Valikko
Urheilu

Pekingin KHL-joukkueessa pelaava Janne Jalasvaara asuu luksushotellin 120 neliön huoneistossa koko kauden – Jokerit kohtaa tänään kiinalaisjoukkueen

Kiinassa kansaa yritetään saada syttymään jääkiekosta, koska talviolympialaiset on tulossa.

Peking.

Mitä paikallispeleistä aina sanotaan? Ovat kiihkeitä, jakavat kaupunkilaisia ja sytyttävät pelaajatkin erityisellä tavalla. Yleisöä on paljon, koska kaikki haluavat nähdä oman kylän pojat.

Jokerit Helsingistä pelaa torstaina KHL-ottelun Pekingin joukkuetta Red Star Kunlunia vastaan.

Ennakkoasetelma on tämä: Joukkueiden edellinen kohtaaminen Helsingissä marraskuussa päättyi niukimmalla mahdollisella maalierolla, joten ainakin lähtökohta on sytyttävä. Lisäksi torstain matsi on ollut puheenaihe Pekingin suomalaisten keskuudessa jo toista viikkoa, joten katsomossa Suomi-tunnelmaa todennäköisesti riittää.

Kuten joku ulkosuomalainen sen muotoili: molemmissa joukkueissa on niin paljon suomalaisia, että voi kannustaa vaikka molempia. Kunlunin joukkueessa pelaa kahdeksan suomalaista, ja valmennusportaassakin suomalaisia on kaksi.

Jokerien ja Punatähtien kohtaaminen on vähän kuin paikallispeli, mutta Pekingissä.

Syttyvätköhän pelaajat?

Jääkiekkoilija Janne Jalasvaara erottuu pekingiläisen hotelliaulan liikemiespitoisesta väestä. Hotelli on lasia ja luksusta ja vähän persoonaton: tällaisia hotelleja on kaikissa suurissa kaupungeissa kaikkialla maailmassa. Jalasvaaralle hotelli on kuitenkin koti. Kunlunin suomalaiskapteeni perheineen asuu 21. kerroksessa.

Itse asiassa koko Red Star Kunlunin joukkue asuu samassa Sheraton-hotellissa, lääkäreistä lähtien. Se on poikkeuksellista missä tahansa liigassa, ettei pelaajilla ole omia koteja. Sitä on vähän niin kuin koko ajan töissä, kun aamupalapöydässäkin näkee työkavereita.

”Maksoin omasta pussista vähän ekstraa, että saimme isomman huoneiston, kun on kaksi lastakin”, Jalasvaara sanoo. Nyt perheellä on noin 120-neliöinen huoneisto.

Aamupala, bussiin, treenit, bussiin, Jalasvaara kuvailee arkeaan. Peli, peli peli. Tälläkin viikolla joukkue pelaa seitsemässä päivässä viidesti. Yksi vastustajista on Jokerit. ”Kyllä sitä aina pienen erityislatauksen saa, kun vastassa on tuttuja jätkiä”, Jalasvaara sanoo.

Noh, tuntuuko yhtään paikallispeliltä? Ajatus huvittaa Jalasvaara. Jos rehellisiä ollaan, Pekingissä pelaaminen tuntuu pikemminkin koko kauden mittaiselta vieraspelimatkalta.

Mutta elämäntyyliin kyllä tottuu, Jalasvaara sanoo. ”Kuuluu ammatinkuvaan. Kiina on ollut kiinnostava ja hyvä kokemus.”

Jääkiekkoilijat eivät ole tähtiä Pekingissä. Kun Jalasvaara vei isänsä muurille, kiinalaiset halusivat kuvata isän pitkää partaa eikä kiekkoilija kiinnostanut ketään. Se on asia, jonka pitäisi muuttua tulevaisuudessa. Kiinan jääkiekko tarvitsee idoleita.

”Kunhan katsomoon saataisiin lisää porukkaa, tulisi se kuuluisa kuudes kenttäpelaaja ja näkyvyyttä lajille.”

Tosiaan, Kiinan KHL-joukkue kaipaa katsojia.

Kunlun pelasi alkukauden kotiottelunsa Shanghaissa, jossa katsojia oli huonoimmillaan vain muutama sata. Joulukuussa joukkue palasi kotiareenalleen Pekingiin. Yleisöä on käynyt paremmin, muutamia tuhansia, mutta silti vähän Kiinan kokoon ja esimerkiksi Suomen kiekko­yleisömääriin verrattuna. Kiinalaisille jääkiekko on lajina uusi, ja varsinaista lajikulttuuria vasta luodaan.

”Shanghaissa pelimme kulki paremmin. Kotihallin siirto kesken kauden ei ikinä ole hyvä juttu, mutta kyllä me taistelemme pisteistä”, Kunlunin valmentaja Vladimir Jurzinov jr. sanoo. Red Star Kunlun taistelee pudotuspelipaikasta.

Kiina yrittää luoda maahan jääkiekkobuumin viidessä vuodessa. Hommaa riittää, sanoo Jurzinov. Kiinalaispelaajat kiinnostavat kiinalaisia, ja heidän kehittymisensä eteen on saanut painaa hommia ihan kunnolla.

Ensimmäisien kuukausien aikana Jurzinov ei ehtinyt avata edes hotellihuoneen tv:tä, kun tekemistä oli yötä myöten.

”KHL on kova sarja. On vaikea yhtälö kehittää pelaajia ja kerätä pisteitä samanaikaisesti. Mutta uskon, että jääkiekko juurtuu tänne.”

Juurruttamisessa ovat auttaneet myös torstai-illan suomalaisvastustajat. Kun Kunlunin joukkue koottiin pikatahdilla viime keväänä, Jokerit esimerkiksi auttoi kiinalaisseuraa luomaan Pekingin-halliin pelikelpoiset olot.

Kyltistä virnistää tuttu narrinaama. Jokerit on laskeutunut Pekingiin muutamaa tuntia ­aikaisemmin, ja nyt on aika syödä – logo ohjaa pelaajat oikeaan ruokasaliin.

Hienostohotelli ­ottaa urheilijavieraat vastaan tyylillä: tarjoilupöydän reunaan on ripustettu Suomen lippuja, ja pöydän koristeeksi on aseteltu pieniä käsipainoja.

”Ensimmäistä kertaa Kiinassa”, toteaa laitahyökkääjä Pekka Jormakka. ”Vähän samanlaista suurkaupunkimaisemaa näkyi kuin elokuvien perusteella odotinkin.”

Lento oli pitkä, liki 11 tuntia. Jokerit lentää omalla koneellaan, joka saapui Pekingiin Novosibirskin tankkausvälilaskun kautta. Koneessa joka pelaajalle on varattu oma rivi, jotta halutessaan pääsee pitkälleen.

Hyvin nukutti, Jormakka virnistää pirteänä. Pekingissä kello käy iltakahdeksaa, mutta Suomen aikaan tottuneille se on kuusi tuntia vähemmän.

”Me emme edes yritä kääntää kelloja paikalliseen aikaan”, Jokerien puolustaja Topi Jaakola kertoo. Tänäkin iltana joukkue aloittaa jääharjoitukset kello 23. Sen jälkeen vielä syödään. Kun kiinalaiset heräävät, Jokerit menee nukkumaan.

”Kun aikoinaan pelasin Habarovskissa, lähdimme usein pelimatkoille länteen. Silloin pelaaminen oli kolmivuorotyötä, kun sisäistä kelloa oli pakko kääntää”, Jaakola toteaa. Nyt on parempi.

Jaakolakin on Kiinassa ensimmäistä kertaa. Suomalaispitoista Kunlunia vastaan pelaaminen kutkuttaa hyvällä tavalla.

”Ainahan se, kun on ensimmäistä kertaa uudessa paikassa”, Jaakola toteaa.

Paikkoja tosiaan riittää. Vieraspelejä kertyy kaudessa kolmekymmentä. Torstaina Jokerit lentää heti pelin jälkeen Pekingistä Vladivostokiin.

Fakta

Red Star Kunlun


 Perustettiin vuonna 2016.

 Ensimmäinen kiinalaisjoukkue KHL:ssä.

 Kotipaikka Peking, pelasi aluksi Shanghaissa halliongelmien vuoksi.

 Pelaajia kahdeksasta eri maasta. Listoilla ollut kaikkiaan kymmenen pelaajaa Suomesta, mutta osa on loukkaantuneena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko

Urheilun luetuimmat

 1. 1

  Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

 2. 2

  Karalahti avautuu blogissaan – makasi koomassa kahdeksan päivää

 3. 3

  Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

 4. 4

  Tällaisia ovat huippu-urheilijoiden palkat: Nyrkkeilijä tienaa 10 000 euroa sekunnissa

 5. 5

  MM-keli muuttuu hankalaksi – Suomen voitelukatos on jo pystytetty ladun varrelle: ”Kaikille valmistetaan pitopohjasukset”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

 2. 2

  Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

 3. 3

  Aino-Kaisa Saarinen putosi kympin kokoonpanosta Lahden MM-kisoissa: ”Se oli matemaattinen valinta”

 4. 4

  Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

 5. 5

  Iivo Niskanen myönsi olleensa MM-kultamahdollisuuden menettämisen jälkeen erittäin vihainen: ”Parempi olla reilulla mielellä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

 2. 2

  Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

 3. 3

  Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

 4. 4

  Venezuelan ihmehiihtäjä lahjoitti tuhdit palkintosekit kahdelle suomalaiselle sprinttihiihtäjälle –”Tämä on ollut unelmien täyttymys”

 5. 5

  ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  5. 5

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  6. 6

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  7. 7

   Uber, Facebook, Apple, Microsoft – on selkeät syyt, miksi arkemme on täynnä amerikkalaisia eikä suomalaisia keksintöjä

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  10. 10

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää