Valikko
Urheilu

Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija – heidät palkittiin Urheilugaalassa

Patrik Laine keräsi kolmanneksi eniten ykkössijoja.

Paralympialaisissa kultaa ottanut ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija. Hän sai 5 017 ääntä ja 334 ykkössijaa. Toiseksi sijoittui tennispelaaja Henri Kontinen ennen nyrkkeilijä Mira Potkosta.

Kontinen sai 4 537 ääntä ja 131 ykkössijaa. Potkosen saalis oli 3 890 ääntä ja 32 ykkössijaa. Neljäs oli pyöräilijä Lotta Lepistö ennen Patrik Lainetta, joka keräsi peräti 71 ykkössijaa, eli kolmanneksi eniten.

”Aika historiallinen hetki pitää kädessä tätä pystiä. Aikamoinen kruunu tämä on meidän uralle”, Tähti kommentoi kiitospuheessaan viitaten valmentaja Juha Flinckiin.

Tähti voitti viime vuonna T54-luokassa kultaa Rion paralympialaisten sadalla metrillä. Lisäksi hän voitti EM-kisoissa kultamitalin 100 metrillä ja pronssia 200 metrillä. Hän on voittanut uransa aikana viisi paralympiakultaa.

Tähti on Suomen historian ensimmäinen vammaisurheilija, joka voittaa Vuoden urheilija -tittelin.

”Haluan kiittää paralympiakomiteaa, joka survoi meidät mukaan tähän äänestykseen ja tasavertaiseen asemaan.”

”Toivon, että voitosta hyötyvät kaikki pienet lajit. Kaikki on mahdollista.”

Patrik Laine valittiin odotetusti Vuoden läpimurto -palkinnon saajaksi.

Winnipeg Jetsissä maaleja takova Patrik Laine loisti ensin nuorten MM-kisoissa ja sen jälkeen vielä Tapparassa ja aikuisten MM-kisoissa.

”Kiitoksia tosi paljon palkinnosta, olen oikein otettu”, Laine kommentoi videotervehdyksessä.

Laine voitti niin ikään Vuoden nuoren urheilijan tittelin.

”Kiitoksia taas, suuri kunnia. Pitäkää hauskaa munkin puolesta”, Laine jatkoi videolla.

Palkinnon kävi hakemassa Patrik Laineen isä Harri.

”Patelta tuli tarkat ohjeet: Älä sano muuta kuin kiitos. Kiitos”, Harri Laine lausui palkinto sylissään.

Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven tähdittämä alle 20-vuotiaiden joukkue palkittiin Vuoden joukkueena.

Urheiluvuoden sykähdyttävin hetki oli Kasper Kapasen voittomaali alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-finaalissa. Se keräsi peräti 29,9 prosenttia äänistä.

Toiseksi sijoittui Leo-Pekka Tähden paralympiakulta Riossa, joka sai 18,3 prosenttia äänistä. Kolmas oli salibandyn ratkaisu rangaistuslaukauskilpailussa MM-finaalissa Ruotsia vastaan, joka hävisi niukasti Tähdelle 17,9 prosentin saalillaan.

Ferrarin F1-tallin kuljettaja Kimi Räikkönen vastaanotti Urheilun lähettiläs -palkinnon. Hän kertoi näkemyksensä menestyksekkään uransa syistä.

”Suurin asia minulle henkilökohtaisesti on, että olen tehnyt asiat omalla tavallani. On ollut hyviä ja huonoja hetkiä, ja silti olen uskonut omaan tekemiseen ja tehnyt niin kuin haluan.”

”Ei aina tarvitse tehdä niin, kuin naapuri sanoo. Itsekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”, Räikkönen totesi raikuvien suosionosoitusten saattelemana.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen valittiin Vuoden valmentajaksi. Alle 20-vuotiaat MM-kultaan kotikisoissa luotsannut Jalonen palkittiin Paavo Nurmi -palkinnolla.

”Kiitos huikean tarinan tekijöille. Valmentaminen on ennen kaikkea tiimityötä, ja meillä oli erittäin hyvä valmennustiimi. Harvoin pääsee valmentamaan noin lahjakasta pelaajaryhmää”, Jalonen sanoi kiitospuheessaan.

”Se, mikä jäi mieleen, oli rohkeus, innokkuus periksiantamattomuus, ja tiukassa paikassa parhaan saaminen itsestään irti. Pojat käyttäytyivät erittäin fiksusti mediassa ja osasivat juhlia vähän fiksummin kuin vanhemmat pari vuotta aiemmin.”

Vuoden urheilija -äänestyksen sijoille 6–10 sijoittuneet kerrottiin vuoden valmentajan julkistamisen jälkeen. Kuudenneksi sijoittui ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, seitsemänneksi lumilautailija Peetu Piroinen, kahdeksanneksi triathlonisti Kaisa Lehtonen, yhdeksänneksi painija Petra Olli, ja kymmenenneksi Antti Ruuskanen.

Suomen urheilun Hall of Fameen nimettiin jousiampuja Tomi Poikolainen, alppihiihto Tanja Poutiainen-Rinne ja mäkihyppääjä Veikko Kankkonen.

Elämänurasta palkinnon saivat hiihtäjät Siiri Rantanen, Lydia Wideman-Lehtonen ja selostaja Pekka Tiilikainen.

Urheilun taustavoima -palkinnon sai Aki Hintsa, joka kuoli marraskuussa.

Lumilautailija Enni Rukajärvi valittiin Vuoden esikuvaksi. Sveitsissä kisaamassa olleen Rukajärven puolesta palkinnon ottivat vastaan managerit Satu Järvelä ja Noora Vihervaara.

”On ollut aikamoisia vuosia uran aikana. Ura lähti niin äkkiä nousuun. Ja nyt vielä jotain tällaista. Ehkä vähitellen alkaa tajuta, mitä kaikkea on tapahtunut. Olen otettu esikuvajutusta. Tavoite on olla esikuva muille”, Rukajärvi kommentoi palkintoaan HS:lle puhelimitse.

Hän sanoi kokevansa tärkeäksi olla esikuva muilla elämänaloilla.

”Se on tosi tärkeää. Elämässä on paljon muutakin kuin pelkkä urheilu. Haluan tuoda muille esiin itselle tärkeitä asioita.

Rukajärven omat esikuvat löytyvät lautailun parista.

”Suomalaiset laskijat, jotka on tehnyt hyvää uraa. Kosken Markku on ollut hyvä laskija, Antti Autti tehnyt omaa juttuaan ja uskonut siihen. Siinä on muutama hyvä esikuva.”

Muut ehdokkaat olivat paratriathlonisti Liisa Lilja, koripallomaajoukkueen runkopelaaja Shawn Huff ja yleisurheilija Oskari Mörö.


Urheilu-urasta palkittiin paralympia-ampumahiihtäjä Maija Järvelä ja paralympiajudoka Jani Kallunki, joka teki lavalle tullessaan ukemin.

”Se osoittaa, että aina noustaan ylös”, Kallunki sanoi viitaten uran päättäneeseen loukkaantumiseen ja sitä seuranneisiin vaikeisiin vuosiin.

”On tämä hieno hetki, että urheiluväki arvostaa. Vaikea sanoin kuvailla. Meinasi tulla tippa linssiin.”

Mieleenpainuvimmat hetket hänen on helppo listata.

”Kun huippu-urheilussa ollaan, niin voitot on suola. On höpöhöpöpuhetta, että nautitaan matkasta. Kun huippu-urheilusta kysytään, niin huippusaavutukset.”

”Se tunne, kun pääset podiumille finaalin jälkeen hikisenä ja saat mitskut kaulaan ja saat vetää Maamme-laulun nuotin vierestä niin paljon kuin lähtee. Se on tunne, jota on edelleen ikävä.”

Vuoden urheilukulttuuritekona palkittiin nyrkkeilijä Olli Mäestä kertova elokuva Hymyilevä mies. Elokuvan tekijät lahjoittivat palkintorahat Mäen synnyinkaupunki Kokkolan juniorinyrkkeilijöille.

Vuoden urheiluseuraksi valittiin Maaselän Latu. Seurassa on yli 430 jäsentä ja jäsenmäärä on kasvanut 300 prosenttia kolmessa vuodessa. Toiminnassa on nykyisin mukana noin 4 600 henkilöä, joista 2 700 on lapsia.

Vuoden urheilumarkkinointitekona palkittiin SM-viikko 2016, joka yhdisti 22 eri lajia kooten Tampereelle ja lähikuntiin yli kaksituhatta urheilijahuippua. Kisaviikolla miteltiin seuraavissa lajeissa: biljardi, darts, jousiammunta, judo, kahvakuula, keilailu, kriketti, miekkailu, ratagolf, shakki, taekwondo, taido, tikkaurheilu, trial-pyöräily, ultimate, uppopallo ja X-trial.

Urheilujournalismin palkinnon pokkasi Aamulehden urheilutoimitusta johtava Elina Paasonen. Urheilugaalan erikoispalkinnon saivat suksihuoltaja Reino Holck ja Antero Nuuttila.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Vuoden Urheiluteko -palkinnoilla palkittiin Liisa Lilja, espoolainen uimari Antti Latikka, seinäjokelainen yleisurheilija Noora Koponen ja vantaalainen yleisurheilija Paavo Koskenkorva.

Gaalassa palkittiin vuoden hyväntekijänä Tegla Loroupen säätiö ja Rion pakolaisjoukkue. Palkinto oli arvoltaan 10 000 dollaria.

Eteläsudanilainen Yiech Pur Biel juoksi joukkueessa 800 metriä.

”Pakolaisten joukkue muutti elämäni”, hän kommentoi.

Joukkue näytti hänen mukaansa maailmalle, että pakolaisleirien asukkaat pystyvät muuttamaan elämäänsä ja selviytymään, kunhan vain saavat siihen tilaisuuden. Joukkue ja Rion kisat antoivat toivoa.

”Se oli meidän mahdollisuutemme näyttää mitä osaamme.”

Tällä hetkellä Pur Biel asuu Nairobissa Keniassa entisen huippujuoksijan Loroupen säätiön tuella ja harjoittelee siellä yhdessä neljän muun pakolaisten joukkueen urheilijan kanssa.

”Lisäksi Belgiassa, Luxemburgissa ja Brasiliassa asuu joukkueen jäseniä, jotka harjoittelevat edelleen.”

”Treenaamme seuraavia olympialaisia varten. Haluamme sinne mukaan.”

Riossa Pur Biel sanoo pärjänneensä omasta mielestään hyvin.

”Harjoittelin kahdeksan kuukautta kisoja varten. Riossa näin että olin kehittynyt”, hän sanoi.

Urheilugaala/Vuoden 2016 palkitut:

Vuoden Urheilija: Leo-Pekka Tähti (yleisurheilu)

Vuoden Valmentaja: Jukka Jalonen (jääkiekko)

Vuoden Joukkue: Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkue

Vuoden Nuori Urheilija: Patrik Laine (jääkiekko)

Sykähdyttävin urheiluhetki (yleisöäänestys): jääkiekon nuorten MM-kullan ratkaissut Kasperi Kapasen jatkoaikamaali

Vuoden Urheiluseura: Maaselän Latu (hiihto)

Läpimurto: Patrik Laine (jääkiekko)

Elämänura: Siiri Rantanen ja Lydia Wideman-Lehtonen (hiihto)

Suomen Urheilun Hall of Fame: Pekka Tiilikainen (urheiluselostaja), Kaarina Kari (järjestöjohtaja), Tomi Poikolainen (jousiammunta), Tanja Poutiainen (alppihiihto), Veikko Kankkonen (mäkihyppy)

Taustavoima: Aki Hintsa (moottoriurheilu)

Lähettiläs: Kimi Räikkönen (autourheilu)

Erikoispalkinto: suksihuoltajat Antero Nuuttila ja Reino Holck

Urheilukulttuuriteko: Hymyilevä mies -elokuva

Urheilumarkkinointiteko: SM-viikko 2016

Urheilun hyväntekijä: Rion olympiakisojen pakolaisten joukkue

Urheilujournalismi: Elina Paasonen (Aamulehti)

Esikuva: Enni Rukajärvi (lumilautailu)

Urheilu-ura: paraurheilijat Maija Järvelä (hiihto) ja Jani Kallunki (judo)

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Vuoden Urheiluteko: Paavo Koskenkorva (yleisurheilu), Noora Koponen (yleisurheilu), Antti Latikka (uinti), Liisa Lilja (triathlon)
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Sanoma ostaa A-lehdiltä Urheilulehden, joka sulautuu Urheilusanomiin – urheilumedian nimi on vielä haussa

 2. 2

  Kolme kiipeilijää kuoli Mount Everestillä – yksi vuoren valloittanut yhä kateissa

 3. 3

  Leijonien MM-otteluja katsoi keskimäärin lähes 1,2 miljoonaa suomalaista – maksu-tv houkutteli reilut 100 000 katsojaa

 4. 4

  Italian ympäriajossa hurja ilmalento – virolaispyöräilijä mursi olkapäänsä törmättyään liikennemerkkiin

 5. 5

  Robert Helenius kommentoi siirrettyä Chisora-ottelua: ”Olin järkyttynyt”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kolme kiipeilijää kuoli Mount Everestillä – yksi vuoren valloittanut yhä kateissa

 2. 2

  Ruotsi on jääkiekon maailmanmestari – Kanada kaatui voittomaalikilpailussa

 3. 3

  ”Adrenaliini virtaa, kun ponnistaa taivasta kohti” – katso kuvakoosteesta, kuinka cheerleaderit panevat parastaan

 4. 4

  Sebastian Aho oli Leijonien paras ja hänellä on suuri tulevaisuus edessään – HS arvioi Suomen pelaajat

 5. 5

  Leijonat pelasi MM-kisoissa värittömästi ja käteen jäi vain vähän – peli ei juuri kehittynyt Marjamäen alaisuudessa koko kauden aikana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tamilta yllättävä väite USA:n valmistautumisesta Leijonat-peliin – ja hän saattoi olla oikeassa

 2. 2

  Kiipeilijä yritti päästä Everestille ilmaiseksi – löydettiin luolasta piileskelemästä, ja nyt uhkaa muhkea sakko

 3. 3

  Harri Säteri nollasi USA:n ja loi pohjan Leijonien jättiyllätykselle MM-puolivälierässä: ”Kyllä unelmat ovat edessäpäin”

 4. 4

  Michael Schumacherin perhettä kiristettiin ja uhattiin lasten tappamisella – kiristäjä jäi kiinni lapsellisen virheen vuoksi

 5. 5

  Leijonat pelaa pronssiottelussa – Ruotsi oli selkeästi parempi MM-välierässä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  5. 5

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  6. 6

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  7. 7

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
  3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
  4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
  5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
  6. Tunti sitten
  7. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
  8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
  9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
  10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
  11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
  12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
  13. Näytä lisää