Urheilu

Monte Carlon rallin 50 vuotta sitten voittanut Rauno Aaltonen kisaa taas samoilla seuduilla – tällä kertaa tasanopeusrallissa

Rauno Aaltonen sai Monacon ruhtinaalta voittopalkinnon 50 vuotta sitten. Tänä vuonna hän kisaa vanhojen autojen sarjassa.

Rauno Aaltonen vietti ikimuistoista päivää 50 vuotta sitten Monacon ruhtinaskunnassa.

Ralliautoiluun lentäviin suomalaisiin kuulunut Aaltonen voitti legendaarisen Monte Carlon rallin vuonna 1967. Rainier III jakoi palkinnot minivaltion linnan pihalla.

Suomalaiset ajajat olivat muutenkin juhlineet Monte Carlossa. Timo Mäkinen ajoi vaikeasti hallittavan rallin voittoon vuonna 1965, ja seuravana vuonna voittajaksi nousi Pauli Toivonen.

Aaltosen jälkeen kesti seitsemäntoista vuotta ennen kuin Ari Vatanen pokkasi pokaalin ruhtinaan kädestä.

Aaltonen oli voittaessaan 29-vuotias. Tänä vuonna hän palaa ”rikospaikalle”, nyt 79-vuotiaana.

Saksassa asuva Aaltonen osallistuu Monte Carlon Historic-ralliin. Kisaan saa osallistua vuosien 1955–1980 aikana oikeassa Monte Carlon rallissa ajanutta kalustoa. Aaltonen osallistuu ralliin Minillä, mutta se ei ole enää sama, jolla hän voitti kartanlukija Henry Liddonin kanssa 50 vuotta sitten.

Auton omistaa ruotsalainen ralli- ja moottoriurheilumies Hans-Åke Söderqvist, joka ajoi samaan aikaan ralleja Mini Cooperilla kuin Aaltonenkin.

”Tämä auto on tehty niin hyväksi kuin mahdollista. Moottori on Englannista ja renkaat Suomesta”, Aaltonen kertoo HS:lle puhelimitse.

Monte Carlon Historic-ralli on herrasmiesten sarja. Se ei ole samalla tavalla nopeuskilpailu kuin oikea Monte Carlon MM-ralli. Historic-ralli on tasanopeuskilpailu, jossa kilpailijat pyrkivät ajamaan erikoiskokeilla ajamaan vaadittua tasanopeutta.

Esimerkiksi tietyllä osuudella määrätty nopeus voi olla 58,4 kilometriä tunnissa ja seuraavalla 46,6 kilometriä tunnissa.

Tarkastuspisteellä on oltava täsmälleen määrättynä aikana, muuten autokunta saa sakkoa. Paremmuusjärjestys muodostuu näiden aikasakkojen perusteella.

”Yksi sekunnin sadasosan heitto tuo yhden virhepisteen, eli sekunnista saa sata aikasakkoa. Jos myöhästyy kymmenen sekuntia, saa tuhat virhepistettä”, Aaltonen puhuu kilpailun luonteesta.

Tasanopeuteen pääseminen vaatii tarkkaa ajoa. Jokainen voi itsekin kokeilla, kuinka helppoa tai vaikeaa on ajaa täsmälleen samaa vauhtia niin suorat, mutkat kuin risteyksetkin.

Reitin mittaamisesta vastaavalla kartanlukijalla on iso merkitys, että suoritus onnistuu.

”Kartturin rooli on isompi kuin kuskilla. Perinteisessä nopeusrallissa voi olla aika varma, että pärjää, jos hyvällä kuskilla on nopea ja kestävä auto. Tasanopeuskisa on vaikea laji, jossa mikään ei ole varmaa”, Aaltonen sanoo.

Kartanlukijana Aaltosen vieressä istuu ruotsalainen Hans Sylvan. Vanhat ystävät eivät ole ennen istuneet samassa ralliautossa. ”Hans on ehkä yksi rallin kaikkien aikojen kokeneimmista kartanlukijoista. Meidän kemiat toimivat. Se on tärkeää”, Aaltonen sanoo.

Jos kuljettaja, kartanlukija ja kilpailu ovat erikoisia, sitä on myös huolto. Toisesta huoltoautosta vastaa ruotsalainen takavuosien huippukuski Stig Blomqvist ja toisesta Åke Andersson, joka voitti kisoja 1960–1970-lukujen taitteessa.

”Spesiaalitiimi, jossa tosin keski-ikä on varsin korkea”, sanoo Aaltonen, jolla ei ole aikomustakaan jäädä pysyvästi eläkkeelle.

Edellisen kerran Aaltonen ajoi Historic-Monten vuonna 2011. ”Silloin valmistauduimme huonosti, eikä meillä ollut nuotteja. Nuotit pitää olla.”

Hänen piti olla mukana myös seuraavana vuonna, mutta BMW perui osallistumisen kaksi tuntia ennen ilmoittautumisajan päättymistä.

Saksalainen BMW on Aaltosen pitkäaikainen tukija. Se sponsoroi myös Aaltonen tämän vuoden rallin.

”Itse en sekaannu tässä kisassa raha-asioihin. Se on harvinainen juttu. Vastaan vain ajamisesta ja huollon suunnittelusta”, sanoo Aaltonen, joka ehti aikoinaan valmistua rallin ajamisen ohella ekonomiksi.

Aaltonen perusti aikoinaan BMW:n ajokoulun. Hän oli myös tehtaan ajokoulun johtajana ja teki BMW:lle modernin ajokoulun käsikirjan, joka oli lajissaan ensimmäinen maailmassa.

Historic-rallissa ajetaan neljätoista erikoiskoetta. Viimeinen erikoiskoe ajetaan samalla reitillä kuin oikeakin Monte Carlon ralli, mutta pitempänä.

”Lähes 53 kilometriä”, Aaltonen tarkistaa papereistaan. Päätöserikoiskoe alkaa Monte Carlosta illalla 31. tammikuuta.

Maalissa Monte Carlon satamassa tasanopeuskilpailijat ovat helmikuun ensimmäisenä aamuna kello 04.

Ruhtinaan linnan pihalle kelpuutetaan edelleen vain varsinaisen rallin voittaja. ”Niin sen kuuluu ollakin.”

Viimeisen yön osuutta kutsutaan nimellä The Final Night Run. Yö sisältää Aaltosen mainitseman pitkän erikoiskokeen, 52,78 kilometriä pitkän La Bollène Vésubie-Moulinet-Sospelin.

”Yöllä ajaminen ei ole minulle ongelma. Olen hyvässä kunnossa. Kävin samoissa fyysisissä testeissä kuin 25-vuotiaat rata-autoilijat. Täytyi varmistaa, ettei saa sydänkohtausta kesken kisan”, Aaltonen naurahtaa.

Reitti nousee 1 604 metrin korkeuteen Col de Turinille. Aaltonen sanoo ajaneensa Col de Turinin elämässään satoja kertoja, muttei muista sitä ulkoa. ”Kukaan ei muista. Se on aina erilainen.”

Monte Carlon ralli on tullut tunnetuksi siitä, että autot lähtevät eri puolilta Eurooppaa. Varsinaisessa MM-rallista siitä on sittemmin luovuttu, mutta historia-ajossa tapa on yhä voimassa.

Aaltonen starttaa matkaan Bad Homburgista Saksasta. Siirtymäajoa kilpailun lähtöpaikkaan Digne les Bainsiin on 1 242 kilometriä. Pelkästään se on ajajalle iso rasitus ja rutistus.

”Osa lähtee vielä kauempaa. Tukholmasta on matkaa Digneen yli 2 000 kilometriä.”

Voiko tasanopeusrallia harjoitella etukäteen?

”Voi, ja monet tekevät niin. Minä en harjoittele, kun on paljon muuta tekemistä”, sanoo Aaltonen, joka on kysytty vieras erilaisiin autourheilutapahtumiin ympäri maailmaa.

”Kaikkiin tilaisuuksiin en ehdi enkä viitsi enää lähteä. Monte on poikkeus. Odotan kisaa mielenkiinnolla.”

Oikean Monte Carlon rallin Aaltonen on ajanut 12 kertaa.

Ensimmäiseen Monteensa vuonna 1962 Aaltonen oli ilmoitettu englantilaisen Geoff Mabbsin kartanlukijana, mutta hän kuitenkin toimi koko ajan kuljettajana.

Tuloksena oli keskeytys, kun auto kääntyi katolleen kaksi kilometriä ennen viimeisen erikoiskokeen maalia ja syttyi tuleen. Autokunta oli toisena.

Seuraavana vuonna Aaltonen oli jo oppinut Monten syheröiset rallitiet sen verran hyvin, että selviytyi kolmanneksi.

Aaltonen oli mukana myös Monten historian kohutuimmassa skandaalissa vuonna 1966, kun kaikkien Minillä ajaneet hylättiin sääntöjen vastaisten valolaitteiden vuoksi. Aaltonen hylättiin toiselta sijalta.

Miten vuoden 1967 voitto on jäänyt mieleen?

”Olihan se hieno tunne, kun edellisvuonna hylättiin. Minä en pidä kirjaa vanhoista tuloksista tai ajoista. Kun on riittävästi tekemistä, ei ole aikaa katsella taaksepäin.”

Vanhojen autojen Historic-ralli ajetaan Monte Carlossa 28.1.–1.2.

Fakta

Rauno Aaltosen 12 Monte Carlon rallia


 1962 - keskeytys

 1963 - kolmas

 1964 - seitsemäs

 1965 - keskeytys

 1966 - hylkäys

 1967 - voitto

 1968 - kolmas

 1969 - keskeytys

 1971 - viides

 1972 - kolmas

 1973 - 18:s

 1981 - 13:s

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ralli
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Brasiliassa merenneitouinti on kuntoilua – kuvakooste esittelee sukellusta ja tanssia yhdistävän lajin

 2. 2

  Sihvola käynnisti HIFK:n selviämistaistelun Veikkausliigassa – vain hetkeä aikaisemmin kannattajat vaativat päävalmentaja Muurisen eroa

 3. 3

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 4. 4

  Rallin MM-sarjaa johtava Thierry Neuville keskeytti Saksan rallin

 5. 5

  Lentopallomiehet voittoputki alla EM-kisoihin, Slovakia meni taas nurin – ”Kunto kasvaa koko ajan kisoja kohden”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Brasiliassa merenneitouinti on kuntoilua – kuvakooste esittelee sukellusta ja tanssia yhdistävän lajin

 3. 3

  Sihvola käynnisti HIFK:n selviämistaistelun Veikkausliigassa – vain hetkeä aikaisemmin kannattajat vaativat päävalmentaja Muurisen eroa

 4. 4

  Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu kiitteli poliisin ja ensiavun nopeutta Turussa – ”olen liikuttunut, miten monet ihmiset ovat lähettäneet tukeaan Turulle ja Suomelle”

 5. 5

  Enää ei tarvitse ihmetellä, mihin HJK tarvitsee Rasmus Schülleriä – Yaghoubin loukkaannuttua Schülleristä voi tulla mestaruuden takuumies

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 3. 3

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 4. 4

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 5. 5

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Natsit kuljettivat Franczekin, 21, Lappiin pakkotyöhön – pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Varokaa ansaa: ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  7. 7

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  8. 8

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  9. 9

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  10. 10

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää