Valikko
Urheilu

Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija – heidät palkittiin Urheilugaalassa

Patrik Laine keräsi kolmanneksi eniten ykkössijoja.

Paralympialaisissa kultaa ottanut ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija. Hän sai 5 017 ääntä ja 334 ykkössijaa. Toiseksi sijoittui tennispelaaja Henri Kontinen ennen nyrkkeilijä Mira Potkosta.

Kontinen sai 4 537 ääntä ja 131 ykkössijaa. Potkosen saalis oli 3 890 ääntä ja 32 ykkössijaa. Neljäs oli pyöräilijä Lotta Lepistö ennen Patrik Lainetta, joka keräsi peräti 71 ykkössijaa, eli kolmanneksi eniten.

”Aika historiallinen hetki pitää kädessä tätä pystiä. Aikamoinen kruunu tämä on meidän uralle”, Tähti kommentoi kiitospuheessaan viitaten valmentaja Juha Flinckiin.

Tähti voitti viime vuonna T54-luokassa kultaa Rion paralympialaisten sadalla metrillä. Lisäksi hän voitti EM-kisoissa kultamitalin 100 metrillä ja pronssia 200 metrillä. Hän on voittanut uransa aikana viisi paralympiakultaa.

Tähti on Suomen historian ensimmäinen vammaisurheilija, joka voittaa Vuoden urheilija -tittelin.

”Haluan kiittää paralympiakomiteaa, joka survoi meidät mukaan tähän äänestykseen ja tasavertaiseen asemaan.”

”Toivon, että voitosta hyötyvät kaikki pienet lajit. Kaikki on mahdollista.”

Patrik Laine valittiin odotetusti Vuoden läpimurto -palkinnon saajaksi.

Winnipeg Jetsissä maaleja takova Patrik Laine loisti ensin nuorten MM-kisoissa ja sen jälkeen vielä Tapparassa ja aikuisten MM-kisoissa.

”Kiitoksia tosi paljon palkinnosta, olen oikein otettu”, Laine kommentoi videotervehdyksessä.

Laine voitti niin ikään Vuoden nuoren urheilijan tittelin.

”Kiitoksia taas, suuri kunnia. Pitäkää hauskaa munkin puolesta”, Laine jatkoi videolla.

Palkinnon kävi hakemassa Patrik Laineen isä Harri.

”Patelta tuli tarkat ohjeet: Älä sano muuta kuin kiitos. Kiitos”, Harri Laine lausui palkinto sylissään.

Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven tähdittämä alle 20-vuotiaiden joukkue palkittiin Vuoden joukkueena.

Urheiluvuoden sykähdyttävin hetki oli Kasper Kapasen voittomaali alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-finaalissa. Se keräsi peräti 29,9 prosenttia äänistä.

Toiseksi sijoittui Leo-Pekka Tähden paralympiakulta Riossa, joka sai 18,3 prosenttia äänistä. Kolmas oli salibandyn ratkaisu rangaistuslaukauskilpailussa MM-finaalissa Ruotsia vastaan, joka hävisi niukasti Tähdelle 17,9 prosentin saalillaan.

Ferrarin F1-tallin kuljettaja Kimi Räikkönen vastaanotti Urheilun lähettiläs -palkinnon. Hän kertoi näkemyksensä menestyksekkään uransa syistä.

”Suurin asia minulle henkilökohtaisesti on, että olen tehnyt asiat omalla tavallani. On ollut hyviä ja huonoja hetkiä, ja silti olen uskonut omaan tekemiseen ja tehnyt niin kuin haluan.”

”Ei aina tarvitse tehdä niin, kuin naapuri sanoo. Itsekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”, Räikkönen totesi raikuvien suosionosoitusten saattelemana.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen valittiin Vuoden valmentajaksi. Alle 20-vuotiaat MM-kultaan kotikisoissa luotsannut Jalonen palkittiin Paavo Nurmi -palkinnolla.

”Kiitos huikean tarinan tekijöille. Valmentaminen on ennen kaikkea tiimityötä, ja meillä oli erittäin hyvä valmennustiimi. Harvoin pääsee valmentamaan noin lahjakasta pelaajaryhmää”, Jalonen sanoi kiitospuheessaan.

”Se, mikä jäi mieleen, oli rohkeus, innokkuus periksiantamattomuus, ja tiukassa paikassa parhaan saaminen itsestään irti. Pojat käyttäytyivät erittäin fiksusti mediassa ja osasivat juhlia vähän fiksummin kuin vanhemmat pari vuotta aiemmin.”

Vuoden urheilija -äänestyksen sijoille 6–10 sijoittuneet kerrottiin vuoden valmentajan julkistamisen jälkeen. Kuudenneksi sijoittui ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, seitsemänneksi lumilautailija Peetu Piroinen, kahdeksanneksi triathlonisti Kaisa Lehtonen, yhdeksänneksi painija Petra Olli, ja kymmenenneksi Antti Ruuskanen.

Suomen urheilun Hall of Fameen nimettiin jousiampuja Tomi Poikolainen, alppihiihto Tanja Poutiainen-Rinne ja mäkihyppääjä Veikko Kankkonen.

Elämänurasta palkinnon saivat hiihtäjät Siiri Rantanen, Lydia Wideman-Lehtonen ja selostaja Pekka Tiilikainen.

Urheilun taustavoima -palkinnon sai Aki Hintsa, joka kuoli marraskuussa.

Lumilautailija Enni Rukajärvi valittiin Vuoden esikuvaksi. Sveitsissä kisaamassa olleen Rukajärven puolesta palkinnon ottivat vastaan managerit Satu Järvelä ja Noora Vihervaara.

”On ollut aikamoisia vuosia uran aikana. Ura lähti niin äkkiä nousuun. Ja nyt vielä jotain tällaista. Ehkä vähitellen alkaa tajuta, mitä kaikkea on tapahtunut. Olen otettu esikuvajutusta. Tavoite on olla esikuva muille”, Rukajärvi kommentoi palkintoaan HS:lle puhelimitse.

Hän sanoi kokevansa tärkeäksi olla esikuva muilla elämänaloilla.

”Se on tosi tärkeää. Elämässä on paljon muutakin kuin pelkkä urheilu. Haluan tuoda muille esiin itselle tärkeitä asioita.

Rukajärven omat esikuvat löytyvät lautailun parista.

”Suomalaiset laskijat, jotka on tehnyt hyvää uraa. Kosken Markku on ollut hyvä laskija, Antti Autti tehnyt omaa juttuaan ja uskonut siihen. Siinä on muutama hyvä esikuva.”

Muut ehdokkaat olivat paratriathlonisti Liisa Lilja, koripallomaajoukkueen runkopelaaja Shawn Huff ja yleisurheilija Oskari Mörö.


Urheilu-urasta palkittiin paralympia-ampumahiihtäjä Maija Järvelä ja paralympiajudoka Jani Kallunki, joka teki lavalle tullessaan ukemin.

”Se osoittaa, että aina noustaan ylös”, Kallunki sanoi viitaten uran päättäneeseen loukkaantumiseen ja sitä seuranneisiin vaikeisiin vuosiin.

”On tämä hieno hetki, että urheiluväki arvostaa. Vaikea sanoin kuvailla. Meinasi tulla tippa linssiin.”

Mieleenpainuvimmat hetket hänen on helppo listata.

”Kun huippu-urheilussa ollaan, niin voitot on suola. On höpöhöpöpuhetta, että nautitaan matkasta. Kun huippu-urheilusta kysytään, niin huippusaavutukset.”

”Se tunne, kun pääset podiumille finaalin jälkeen hikisenä ja saat mitskut kaulaan ja saat vetää Maamme-laulun nuotin vierestä niin paljon kuin lähtee. Se on tunne, jota on edelleen ikävä.”

Vuoden urheilukulttuuritekona palkittiin nyrkkeilijä Olli Mäestä kertova elokuva Hymyilevä mies. Elokuvan tekijät lahjoittivat palkintorahat Mäen synnyinkaupunki Kokkolan juniorinyrkkeilijöille.

Vuoden urheiluseuraksi valittiin Maaselän Latu. Seurassa on yli 430 jäsentä ja jäsenmäärä on kasvanut 300 prosenttia kolmessa vuodessa. Toiminnassa on nykyisin mukana noin 4 600 henkilöä, joista 2 700 on lapsia.

Vuoden urheilumarkkinointitekona palkittiin SM-viikko 2016, joka yhdisti 22 eri lajia kooten Tampereelle ja lähikuntiin yli kaksituhatta urheilijahuippua. Kisaviikolla miteltiin seuraavissa lajeissa: biljardi, darts, jousiammunta, judo, kahvakuula, keilailu, kriketti, miekkailu, ratagolf, shakki, taekwondo, taido, tikkaurheilu, trial-pyöräily, ultimate, uppopallo ja X-trial.

Urheilujournalismin palkinnon pokkasi Aamulehden urheilutoimitusta johtava Elina Paasonen. Urheilugaalan erikoispalkinnon saivat suksihuoltaja Reino Holck ja Antero Nuuttila.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Vuoden Urheiluteko -palkinnoilla palkittiin Liisa Lilja, espoolainen uimari Antti Latikka, seinäjokelainen yleisurheilija Noora Koponen ja vantaalainen yleisurheilija Paavo Koskenkorva.

Gaalassa palkittiin vuoden hyväntekijänä Tegla Loroupen säätiö ja Rion pakolaisjoukkue. Palkinto oli arvoltaan 10 000 dollaria.

Eteläsudanilainen Yiech Pur Biel juoksi joukkueessa 800 metriä.

”Pakolaisten joukkue muutti elämäni”, hän kommentoi.

Joukkue näytti hänen mukaansa maailmalle, että pakolaisleirien asukkaat pystyvät muuttamaan elämäänsä ja selviytymään, kunhan vain saavat siihen tilaisuuden. Joukkue ja Rion kisat antoivat toivoa.

”Se oli meidän mahdollisuutemme näyttää mitä osaamme.”

Tällä hetkellä Pur Biel asuu Nairobissa Keniassa entisen huippujuoksijan Loroupen säätiön tuella ja harjoittelee siellä yhdessä neljän muun pakolaisten joukkueen urheilijan kanssa.

”Lisäksi Belgiassa, Luxemburgissa ja Brasiliassa asuu joukkueen jäseniä, jotka harjoittelevat edelleen.”

”Treenaamme seuraavia olympialaisia varten. Haluamme sinne mukaan.”

Riossa Pur Biel sanoo pärjänneensä omasta mielestään hyvin.

”Harjoittelin kahdeksan kuukautta kisoja varten. Riossa näin että olin kehittynyt”, hän sanoi.

Urheilugaala/Vuoden 2016 palkitut:

Vuoden Urheilija: Leo-Pekka Tähti (yleisurheilu)

Vuoden Valmentaja: Jukka Jalonen (jääkiekko)

Vuoden Joukkue: Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkue

Vuoden Nuori Urheilija: Patrik Laine (jääkiekko)

Sykähdyttävin urheiluhetki (yleisöäänestys): jääkiekon nuorten MM-kullan ratkaissut Kasperi Kapasen jatkoaikamaali

Vuoden Urheiluseura: Maaselän Latu (hiihto)

Läpimurto: Patrik Laine (jääkiekko)

Elämänura: Siiri Rantanen ja Lydia Wideman-Lehtonen (hiihto)

Suomen Urheilun Hall of Fame: Pekka Tiilikainen (urheiluselostaja), Kaarina Kari (järjestöjohtaja), Tomi Poikolainen (jousiammunta), Tanja Poutiainen (alppihiihto), Veikko Kankkonen (mäkihyppy)

Taustavoima: Aki Hintsa (moottoriurheilu)

Lähettiläs: Kimi Räikkönen (autourheilu)

Erikoispalkinto: suksihuoltajat Antero Nuuttila ja Reino Holck

Urheilukulttuuriteko: Hymyilevä mies -elokuva

Urheilumarkkinointiteko: SM-viikko 2016

Urheilun hyväntekijä: Rion olympiakisojen pakolaisten joukkue

Urheilujournalismi: Elina Paasonen (Aamulehti)

Esikuva: Enni Rukajärvi (lumilautailu)

Urheilu-ura: paraurheilijat Maija Järvelä (hiihto) ja Jani Kallunki (judo)

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Vuoden Urheiluteko: Paavo Koskenkorva (yleisurheilu), Noora Koponen (yleisurheilu), Antti Latikka (uinti), Liisa Lilja (triathlon)
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 2. 2

  Olympiakomitean toimitusjohtajaksi 45 hakijaa, vain kuusi naista tavoittelee paikkaa

 3. 3

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 4. 4

  Espoo United taas kohun keskellä: Raimo Summanen pyytää anteeksi pedofiilikommenttejaan

 5. 5

  Jalkapallo on piikki Turkin johtajan Erdoğanin lihassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 2. 2

  Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

 3. 3

  IFK:n Juhamatti Aaltonen toisen TPS-ottelun alla: ”En ala valehdella, että kyllä se minua itseäkin mietityttää”

 4. 4

  Espoo United taas kohun keskellä: Raimo Summanen pyytää anteeksi pedofiilikommenttejaan

 5. 5

  ”Mies, jota kannattaa tulla katsomaan”: Elämäntapansa remontoinut Petteri Forsell toteuttaa fantasioitaan kentällä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 2. 2

  Suomen ampumahiihtäjien valmentaja kaatui pahasti Kontiolahdella – ”Hän on sairaalahoidossa”

 3. 3

  Teekkarilta lähti lapasesta – onko tässä kaikkien aikojen tarkin kartta Helsingin ytimestä?

 4. 4

  Tämä käsittämätön rangaistuspotku päätti uran – erotuomarille elinikäinen panna ottelu­manipuloinnista

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Poliisi nimesi Lontoon terrori-iskun tekijän – Khalid Masoodilla, 52, oli pitkä rikosrekisteri muttei terrorismituomioita

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  8. 8

   Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  8. 8

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  8. 8

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  11. Näytä lisää