Urheilu

Miksi 11-vuotias ei pääse kyykkyyn eikä voi istua selkä suorassa – asiantuntija kertoo syyt

Urheilulääkäri Harri Hakkarainen kertoo myös, että nuorten urheilijoiden selkärangan rasitusmurtumat ja murtumien esiasteet ovat lisääntyneet hälyttävästi.

Valtion liikuntaneuvosto julkaisi torstaina 45 000 koululaisen Move-mittausten tulokset. Ne kertoivat tylyjä tosiasioita suomalaisten lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn rapautumisesta. (Juttu Move-tuloksista löytyy täältä)

Merkittävä osa viides- ja kahdeksasluokkalaisista ei kykene istumaan lattialla jalat eteen ojennettuina ja selkä suorassa.

Merkittävä osa viides- ja kahdeksasluokkalaisista ei myöskään pääse kunnolla kyykkyyn.

Moni kysyi, miksi?

Kyse on vähäisen liikunnan ja kasvupyrähdyksen yhteisvaikutuksesta, pitkälle toistakymmentä vuotta nuoria urheilijoita hoitanut urheilulääkäri Harri Hakkarainen vastaa.

”Murrosiän alkuvaiheissa alavartalon pituuskasvu on kiihkeimmillään. Kasvavan lapsen luut ovat kasvuvauhdissa kuukauden verran lihaksia edellä”, hän sanoo.

”Viidesluokkalaisella reisi ja sääriluu kasvavat nopeimmin ja jos ei liiku, venyttele ja huolehdi lihaskunnostaan, niin reisilihas voi olla sentin luuta lyhyempi. Se aiheuttaa jäykkyyttä ja kireyttä esimerkiksi taka- tai etureisiin, ja seurauksena voi olla niin sanottuja apofyysisiä rasitusvammoja kuten [polven alapuolelle patellajänteen ja sääriluun yhtymäkohdassa kipunoivaa] osgood-schlatterin tautia.”

Kiihtyvä pituuskasvu yhdistettynä liikunnan vähyyteen vaikuttaa lapsen ja nuoren motoriikkaan ja kehon hallintaan.

Pituuskasvun alkuvaiheessa ensin kasvaa jalkaterä, sitten sääri ja reisi.

”Alavartalon suhde ylävartaloon muuttuu erilaiseksi, ja kun aivot ovat tottuneet kontrolloimaan niin sanotusti lyhyempiä vipuja, alaraajojen hallinta ja esimerkiksi tasapaino heikkenevät. Motoriikka kärsii”, Hakkarainen sanoo.

Jos lapsi ei liiku riittävästi ja istuu runsaasti, niin tulokset voivat olla Hakkaraisen mukaan todella karmaisevia. Kuten Move-mittauksissa näkyy. (Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)Move-mittauksissa esimerkiksi kyykistymisliike täytyy tehdä tietyllä tavalla kädet nostettuna eteen ylös.

Liikkeen avulla tutkittiin nivelten ja jänteiden liikelaajuutta mutta myös lonkan koukistajalihasten, polvenojentajalihasten ja pohjelihasten sekä niitä ympäröivien kudosten venyvyyttä sekä lihasvoimaa ja tasapainoa.

Kaikki Move-liikkeet pitää osata tehdä oikein. Aktiivisimmille lapsille kestävyydestä, lihaskunnosta ja liikkumalla opituista koordinatiivisista ja motorisista taidoista on mittauksissa hyötyä, mutta heidänkin kohdallaan kasvukausi saa aivojen ja lihasten yhteistoiminnan takkuamaan.

”Jos kömpelyys aiheuttaa ongelmia niille, jotka liikkuvat paljon, niin miten käy niiden, jotka eivät liiku riittävästi”, Hakkarainen pohtii. (Juttu jatkuu alla olevan kyselyn jälkeen.)Torstaina julkaistiin myös kansallinen Liitu-liikuntatutkimus, jonka mukaan urheiluharrastuksissa, koulun liikuntatunneilla ja vapaa-aikana saadut vammat ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti. (Juttu tutkimuksesta löytyy täältä)

Yli puolet torstaina julkaistuun Liituun osallistuneista koulupojista kertoi loukkaantuneensa liikunnan yhteydessä vähintään kerran edeltävän vuoden aikana. Tytöistä samaa sanoi tasan puolet.

Määrät ovat suuria, sillä tutkimuksen kyselyyn vastasi yli seitsemäntuhatta 9–15 -vuotiasta lasta ja nuorta.

Harri Hakkarainen on tehnyt terveystarkastuksia nuorille urheilijoille vuodesta 2003 lähtien. ”Etenkin lannerangan nikamien rasitusmurtumat tai niiden esiasteet ovat lisääntyneet hälyttävästi nuorilla urheilijanaluilla”, hän sanoo.

”Uusia tapauksia tulee lähes viikoittain –urheilulajista riippumatta.”

Esimerkiksi uintia on totuttu pitämään lajina, jossa vammautumisia tapahtuu harvoin. Hakkarainen kuitenkin kertoo uintijoukkueesta, jonka kahdestatoista jäsenestä neljällä todettiin murtuman esiasteita lannerangan alueella.

He harjoittelivat tunnollisesti parikymmentä tuntia viikossa, mutta uimareiden pienet selkälihakset olivat niin heikot, että vahvat isot selkälihakset väänsivät rangan väärään asentoon.

Hakkaraisen mukaan lantion asentoa tukevien lihasten riittävä harjoittaminen oli unohtunut eikä lanneranka kestänyt ilmeisesti uinnin oheisharjoitteiden aiheuttamaa rasitusta.

Asiaa tutkittaessa selvisi myös, että kotioloissa ennen nukkumaan menoa nuoret uimarit viettivät tuntikausia tietokoneen tai kännykän ääressä. Istumisellaan he Hakkaraisen mukaan käytännössä nollasivat hyvänkin harjoittelun vaikutukset ja vaaransivat vammojen paranemisen.

Runsaan ruudun ääressä istumisen seurauksena lannerangan rasitusmurtuman esiaste saattaa muuttua murtumaksi ja paranemisen aikana luutuminen häiriintyä.

”Jos vammaa ei hoida kunnolla, se saattaa vaivata koko loppuelämän”, Hakkarainen muistuttaa.

Mikä siis neuvoksi? Lyhyesti Hakkaraisen vastaus on monipuolisuus. Mutta liikunnan ja harjoittelun monipuolisuus pitäisi ymmärtää syvällisemmin kuin nykyään yleensä tehdään.

”Se on eri elinjärjestelmien vahvistamista, mutta myös tiettyjen yksittäisten elinjärjestelmien –esimerkiksi selkälihasten – monipuolista vahvistamista.”

Ei riitä, että harjoittaa suuria selkälihaksia. Pitää treenata myös pieniä. Jokaiselle lihakselle on omat harjoitteensa.

”Ja istumista kannattaa vähentää ja harjoittelussa ottaa huomioon lasten kasvukausien vaikutus ja niistä mahdollisesti johtuvat ongelmat.”

”Näillä pääsee jo eteenpäin”, Hakkarainen opastaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Urheilu
 • Lapset
 • Nuoret
 • Tutkimus
 • Liikunta
 • Erkki Kylmänen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 2. 2

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 3. 3

  Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”

 4. 4

  HIFK uskoo löytäneensä ruotsalaishyökkääjästä menestysavaimen – NHL-pelaaja Artturi Lehkonen teki mestarivahvistukseen suuren vaikutuksen

 5. 5

  Perparim Hetemaj aloitti kahdeksannen Serie A -kautensa ja iloitsi Sauli Väisäsen debyytistä: ”mitä enemmän tulee onnistujia, sitä enemmän katsotaan Suomeen päin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 2. 2

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 3. 3

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 4. 4

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 5. 5

  Messi teki erikoisen ”hattutempun” ainutlaatuisessa pelipaidassa – Real taiteili häikäisevän osuman koko joukkueen yhteistyönä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  6. 6

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  10. 10

   Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  3. Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta
  4. Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa
  5. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  6. Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa
  7. Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”
  8. Uusi vaihtoehto ehdottaa autojen romutuspalkkion palauttamista ja tahtoo jatkaa solidaarisuusveron tiukkaa linjaa
  9. Narinkkatori hiljeni Turun uhrien muistoksi – Pari sataa ihmistä kokoontui osoittamaan mieltä rauhan puolesta
  10. Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön
  11. Perparim Hetemaj aloitti kahdeksannen Serie A -kautensa ja iloitsi Sauli Väisäsen debyytistä: ”mitä enemmän tulee onnistujia, sitä enemmän katsotaan Suomeen päin”
  12. Näytä lisää