Valikko
Urheilu

Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija – heidät palkittiin Urheilugaalassa

Patrik Laine keräsi kolmanneksi eniten ykkössijoja.

Paralympialaisissa kultaa ottanut ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija. Hän sai 5 017 ääntä ja 334 ykkössijaa. Toiseksi sijoittui tennispelaaja Henri Kontinen ennen nyrkkeilijä Mira Potkosta.

Kontinen sai 4 537 ääntä ja 131 ykkössijaa. Potkosen saalis oli 3 890 ääntä ja 32 ykkössijaa. Neljäs oli pyöräilijä Lotta Lepistö ennen Patrik Lainetta, joka keräsi peräti 71 ykkössijaa, eli kolmanneksi eniten.

”Aika historiallinen hetki pitää kädessä tätä pystiä. Aikamoinen kruunu tämä on meidän uralle”, Tähti kommentoi kiitospuheessaan viitaten valmentaja Juha Flinckiin.

Tähti voitti viime vuonna T54-luokassa kultaa Rion paralympialaisten sadalla metrillä. Lisäksi hän voitti EM-kisoissa kultamitalin 100 metrillä ja pronssia 200 metrillä. Hän on voittanut uransa aikana viisi paralympiakultaa.

Tähti on Suomen historian ensimmäinen vammaisurheilija, joka voittaa Vuoden urheilija -tittelin.

”Haluan kiittää paralympiakomiteaa, joka survoi meidät mukaan tähän äänestykseen ja tasavertaiseen asemaan.”

”Toivon, että voitosta hyötyvät kaikki pienet lajit. Kaikki on mahdollista.”

Patrik Laine valittiin odotetusti Vuoden läpimurto -palkinnon saajaksi.

Winnipeg Jetsissä maaleja takova Patrik Laine loisti ensin nuorten MM-kisoissa ja sen jälkeen vielä Tapparassa ja aikuisten MM-kisoissa.

”Kiitoksia tosi paljon palkinnosta, olen oikein otettu”, Laine kommentoi videotervehdyksessä.

Laine voitti niin ikään Vuoden nuoren urheilijan tittelin.

”Kiitoksia taas, suuri kunnia. Pitäkää hauskaa munkin puolesta”, Laine jatkoi videolla.

Palkinnon kävi hakemassa Patrik Laineen isä Harri.

”Patelta tuli tarkat ohjeet: Älä sano muuta kuin kiitos. Kiitos”, Harri Laine lausui palkinto sylissään.

Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven tähdittämä alle 20-vuotiaiden joukkue palkittiin Vuoden joukkueena.

Urheiluvuoden sykähdyttävin hetki oli Kasper Kapasen voittomaali alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-finaalissa. Se keräsi peräti 29,9 prosenttia äänistä.

Toiseksi sijoittui Leo-Pekka Tähden paralympiakulta Riossa, joka sai 18,3 prosenttia äänistä. Kolmas oli salibandyn ratkaisu rangaistuslaukauskilpailussa MM-finaalissa Ruotsia vastaan, joka hävisi niukasti Tähdelle 17,9 prosentin saalillaan.

Ferrarin F1-tallin kuljettaja Kimi Räikkönen vastaanotti Urheilun lähettiläs -palkinnon. Hän kertoi näkemyksensä menestyksekkään uransa syistä.

”Suurin asia minulle henkilökohtaisesti on, että olen tehnyt asiat omalla tavallani. On ollut hyviä ja huonoja hetkiä, ja silti olen uskonut omaan tekemiseen ja tehnyt niin kuin haluan.”

”Ei aina tarvitse tehdä niin, kuin naapuri sanoo. Itsekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”, Räikkönen totesi raikuvien suosionosoitusten saattelemana.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen valittiin Vuoden valmentajaksi. Alle 20-vuotiaat MM-kultaan kotikisoissa luotsannut Jalonen palkittiin Paavo Nurmi -palkinnolla.

”Kiitos huikean tarinan tekijöille. Valmentaminen on ennen kaikkea tiimityötä, ja meillä oli erittäin hyvä valmennustiimi. Harvoin pääsee valmentamaan noin lahjakasta pelaajaryhmää”, Jalonen sanoi kiitospuheessaan.

”Se, mikä jäi mieleen, oli rohkeus, innokkuus periksiantamattomuus, ja tiukassa paikassa parhaan saaminen itsestään irti. Pojat käyttäytyivät erittäin fiksusti mediassa ja osasivat juhlia vähän fiksummin kuin vanhemmat pari vuotta aiemmin.”

Vuoden urheilija -äänestyksen sijoille 6–10 sijoittuneet kerrottiin vuoden valmentajan julkistamisen jälkeen. Kuudenneksi sijoittui ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, seitsemänneksi lumilautailija Peetu Piroinen, kahdeksanneksi triathlonisti Kaisa Lehtonen, yhdeksänneksi painija Petra Olli, ja kymmenenneksi Antti Ruuskanen.

Suomen urheilun Hall of Fameen nimettiin jousiampuja Tomi Poikolainen, alppihiihto Tanja Poutiainen-Rinne ja mäkihyppääjä Veikko Kankkonen.

Elämänurasta palkinnon saivat hiihtäjät Siiri Rantanen, Lydia Wideman-Lehtonen ja selostaja Pekka Tiilikainen.

Urheilun taustavoima -palkinnon sai Aki Hintsa, joka kuoli marraskuussa.

Lumilautailija Enni Rukajärvi valittiin Vuoden esikuvaksi. Sveitsissä kisaamassa olleen Rukajärven puolesta palkinnon ottivat vastaan managerit Satu Järvelä ja Noora Vihervaara.

”On ollut aikamoisia vuosia uran aikana. Ura lähti niin äkkiä nousuun. Ja nyt vielä jotain tällaista. Ehkä vähitellen alkaa tajuta, mitä kaikkea on tapahtunut. Olen otettu esikuvajutusta. Tavoite on olla esikuva muille”, Rukajärvi kommentoi palkintoaan HS:lle puhelimitse.

Hän sanoi kokevansa tärkeäksi olla esikuva muilla elämänaloilla.

”Se on tosi tärkeää. Elämässä on paljon muutakin kuin pelkkä urheilu. Haluan tuoda muille esiin itselle tärkeitä asioita.

Rukajärven omat esikuvat löytyvät lautailun parista.

”Suomalaiset laskijat, jotka on tehnyt hyvää uraa. Kosken Markku on ollut hyvä laskija, Antti Autti tehnyt omaa juttuaan ja uskonut siihen. Siinä on muutama hyvä esikuva.”

Muut ehdokkaat olivat paratriathlonisti Liisa Lilja, koripallomaajoukkueen runkopelaaja Shawn Huff ja yleisurheilija Oskari Mörö.


Urheilu-urasta palkittiin paralympia-ampumahiihtäjä Maija Järvelä ja paralympiajudoka Jani Kallunki, joka teki lavalle tullessaan ukemin.

”Se osoittaa, että aina noustaan ylös”, Kallunki sanoi viitaten uran päättäneeseen loukkaantumiseen ja sitä seuranneisiin vaikeisiin vuosiin.

”On tämä hieno hetki, että urheiluväki arvostaa. Vaikea sanoin kuvailla. Meinasi tulla tippa linssiin.”

Mieleenpainuvimmat hetket hänen on helppo listata.

”Kun huippu-urheilussa ollaan, niin voitot on suola. On höpöhöpöpuhetta, että nautitaan matkasta. Kun huippu-urheilusta kysytään, niin huippusaavutukset.”

”Se tunne, kun pääset podiumille finaalin jälkeen hikisenä ja saat mitskut kaulaan ja saat vetää Maamme-laulun nuotin vierestä niin paljon kuin lähtee. Se on tunne, jota on edelleen ikävä.”

Vuoden urheilukulttuuritekona palkittiin nyrkkeilijä Olli Mäestä kertova elokuva Hymyilevä mies. Elokuvan tekijät lahjoittivat palkintorahat Mäen synnyinkaupunki Kokkolan juniorinyrkkeilijöille.

Vuoden urheiluseuraksi valittiin Maaselän Latu. Seurassa on yli 430 jäsentä ja jäsenmäärä on kasvanut 300 prosenttia kolmessa vuodessa. Toiminnassa on nykyisin mukana noin 4 600 henkilöä, joista 2 700 on lapsia.

Vuoden urheilumarkkinointitekona palkittiin SM-viikko 2016, joka yhdisti 22 eri lajia kooten Tampereelle ja lähikuntiin yli kaksituhatta urheilijahuippua. Kisaviikolla miteltiin seuraavissa lajeissa: biljardi, darts, jousiammunta, judo, kahvakuula, keilailu, kriketti, miekkailu, ratagolf, shakki, taekwondo, taido, tikkaurheilu, trial-pyöräily, ultimate, uppopallo ja X-trial.

Urheilujournalismin palkinnon pokkasi Aamulehden urheilutoimitusta johtava Elina Paasonen. Urheilugaalan erikoispalkinnon saivat suksihuoltaja Reino Holck ja Antero Nuuttila.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Vuoden Urheiluteko -palkinnoilla palkittiin Liisa Lilja, espoolainen uimari Antti Latikka, seinäjokelainen yleisurheilija Noora Koponen ja vantaalainen yleisurheilija Paavo Koskenkorva.

Gaalassa palkittiin vuoden hyväntekijänä Tegla Loroupen säätiö ja Rion pakolaisjoukkue. Palkinto oli arvoltaan 10 000 dollaria.

Eteläsudanilainen Yiech Pur Biel juoksi joukkueessa 800 metriä.

”Pakolaisten joukkue muutti elämäni”, hän kommentoi.

Joukkue näytti hänen mukaansa maailmalle, että pakolaisleirien asukkaat pystyvät muuttamaan elämäänsä ja selviytymään, kunhan vain saavat siihen tilaisuuden. Joukkue ja Rion kisat antoivat toivoa.

”Se oli meidän mahdollisuutemme näyttää mitä osaamme.”

Tällä hetkellä Pur Biel asuu Nairobissa Keniassa entisen huippujuoksijan Loroupen säätiön tuella ja harjoittelee siellä yhdessä neljän muun pakolaisten joukkueen urheilijan kanssa.

”Lisäksi Belgiassa, Luxemburgissa ja Brasiliassa asuu joukkueen jäseniä, jotka harjoittelevat edelleen.”

”Treenaamme seuraavia olympialaisia varten. Haluamme sinne mukaan.”

Riossa Pur Biel sanoo pärjänneensä omasta mielestään hyvin.

”Harjoittelin kahdeksan kuukautta kisoja varten. Riossa näin että olin kehittynyt”, hän sanoi.

Urheilugaala/Vuoden 2016 palkitut:

Vuoden Urheilija: Leo-Pekka Tähti (yleisurheilu)

Vuoden Valmentaja: Jukka Jalonen (jääkiekko)

Vuoden Joukkue: Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkue

Vuoden Nuori Urheilija: Patrik Laine (jääkiekko)

Sykähdyttävin urheiluhetki (yleisöäänestys): jääkiekon nuorten MM-kullan ratkaissut Kasperi Kapasen jatkoaikamaali

Vuoden Urheiluseura: Maaselän Latu (hiihto)

Läpimurto: Patrik Laine (jääkiekko)

Elämänura: Siiri Rantanen ja Lydia Wideman-Lehtonen (hiihto)

Suomen Urheilun Hall of Fame: Pekka Tiilikainen (urheiluselostaja), Kaarina Kari (järjestöjohtaja), Tomi Poikolainen (jousiammunta), Tanja Poutiainen (alppihiihto), Veikko Kankkonen (mäkihyppy)

Taustavoima: Aki Hintsa (moottoriurheilu)

Lähettiläs: Kimi Räikkönen (autourheilu)

Erikoispalkinto: suksihuoltajat Antero Nuuttila ja Reino Holck

Urheilukulttuuriteko: Hymyilevä mies -elokuva

Urheilumarkkinointiteko: SM-viikko 2016

Urheilun hyväntekijä: Rion olympiakisojen pakolaisten joukkue

Urheilujournalismi: Elina Paasonen (Aamulehti)

Esikuva: Enni Rukajärvi (lumilautailu)

Urheilu-ura: paraurheilijat Maija Järvelä (hiihto) ja Jani Kallunki (judo)

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Vuoden Urheiluteko: Paavo Koskenkorva (yleisurheilu), Noora Koponen (yleisurheilu), Antti Latikka (uinti), Liisa Lilja (triathlon)
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Ovatko yksinpurjehtijat päästään sekaisin? Alex Thomson kiersi maailman ympäri 74 vuorokaudessa – ei nukkunut kertaakaan yli tuntia kerralla

 2. 2

  Tennislegenda sivaltaa Serena Williamsia: ”Hän olisi miehissä jotain 700:s maailmassa”

 3. 3

  Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

 4. 4

  F1:n suomalainen kaksinaisuus – Bottas takoo mallikasta tulosta, Räikkönen ei

 5. 5

  Yhdysvalloissa huikea kuulakisa – Rion olympiavoittaja työnsi maailman pisimmän kuulakaaren yli 14 vuoteen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

 2. 2

  Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

 3. 3

  F1:n suomalainen kaksinaisuus – Bottas takoo mallikasta tulosta, Räikkönen ei

 4. 4

  Pitkämäki ja Purola säväyttivät – Suomi nousi Superliigaan

 5. 5

  Lehti: Venäjän MM-kisajoukkue dopingtutkinnassa – ministeri jyrähtää: ”Hölynpölyä, ongelmia ei ole ollut koskaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 2. 2

  Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

 3. 3

  NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat

 4. 4

  Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

 5. 5

  Entinen tennistähti Boris Becker törsäsi kymmenien miljoonien omaisuuden – asetettiin konkurssiin: ”Hänestä saa kuvan miehenä, jonka pää on hiekassa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää