Urheilu    |   HS-analyysi

Mihin Pikkuleijonien turnaus kaatui – ja mitä Jääkiekkoliiton on jatkossa muutettava?

Valmennus oli Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen vahvuus vuosi sitten MM-kotikisoissa. Nyt ”prosenttikiekko” söi Suomen prosentteja.

Pikkuleijonien taipaleesta nuorten MM-kisoissa Kanadassa muodostui negatiivisessa mielessä historiallinen. Alle 20-vuotiaiden hallitseva maailmanmestarimaa joutui ensimmäistä kertaa historiassa putoamiskarsintoihin, jotka alkavat maanantaina Latviaa vastaan.

Syyllinen tapahtuneeseen on helppo löytää Jukka Rautakorven muodossa penkin takaa, kun edellisessä maailmanmestaruuteen päättyneessä turnauksessa valmennus oli vielä Jukka Jalosen johdolla Suomen suurin vahvuus.

Vielä tärkeämpää on kohdistaa katse instanssiin Rautakorven valinnan takana, Jääkiekkoliittoon.

Olisi toivottavaa, että Jääkiekkoliitto kunnioittaisi yhtä Suomi-kiekon lippulaivoista, kansan arvostamaa nuorten maajoukkuetta. Varsinkin kun MM-kisat ovat nuorille oleellinen näyttöpaikka NHL:n varaustilaisuutta ajatellen.

Valmentajan valintaprosessia on väistämättä terävöitettävä – sillä mitkä tekijät puolsivat ensinnäkin Rautakorven nimittämistä nuorten päävalmentajaksi?

Rautakorpi on yhdellä Suomen mestaruudellaan ja viidellä SM-hopeallaan kiistatta hyvä valmentaja – seurajoukkuevalmentaja. Mutta edellisenkin kerran kun Rautakorpi oli alle 20-vuotiaiden maajoukkueen puikoissa (2009), Suomi joutui putoamissarjaan. Ja kun Rautakorvi valmensi viimeksi alle 18-vuotiaita MM-kisoissa (2011), Suomi jäi silloinkin mitalipelien ulkopuolelle.

Rautakorpea ei myöskään varsinaisesti tunneta Jukka Jalosen kaltaisena aktiivisen ja aloitteellisen kiekkokontrollijääkiekon valmentajana. Rautakorpi asemoituu enemmän vastaanottavaisemman ”prosenttikiekon” linjalle.

Rautakorven valinnasta vastasi edellinen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja, Kalervo Kummola. Harri Nummelan puheenjohtaja-aikana Rautakorven valmennustiimi täydentyi seitsemän hengen kokoiseksi.

Nuorten apuvalmentajaksi tuli myös Rauli Urama, joka muistetaan vuoden 2014 katastrofista alle 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Suomi kärsi tuolloin kotikisojensa puolivälierissä 10–0-tappion Ruotsille.

Mikä puhui Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajanakin toimivan Uraman puolesta? Olisi pitänyt olla selvää, ettei Uramalla olisi enää asiaa maajoukkuevalmennustehtäviin.

Nuoria Leijonia käskyttänyt Rautakorpi korosti ennen kisoja nopeaa pystysuuntaan pelaamista ja pelin pikaista kääntämistä hyökkäysalueella laidoilta maalille. Rautakorven sanoissa korostui koko ajan yrittämiseen ja tunteeseen viittaava ”efortti”.

Näytti kuitenkin siltä, että Suomi haki pakonomaisesti eforttia, niin että sitä ei syntynyt lainkaan.

Ensimmäiset ottelut Tšekkiä ja Tanskaa vastaan olivat Suomen nuorilta monin paikoin pelin pakottamista nopeasti pystyyn ja laidoilta maalille. Leijonilla oli korostunut kiire tehdä tulosta tilanteiden tunnistamisen kustannuksella. Kun peli kutsui rauhoittamista ja syöttöjä vapaaseen tilaan alaspäin tai sivusuuntaan, Suomi kiskoi väkisin syöttöjä ylös pelaajaruuhkaan ja usein vastustajan haltuun.

Suomi myös haki hyökkäyspäässä pakonomaisesti äkkinäisiä kääntöjä laidalta maalille. Vaikka maalipaikkoja syntyi, oliko niiden laatu paras mahdollinen? Suomi ei malttanut kierrättää kiekkoa alueella leveästi ja maltillisesti – ja rakentaa saumoja sellaisille poikittaissyötöille, joissa syöttöä odottava leijonapelaaja olisi saatu maalinedusruuhkasta vapaaksi.

Suomi oli lisäksi varsinkin Tšekkiä vastaan passiivinen ja tyytyi monin paikoin ottamaan vastustajan hyökkäyksiä vastaan ja roiskimaan kiekkoa hätäisesti pois omasta päädystä.

Ruotsia vastaan Suomi pelasi siihen asti turnauksen parhaan jaksonsa avauserässä ottamalla aloitteet rohkeasti omiin käsiinsä. Tehtävää helpotti tosin Ruotsin koulupoikaprässi, jossa Ruotsi ajoi yhden miehensä Suomen maalin taakse karvaustehtäviin silloinkin, kun etäisyys Suomen kiekolliseen pelaajaan oli suuri. Suomi pystyi helposti pelaamaan joko jalalla nostamalla tai nopeilla syötöillä läheisille kiekottomille pelaajille Ruotsin ylimmän pelaajan pelistä ulos.

Suomella oli Ruotsin tekemisistä huolimatta halu ja pyrkimys pelata kiekolla. Tähän ratkaisuun johtivat osin Suomen pelaajiston haluamat pelilliset muutokset peruuttelusta aloitteellisempaan jääkiekkoon.

Suomi johti Ruotsia avauserän jälkeen 1–0. Kaksi seuraavaa erää olivat kuitenkin jälleen enimmäkseen rautakorpelaista ”prosenttikiekkoa”, joka käänsi prosentit lopulta vain Suomea vastaan.

Ruotsi tarjosi Suomelle edelleen helppoja tilaisuuksia murtaa höntyilevä koulupoikaprässi, mutta Suomi tyytyi roiskimaan kiekkoa omista pois ja antoi aloitteet halvasti Ruotsin käsiin. Millä lailla voittamista palvelee se, että ottaa kaksi erää enimmäkseen vastaan, vaikka pelaajilla olisi kiekollisia kykyjä luodakin peliä? Suomi hävisi lopulta 3–1.

Yksi menestystä syönyt asia on se, ettei maalivahti Veini Vehviläinen kannatellut nuoria Leijonia. Suomi hävisi maalivahtien välisen taiston Tšekkiä ja varsinkin Tanskaa sekä Ruotsia vastaan.

Toinen asia on se, että Suomen pelaajisto huusi johtajapulaa ja joukkueelta puuttui Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven kaltainen tehonyrkki. Joukkueen terävä kärki ei ollut viime vuoden tasoa, osin toki siksi, että osa joukkueeseen kelpaavista nuorista pelasi samaan aikaan NHL:ää.

Mutta niin kauan kuin Suomella ei ole kaikkein parhaimpia yksilöitä, kilpailuetua on löydettävä valmennuksen tarjoamilla pelitavallisilla keinoilla. Tässä Suomi ei nyt onnistunut.

Hälyttävintä oli, että Suomi oli harjoitellut Ruotsi-otteluun tullessa koko turnauksen aikana vain kerran. Tästä kertoi Ylelle ihmettelevästi Suomen puolustaja Urho Vaakanainen.

Peli tökki, eikä nuoret Leijonat hionut yhteistoimintaa harjoituksissa toistojen kautta kuntoon. Tätä ei voi itseään kunnioittavissa Suomen maajoukkueissa hyväksyä.

Kun varmistui, että Suomi joutuu putoamiskarsintasarjaan, Jääkiekkoliitto reagoi tilanteeseen oikeutetusti antamalla Rautakorvelle potkut ennen Suomen viimeistä alkulohkon ottelua Sveitsiä vastaan. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ilmoitti suoraan, että hän vastasi päätöksestä kahdestaan Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Matti Nurmisen kanssa.

Nummela ja Nurminen tekivät ryhdikkään ratkaisun ja kantoivat siitä rohkeasti vastuun. Nuorten Leijonien päävalmentajaksi hyppäsi Jussi Ahokas, joka valmensi viime kaudella alle 18-vuotiaiden joukkueen maailmanmestariksi. Ahokas olisi ottanut muutenkin alle 20-vuotiaiden ohjat näiden MM-kisojen jälkeen, mutta pääsi aloittamaan projektinsa aiemmin.Alle 20-vuotiaiden maajoukkue pelasi Ahokkaan ensimmäisessä koitoksessa Sveitsiä vastaan aloitteellisesti, ja Ahokkaan aikakauden ennusmerkit ovat lupaavat. Ahokas osuu pelillisesti samalle janalle viime vuosina alle 20-vuotiaita menestyksekkäästi luotsanneiden Jukka Jalosen ja Karri Kiven kanssa.

Samaan pelirohkean ja aktiivisen peli-ilmeen lohkoon on sen sijaan vaikea asettaa viime vuosina nuoria valmentaneita Hannu Jortikkaa, Rauli Uramaa ja Jukka Rautakorpea.

Jatkossa nuorten Leijonien päävalmentajaa valittaessa on painotettava kahta asiaa. A) Onko valmentajalla osaamista tai näyttöjä turnausvalmentamisesta? B) Pystyykö hän tarjoamaan Suomelle pelillistä kilpailuetua aktiivisella ja monipuolisella usean hyökkäys- ja puolustusrytmin pelitavalla?

Näiden kysymysten on oltava aiempaa toistuvammin valmentajavalinnan huoneentauluna. Sikäli kuin nuorten maajoukkuetta arvostetaan Jääkiekkoliitossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Leijonat
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Brasiliassa merenneitouinti on kuntoilua – kuvakooste esittelee sukellusta ja tanssia yhdistävän lajin

 2. 2

  Sihvola käynnisti HIFK:n selviämistaistelun Veikkausliigassa – vain hetkeä aikaisemmin kannattajat vaativat päävalmentaja Muurisen eroa

 3. 3

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 4. 4

  Rallin MM-sarjaa johtava Thierry Neuville keskeytti Saksan rallin

 5. 5

  Lentopallomiehet voittoputki alla EM-kisoihin, Slovakia meni taas nurin – ”Kunto kasvaa koko ajan kisoja kohden”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Brasiliassa merenneitouinti on kuntoilua – kuvakooste esittelee sukellusta ja tanssia yhdistävän lajin

 3. 3

  Sihvola käynnisti HIFK:n selviämistaistelun Veikkausliigassa – vain hetkeä aikaisemmin kannattajat vaativat päävalmentaja Muurisen eroa

 4. 4

  Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu kiitteli poliisin ja ensiavun nopeutta Turussa – ”olen liikuttunut, miten monet ihmiset ovat lähettäneet tukeaan Turulle ja Suomelle”

 5. 5

  Enää ei tarvitse ihmetellä, mihin HJK tarvitsee Rasmus Schülleriä – Yaghoubin loukkaannuttua Schülleristä voi tulla mestaruuden takuumies

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 3. 3

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 4. 4

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 5. 5

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Natsit kuljettivat Franczekin, 21, Lappiin pakkotyöhön – pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Varokaa ansaa: ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  9. 9

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  10. 10

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää