Urheilu

Jostain pitäisi raapia neljä miljoonaa euroa huippu-urheilulle, mutta astuuko Olympiakomitea managereiden varpaille?

Urheilumanagerien yhdistys toivoo tiivistä yhteistyötä Suomen Olympiakomitean kanssa urheilijoiden talouden turvaamiseksi. Tavoite on sama, mutta toimintatavoista on eripuraa.

Mistä löytyy vähintään neljä miljoonaa euroa suomalaiselle huippu-urheilulle seuraavan neljän vuoden aikana? Kuka ne taikoo ja miten?

Kysymykset ovat tärkeitä, kun urheilijoiden oman varainhankinnan merkitys jatkossa kasvaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jakama valtiontuki on entistä tiukemmassa ja voi vähentyä jopa radikaalisesti.

Urheilijoiden taloudellisen selkänojan turvaaminen huolestuttaa Suomen Olympiakomitean lisäksi Suomen urheilumanagereita. Huoli on yhteinen, mutta keinot tavoitteen täyttämiseksi eroavat toisistaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Olympiakomitea (OK) on kehittelemässä omaa malliaan, joka toteutuessaan vähentäisi managereiden roolia huippu-urheilijoiden asioiden hoitajina.

OK haluaa, että olympiajoukkueen urheilijat olisivat näkyvästi esillä myös muulloin kuin olympialaisten alla ja aikana. Käytännössä OK:lla olisi oma urheilijoiden talli, jonka näkyvyyttä se voisi hallinnoida mahdollisesti ilman managereita.

Tämä taas ei sovi Suomen Urheilumanagereiden yhdistykselle, joka katsoo, että Olympiakomitea on astumassa heidän varpailleen.

”Ajatus on oikea, mutta toimintatapa on väärä”, Suomen Urheilumanagerit ry:n asiamies Jukka Virtanen sanoo.

Managereiden mukaan urheilijoiden oma varainhankinta ei voi edetä ilman tiivistä yhteistyötä koko managerikentän kanssa.

Nykyisiä managerisopimuksia ja urheilijoiden markkinointiin liittyviä oikeuksia ei voi managereiden mukaan kohdella miten sattuu.

”Niin ei yksinkertaisesti voi toimia”, sanoo Virtanen, jonka mukaan urheilijoiden sopimusasioissa on aina monta osapuolta, että riidan saa aikaan helposti.

”Kaikki lähtee urheilijasta, joka päättää kenelle antaa nimensä, kuvansa ja äänensä käyttöoikeudet”, Virtanen sanoo.

Managereiden mukaan uuden Olympiakomitean omarahoitus on heikkoa, minkä takia se yrittää paikata sitä kaventamalla managereiden elintilaa.

”Nyt on syntynyt epäluuloa, kun on yritetty yli-innokkaasti tehdä asioita ilman, että on sovittu sopimuskäytännöstä”, Virtanen toistaa.

Olympiakomitean ja managerit ovat keskustelleet asiasta, mutta ilman ratkaisua. Seuraava tapaaminen on 16. tammikuuta.

OK:n huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski uskoo, että osapuolet pääsevät sopuun. Hän kiistää, että Olympiakomitea on menossa managerien apajille.


”Tunnustamme managerit tärkeäksi osaksi. Asiasta on noussut turhaan huhuja ja epäluuloja. Lähtökohtana on, että kaikki tehdään urheilijan eteen ja saadaan uskottava rahoitusprojekti ennen Tokion kesäolympialaisia [vuonna 2020]”, Kojonkoski sanoo.

Managereiden asiamies ehdottaa, että Suomeen muodostetaan muutaman lajin urheilijoiden ryhmiä joko alueellisin tai lajikohtaisin perustein.

Urheilijoiden apuna olisi kahdesta kolmeen manageria, jotka hoitaisivat rahoituksen. ”Ryhmä tekisi sopimuksen, että manageri hoitaa heille tietyn summaa rahaa”, Virtanen kaavailee.

Kaikkiaan ringissä voisi olla noin 200 urheilijaa, eli lähes kaikki potentiaaliset arvokisoissa menestyjät seuraavien neljän kahdeksan vuoden jaksolla.

Virtasen mukaan hyvä tavoiteltava summa urheilijaa kohden on 20 000 euroa. Summan takalautana olisi, että Olympiakomitea takaisi sen omalla varainhankinnallaan neljän vuoden ajan eli yhden olympiadin verran.

”Se olisi järkevää yhteistyötä, josta olisi kaikille hyötyä”, Virtanen sanoo.

Tällä mallilla haussa on yhteensä neljän miljoonan euron potti yksityisiltä markkinoilta.

”Managerin tehtävänä on hankkia tuo raha, ja ylijäämä jää managerille, jos jotain jää”, Virtanen sanoo. ”Manageri saa palkkion vain rahallisista sopimuksista, ei työstä, joka ei tuota.”

Suomessa on 20–40 yksilöurheilijaa, jotka saavat sponsorien ja muiden tukien kautta vähän yli tai ali 50 000 euroa vuodessa. Suomessa on vain muutama yli 100 000 euroa ansaitsevaa urheilijaa.

Noin 80 prosenttia urheilijoista elää köyhyysrajan tuntumassa ja ansaitsee alle 10 000 euroa vuodessa.

”Ei ole kysymys siitä, että satatuhatta euroa ansaitseva huippu saa 10 000 euroa lisää vaan, että muut saavat sen kymppitonnin”, Virtanen huomauttaa.

On ymmärrettävää, että managerit pitävät kynsin ja hampain kiinni urheilijan kanssa tekemistään sopimuksista. Kyse on paitsi urheilijan myös managerin toimeentulosta.

Manageriyhdistyksessä on noin sata jäsentä. He ovat yhteisesti sopineet, että managerin osuus urheilijan rahallisesta tuloksesta on 15–30 prosenttia.

Virtasen mukaan kukaan ei kuitenkaan käytännössä ota 30 prosenttia; managerin osuus on 15–20 prosenttia.

Manageri on eri kuin agentti, joka vastaa yleensä joukkuepelaajien sopimuksesta. Suurin osa managerista on perinteisten yksilölajien edustajia.

Eikö urheilijalle jäisi enemmän rahaa, jos manageri ei olisi käsi pitkällä urheilijan ja yhteistyökumppanin välissä?

Virtasta kysymys samaan aikaan huvittaa ja kauhistuttaa.

”Pitää olla yhteinen tavoite saada asiat paremmiksi. Managerit hoitavat käytännössä kaikki urheilijan asiat. Ajassa ei voi palata vuosikymmeniä taaksepäin. Sitä maailmaa ei enää ole”, Virtanen korostaa managereiden roolia nykyurheilussa.

Tästä on kyse

Urheilija päättää omista asioistaan


 Suomen Olympiakomitealla ja Suomen Managerit ry:llä on kiistaa, kumpi osapuoli voi vastata urheilijoiden markkinointioikeuksista.

 Managerit lähtevät siitä, että nykyisiä sopimuksia pitää kunnioittaa.

 Urheilija päättää itse, kenelle hän luovuttaa nimensä, kuvansa ja äänensä käyttöoikeudet.

 Yhteistyökumppani maksaa urheilijan oikeuksista palkkion, eli sponsoroi urheilijaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilun rahat
 • Olympiakomitea
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 2. 2

  IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

 3. 3

  Paatelainen lateli madonlukuja: "Nyt mennään aika syvällä" – muutoksia mietinnässä

 4. 4

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 5. 5

  Triathlonisti Kaisa Salilta yllättävä paljastus – pudottaa painoaan kauden tärkeimpiin kilpailuihin: ”En muulloinkaan syö mitä sattuu”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

 2. 2

  IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

 3. 3

  Näin NBA:n supertähden luottomies sai Tony Halmeen itkemään – tutuksi tuli myös pesti Jere Karalahden talonmiehenä

 4. 4

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 5. 5

  Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 5. 5

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää