Urheilu

Kiprusoff torjui kiekkoja ja Harkimo rakensi samaan aikaan jäähalleja – nyt he ovat molemmat jääkiekkoleijonia

”Minulla olisi ollut puhekin, mutta Hjallis haluaa hoitaa sen minun puolestani”, aateloitu Miikka Kiprusoff sanoi.

Maalivahti Miikka Kiprusoff torjui kiekkoja samaan aikaan, kun Hjallis Harkimo rakensi Jokereita ja jäähalleja.

Nyt he ovat molemmat jääkiekkoleijonia. Kiprusoff kuuluu pelaajasarjaan ja Harkimo vaikuttajiin. Vaikuttavia hahmoja he ovat molemmat.

Suomen Hockey Hall of Fame aateloi kuusi uutta jääkiekkoleijonaa. Kiprusoffin (numero 236) ja Harkimon (240) lisäksi hienolle listalle pääsivät naisten maajoukkueessa pelannut Päivi Virta (o.s. Halonen) numerolla 235, Jukka Hentunen (236), Toni Lydman ja pelaaja-agentti Don Baizley (239) postuumisti. Erotuomaritoiminnan kehittäjänä tunnettu Eino Honkanen sai Yrjö Salminen -tunnustuksen.

Aktiivina Kiprusoff tunnettiin maalivahtina, joka torjui paljon enemmän kuin puhui. Hänen tekonsa kaukalossa olivat paljon värikkäämpiä kuin lausunnot mediassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiprusoff ei pettänyt tälläkään kertaa.

Juhlapuheensa hän tiivisti ytimekkääksi lauseeksi.

”Kiitos. Minulla olisi ollut puhekin, mutta Hjallis haluaa hoitaa sen minun puolestani”, Kiprusoff sanoi Helsingin jäähallin juhlassa eikä ruvennut paljon erittelemään uransa hienoimpia hetkiä.

NHL-uransa Kiprusoff sai vauhtiin kärsivällisen odottamisen ja harjoittelun kautta, ja sen jälkeen ei loistoa puuttunut. Hänet valittiin ensimmäisenä suomalaisena maalivahtina Vezina Trophyn voittajaksi eli NHL:n parhaaksi maalivahdiksi.

San Josessa Kiprusoffista ei vielä tullut tähteä, mutta Calgaryssä kyllä.

”San Josen GM Doug Wilson sanoi, että hän aikoo myydä minut ja pelkää, että saatan vielä puraista tätäkin seuraa”, Kiprusoff muisteli puheiden jälkeen vanhaa siirtoaan Calgaryyn.

”Sanoin hänelle, että siitä voit olla varma”, Kiprusoff vastasi Wilsonille. Tuon siirron jälkeen Kiprusoff oli vuodesta toiseen yksi NHL:n suurista suomalaistähdistä.

Hjallis Harkimo joutui miettimään hetken, mitkä hetket nousevat hänen jääkiekkotyössään ylitse muiden. Ilman tarkkaa järjestystä ne ovat Jokerien nostaminen suurseuraksi ja Hartwall-areena.

”Kun otettiin Jokerit haltuun 1991, Suomi oli kauheissa talousvaikeuksissa. Meillä oli valuuttalainoja, mutta ne olivat suojattuja. Mulla oli kaikki kiinni niissä lainoissa. Omat ja vieraat rahat”, Harkimo sanoi.

Harkimon aloittaessa seura oli Hjalliksen ja Leena Harkimon perheyritys, jossa oli osa-aikainen kirjanpitäjä. ”Ensimmäinen toimisto oli Stockaa vastapäätä.”

Nyt Jokerit pelaa KHL:ssä, halli on myyty Arena-Eventsille ja sitä kautta venäläis-suomalaiselle Gennadi Timtšenkolle, joka on pääomistajana taustalla.

Silti Harkimo sanoo edelleen, että Jokerit on hänen perheensä suuri juttu, vaikka liigat, sarjat ja valuutat ovat vaihtuneet.

Puolustaja Toni Lydman rakensi pitkän ja vahvan ammattilaisuran, vaikkei aluksi osannut edes kuvitella saavansa jääkiekosta ammattia.

Lydmanin ei tarvitse kauan miettiä, mikä oli hänen uransa hienoin kokemus. ”Kyllä se oli Torinon olympialaiset. Siellä peli kulki, ja fiilis oli mahtava.”

”Hienoimmat jutut ovat silti ne ihmiset, joihin on tutustunut, ja se, että sai harrastuksesta ammatin”, Lydman sanoi.

Maalintekijä Jukka Hentunen oli se härkämäinen rynnijä, joka tunnettiin parhaiten ketjusta Timo Pärssisen ja Niko Kapasen kanssa.

”Kun tälle matkalle lähdin, voin nyt sanoa, että kannatti lähteä”, Joroisten härkä kiitti kunniasta.

Puolustaja Päivi Virta teki eräänlaisen rikkomattoman ennätyksen. Hän voitti urallaan 15 SM-kultaa ja yhteensä 24 mitalia. Mieletön määrä ja nimenomaan siksi, että joka kausi päättyi mitaliin.

”Vanhempani suunnittelivat minusta ballerinaa, mutta jääkiekko vei voiton”, Virta sanoi ja lisäsi ballerinaharjoituksista sentään olleen hyötyä jääkiekossa.

Don Baizleyn poika Gordie haki isänsä palkinnon ja sanoi tunnustuksen tulleen suurelle Suomen ystävälle, ”joka olisi voinut korkeintaan ihmetellä, mitä hän tekee tässä joukossa”.

Baizleyn ansiosta monen suomalaisen pelaajan tie Pohjois-Amerikkaan on ollut paljon tasaisempi. Se alkoi Veli-Pekka Ketolasta, Heikki Riihirannasta ja Jari Kurrista ja jatkui aina Teemu Selänteen aikoihin.

Juttua muokattu klo 20.09. Jääkiekkoleijonien lukumäärä täsmennetty kuuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Leijonat
 • Heikki Miettinen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Liiga määräsi pelikieltoa tappeluhaluttoman pelaajan haastamisesta: ”Nyrkkitappelu ei hyväksyttävä tapa toimia”

 2. 2

  Patrik Laine paukutti huimat tehot ja jätti yllättäen nälvimättä ketjukaveriaan – Janne Kuokkanen häikäisi Carolinassa

 3. 3

  Päävalmentaja Kanerva raapii taas laarinpohjia – huumori loppui, kun piti tehdä ”hauska” video liiton viestinnälle

 4. 4

  Korisliiga alkaa, mutta pystyykö koripalloilijana elättämään Suomessa itsensä? – ”Palkkahaitarit ovat mielettömiä”, liigan tähti Tuukka Kotti sanoo

 5. 5

  Lauri Markkasen tukkatyyli vaihtui: ”Uusi kausi, uusi ilme”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Patrik Laine paukutti huimat tehot ja jätti yllättäen nälvimättä ketjukaveriaan – Janne Kuokkanen häikäisi Carolinassa

 2. 2

  Surkean kauden alun pelanneen HIFK:n kasannut Tom Nybondas väistyy urheilujohtajan tehtävästä – uusi urheilujohtaja haussa

 3. 3

  NFL:n suurimpiin tähtiin kuuluva Tom Brady sanoi viimein mielipiteensä Trumpista: ”Olen eri mieltä hänen kanssaan. Hänen sanomansa oli hajottavaa.”

 4. 4

  Korisliiga alkaa, mutta pystyykö koripalloilijana elättämään Suomessa itsensä? – ”Palkkahaitarit ovat mielettömiä”, liigan tähti Tuukka Kotti sanoo

 5. 5

  Päävalmentaja Kanerva raapii taas laarinpohjia – huumori loppui, kun piti tehdä ”hauska” video liiton viestinnälle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 2. 2

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 3. 3

  Kiivaasti tviittavan Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu saa lisää kierroksia – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

 4. 4

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 5. 5

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Norjalainen uutistoimisto uutisoi vahingossa, että kuningas on kuollut: ”Norja suree. Kuningas Harald V on kuollut xx-vuotiaana”

  5. 5

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  8. 8

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  9. 9

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  10. 10

   Poliisi juoksi itsensäpaljastajan kiinni Helsingin Mellunkylässä – silminnäkijöiden mukaan sama mies on nähty paljastelemessa itseään aiemminkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää