Valikko
Urheilu

Osa lapsista ei pääse enää kyykkyyn eikä pysty istumaan selkä suorassa – tutkimus piirtää karun kuvan koululaisista

Kaksi kansallista tutkimusta piirtää karun kuvan suomalaisten koululaisten fyysisestä toimintakyvystä. Kaksi viidesosaa yhdeksäsluokkalaisista on jo matkalla elintasosairauksien riskiryhmään.

Aluksi hyvä uutinen.

Suomalaiset kouluikäiset pojat liikkuvat hieman aiempaa ahkerammin, tänään torstaina julkaistava kansallinen Liitu-tutkimus kertoo.

Tutkimuksen mukaan keskimäärin kolmasosa 9–15-vuotiaista lapsista ja nuorista liikkuu reippaasti vähintään tunnin päivässä. Heidän joukossaan pojat ovat ahkerampia kuin tytöt. Pojat myös kokevat itsensä päteviksi liikkujiksi useammin kuin tytöt.

Jyväskylän yliopiston tutkijan, dosentti Arja Sääkslahden mukaan poikien lisääntynyt aktiivisuus saattaa kertoa siitä, että koulupäiviin on saatu lisää liikettä. ”Syy-seuraussuhdetta on kuitenkin vielä vaikea osoittaa. Joka tapauksessa tulos kannustaa jatkamaan valitulla tiellä”, hän sanoo.

Ja sitten huonot uutiset.

Kouluikäisten lasten päivittäisen liikunnan määrä vähenee alakoulusta yläkouluun siirryttäessä hälyttävästi. Edelleen.

Arja Sääkslahden mukaan yhtenä syynä voi olla se, että yläkoululaiset hakevat ja odottavat liikkumiselta erilaisia asioita kuin alakoululaiset.

”Tämä tosiasia tulisi uskaltaa kohdata ja lähteä uusin silmin etsimään yläkoululaisille sopivia liikkumisen keinoja ja paikkoja”, hän sanoo.

Tarvetta olisi. (Juttu jatkuu ao. grafiikan jälkeen.)Yläkoulun viimeisellä luokalla liikunnan vähyys on jo merkittävä kansanterveydellinen riskitekijä, jonka vaikutukset saattavat ulottua pitkälle tulevaisuuteen.

Lähes kaksi viidennestä yhdeksäsluokkalaisista liikkuu niin vähän ja istuu niin paljon, että tamperelaisen UKK-instituutin johtajan Tommi Vasankarin mukaan riski sairastua myöhemmällä iällä elintasosairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen, kasvaa merkittävästi.

”Jos heidän tämän hetkinen elämäntapansa jää päälle, niin elintasosairaudet rupeavat olemaan osa heidän arkeaan huomattavasti aiemmin kuin nykyisillä yli viisikymppisillä”, lääketieteen tohtori Vasankari sanoo.

Kun liikunnan vähyys yhdistyy lisääntyvään ruudun tuijottamiseen, istumiseen ja makoiluun, vaikutukset ovat ankaria. Lapset tuntevat ne kirjaimellisesti selkäpiissään. (Juttu jatkuu alla olevan kyselyn jälkeen.)Tämän vuoden syksystä lähtien kymmenet tuhannet viides- ja kahdeksasluokkalaiset ovat osallistuneet kouluissaan valtakunnallisiin, fyysistä toimintakykyä testaaviin Move-mittauksiin. Nyt 45 000 lapsen mittaustulokset on siirretty valtakunnalliseen tietokantaan, ja ensimmäiset tulokset julkaistaan tänään.

Ne kertovat, että viidesluokkalaisista pojista joka viides ja kahdeksasluokkalaisista pojista joka neljäs ei kykene istumaan lattialla jalat eteen ojennettuina ja selkä suorassa.

Tytöistä selän saa istualtaan suoraksi yhdeksän tyttöä kymmenestä.

Urheilulääkäri Harri Hakkaraisen mukaan tilanne on katastrofaalinen.

”Tuki- ja liikuntaelinten sairauksien kannalta tulevaisuuden ennuste on suomalaisille huono”, hän sanoo. (Juttu jatkuu alla olevan valtakunnallisia Move-mittauksen tuloksia esittelevän grafiikan jälkeen.)Sekä Liitu että Move kuvaavat nykyisen elämäntavan yhteyksiä lasten ja nuorten fyysiseen hyvinvointiin.

Liitu-tutkimuksessa käytettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa liikemittareita mittaamaan päivittäistä aktiivisuutta. Tommi Vasankarin johdolla tehdyissä mittauksissa mittarit jaettiin noin 3 300 koululaiselle.

Mittaustulosten mukaan suomalaiset 9–15-vuotiaat istuvat tai viettävät makuulla keskimäärin puolet valveillaoloajastaan. Noin kymmenesosa ajasta kuluu seisten ja toinen kymmenesosa on reipasta liikuntaa. Loput ajasta on kevyttä liikuntaa.

Keskimääräisyydet kuitenkin kätkevät taakseen polarisaatiokehityksen, jossa ahkerimmat liikkuvat todella paljon ja passiivisimmat todella vähän.

Vasankari valaisee tilannetta huomauttamalla, että terveyttä edistävän päivittäisen liikunta-annoksen yhtenä mittarina pidetään minimissään kymmentätuhatta askelta päivässä.

”Hieman mutkia suoristaen voidaan sanoa, että 80 prosenttia kolmasluokkalaisista saavuttaa kymmenentuhatta askelta päivittäin. Viidennellä luokalla määrä on 60, seitsemännellä 40 ja yhdeksännellä enää 20 prosenttia oppilaista”, Vasankari laskee.

”Viidesosa tutkimukseen osallistuneista yhdeksännen luokan oppilaista sai koko viikonloppuna hädin tuskin 3 000 askelta täyteen. Se vastaa alle puolen tunnin kävelyä”, Vasankari sanoo.

”Länsimaisessa elämäntavassa selviää häkellyttävän pienellä askelmäärällä”, hän toteaa.

Vasankarin mukaan myös vähiten liikkuvat pystyvät kuitenkin intensiivisiin liikuntasuorituksiin. Heillä ei vain ole niihin juuri halua eikä tarvetta.

”Olen alkanut uskoa, ettei meidän vanhempien sukupolvi kykene keksimään, mikä passiivisimmat nuoret saisi liikkeelle.”

”Haastaisin nuorten ikäpolven suunnittelemaan ja löytämään itse sen, mikä heitä liikuttaa.” (Juttu jatkuu ao. grafiikan jälkeen.)Tutkituista ikäluokista ahkerimpia liikkujia ovat yhdeksänvuotiaat tytöt ja pojat. He viettävät seisaallaan tai iloisesti liikkeessä yli puolet valveillaoloajastaan. Toiseksi ahkerimpia ovat yksitoistavuotiaat, mutta näidenkin lukujen takaa paljastuu hieman totisempi todellisuus.

Urheilijoiden hoitamiseen erikoistunut Harri Hakkarainen on tehnyt nuorille urheilijoille terveystarkastuksia vuodesta 2003 lähtien. Hän laskee tarkastaneensa tuhansia lapsia ja sanoo, että esimerkiksi selkävaivaiset kymmenvuotiaat olivat poikkeuksia noin vuoteen 2007 asti.

Mutta eivät enää.

”Nuorten ja lasten ryhti on muuttunut sellaiseksi istumaryhdiksi, että ollaan vähän kumarassa olkapäät eteenpäin.”

Siksi Hakkarainen ei juuri ihmettele Move-mittausten tuloksia, joiden mukaan jopa tuhannet tytöt ja pojat eivät kykene istumaan selkä suorassa – tai joiden mukaan kuusitoista prosenttia viidesluokkalaisista pojista ei pääse kunnolla kyykkyyn.

”Eivät monet urheiluseuroissa aktiivisesti harrastavatkaan pysty istumaan selkä suorassa.” (Juttu jatkuu ao. grafiikan jälkeen.)


Liitu-tutkimuksen mukaan urheiluseurojen toimintaan osallistuu kaksi kolmannesta 9–15-vuotiaista lapsista. Aktiivinen harrastaminen ei kuitenkaan aina riitä suojaamaan vaivoilta ja vammoilta, jos istuva elämäntapa hallitsee arkea harjoitusten ulkopuolella.

”Liika istuminen voi nollata liikunnan vaikutukset”, Hakkarainen huomauttaa.

Lasten kyvyttömyys istua suorassa kuvaa Hakkaraisen mukaan varsin konkreettisesti nykyisen elämäntavan vaikutuksia – samoin sitä, ettei monipuolisen liikunnan merkitystä ymmärretä riittävän syvällisesti.

”Suomessa keskustelu menee aina siihen, että pitäisi harrastaa useita lajeja. Ei siitä ole kysymys”, hän sanoo.

Liikunnassa on tärkeää, että elimistöä kuormitetaan monipuolisesti. Verenkiertoelinten, hermoston, lihasten ja luuston pitäisi saada harjoittelusta osansa. Olipa laji mikä hyvänsä.

”Monipuolisesti voimaa, räjähtävyyttä, kestävyyttä, taitoa”, Hakkarainen luettelee ohjeeksi nuorille liikkujille.

Ja sen jälkeen ruokaa, unta ja uusi päivä. (Juttu jatkuu ao.grafiikan jälkeen.)


Myös urheilussa kiusataan – yleisin kiusaamisen syy on ulkonäkö

Kiusaaminen on ongelma myös liikunta- ja urheiluharrastuksissa. Liitu-tutkimuksen mukaan lapset joutuvat kiusatuiksi liikuntaharrastuksissa kolmanneksi eniten koulun ja internetin jälkeen.

Tutkimukseen osallistuneista 11–15-vuotiaista lapsista ja nuorista yli kolmannes (37 %) kertoi joutuneensa kiusatuksi tai syrjityksi. Heistä viidennes koki joutuneensa kiusatuksi liikunta- ja urheiluharrastuksissa.

Yleisin syy kiusaamiseen oli ulkonäkö ja toiseksi yleisin vähäiset liikunnalliset taidot. Lisäksi moni vastasi kokeneensa syrjintää pukeutumistyylinsä tai ikänsä vuoksi. Muita kiusaamisen syitä olivat muun muassa rikkaus, ihonväri, seksuaalinen suuntautuminen ja uskonto.

Tyttöjä oli kiusattu poikia enemmän ulkonäön vuoksi, poikia taas tyttöjä useammin kielitaidon ja ihonvärin vuoksi.

Oikaisu kello 10.03: Korjattu laskurin antama väärä tulos lasten ruutuajan osalta.

Fakta

Kaksi tutkimusta


 Liitu on kansallinen Opetusministeriön rahoittama tutkimus, jonka toteuttamisesta vastaavat UKK-ins­ti­tuutti ja Jyväskylän yliopisto.

 Liitu 2016 on tähän mennessä kattavin kansallinen tutkimus, jossa lasten ja nuorten liikkumista on mitattu sekä liikemittareilla että kyselytutkimuksella. Tutkimus tavoitti runsaat 10 000 9–15-vuotiasta

koululaista.

 Fyysistä toimintakykyä testaavat valtakunnalliset Move-mittaukset tehtiin tänä vuonna kouluissa ensimmäistä kertaa. Testitulokset taltioitiin 45 000:lta viidennen ja kahdeksannen luokan oppilaalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • lasten liikunta
 • Koulu
 • Alakoulu
 • Nuoret
 • Urheilu
 • Nuorten urheilu
 • Erkki Kylmänen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”

 2. 2

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 3. 3

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 4. 4

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 5. 5

  Klubin eurotaival päättyi kotona – ”Paransimme ensimmäisestä pelistä selvästi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 3. 3

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 4. 4

  Tilaisuuttaan penkillä odottava HJK-tähti Evans Mensah kasvoi kovissa oloissa – ”Ghanassa kukaan ei käy katsomassa pelejäsi”

 5. 5

  HJK:n eurotaival päättyi – VPS voitti illan ottelunsa, mutta koki saman kohtalon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 3. 3

  Brittitähti Andy Murray keräsi naispelaajien kehut ampumalla alas seksistisen kommentin: ”Kaikki rakastavat Andya”

 4. 4

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 5. 5

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta
  4. Ryan Gosling aloitti Justin Timberlaken rinnalla Disney-lapsinäyttelijänä – Näin hänestä tuli Hollywoodin seksisymboli, meemien aihe ja uusi Blade Runner
  5. Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus
  6. Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?
  7. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  8. Tunti sitten
  9. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  10. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  11. 2 tuntia sitten
  12. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  13. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  14. Näytä lisää