Valikko
Urheilu

Pekingin KHL-joukkueessa pelaava Janne Jalasvaara asuu luksushotellin 120 neliön huoneistossa koko kauden – Jokerit kohtaa tänään kiinalaisjoukkueen

Kiinassa kansaa yritetään saada syttymään jääkiekosta, koska talviolympialaiset on tulossa.

Peking.

Mitä paikallispeleistä aina sanotaan? Ovat kiihkeitä, jakavat kaupunkilaisia ja sytyttävät pelaajatkin erityisellä tavalla. Yleisöä on paljon, koska kaikki haluavat nähdä oman kylän pojat.

Jokerit Helsingistä pelaa torstaina KHL-ottelun Pekingin joukkuetta Red Star Kunlunia vastaan.

Ennakkoasetelma on tämä: Joukkueiden edellinen kohtaaminen Helsingissä marraskuussa päättyi niukimmalla mahdollisella maalierolla, joten ainakin lähtökohta on sytyttävä. Lisäksi torstain matsi on ollut puheenaihe Pekingin suomalaisten keskuudessa jo toista viikkoa, joten katsomossa Suomi-tunnelmaa todennäköisesti riittää.

Kuten joku ulkosuomalainen sen muotoili: molemmissa joukkueissa on niin paljon suomalaisia, että voi kannustaa vaikka molempia. Kunlunin joukkueessa pelaa kahdeksan suomalaista, ja valmennusportaassakin suomalaisia on kaksi.

Jokerien ja Punatähtien kohtaaminen on vähän kuin paikallispeli, mutta Pekingissä.

Syttyvätköhän pelaajat?

Jääkiekkoilija Janne Jalasvaara erottuu pekingiläisen hotelliaulan liikemiespitoisesta väestä. Hotelli on lasia ja luksusta ja vähän persoonaton: tällaisia hotelleja on kaikissa suurissa kaupungeissa kaikkialla maailmassa. Jalasvaaralle hotelli on kuitenkin koti. Kunlunin suomalaiskapteeni perheineen asuu 21. kerroksessa.

Itse asiassa koko Red Star Kunlunin joukkue asuu samassa Sheraton-hotellissa, lääkäreistä lähtien. Se on poikkeuksellista missä tahansa liigassa, ettei pelaajilla ole omia koteja. Sitä on vähän niin kuin koko ajan töissä, kun aamupalapöydässäkin näkee työkavereita.

”Maksoin omasta pussista vähän ekstraa, että saimme isomman huoneiston, kun on kaksi lastakin”, Jalasvaara sanoo. Nyt perheellä on noin 120-neliöinen huoneisto.

Aamupala, bussiin, treenit, bussiin, Jalasvaara kuvailee arkeaan. Peli, peli peli. Tälläkin viikolla joukkue pelaa seitsemässä päivässä viidesti. Yksi vastustajista on Jokerit. ”Kyllä sitä aina pienen erityislatauksen saa, kun vastassa on tuttuja jätkiä”, Jalasvaara sanoo.

Noh, tuntuuko yhtään paikallispeliltä? Ajatus huvittaa Jalasvaara. Jos rehellisiä ollaan, Pekingissä pelaaminen tuntuu pikemminkin koko kauden mittaiselta vieraspelimatkalta.

Mutta elämäntyyliin kyllä tottuu, Jalasvaara sanoo. ”Kuuluu ammatinkuvaan. Kiina on ollut kiinnostava ja hyvä kokemus.”

Jääkiekkoilijat eivät ole tähtiä Pekingissä. Kun Jalasvaara vei isänsä muurille, kiinalaiset halusivat kuvata isän pitkää partaa eikä kiekkoilija kiinnostanut ketään. Se on asia, jonka pitäisi muuttua tulevaisuudessa. Kiinan jääkiekko tarvitsee idoleita.

”Kunhan katsomoon saataisiin lisää porukkaa, tulisi se kuuluisa kuudes kenttäpelaaja ja näkyvyyttä lajille.”

Tosiaan, Kiinan KHL-joukkue kaipaa katsojia.

Kunlun pelasi alkukauden kotiottelunsa Shanghaissa, jossa katsojia oli huonoimmillaan vain muutama sata. Joulukuussa joukkue palasi kotiareenalleen Pekingiin. Yleisöä on käynyt paremmin, muutamia tuhansia, mutta silti vähän Kiinan kokoon ja esimerkiksi Suomen kiekko­yleisömääriin verrattuna. Kiinalaisille jääkiekko on lajina uusi, ja varsinaista lajikulttuuria vasta luodaan.

”Shanghaissa pelimme kulki paremmin. Kotihallin siirto kesken kauden ei ikinä ole hyvä juttu, mutta kyllä me taistelemme pisteistä”, Kunlunin valmentaja Vladimir Jurzinov jr. sanoo. Red Star Kunlun taistelee pudotuspelipaikasta.

Kiina yrittää luoda maahan jääkiekkobuumin viidessä vuodessa. Hommaa riittää, sanoo Jurzinov. Kiinalaispelaajat kiinnostavat kiinalaisia, ja heidän kehittymisensä eteen on saanut painaa hommia ihan kunnolla.

Ensimmäisien kuukausien aikana Jurzinov ei ehtinyt avata edes hotellihuoneen tv:tä, kun tekemistä oli yötä myöten.

”KHL on kova sarja. On vaikea yhtälö kehittää pelaajia ja kerätä pisteitä samanaikaisesti. Mutta uskon, että jääkiekko juurtuu tänne.”

Juurruttamisessa ovat auttaneet myös torstai-illan suomalaisvastustajat. Kun Kunlunin joukkue koottiin pikatahdilla viime keväänä, Jokerit esimerkiksi auttoi kiinalaisseuraa luomaan Pekingin-halliin pelikelpoiset olot.

Kyltistä virnistää tuttu narrinaama. Jokerit on laskeutunut Pekingiin muutamaa tuntia ­aikaisemmin, ja nyt on aika syödä – logo ohjaa pelaajat oikeaan ruokasaliin.

Hienostohotelli ­ottaa urheilijavieraat vastaan tyylillä: tarjoilupöydän reunaan on ripustettu Suomen lippuja, ja pöydän koristeeksi on aseteltu pieniä käsipainoja.

”Ensimmäistä kertaa Kiinassa”, toteaa laitahyökkääjä Pekka Jormakka. ”Vähän samanlaista suurkaupunkimaisemaa näkyi kuin elokuvien perusteella odotinkin.”

Lento oli pitkä, liki 11 tuntia. Jokerit lentää omalla koneellaan, joka saapui Pekingiin Novosibirskin tankkausvälilaskun kautta. Koneessa joka pelaajalle on varattu oma rivi, jotta halutessaan pääsee pitkälleen.

Hyvin nukutti, Jormakka virnistää pirteänä. Pekingissä kello käy iltakahdeksaa, mutta Suomen aikaan tottuneille se on kuusi tuntia vähemmän.

”Me emme edes yritä kääntää kelloja paikalliseen aikaan”, Jokerien puolustaja Topi Jaakola kertoo. Tänäkin iltana joukkue aloittaa jääharjoitukset kello 23. Sen jälkeen vielä syödään. Kun kiinalaiset heräävät, Jokerit menee nukkumaan.

”Kun aikoinaan pelasin Habarovskissa, lähdimme usein pelimatkoille länteen. Silloin pelaaminen oli kolmivuorotyötä, kun sisäistä kelloa oli pakko kääntää”, Jaakola toteaa. Nyt on parempi.

Jaakolakin on Kiinassa ensimmäistä kertaa. Suomalaispitoista Kunlunia vastaan pelaaminen kutkuttaa hyvällä tavalla.

”Ainahan se, kun on ensimmäistä kertaa uudessa paikassa”, Jaakola toteaa.

Paikkoja tosiaan riittää. Vieraspelejä kertyy kaudessa kolmekymmentä. Torstaina Jokerit lentää heti pelin jälkeen Pekingistä Vladivostokiin.

Fakta

Red Star Kunlun


 Perustettiin vuonna 2016.

 Ensimmäinen kiinalaisjoukkue KHL:ssä.

 Kotipaikka Peking, pelasi aluksi Shanghaissa halliongelmien vuoksi.

 Pelaajia kahdeksasta eri maasta. Listoilla ollut kaikkiaan kymmenen pelaajaa Suomesta, mutta osa on loukkaantuneena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 2. 2

  Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”

 3. 3

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 4. 4

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 5. 5

  Klubin eurotaival päättyi kotona – ”Paransimme ensimmäisestä pelistä selvästi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Huuhkajien toppari siirtyy Italian Serie A:han kovassa nousukurssissa porhaltavaan seuraan – ”Perpasta pitää yrittää ottaa mallia”

 3. 3

  F1-kuski Pascal Wehrleinin tulevaisuus auki – mahdollisuuksia Bottaksen korvaajaksi? ”Ajan tuhlaamista”

 4. 4

  Suomalaisen koripallon nuori tähti Lauri Markkanen kantaa maajoukkueessa pullot ja laukut: ”En ole ikinä pelannut rahan takia”

 5. 5

  HJK:n eurotaival päättyi – VPS voitti illan ottelunsa, mutta koki saman kohtalon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 3. 3

  Brittitähti Andy Murray keräsi naispelaajien kehut ampumalla alas seksistisen kommentin: ”Kaikki rakastavat Andya”

 4. 4

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 5. 5

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  5. 5

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, uutistoimiston mukaan uhrit ovat ruotsalainen ja turkkilainen

  6. 6

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  7. 7

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   BBC: Tukihuijari väitti, ettei pysty kävelemään yli 50 metriä – kiipesi Kilimanjarolle ja voitti triathlonin

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää