Urheilu

Palloliiton Pertti Alaja karttelee julkisuutta ja salamavaloja – ”Jotenkin tuntuu, että aika pohjilla ollaan”, sanoo yksi liittovaltuuston jäsenistä

Suomen Palloliitto kärsii luottamushenkilöiden mielestä puheenjohtajan hapuilevasta otteesta julkisuudessa.

Suomen Palloliitolla ja sen puheenjohtajalla Pertti Alajalla on julkisuusongelma. Lukuisten Palloliiton ylimpien luottamushenkilöiden mielestä A-maajoukkueen päävalmentajavaihdoksen jälkeen puheenjohtaja Alajan olisi pitänyt olla paremmin esillä mediassa. Osa luottamushenkilöistä pitää puheenjohtajan julkisuuskuvaa huonona.

”Sillä on vaikutuksensa, ja se vaatii korjaamista sekä henkilökohtaisella tasolla että Palloliitossa, josta pitää saada dynaamisempi ja avoimempi kuva”, liittovaltuuston jäsen Jarmo Kuusisto Tampereelta sanoo.

”Ei tämä hyvältä vaikuta. Jotenkin tuntuu, että aika pohjilla ollaan”, liittovaltuutettu Pekka Hahl Itä-Suomen piiristä sanoo.

Helsingin Sanomat haastatteli tällä ja viime viikolla Palloliiton liittohallituksesta kahdeksaa jäsentä ja liittovaltuustosta kahtatoista jäsentä artikkelia varten. Heistä yhtä lukuun ottamatta kaikki suostuivat omalla nimellään lausumaan kommenttinsa Palloliitosta. Vain yksi liittovaltuuston jäsen halusi pysyä nimettömänä kertoessaan kritiikkinsä liittoa kohtaan. Haastateltujen mielestä Alaja nauttii heidän luottamustaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pohjois-Suomen piiriä edustavan liittovaltuutetun Risto Nivan mukaan Alajan valtakaudessa on niin hyvää kuin huonoa.

”Varmaan perusseuroille hän on tehnyt paljon positiivista. Mutta sitten nämä mediassa esiintymiset tai esiintymättä jättämiset ja hapuileva ote julkisuudessa eivät kuvasta tämän päivän johtajuutta”, Niva sanoo.

Alajaa kritisoitiin edellisen kerran mediassa päävalmentaja Hans Backen potkujen jälkeen, kun uuden päävalmentajan Markku Kanervan nimityksen jälkeen puheenjohtaja ei ollut median edessä ja haastateltavissa.

Sen sijaan, että Alaja olisi seisonut uuden päävalmentajan rinnalla, päätyi hän antamaan liiton omalle videokanavalle haastattelun.

”Onhan siitä koitunut huonoa imagoa, eihän siitä pääse yli eikä ympäri. Kaikki kohdistuu Perttiin”, liittovaltuutettu Esko Manninen Helsingistä sanoo.

Viikkoa myöhemmin Alaja ilmaantui yllättäen kuuntelemaan Palloliiton tiedotustilaisuutta ja antoi kommentteja.

Alaja on etenkin viime vuoden aikana ollut median tavoittamattomissa lukuisia kertoja silloin, kun tilanne olisi vaatinut hänen kommenttejaan.

Enemmistö HS:n haastattelemista liittohallituksen jäsenistä on sitä mieltä, että puheenjohtajan pitäisi olla median käytettävissä, kun asiat sitä vaativat.

”Haluaisin, että puheenjohtajalla ja liitolla olisi sujuvat suhteet mediaan”, liittohallituksen jäsen Ari Murtonen sanoo.

Liittohallituksen varapuheenjohtajan Kaarlo Kankkusen mukaan voi sanoa, että liiton tiedottamisessa ja viestinnässä on paljon parannettavaa.

Hallituksen jäsenen Kari Tairan mukaan olisi toivottavaa, että puheenjohtaja olisi median käytettävissä.

Liittohallituksen jäsenten mielestä puheenjohtaja on kuitenkin onnistunut tehtävässään ja nauttii luottamusta.

Liittovaltuuston jäseniltä tulee kovempaa kritiikkiä Alajaa kohtaan.

Satakunnan piirin liittovaltuutetun Petri Salmisen mukaan Alajan toiminta ei kuulu nykyaikaiseen kanssakäymiseen median kanssa.

Kuusiston mukaan puheenjohtajan julkisuuskuvasta on haittaa.

”Julkinen keskustelu sosiaalisessa mediassa aiheuttaa kannattajissa levottomuutta, ja pidemmässä juoksussa se voi näkyä sponsoreiden suhtautumisessa ja yleisessä mielipiteessä”, Kuusisto sanoo.

Kuusiston mukaan Palloliiton julkisuuskuva muuttui huonompaan viime keväänä puheenjohtajavaalin jälkeen.

”Alajalle ei löytynyt vastaehdokkaita, mikä ei antanut hyvää kuvaa. Alajan valintaan on sen jälkeen suhtauduttu julkisuudessa negatiivisesti. Häntä on haastettu. Ilmapiiri on muuttunut. Pohjalla tapahtuvat menestystarinat ovat jääneet A-maajoukkueen menestymättömyyden ja puheenjohtajan julkisuuskuvan alle. Siihen liittyy myös epäonnistunut rekrytointi, jota on pyritty korjaamaan”, Kuusisto viittaa Backen rekrytointiin.

Kritiikki kulminoituu myös Hans Backeen. Ruotsalaisvalmentajaa olivat valitsemassa puheenjohtaja Alaja, pääsihteeri Marco Casagrande ja liiton neuvonantaja Jari Litmanen. Liittohallitus päätti yksimielisesti Backen valinnasta. Useat HS:n haastattelemat liittohallituksen jäsenet kertoivat, että Backen valinta tuntui hyvältä valinnalta.

Oliko Backen rekrytointi epäonnistunut? Tulokset kertovat omaa kieltään: Backen maajoukkue ei voittanut tänä vuonna yhtään ottelua. Useiden liittovaltuutettujen mielestä rekrytointi oli väärä, ja siitä pitäisi ottaa vastuuta.

”Jonkunhan pitäisi kantaa vastuu, koska aikaa ja rahaa on paljon hukattu. Päävastuu on puheenjohtajan ja pääsihteerin”, Pekka Hahl sanoo.

Esko Mannisen mukaan vastuunkantoa olisi kertoa, että rekrytoinnissa on epäonnistuttu.

Risto Nivan mukaan pitäisi miettiä, ketkä rekrytointiin osallistuvat.

”Siihen voitaisiin ottaa huippuseurojen edustajia, kuten vaikkapa Aki Riihilahti. Valitsijoihin pitää laittaa sellaisia, jotka ovat tässä päivässä tiiviisti mukana ja joilla voi olla erityyppisiä kontakteja”, Niva kertoo.

Salmisen mukaan liittohallituksella on aina vastuu.

”Nyt päästään sitten mieliaiheeseeni. Ei nykyistä liittohallitusta tarvitsisi olla. Sehän pitäisi räjäyttää pois, samoin kuin liittovaltuusto. Tilalle pitäisi saada toisenlainen päättävä elin, jossa ihmiset olisivat paremmin tietoisia, mitä lajissa tapahtuu ja miten nykyaikana toimitaan”, Salminen sanoo.

Puheenjohtaja Pertti Alaja vastasi HS:n kysymyksiin sähköpostitse keskiviikkona.

Mitä ajattelet siitä, että sinun tapaasi esiintyä julkisuudessa kritisoidaan?

”Vastaan mielestäni aina jokaiseen kysymykseenne. Jos ei vastaa odotuksianne, en voi mitään. Meidän pitää parantaa koko ajan toimintaamme. Viestintä on ykköskehityskohteitamme”, Alaja vastaa.

Mikä on sinun vastuusi Hans Backen rekrytoinnista ja A-maajoukkueen surkeasta vuodesta ja miten kannat vastuusi?

”Vastuuni hallituksen kanssa on reagoida ja tehdä tarvittaessa muutoksia. Kun päävalmentaja palkataan, luotto ja odotukset ovat siellä. Lopullisesti tulokset ratkaisevat. Vastuumme on pystyä luomaan tulevaisuutta koko ajan.”

Mikä on Palloliiton linjana päävalmentajia valittaessa?

”Liiton linjana on aina parhaan valmentajan valinta.”

Huippujalkapalloilun osalta kulunut vuosi on ollut eräänlainen pohjanoteeraus. Miten sinä ja Palloliitto aiotte palauttaa uskottavuuden toimintaan?

”Jalkapallomme uskottavuus on seuratason laadukkaassa toiminnassa. Meillä on yli 140 000 pelaajaa, mikä on kovin juttu koko systeemissä. Uskottavuus on siinä, että meitä on niin paljon. Muut voivat tulla perässä. Tämä on mahtava perhe”, Alaja kertoo.

Fakta

Päävalmentajan potkut


  Jalkapallon miesten maajoukkueen päävalmentajan Hans Backen potkut julkistettiin viime viikon maanantaina.

  Silloin Palloliitto kertoi myös irtisanoneensa Backen valmennusryhmään kuuluneet Jukka Ikäläisen, Thomas Lythin ja John Wallin tehtävistään.

  Samalla Palloliitto kertoi nimittäneensä Markku Kanervan uudeksi päävalmentajaksi kolmevuotisella sopimuksella.

  Palloliiton liittohallitus päätyi yksimielisesti Kanervan valintaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Palloliitto
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Koripallon supertähti Kevin Durant mokasi Twitterissä – luuli käyttävänsä valetiliä arvostellessaan edellistä valmentajaansa: ”Lapsellista ja idioottimaista”

 2. 2

  Kiimainen huippuravuri kärvistelee kipujensa kanssa – ”Ravikuningatar Saaga ei mene poneja kovempaa, vaikka kuinka käskisi”

 3. 3

  Manchester Unitedin ex-tähdet suututtivat satoja faneja – lehtitiedon mukaan ”väsymyksen” takia

 4. 4

  Olympiahistorian menestynein urheilija Michael Phelps ei löytänyt enää uutta ”hinkua” – ”On aika mennä eteenpäin”

 5. 5

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 2. 2

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 3. 3

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 4. 4

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 5. 5

  Kiimainen huippuravuri kärvistelee kipujensa kanssa – ”Ravikuningatar Saaga ei mene poneja kovempaa, vaikka kuinka käskisi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   Tutkimus: Parisuhteessa nainen menettää kiinnostuksen seksiin helpommin kuin mies – Asiantuntija neuvoo, miten halun voi herättää uudelleen

  5. 5

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  6. 6

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  7. 7

   IS: Kaupankäynti Fortumin osakkeella on keskeytetty

  8. 8

   12 kysymystä Jouko Jokiselle: ”Mitä teet, jos pääministeri soittaa?” – Ylen tuleva päätoimittaja katsoo televisiosta urheilua, karsastaa Yle-veroa ja uskoo selviävänsä ministereistä

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  8. 8

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  9. 9

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  10. 10

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää