaan, jos haluaa pärjätä.

”Alussa on jännää ja kivaa, mutta kun työmäärä valkenee, alkaa tulla epäilyksiä, selviääkö siitä”, Selänne toteaa.

Yksi selkeästi esiin nouseva selittävä tekijä uupumisoireille on Selänteen mukaan aikapula. Moni urheilulukiolainen joutuu aikatauluttamaan elämänsä ensimmäistä kertaa täysin itse.

”Ne, jotka osaavat aikatauluttaa elämänsä oikealla tavalla, pärjäävät hyvin”, Selänne huomauttaa.

Entä ne jotka eivät pärjää?

Henkisen romahduksen taustalla on usein railo oppilaan niin sanotussa psykososiaalisessa kentässä. Jokin elämänpiirissä ja ihmissuhteissa pettää.

”Urheilulukio voi olla joillekin siihenastisen elämän täyttymys, mutta tuoda toisille pelkästään lisää paineita. Jaksamisessa ei ole kyse pelkästä ruoasta ja nukkumisesta”, Selänne sanoo.

Urheilulukioissa oppilaiden uupumus on tunnustettu ja tunnistettu ongelma.

”Minun on helppo uskoa, että Jyväskylän psykologian laitoksen tutkimuksen havainnot pitävät paikkansa”, Mäkelänrinteen urheilulukion apulaisrehtori Simo Tarvonen toteaa.

”Uupumisesta pitää huolestua ja siihen pitää reagoida”, Sotkamon urheilulukion johtava valmentaja Janne Vuorinen sanoo.

Mäkelänrinteen eli Märskyn omienkin selvitysten perusteella ensimmäinen urheilulukiovuosi on monelle raskas.

”Kovimmat kriisit koetaan, kun urheilu-ura ottaa takapakkia ja nuori putoaa esimerkiksi seuran edustusjoukkueesta tai maajoukkueesta”, Tarvonen sanoo.

”Huipulle tähtäävä urheileminen on jo ammatti sinänsä”, Janne Vuorinen huomauttaa. ”Se vaatii rohkeutta ja uhrauksiakin, ja meidän pitää pystyä systeeminä tukemaan tehtyä valintaa.”

Uupumisen lisäksi tuore tutkimusaineisto paljastaa urheilulukiolaisista toisenkin häkellyttävän seikan. Joka viidennellä urheilulukion aloittaneella ei ole kovin kummoista motivaatiota sen kummemmin urheiluun kuin koulunkäyntiinkään.

Huonolle koulu- ja urheilumotivaatiolle Tarvonen ja Vuorinen löytävät ainakin kaksi selitystä. Tarvosen mukaan voi olla niin, että Suomen kokoisessa maassa ei vain riitä motivoituneita nuoria urheilijoita jokaiseen urheilulukioon.

”Ja voihan olla, että joitakin motivoi yhteisöön kuuluminen urheilun sijasta”, Vuorinen sanoo. ”Heille on tärkeää kuulua yhteisöön, jossa kaverit ovat. Onko se sitten oikein vai väärin?” hän kysyy.

Oikaisu 23.11. kello 7.35: Toisin kuin uutisen faktalaatikossa mainittiin, tutkimuksen suunnittelijana toimi dosentti Tatiana Ryba, ei professori Kaisa Aunola.

Laajin kaksoisuraa käsittelevä tutkimus

 Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkijaryhmä selvittää urheilulukiolaisten hyvinvointia. Tutkimus kattaa koko lukioajan.

 Tutkimus on tiettävästi laajin koululaisten kaksoisuraa käsittelevä seurantatutkimus ja ensimmäinen, jossa mitataan myös urheiluun liittyvää burnoutia.

 Tutkimusryhmää kuuluvat päätutkija, tutkimushankkeen suunnittelija ja urheilupsykologian dosentti Tatiana Ryba, professori Kaisa Aunola, ylilääkäri Harri Selänne, burnout-tutkija Matilda Sorkkila ja tutkimuskoordinaattori Anniina Selänne.

 Hanketta tukevat Kilpaurheilun tutkimuskeskus Kihu ja Suomen Olympiakomitea, ja sitä rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lukio
 • Urheilu
 • uupumus
 • Koulu
 • Erkki Kylmänen
 • Huippu-urheilu
 • Urheiluvalmennus
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kaisa Mäkäräinen kaatoi jälleen hiihdon maajoukkuenaiset: ”Hiihto ei oikein maistunut”

 2. 2

  Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”

 3. 3

  Ostravassa meneillään hurja keihäskisa – Thomas Röhler heitti 91,53

 4. 4

  Barcelonan tähti Lionel Messi menee naimisiin – häitä juhlitaan huumejengien hallitseman slummin vieressä

 5. 5

  Serena Williamsia sivaltanut tenniksen paha poika ehdottaa ratkaisua aiheuttamalleen kohulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

 2. 2

  Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”

 3. 3

  HIFK kärsi kovan kolauksen – FC Lahti iski vastoin kirjoittamatonta herrasmiessääntöä

 4. 4

  Fifa julkisti kohuraportin Qatarin MM-hausta kokonaisuudessaan – virkamies kiitteli sadoista tuhansista dollareista

 5. 5

  Heinäpelto tekee tilaa jalkapallokentälle Tapanilassa: ”Täällä ei ole tehty kunnollista remonttia vuosikymmeniin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 2. 2

  Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

 3. 3

  NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat

 4. 4

  Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

 5. 5

  Entinen tennistähti Boris Becker törsäsi kymmenien miljoonien omaisuuden – asetettiin konkurssiin: ”Hänestä saa kuvan miehenä, jonka pää on hiekassa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Monet kansanedustajat haluavat tehdä kellojen siirtelystä lopun – ”Kesäaika voi tappaa”

  7. 7

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää