Urheilu

Antti Leppävuori palaa huippu-urheiluun ampumahiihdon päävalmentajana – ”Kaikki eivät sitä kestäneet”, hän muistelee MM-Lahden 2001 seurauksia

Lahden MM-hiihdoissa ryvettynyt Antti Leppävuori oli 15 vuotta poissa huippu-urheilusta.

Östersund. Antti Leppävuoren maailma romahti kevättalvella 2001. Kuusi suomalaishiihtäjää kärysi Lahden MM-hiihdoissa kiellettyjen plasmanlaajentajien käytöstä.

Ensin iski hämmästys, sitten voimattomuus, julkinen häpeä ja kansalaisluottamuksen menetys. Niitä seurasi nöyryytys, ja Leppävuori vetäytyi hiljaiseloon kotipaikalleen Vuokattiin.

Kului viisitoista vuotta ennen kuin Leppävuori uskaltautui takaisin valmentajan haalarihommiin ja parrasvaloihin.

Suomen Ampumahiihtoliitto nimitti Leppävuoren uudeksi päävalmentajaksi kesäkuun alussa hänen maastohiihdon osaamisensa vuoksi.

Päävalmentajaehdokkaita oli kymmenen, joista puolet oli ulkomailta. Leppävuori ei hakenut paikkaa, mutta kiinnostui siitä Suomen Olympiakomitean kestävyyslajien vastaavan Olli-Pekka Kärkkäisen ehdotuksesta.

Päävalmentajan paikka tuli keväällä hakuun, kun Marko Laaksonen ei yllättäen jatkanutkaan tehtävässä. Östersundissa asuva Laaksonen koki etävalmentamisen hankalaksi ja hänelle tuli perheenlisäystä.

Laaksonen jatkaa joidenkin ampumahiihtäjien henkilökohtaisena valmentajana.

Kaisa Mäkäräinen kilpaili keskiviikkoiltana 316. kerran maailmancupissa, kun päävalmentajalle Östersundin kisa oli hänen ensimmäisensä.

”Ampumahiihto on minulle kokonaan uusi maailma”, Leppävuori sanoo Östersundin ampumahiihtostadionilla, kun naiset valmistautuvat kauden avauskilpailuunsa. ”Rutiinit eivät ole tuttuja. Siinä mielessä tämä on osittain hyppy tuntemattomaan.”

Leppävuoren apuna ovat kokeneet laji-ihmiset. Ampumavalmentajana on Asko Nuutinen ja huoltopäällikkönä Pekka Kemppi. Nuutinen valmensi viime kaudella Virossa.

Rutiinit ja kilpailupaikat tulevat tutuksi viimeistään maaliskuuhun mennessä. Sen jälkeen Leppävuoren pitää päättää käyttääkö hän sopimuksessaan olevan option seuraavasta kaudesta, joka on samalla olympiavuosi.

Leppävuori sanoo jatkavansa, jos työ on täyttänyt kolme ehtoa. Ensimmäisenä on oma jaksaminen, sitten tulee urheilijoiden menestys ja kolmantena Ampumahiihtoliiton strategia.

”Strategian pohjana on, että Suomella on neljä palkintosijaehdokasta viimeistään vuonna 2020. Sitä kohti edetään ja uskon, että se on mahdollista”, Leppävuori sanoo.

Suomen ykkösnainen Mäkäräinen tuskin enää jatkaa neljää vuotta. Siksi lajilla alkaa olla kiire löytää hänelle seuraajia.

Maajoukkueen ytimessä on tällä kaudella viisi naista ja viisi miestä. Viime kaudella perusrunko oli 2+2.

Mäkäräisen lisäksi naisten joukkueen muodostavat Mari Laukkanen, Sanna Markkanen, Auli Kiskola ja Laura Toivanen. Miesten joukkueessa ovat Olli Hiidensalo, Tuomas Grönman, Teemu Huhtala, Ahti Toivanen ja Sami Orpana.

Hiidensalo sanoo harjoittelun muuttuneen Leppävuoren myötä entistä ammattimaisemmaksi. Mukaan on tullut kaivattua ryhmäharjoittelua.

Maailmancupissa Suomen kiintiö on neljä naista ja kolme miestä. Kiintiö määräytyy menestyksen mukaan, joten maajoukkueen kokoonpano vaihtelee maailmancupista toiseen. Mäkäräinen ja Laukkanen kiertävät koko cupin.

”Hyvin sitoutunut ja kiinteä ryhmä”, Leppävuori sanoo suojateistaan, joille hän on asettanut kaksi tavoitetta: fyysisen hiihtovoiman kasvattaminen ja ampumavarmuuden kehittäminen.

”Ampumisen kanssa on paljon yhteensovittamista. Häviämme muille penkalla [ampumapaikalla], hiihdossa ei niin paljon. Pitää harjoitella oikein ja kovaa, muttei reikä päässä.”

Leppävuori sanoo pitäneensä itsensä valmennuskartalla, vaikkei hän ole ollut urheilussa ­aktiivinen viiteentoista vuoteen.

Nykyisistä ampumahiihtäjistä hän tunsi entuudestaan vain Mäkäräisen ja Laukkasen Vuokatin urheilulukion kautta. Leppävuoren vaimo on ollut Mäkäräisen historian opettajana.

”Pitkä tauko oli välissä, kun Antin taas näin. Hän on tuonut hyvää meininkiä joukkueeseen. Ainakin on treenattu paljon leireillä. Hän olisi mielellään hiihdättänyt meitä paljon jo syksyllä, ja meidän piti selittää, kuinka tärkeää on rulla-ampumahiihto. Ensimmäinen talvi opettaa häntä varmaan paljon”, Mäkäräinen sanoo Leppävuoresta.

Mäkäräisen omana valmentajana jatkaa Jarmo Punkkinen.

Aseet paukkuvat ja mustat laikat kääntyvät tauluissa valkoiseksi, kun luodit napsahtavat niihin tarkasti. Jäätävä tuuli piiskaa valmentajia penkalla, ja Leppävuorikin nostelee takkinsa kauluksia.

Samalla muistellaan vielä hetki Lahden MM-hiihtojen jälkimaininkeja, joita Leppävuori pitää yhä traumaattisina.

”Kaikki eivät sitä kestäneet. Se oli hirveä paikka monille. Itseltäni meni neljä kertaa työ alta, monet sairastuivat ja Myllylä [Mika] kuoli.”

Leppävuori sai potkut Hiihtoliitosta, muttei saanut toimintakieltoa. ”Minulla ei ollut roolia asiassa”, hän vakuuttaa Lahden tapahtumista.

”Olen hyvin pahoillani kaikesta. En osaa sanoa, mikä on anteeksipyynnön suuruus. Lajijohtajana minun olisi pitänyt tietää, mitä valmennuksessa tapahtuu. Aikani ei vain millään riittänyt kaikkeen. Dopingskandaali paljasti, kuinka huonosti organisaatiomme toimi. Siinä oli valtavia aukkoja”, Leppävuori sanoi HS:lle keväällä 2001 ja on yhä samaa mieltä.

Olitte kiinteä pari silloisen päävalmentajan Kari-Pekka Kyrön kanssa. Millaiset välit teillä on nyt?

”Olen nähnyt Kyrön kaksi kertaa. Kerran oikeudenkäynnissä ja kerran hiihtoon liittyvässä väitöstilaisuudessa Jyväskylässä. Ei muuta”, Leppävuori sanoo.

Kuka?

Antti Leppävuori


 Syntynyt 7. joulukuuta 1958 Sotkamossa.

 Liikuntatieteiden maisteri.

 Oli mukana hiihtäjänä Suomen olympiaryhmässä 1983–1985.

 Sarajevon olympiajouk­kueen varamies vuonna 1984.

 Aloitti hiihtovalmentajana vuonna 1980.

 Maastohiihdon lajipäällikkö ja -johtaja 1985–1989, 1992–1995 ja 1998–2001.

 Maastohiihdon päävalmentajana 1995–1998.

 Naisten päävalmentajana 1993–1995.

 Sai potkut lajijohtajan tehtävästä Lahden dopingskandaalin jälkiselvittelyssä 2001.

 Toimi sen jälkeen Vuokatissa Jyväskylän yliopiston alaisen liikuntateknologian yksikön Snowpolisin projektipäällikkönä ja toimitusjohtajana.

 Ampumahiihdon päävalmentaja 1.6. 2016 alkaen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ampumahiihto
 • valmentaja
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kovakuntoinen formulakuski Valtteri Bottas esitteli fysiikkaansa Pajulahden duathlon-kisassa – kisan voittaja oli maalissa kymmenen minuuttia ennen Bottasia

 2. 2

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 3. 3

  Borussia Dortmundin toimitusjohtaja syyttää FC Barcelonaa tähtipelaajan manipuloinnista – ”Hän yksinkertaisesti kieltäytyy töistä”

 4. 4

  Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

 5. 5

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 2. 2

  Brasiliassa merenneitouinti on kuntoilua – kuvakooste esittelee sukellusta ja tanssia yhdistävän lajin

 3. 3

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 4. 4

  Sihvola käynnisti HIFK:n selviämistaistelun Veikkausliigassa – vain hetkeä aikaisemmin kannattajat vaativat päävalmentaja Muurisen eroa

 5. 5

  Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 3. 3

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 4. 4

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 5. 5

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  5. 5

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  6. 6

   Robottiverokarhu alkaa tarkkailla suomalaisia – Verohallinto haluaa kitkeä vilppiä, kasvattaa valtion tuloja ja korvata ihmistyötä

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Suomalaiset vaatteet päätyvät saksalaisten Porschejen kattomateriaaliksi – helsinkiläisyritys tekee lumpuilla bisnestä

  9. 9

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää