Valikko
Urheilu

Pekingin KHL-joukkueessa pelaava Janne Jalasvaara asuu luksushotellin 120 neliön huoneistossa koko kauden – Jokerit kohtaa tänään kiinalaisjoukkueen

Kiinassa kansaa yritetään saada syttymään jääkiekosta, koska talviolympialaiset on tulossa.

Peking.

Mitä paikallispeleistä aina sanotaan? Ovat kiihkeitä, jakavat kaupunkilaisia ja sytyttävät pelaajatkin erityisellä tavalla. Yleisöä on paljon, koska kaikki haluavat nähdä oman kylän pojat.

Jokerit Helsingistä pelaa torstaina KHL-ottelun Pekingin joukkuetta Red Star Kunlunia vastaan.

Ennakkoasetelma on tämä: Joukkueiden edellinen kohtaaminen Helsingissä marraskuussa päättyi niukimmalla mahdollisella maalierolla, joten ainakin lähtökohta on sytyttävä. Lisäksi torstain matsi on ollut puheenaihe Pekingin suomalaisten keskuudessa jo toista viikkoa, joten katsomossa Suomi-tunnelmaa todennäköisesti riittää.

Kuten joku ulkosuomalainen sen muotoili: molemmissa joukkueissa on niin paljon suomalaisia, että voi kannustaa vaikka molempia. Kunlunin joukkueessa pelaa kahdeksan suomalaista, ja valmennusportaassakin suomalaisia on kaksi.

Jokerien ja Punatähtien kohtaaminen on vähän kuin paikallispeli, mutta Pekingissä.

Syttyvätköhän pelaajat?

Jääkiekkoilija Janne Jalasvaara erottuu pekingiläisen hotelliaulan liikemiespitoisesta väestä. Hotelli on lasia ja luksusta ja vähän persoonaton: tällaisia hotelleja on kaikissa suurissa kaupungeissa kaikkialla maailmassa. Jalasvaaralle hotelli on kuitenkin koti. Kunlunin suomalaiskapteeni perheineen asuu 21. kerroksessa.

Itse asiassa koko Red Star Kunlunin joukkue asuu samassa Sheraton-hotellissa, lääkäreistä lähtien. Se on poikkeuksellista missä tahansa liigassa, ettei pelaajilla ole omia koteja. Sitä on vähän niin kuin koko ajan töissä, kun aamupalapöydässäkin näkee työkavereita.

”Maksoin omasta pussista vähän ekstraa, että saimme isomman huoneiston, kun on kaksi lastakin”, Jalasvaara sanoo. Nyt perheellä on noin 120-neliöinen huoneisto.

Aamupala, bussiin, treenit, bussiin, Jalasvaara kuvailee arkeaan. Peli, peli peli. Tälläkin viikolla joukkue pelaa seitsemässä päivässä viidesti. Yksi vastustajista on Jokerit. ”Kyllä sitä aina pienen erityislatauksen saa, kun vastassa on tuttuja jätkiä”, Jalasvaara sanoo.

Noh, tuntuuko yhtään paikallispeliltä? Ajatus huvittaa Jalasvaara. Jos rehellisiä ollaan, Pekingissä pelaaminen tuntuu pikemminkin koko kauden mittaiselta vieraspelimatkalta.

Mutta elämäntyyliin kyllä tottuu, Jalasvaara sanoo. ”Kuuluu ammatinkuvaan. Kiina on ollut kiinnostava ja hyvä kokemus.”

Jääkiekkoilijat eivät ole tähtiä Pekingissä. Kun Jalasvaara vei isänsä muurille, kiinalaiset halusivat kuvata isän pitkää partaa eikä kiekkoilija kiinnostanut ketään. Se on asia, jonka pitäisi muuttua tulevaisuudessa. Kiinan jääkiekko tarvitsee idoleita.

”Kunhan katsomoon saataisiin lisää porukkaa, tulisi se kuuluisa kuudes kenttäpelaaja ja näkyvyyttä lajille.”

Tosiaan, Kiinan KHL-joukkue kaipaa katsojia.

Kunlun pelasi alkukauden kotiottelunsa Shanghaissa, jossa katsojia oli huonoimmillaan vain muutama sata. Joulukuussa joukkue palasi kotiareenalleen Pekingiin. Yleisöä on käynyt paremmin, muutamia tuhansia, mutta silti vähän Kiinan kokoon ja esimerkiksi Suomen kiekko­yleisömääriin verrattuna. Kiinalaisille jääkiekko on lajina uusi, ja varsinaista lajikulttuuria vasta luodaan.

”Shanghaissa pelimme kulki paremmin. Kotihallin siirto kesken kauden ei ikinä ole hyvä juttu, mutta kyllä me taistelemme pisteistä”, Kunlunin valmentaja Vladimir Jurzinov jr. sanoo. Red Star Kunlun taistelee pudotuspelipaikasta.

Kiina yrittää luoda maahan jääkiekkobuumin viidessä vuodessa. Hommaa riittää, sanoo Jurzinov. Kiinalaispelaajat kiinnostavat kiinalaisia, ja heidän kehittymisensä eteen on saanut painaa hommia ihan kunnolla.

Ensimmäisien kuukausien aikana Jurzinov ei ehtinyt avata edes hotellihuoneen tv:tä, kun tekemistä oli yötä myöten.

”KHL on kova sarja. On vaikea yhtälö kehittää pelaajia ja kerätä pisteitä samanaikaisesti. Mutta uskon, että jääkiekko juurtuu tänne.”

Juurruttamisessa ovat auttaneet myös torstai-illan suomalaisvastustajat. Kun Kunlunin joukkue koottiin pikatahdilla viime keväänä, Jokerit esimerkiksi auttoi kiinalaisseuraa luomaan Pekingin-halliin pelikelpoiset olot.

Kyltistä virnistää tuttu narrinaama. Jokerit on laskeutunut Pekingiin muutamaa tuntia ­aikaisemmin, ja nyt on aika syödä – logo ohjaa pelaajat oikeaan ruokasaliin.

Hienostohotelli ­ottaa urheilijavieraat vastaan tyylillä: tarjoilupöydän reunaan on ripustettu Suomen lippuja, ja pöydän koristeeksi on aseteltu pieniä käsipainoja.

”Ensimmäistä kertaa Kiinassa”, toteaa laitahyökkääjä Pekka Jormakka. ”Vähän samanlaista suurkaupunkimaisemaa näkyi kuin elokuvien perusteella odotinkin.”

Lento oli pitkä, liki 11 tuntia. Jokerit lentää omalla koneellaan, joka saapui Pekingiin Novosibirskin tankkausvälilaskun kautta. Koneessa joka pelaajalle on varattu oma rivi, jotta halutessaan pääsee pitkälleen.

Hyvin nukutti, Jormakka virnistää pirteänä. Pekingissä kello käy iltakahdeksaa, mutta Suomen aikaan tottuneille se on kuusi tuntia vähemmän.

”Me emme edes yritä kääntää kelloja paikalliseen aikaan”, Jokerien puolustaja Topi Jaakola kertoo. Tänäkin iltana joukkue aloittaa jääharjoitukset kello 23. Sen jälkeen vielä syödään. Kun kiinalaiset heräävät, Jokerit menee nukkumaan.

”Kun aikoinaan pelasin Habarovskissa, lähdimme usein pelimatkoille länteen. Silloin pelaaminen oli kolmivuorotyötä, kun sisäistä kelloa oli pakko kääntää”, Jaakola toteaa. Nyt on parempi.

Jaakolakin on Kiinassa ensimmäistä kertaa. Suomalaispitoista Kunlunia vastaan pelaaminen kutkuttaa hyvällä tavalla.

”Ainahan se, kun on ensimmäistä kertaa uudessa paikassa”, Jaakola toteaa.

Paikkoja tosiaan riittää. Vieraspelejä kertyy kaudessa kolmekymmentä. Torstaina Jokerit lentää heti pelin jälkeen Pekingistä Vladivostokiin.

Fakta

Red Star Kunlun


 Perustettiin vuonna 2016.

 Ensimmäinen kiinalaisjoukkue KHL:ssä.

 Kotipaikka Peking, pelasi aluksi Shanghaissa halliongelmien vuoksi.

 Pelaajia kahdeksasta eri maasta. Listoilla ollut kaikkiaan kymmenen pelaajaa Suomesta, mutta osa on loukkaantuneena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko

Urheilun luetuimmat

 1. 1

  Leo Komarov elementissään – tyrmäsi taklauksella, voitti painin ja kävi kyselemässä vointia

 2. 2

  Patrik Lainetta rääkätty oksentamisen rajalle – ”hyvin, hyvin lähellä” paluuta ensi yönä

 3. 3

  HIFK:ta lähes yksin kantava Juhamatti Aaltonen ampuu alas taiteilijapuheet: ”Ei se ole sitä, ettei huvita”

 4. 4

  ”Rentoudu, tämä on vain tennisottelu” – Stan Wawrinka eteni Australian välieriin sanailun saattelemana

 5. 5

  Bernie Ecclestone siirtyi sivuun – Formula 1 -sarja vaihtaa omistajaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Bernie Ecclestone siirtyi sivuun – Formula 1 -sarja vaihtaa omistajaa

 2. 2

  Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

 3. 3

  Olympiamitalisti Juha Hirven kohtalon kokee moni urheilu-uransa jälkeen – ”Useat joutuvat koville jo uransa aikana ”

 4. 4

  Raju loukkaantuminen Valioliigassa – Ryan Masonin kallo murtui

 5. 5

  Matti Heikkinen käyttää ”hiljaisen optionsa” – palaa kilpailutauoltaan suunniteltua aiemmin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

 2. 2

  Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija – heidät palkittiin Urheilugaalassa

 3. 3

  Patrik Laine harjoittelee keltaisessa paidassa – siihen on selkeä syy

 4. 4

  Palloliitto: Puheenjohtaja Pertti Alajalla alkavat vaativat hoidot

 5. 5

  Teemu Selänne on Suomen urheilijoiden Instagram-kuningas – ”Enni Rukajärvi on tosi kova somessa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   Berner kaavailee kaikkien puolueiden parlamentaarista komiteaa hoitamaan liikenneuudistusta – ”Nyt tarvitsen kolme minuuttia ajatusten kasaamiseksi”

  5. 5

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  6. 6

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  9. 9

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  10. 10

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  5. 5

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  8. 8

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  9. 9

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  10. 10

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää