Urheilu

MM-kisoista 48 joukkueen jättiturnaus – Aasia ja Afrikka suurimmat voittajat

”Meidän pitää ymmärtää, että jalkapalloa on muuallakin kuin Euroopassa ja Etelä-Amerikassa”, sanoo Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino.

Vuoden 2026 jalkapallon MM-kisat järjestetään 48 joukkueen jättiturnauksena. Fifan valtuusto hyväksyi tiistaina yksimielisesti kisojen laajennuksen 32 joukkueesta 48 joukkueeseen. Kolmen maan alkulohkoja olisi 16.

Fifan päätöksen mukaan turnaus pelataan edelleen 32 päivässä ja 12 stadionilla, kuten nykyäänkin. Turnauksen voittaja pelaa maksimissaan seitsemän peliä, kuten nykyään.

”Positiivisena puolena 16 maata lisää pääse kilpailuun. Osa niistä ehkä sellaisia, jotka ovat voineet vain unelmoida kisoista. Ja useammalla on mahdollisuus unelmoida kisoista”, Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino kommentoi päätöstä lehdistötilaisuudessaan.

Suunnitellun ehdotuksen mukaan maita pääsisi mukaan seuraavasti: Euroopasta 16 (+3), Afrikasta 9 (+5), Aasiasta 8,5 (4,5), Etelä-Amerikasta 6 (+1,5), Väli-Amerikasta 6,5 (+3,5), Oseania 1 (+0,5), isäntämaa 1. Aasian ja Väli-Amerikan maat ratkaisisivat yhden paikan keskinäisellä karsinnalla.

Paikkajakoa ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon.

”Lisäpaikkojen jakoa maanosaliittojen kesken ei ole tehty, koska sitä ei vielä tarvitse tehdä. Meidän piti tehdä ensin päätös laajennuksesta. Kisojen hakuprosessia varten oli tärkeätä tietää, mikä on turnauksen muoto, kuinka monta stadionia tarvitaan ja millaiset vaatimukset on joukkueiden kuljettamiselle”, Infantino kertoi.

Infantino vastasi kritiikkiin, että jalkapallo pitää tuoda tälle vuosisadalle.

”Meidän pitää ymmärtää, että jalkapalloa on muuallakin kuin Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Tämä auttaa kehittämään jalkapalloa”, Infantino sanoi.

Tällä hetkellä Fifa-rankingin 48 parhaan maan joukossa on 27 maata Euroopasta, 8 Etelä-Amerikasta, 6 Afrikasta, 4 Aasiasta ja 3 Väli- ja Pohjois-Amerikasta.

Suomen Palloliiton väliaikaisen puheenjohtajan Markku Lehtolan mukaan MM-turnauksen laajentamisesta keskustellaan tammikuun aikana Palloliiton liittohallituksessa ja sen jälkeen Uefan sisällä.

”Meillä ei ole vielä kantaa puoleen tai toiseen. Jos laajennus lisäisi merkityksellisten pelien määrää, olisi se tietysti hyvä. Toisaalta onhan se plussaa, jos Euroopasta pääsee helpommin”, Markku Lehtola kertoi.

Onko sinulla omaa mielipidettä?

”Sanoisin näin, että kyllä tällä on positiivisia puolia. Muutosta kannattaa vakavasti harkita”, Lehtola sanoi.

Varapuheenjohtaja Lehtola hoitaa Palloliiton puheenjohtajan tehtävää varsinaisen puheenjohtajan Pertti Alajan sairausloman aikana.

Afrikan ja Aasian maiden lisäksi Uudessa-Seelannissa muutoksen takana ollaan varmasti. Maa tavoittelee paikkaa kisoihin Oseanian karsintalohkosta, jossa se kohtaa muun muassa Uuden-Kaledonian, Fidjin, Amerikan Samoan ja Tahitin kaltaisia jalkapallokääpiöitä.

Turnaus on tarkoitus pelata 16:ssa kolmen joukkueen lohkossa, josta lohkojen kaksi parasta jatkaisivat pudotuspeleihin.

Ottelumäärä nousisi suunnitelman mukaan 64:stä 80:neen, mutta yksi joukkue pelaisi turnauksessa edelleen enintään seitsemän ottelua. Turnauksen kesto pysyisi suunnitelmien mukaan entisessä 32 päivässä.

Merkittävä tekijä kisojen laajentamisen takana on Fifan halu ansaita enemmän MM-turnauksesta. Uutistoimisto AFP:n mukaan 48 joukkueen kisat toisivat yli 600 miljoonaa euroa enemmän verrattuna perinteiseen 32 joukkueen turnaukseen.

MM-kisat laajenivat edellisen kerran vuonna 1998, kun Ranska juhli kotikisoissaan mestaruutta. 24 joukkueen turnausmuoto oli käytössä vuodesta 1982 asti.

MM-kisojen laajentuminen

 Ensimmäiset MM-kisat Uruguayssa vuonna 1930 pelattiin 13 joukkueen turnauksena.

 Turnaus laajeni 16 joukkueen mittelöksi vuonna 1934 Italiassa.

 Poisjääntien vuoksi vuonna 1938 oli mukana 15 ja vuonna 1950 vain 13 maata.

 Vuonna 1982 Espanjan kisoissa esiteltiin 24 joukkueen turnausmuoto.

 32 joukkuetta oli ensimmäisen kerran mukana Ranskassa vuonna 1998.

 Vuodesta 2026 MM-lopputurnaukseen pääsee 48 joukkuetta.
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kelkka kääntyi vuodessa ympäri – missä on Mika Kojonkosken uskottavuus?

 2. 2

  Patrik Laine ja Winnipeg Jets valmistautuvat NHL-kauteen – armoton kuittaus pelikaverin paidattomasta kuvasta

 3. 3

  Entinen kovapotkuinen brasilialaistähti passitettiin vankilaan maksamattomien elatusmaksujen takia

 4. 4

  Kädestä suuhun elänyt Conor McGregor palasi kärsimyksiinsä – ”Minulla ei ollut pottaa, johon pissata”

 5. 5

  Patrik Laine kaupittelee mopoautoa – viiltävää kuittailua joukkuekaverin kanssa: ”Lopeta tai blokkaan sinut”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta

 2. 2

  Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä

 3. 3

  Vedonlyöntihuijari Wilson Raj Perumal yritti ostaa viime vuonna Atlantiksen – seuralle langetettiin nyt 12 pisteen rangaistus ja varapuheenjohtaja Markku Ritalalle vuoden toimintakielto

 4. 4

  ”Anna hali, nosta syliin” – HJK:n iltapäiväkerhot tuovat turvaa lapsille ja työllistävät lukuisia valmentajia

 5. 5

  Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

 4. 4

  Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

 5. 5

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  5. 5

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää