Valikko
Urheilu

Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija – heidät palkittiin Urheilugaalassa

Patrik Laine keräsi kolmanneksi eniten ykkössijoja.

Paralympialaisissa kultaa ottanut ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija. Hän sai 5 017 ääntä ja 334 ykkössijaa. Toiseksi sijoittui tennispelaaja Henri Kontinen ennen nyrkkeilijä Mira Potkosta.

Kontinen sai 4 537 ääntä ja 131 ykkössijaa. Potkosen saalis oli 3 890 ääntä ja 32 ykkössijaa. Neljäs oli pyöräilijä Lotta Lepistö ennen Patrik Lainetta, joka keräsi peräti 71 ykkössijaa, eli kolmanneksi eniten.

”Aika historiallinen hetki pitää kädessä tätä pystiä. Aikamoinen kruunu tämä on meidän uralle”, Tähti kommentoi kiitospuheessaan viitaten valmentaja Juha Flinckiin.

Tähti voitti viime vuonna T54-luokassa kultaa Rion paralympialaisten sadalla metrillä. Lisäksi hän voitti EM-kisoissa kultamitalin 100 metrillä ja pronssia 200 metrillä. Hän on voittanut uransa aikana viisi paralympiakultaa.

Tähti on Suomen historian ensimmäinen vammaisurheilija, joka voittaa Vuoden urheilija -tittelin.

”Haluan kiittää paralympiakomiteaa, joka survoi meidät mukaan tähän äänestykseen ja tasavertaiseen asemaan.”

”Toivon, että voitosta hyötyvät kaikki pienet lajit. Kaikki on mahdollista.”

Patrik Laine valittiin odotetusti Vuoden läpimurto -palkinnon saajaksi.

Winnipeg Jetsissä maaleja takova Patrik Laine loisti ensin nuorten MM-kisoissa ja sen jälkeen vielä Tapparassa ja aikuisten MM-kisoissa.

”Kiitoksia tosi paljon palkinnosta, olen oikein otettu”, Laine kommentoi videotervehdyksessä.

Laine voitti niin ikään Vuoden nuoren urheilijan tittelin.

”Kiitoksia taas, suuri kunnia. Pitäkää hauskaa munkin puolesta”, Laine jatkoi videolla.

Palkinnon kävi hakemassa Patrik Laineen isä Harri.

”Patelta tuli tarkat ohjeet: Älä sano muuta kuin kiitos. Kiitos”, Harri Laine lausui palkinto sylissään.

Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven tähdittämä alle 20-vuotiaiden joukkue palkittiin Vuoden joukkueena.

Urheiluvuoden sykähdyttävin hetki oli Kasper Kapasen voittomaali alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-finaalissa. Se keräsi peräti 29,9 prosenttia äänistä.

Toiseksi sijoittui Leo-Pekka Tähden paralympiakulta Riossa, joka sai 18,3 prosenttia äänistä. Kolmas oli salibandyn ratkaisu rangaistuslaukauskilpailussa MM-finaalissa Ruotsia vastaan, joka hävisi niukasti Tähdelle 17,9 prosentin saalillaan.

Ferrarin F1-tallin kuljettaja Kimi Räikkönen vastaanotti Urheilun lähettiläs -palkinnon. Hän kertoi näkemyksensä menestyksekkään uransa syistä.

”Suurin asia minulle henkilökohtaisesti on, että olen tehnyt asiat omalla tavallani. On ollut hyviä ja huonoja hetkiä, ja silti olen uskonut omaan tekemiseen ja tehnyt niin kuin haluan.”

”Ei aina tarvitse tehdä niin, kuin naapuri sanoo. Itsekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”, Räikkönen totesi raikuvien suosionosoitusten saattelemana.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen valittiin Vuoden valmentajaksi. Alle 20-vuotiaat MM-kultaan kotikisoissa luotsannut Jalonen palkittiin Paavo Nurmi -palkinnolla.

”Kiitos huikean tarinan tekijöille. Valmentaminen on ennen kaikkea tiimityötä, ja meillä oli erittäin hyvä valmennustiimi. Harvoin pääsee valmentamaan noin lahjakasta pelaajaryhmää”, Jalonen sanoi kiitospuheessaan.

”Se, mikä jäi mieleen, oli rohkeus, innokkuus periksiantamattomuus, ja tiukassa paikassa parhaan saaminen itsestään irti. Pojat käyttäytyivät erittäin fiksusti mediassa ja osasivat juhlia vähän fiksummin kuin vanhemmat pari vuotta aiemmin.”

Vuoden urheilija -äänestyksen sijoille 6–10 sijoittuneet kerrottiin vuoden valmentajan julkistamisen jälkeen. Kuudenneksi sijoittui ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, seitsemänneksi lumilautailija Peetu Piroinen, kahdeksanneksi triathlonisti Kaisa Lehtonen, yhdeksänneksi painija Petra Olli, ja kymmenenneksi Antti Ruuskanen.

Suomen urheilun Hall of Fameen nimettiin jousiampuja Tomi Poikolainen, alppihiihto Tanja Poutiainen-Rinne ja mäkihyppääjä Veikko Kankkonen.

Elämänurasta palkinnon saivat hiihtäjät Siiri Rantanen, Lydia Wideman-Lehtonen ja selostaja Pekka Tiilikainen.

Urheilun taustavoima -palkinnon sai Aki Hintsa, joka kuoli marraskuussa.

Lumilautailija Enni Rukajärvi valittiin Vuoden esikuvaksi. Sveitsissä kisaamassa olleen Rukajärven puolesta palkinnon ottivat vastaan managerit Satu Järvelä ja Noora Vihervaara.

”On ollut aikamoisia vuosia uran aikana. Ura lähti niin äkkiä nousuun. Ja nyt vielä jotain tällaista. Ehkä vähitellen alkaa tajuta, mitä kaikkea on tapahtunut. Olen otettu esikuvajutusta. Tavoite on olla esikuva muille”, Rukajärvi kommentoi palkintoaan HS:lle puhelimitse.

Hän sanoi kokevansa tärkeäksi olla esikuva muilla elämänaloilla.

”Se on tosi tärkeää. Elämässä on paljon muutakin kuin pelkkä urheilu. Haluan tuoda muille esiin itselle tärkeitä asioita.

Rukajärven omat esikuvat löytyvät lautailun parista.

”Suomalaiset laskijat, jotka on tehnyt hyvää uraa. Kosken Markku on ollut hyvä laskija, Antti Autti tehnyt omaa juttuaan ja uskonut siihen. Siinä on muutama hyvä esikuva.”

Muut ehdokkaat olivat paratriathlonisti Liisa Lilja, koripallomaajoukkueen runkopelaaja Shawn Huff ja yleisurheilija Oskari Mörö.


Urheilu-urasta palkittiin paralympia-ampumahiihtäjä Maija Järvelä ja paralympiajudoka Jani Kallunki, joka teki lavalle tullessaan ukemin.

”Se osoittaa, että aina noustaan ylös”, Kallunki sanoi viitaten uran päättäneeseen loukkaantumiseen ja sitä seuranneisiin vaikeisiin vuosiin.

”On tämä hieno hetki, että urheiluväki arvostaa. Vaikea sanoin kuvailla. Meinasi tulla tippa linssiin.”

Mieleenpainuvimmat hetket hänen on helppo listata.

”Kun huippu-urheilussa ollaan, niin voitot on suola. On höpöhöpöpuhetta, että nautitaan matkasta. Kun huippu-urheilusta kysytään, niin huippusaavutukset.”

”Se tunne, kun pääset podiumille finaalin jälkeen hikisenä ja saat mitskut kaulaan ja saat vetää Maamme-laulun nuotin vierestä niin paljon kuin lähtee. Se on tunne, jota on edelleen ikävä.”

Vuoden urheilukulttuuritekona palkittiin nyrkkeilijä Olli Mäestä kertova elokuva Hymyilevä mies. Elokuvan tekijät lahjoittivat palkintorahat Mäen synnyinkaupunki Kokkolan juniorinyrkkeilijöille.

Vuoden urheiluseuraksi valittiin Maaselän Latu. Seurassa on yli 430 jäsentä ja jäsenmäärä on kasvanut 300 prosenttia kolmessa vuodessa. Toiminnassa on nykyisin mukana noin 4 600 henkilöä, joista 2 700 on lapsia.

Vuoden urheilumarkkinointitekona palkittiin SM-viikko 2016, joka yhdisti 22 eri lajia kooten Tampereelle ja lähikuntiin yli kaksituhatta urheilijahuippua. Kisaviikolla miteltiin seuraavissa lajeissa: biljardi, darts, jousiammunta, judo, kahvakuula, keilailu, kriketti, miekkailu, ratagolf, shakki, taekwondo, taido, tikkaurheilu, trial-pyöräily, ultimate, uppopallo ja X-trial.

Urheilujournalismin palkinnon pokkasi Aamulehden urheilutoimitusta johtava Elina Paasonen. Urheilugaalan erikoispalkinnon saivat suksihuoltaja Reino Holck ja Antero Nuuttila.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Vuoden Urheiluteko -palkinnoilla palkittiin Liisa Lilja, espoolainen uimari Antti Latikka, seinäjokelainen yleisurheilija Noora Koponen ja vantaalainen yleisurheilija Paavo Koskenkorva.

Gaalassa palkittiin vuoden hyväntekijänä Tegla Loroupen säätiö ja Rion pakolaisjoukkue. Palkinto oli arvoltaan 10 000 dollaria.

Eteläsudanilainen Yiech Pur Biel juoksi joukkueessa 800 metriä.

”Pakolaisten joukkue muutti elämäni”, hän kommentoi.

Joukkue näytti hänen mukaansa maailmalle, että pakolaisleirien asukkaat pystyvät muuttamaan elämäänsä ja selviytymään, kunhan vain saavat siihen tilaisuuden. Joukkue ja Rion kisat antoivat toivoa.

”Se oli meidän mahdollisuutemme näyttää mitä osaamme.”

Tällä hetkellä Pur Biel asuu Nairobissa Keniassa entisen huippujuoksijan Loroupen säätiön tuella ja harjoittelee siellä yhdessä neljän muun pakolaisten joukkueen urheilijan kanssa.

”Lisäksi Belgiassa, Luxemburgissa ja Brasiliassa asuu joukkueen jäseniä, jotka harjoittelevat edelleen.”

”Treenaamme seuraavia olympialaisia varten. Haluamme sinne mukaan.”

Riossa Pur Biel sanoo pärjänneensä omasta mielestään hyvin.

”Harjoittelin kahdeksan kuukautta kisoja varten. Riossa näin että olin kehittynyt”, hän sanoi.

Urheilugaala/Vuoden 2016 palkitut:

Vuoden Urheilija: Leo-Pekka Tähti (yleisurheilu)

Vuoden Valmentaja: Jukka Jalonen (jääkiekko)

Vuoden Joukkue: Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkue

Vuoden Nuori Urheilija: Patrik Laine (jääkiekko)

Sykähdyttävin urheiluhetki (yleisöäänestys): jääkiekon nuorten MM-kullan ratkaissut Kasperi Kapasen jatkoaikamaali

Vuoden Urheiluseura: Maaselän Latu (hiihto)

Läpimurto: Patrik Laine (jääkiekko)

Elämänura: Siiri Rantanen ja Lydia Wideman-Lehtonen (hiihto)

Suomen Urheilun Hall of Fame: Pekka Tiilikainen (urheiluselostaja), Kaarina Kari (järjestöjohtaja), Tomi Poikolainen (jousiammunta), Tanja Poutiainen (alppihiihto), Veikko Kankkonen (mäkihyppy)

Taustavoima: Aki Hintsa (moottoriurheilu)

Lähettiläs: Kimi Räikkönen (autourheilu)

Erikoispalkinto: suksihuoltajat Antero Nuuttila ja Reino Holck

Urheilukulttuuriteko: Hymyilevä mies -elokuva

Urheilumarkkinointiteko: SM-viikko 2016

Urheilun hyväntekijä: Rion olympiakisojen pakolaisten joukkue

Urheilujournalismi: Elina Paasonen (Aamulehti)

Esikuva: Enni Rukajärvi (lumilautailu)

Urheilu-ura: paraurheilijat Maija Järvelä (hiihto) ja Jani Kallunki (judo)

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Vuoden Urheiluteko: Paavo Koskenkorva (yleisurheilu), Noora Koponen (yleisurheilu), Antti Latikka (uinti), Liisa Lilja (triathlon)
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

 2. 2

  Tennismaailma kaipaa kiivaasti Maria Šarapovaa – doping on huomattavasti ikävämpi aihe

 3. 3

  Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

 4. 4

  Huippupyöräilijä joutui pahoinpidellyksi baseballmailalla kesken harjoituslenkin: ”Lähdet aamulla ajamaan, mutta et voi tietää, palaatko kotiin”

 5. 5

  Painetaan rödaa bulilla kentällä ja toimistossa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

 2. 2

  Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

 3. 3

  Toni Niemisen olympiamitalit kiinnostavat panttihuutokaupassa – mitaleista on tarjottu jo yhteensä lähes 18 000 euroa

 4. 4

  Huippupyöräilijä joutui pahoinpidellyksi baseballmailalla kesken harjoituslenkin: ”Lähdet aamulla ajamaan, mutta et voi tietää, palaatko kotiin”

 5. 5

  Voimistelulegenda Nadia Comăneci puolustaa Ilie Nastasen öykkäröintiä: ”Kaikki Romaniassa rakastavat Ilietä, koska hän on Ilie”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 2. 2

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 3. 3

  Poliisi pidätti Dortmundin hyökkäyksestä epäillyn – ”Sergei W.” yritti keinotella joukkueen osakkeilla miljoonatilin ja lavastaa iskun islamistien tekemäksi

 4. 4

  Cristiano Ronaldo ja kumppanit saivat apua voittoonsa erotuomareilta: ”Mestarien liigassa ei voi tapahtua tuollaisia virheitä”

 5. 5

  Jäävätkö jalkapallon paitsiomaalit vihdoin historiaan? Sosiaalisen median pilkka pakottaa vanhoillista lajia uudistumaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rahapajan juhlarahassa teloitetaan punavankeja, ministeri Orpo vaatii vedettäväksi myynnistä – Professori: Tässä on pettänyt sekä historiantaju että hyvä maku

  2. 2

   Liian vanhat aivot ennustavat varhaista kuolemaa

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Kymmenen miljardin ongelma piinaa hallitusta – Tarkkaile eleitä ja ilmaisuja, kun Sipilä, Soini ja Orpo tiedottavat kehysriihen tuloksista

  7. 7

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  8. 8

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  9. 9

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  10. 10

   On häkellyttävää, miten vähän moni meistä viettää aikaa läheisimpiemme kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  10. 10

   Rahapajan juhlarahassa teloitetaan punavankeja, ministeri Orpo vaatii vedettäväksi myynnistä – Professori: Tässä on pettänyt sekä historiantaju että hyvä maku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää