Urheilu

Henrik Borgström koki sokkisiirron Jokereista HIFK:hon – sitten paikalle tuli 50 kykyjenetsijää ja nyt hän lähtee yliopistosta nuorten MM-kisoihin

Henrik Borgström, 19, oli Jokerien juniori, jolle oli suuri sokki joutua hakemaan pelipaikkaa HIFK:sta.

Tieto oli sokki nuorelle Henrik Borgströmille. Hän oli siirtymässä Jokerien jääkiekon C-nuorista B-nuoriin, kun sai kuulla, ettei mahtuisi joukkueeseen.

Joukkueen johtavan pistemiehen olisi pitänyt lähteä hakemaan voimaa ja fyysisyyttä kasvattajaseuroihin Karhu-Kissoihin tai Kiekko-Vantaaseen.

Pahin oli silti tulossa. Henrikin isä Kim Borgström ilmoitti, että poika siirtyy HIFK:hon. Jokeriksi syntynyt pelaaja joutuisi murrosiässä pahimpaan paikalliskilpailijaan.

Ja että vielä isän painostamana, kun isä sentään on erittäin monivuotinen Jokerien nuorten joukkueiden valmentaja ja vielä Jokerit juniorien puheenjohtaja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Se oli kova paikka. En olisi IFK:hon halunnut lähteä ja Nordiksen alakertaan”, Henrik Borgström, 19, sanoo, kun nuorten MM-turnaus on alkamassa ja hänen suuri hetkensä tulossa.

Isä Kim Borgström myöntää laittaneensa sormensa peliin.

”Käytännössä pakotin hänet sinne. IFK:n silloinen valmentaja Kari Kalto otti vastaan ja antoi mahdollisuuden”, Borgström sanoo. ”IFK hoiti kaiken vimpan päälle. Ei oteta mitään pois IFK:lta.”

Parin B-juniorikauden jälkeen alkoi pistemylly jauhaa A-nuorissa. Borgström pelasi Nordiksen eli Nordenskiöldinkadun harjoitushallissa ja alkoi kiinnostaa laajempiakin kiekkopiirejä.

Harjoitushalli alkoi täyttyä kykyjenetsijöistä. Isoin kohina kuului Liigaa pelaavien Patrik Laineen ja Jesse Puljujärven ympärillä, mutta pelkästään Borgström veti halliin parhaimmillaan noin 50 scouttia.

”Välillä tuntui, että siellä oli enemmän englantia puhuvia kuin suomalaisia”, Kim Borgström muistelee. ”Sen lisäksi, että siellä olivat NHL-scoutit, olivat myös yliopistovalmentajat liikkeellä.”

Borgströmin olisi pitänyt saada NHL-varaus kesällä 2015, mutta hänen nimensä valui ohi kaikista varauskierroksista. Taitava, mutta fyysisesti raakile pelaaja ei kelvannut kenellekään.

Vuoden yli-ikäisenä Florida huusi Borgströmin numerolla 23. On erittäin harvinaista, että yli-ikäisiä varataan avauskierroksella. Historia tuntee korkeintaan yhden tai kaksi vastaavaa tapausta.

”Se tuli vähän puskista”, Borgström sanoo varauksestaan. ”En ollut sataprosenttisen varma, että tulee ekan kierroksen varaus, mutta sieltä se vaan tuli.”

Tuntuu, että Borgström tunnettiin paljon paremmin Pohjois-Amerikan kiekkoilussa kuin Suomessa. Tutkan tavoittamattomissa ”Niki” kulkee edelleen, kun hän siirtyi IFK:n A-nuorista Denverin yliopistoon piipahtamatta Liigassa tai muissa isommissa peleissä.

Yliopistosäännöt kieltävät ammattilaispelit ja sellaiseksi Liiga lasketaan, ja yliopistoon Borgström tähtäsi. Ja sen tiesi myös Florida varatessaan hänet.

”Se oli paras ratkaisu minulle. Siellä treenataan hyvin, kun pelejä on vähemmän. Ja sitten on iso rooli ja sellaista kiekkoa, jota täällä pelataan”, Henrik Borgström sanoo Montrealista.

Alussa peli tuli vähän silmille ja tahti yllätti, kun yliopistokiekossa mennään päästä päähän ilman hitaita lähtöjä.

”Siellä on myös aika paljon vanhempia ja vahvempia pelaajia, mutta nopeasti siihen tottui”, Borgström sanoo. MM-kisoihin mennessä hän on joukkueensa toiseksi paras pistemies, kun 14 ottelussa ovat tulleet lukemat 8+8.

Yliopistojoukkueen ikärakenne nousee 19 vuodesta 24:ään. Osa pelaajista tähtää NHL:ään, osalle se on liian kaukainen haave. Denverin joukkueessa pelaa kuusi NHL:ään varattua, mutta Borgström on heistä ainoa ensimmäisen kierroksen nimi.

Borgström hankkii koulutusta pelaamisen ohella, mutta NHL:ään hän tiirailee.

”Haluan olla valmis fyysisesti ja henkisesti, ettei tule yllätyksiä. Katsotaan meneekö siihen sitten kaksi vai kolme vuotta, mutta toivottavasti ei neljää”, Borgström sanoo mahdollisesta siirtymisestään Floridaan.

Florida Panthersin edustajat ovat käyneet silloin tällöin katsomassa Borgströmin otteita.

”Hyvä, että saa välillä jutella heidänkin kanssa”, hän sanoo.

Nuorten MM-turnaus on Borgströmille uusi asia, sillä hän ei ole pelannut yhtään nuorten arvokisaa ennen tätä. Nyt olisi tarjolla paikka ykkös- tai kakkossentteriksi.

”Totta kai haluan ottaa ison roolin ja näyttää kaikille, että osaan pelata”, Borgström sanoo.

Borgström on varttunut omaan tahtiinsa. 191-senttisenä hänet voi laskea ihanteellisen kokoiseksi NHL-sentteriksi.

Päävalmentaja Jukka Rautakorven luonnehdinta Borgströmistä kuulostaa mielenkiintoiselta.

”Niki ei ole missään nimessä rakennepelaaja, joita meillä on monesti ollut. Hän on luova”, Rautakorpi sanoo.

Rakennepelaajalla Rautakorpi tarkoittaa yhden muotin kiekkoilijoita, joita on usein liikaakin suomalaisen valmennusjärjestelmän tuotteena.

”Mielenkiintoinen ja luonnollinen pelaaja, joka on tullut omaa tietä”, Rautakorpi jatkaa.

Niki, siis kuka Niki? Lempini vilahtelee Rautakorven puheessa.

Borgström tunnetaan Nikinä melkeinpä paremmin kuin Henrikkinä.

Isä Kim Borgström oli vetämässä jääkiekkoleiriä Leppävirralla entisen Jokerien toimitusjohtajan Matti Virmasen kesäpaikalla. Henrik oli silloin vähän alle kahden ja hän leikki koko viikon Virmasen pojan Nikin kanssa, joka oli kuusi vuotta vanhempi.

”Ja kun poika pääsi kotiin, hän ilmoitti viikkoa myöhemmin, että hän on Niki”, Kim Borgström sanoo. Siitä se jäi.

Tausta: Nuorten leijonien vastustajat Euroopasta

Jääkiekon nuorten MM-turnaus, alle 20-vuotiaat, pelataan Montrealissa ja Torontossa 26.12. 2016–5.1. 2017.

A-lohko, Bell Centre, Montreal

Suomi, Ruotsi, Tšekki, Tanska, Sveitsi

B-lohko, Air Canada Centre, Toronto

Venäjä, Yhdysvallat, Kanada, Slovakia, Latvia

Alkulohkojen neljä parasta etenevät puolivälieriin ja lohkojen viimeiset pelaavat toisiaan vastaan sarjapaikasta.

Putoamiskarsinta pelataan järjestelmällä paras kolmesta.

Puolivälierissä A-lohkon ykkönen kohtaa B-lohkon nelosen, kakkonen kolmosen jne. Voittajat etenevät välieriin ja hävinneiden turnaus päättyy.

Alkulohkoissa pelataan tasatilanteessa maksimissaan viiden minuutin jatkoaika kolmella pelaajalla kolmea vastaan.

Pudotuspeleissä, välierissä ja pronssiottelussa jatkoajan pituus on kymmenen minuuttia ja se pelataan neljällä neljää vastaan.

Loppuottelussa mahdollinen jatkoaika on 20 minuuttia ja se pelataan viidellä viittä vastaan.

Jos jatkoaika on maaliton, seuraa voittomaalikisa.

MM-kisat televisiossa

27.12. kello 00.00–2.30 TV2 Tšekki–Suomi. Kooste kello 10-12.00 ja 18-20 TV2

28.12. kello 0.30–3.10 TV2 Tanska–Suomi. Kooste kello 10–12 ja 18-20 TV2

30.12. kello 0.30–3.10 TV2 Suomi–Ruotsi. Kooste kello 10–12 ja 18–18.30 TV2

31.12. kello 22.25–0.30 Yle areena ja TV2 23.20–0.30 USA–Kanada

1.1. kello 0.30–3.10 TV2 Suomi–Sveitsi. Kooste 10–12 ja 19.10–21.10 TV2

2.1.-3.1. Suomen mahdollinen puolivälierä

3.1. kello 10–12 ja kello 18–20 puolivälierän kooste (jos Suomi pelannut)

4.1. kello 22–0.40 välierä (vain jos Suomi tai Kanada pelaa)

5.1. kello 10–12 ja 18–20 (vain jos Suomi tai Kanada pelaa)

5.1. kello 22.30–1.10 pronssiottelu (vain jos Suomi pelaa)

6.1. kello 3.00–5.50 loppuottelu ja kello 13.30–15.10 kooste mitalipeleistä

Kuka?

Henrik Borgström Syntynyt 6. elokuuta 1997 Helsingissä

 Pituus 191 cm ja paino 84 kiloa

 Keskushyökkääjä, kasvattajaseura Jokerit

 Nykyinen seura Denverin yliopistojoukkue, tehot 14 ottelussa 8+8

 NHL-varaus 1. kierroksella numerolla 23 Florida Panthers vuonna 2016

 Pelasi kolme kautta HIFK:ssa B-nuorista A-nuoriin 91 ottelua tehoin 49+63=112

 Pudotuspelissä (Jokerit ja IFK) 31 ottelua 14+18=32 pistettä
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

 2. 2

  Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi

 3. 3

  Muistatko italialaiskärjen traumatisoineen ”kanan sipsutus -rankkarin”? Saman miehen voittomaali aiheutti valmentajalle takareisivamman

 4. 4

  Kiivaasti tviittavan Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu saa lisää kierroksia – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

 5. 5

  Neymarin ja Cavanin kiista saa lisäkierroksia – brasilialaistähdeltä tyly ele sosiaalisessa mediassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kiivaasti tviittavan Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu saa lisää kierroksia – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

 2. 2

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 3. 3

  Suomalaissensaation MM-unelma hyytyi niukalla tappiolla – ”Kuulun tälle tasolle”

 4. 4

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 5. 5

  Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 2. 2

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 3. 3

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 4. 4

  Kiivaasti tviittavan Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu saa lisää kierroksia – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

 5. 5

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  8. 8

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  9. 9

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  10. 10

   Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää