Valikko
Urheilu

Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

Ampuja Juha Hirvi edusti Suomea olympialaisissa kuusi kertaa. Silti 23 vuoden huippu-urheilijan urasta on jäänyt vain luu käteen.

Mitä kymiläinen ampuja Juha Hirvi on hyötynyt siitä, että hän Kotkan seudun tunnetuimpia ihmisiä?

Ainakaan taloudellisesti ei mitään.

”Kaikki on mennyt. Ei ole enää mitään myytävää. Minulla on vain asunto ja auto. Niitä ei kannata myydä. Tulisi vain lisää velkaa”, 56-vuotias Hirvi sanoo hiljaisena.

Jos Hirvi olisi syntynyt muutaman sata kilometriä idempänä kuin Kymenlaaksossa, hän olisi kunnioitettu entinen urheilija, jonka ei tarvitsisi kantaa huolta huomisesta.

Nyt ei kuitenkaan olla Itä-Euroopan maissa, vaan kahvilassa Karhulan torin laidalla.

Viimeaikaisten selvitysten mukaan iso osa yksilölajeja harrastavista suomalaisista huippu-urheilijoista elää köyhyysrajan alapuolella eli ansaitsee nettona alle 1 200 euroa kuukaudessa.

Heikko toimeentulo koskee myös monta entistä huippu-urheilijaa, kuten Hirveä, joka on sentään arvokisojen moninkertainen mitalisti.

”Urheilu sinällään ei maksanut, muttei ole ollut tulojakaan”, sanoo Hirvi, jonka pesti Suomen Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentajana loppui vuodenvaihteessa.

Vaikka palkka oli suomalaisten keskiluokkaa, velat söivät kaiken. Nyt hän odottaa pääsyä ansiosidonnaiselle.

Hirvi velkaantui pahasti pari vuotta sitten, kun hänen omistamansa ampumatarvikeliike on varaton. Yksinasuvalle Hirvelle jäi muovikassillinen velkoja, noin 40 000 euroa.

”Viimeistään siinä vaiheessa loppuivat rahat. Kaikkia velkoja ei ole vielä maksettu ja olen velkaa kavereille, eikä heille voi jäädä velkaa.”

Juridisesti firma ei ole konkurssissa, ja Hirvi aikoo tehdä joskus vielä töitä sen kautta.

Myyntiin ovat menneet myös kaikki Hirven metsästysaseet. ”Niistä on panttaussopimus.”

Kilpa-ampujana Hirvi osasi keskittyä olennaiseen ja hallita mielensä. Samat ominaisuudet ovat tarpeen myös nyt. Hirvi ei ole luovuttajatyyppi.

”Olisi helppo ratkaisu, jos jäisi istumaan baarin nurkkaan. Välillä on huonoja päiviä. Hyvät ystävät pitävät pystyssä.”

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Hirvi pitää pitkään taukoa ennen kuin vastaa. ”En tiedä.”

Huippu-urheilijan elämää Hirvi vietti lähes 23 vuotta. Hän oli maajoukkueen kantavia voimia vuodesta 1986 vuoteen 2008, jolloin hän lopetti huipputasolla Pekingin olympialaisten jälkeen.

Hirvi kertoo aina ihannoineensa olympialaisiin päässeitä urheilijoita. ”Sitten, kun pääsin sinne itse, se oli kova juttu maalaispojalle”, sanoo Hirvi, joka edusti Suomea olympialaisissa kuusi kertaa.

Samaan ovat yltäneet vain hiihtäjät Marja-Liisa ja Harri Kirvesniemi, jääkiekkoilijat Teemu Selänne ja Raimo Helminen ja ratsastaja Kyra Kyrklund.

Hirvi ampui pienoiskiväärin täysottelun olympiahopeaa Sydneyssä vuonna 2000. Miten elämä olisi muuttunut, jos olisi tullut kultaa? ”Ehkä elämä olisi hetkellisesti muuttunut.”

Kun katsoo Hirven uran vaiheita, häntä näyttää vaivaavan toisen sijan kirous. Pienoiskiväärillä ammutut molemmat MM-mitalit ovat myös hopeisia.

”Ensimmäinen mitalinikin on hopeaa. Se tuli nuorten SM-kisoista Oulussa. Silloin ajattelin, että vaikken ikinä enää pärjäisi missään muualla, minulla on SM-mitali.”

Uran alkuvuosina urheileminen oli nautinto, ja ajat olivat hyvät. Hirvi sai pian vakipaikan urheilukenttien hoitajana.

”Silloin oli hyvä perustulo, kunnes ensimmäinen lama [1990-luvun alku] muutti asiat. Urheilussa menin eteenpäin, mutta talous romahti. Oli tiukkaa elää pienellä urheilijan apurahalla, ja nyt ei ole enää sitäkään. Ei ole kenenkään syy. Näin vain kävi.”

Monen pienen lajin tapaan ammunta saa eniten julkisuutta kerran neljässä vuodessa. Hirvellä oli muutama yhteistyökumppani. ”Ei mitään palkkajuttuja. Kuluja niillä hoidettiin.”

Yksi ensimmäisistä tukijoista on yhä jäljellä, kotkalainen Keltakallion auto. Hirvi kertoo tarinan, kuinka ensimmäinen sponsorisuhde aikoinaan alkoi.

”Olin lähdössä koeajolle ja heiluttelin viereisen autohuollon omistaneelle Kalle Koholle, että jos ostan tästä naapurista auton, pelaako huolto? Kalle nosti peukalonsa ja sanoi, että pelaa. Kalle on jo edesmennyt, mutta huoltosuhde jatkuu. Se on ylivoimaisesti paras yhteistyö, joka minulla on 30 vuoden aikana ollut.”

Kadutko, että olet käyttänyt 23 vuotta elämästäsi huippu-urheiluun ja sitten jää vain luu käteen?

”Tuskin tekisin mitään toisin. Urheilu toi niin paljon hienoja kokemuksia ja elämyksiä. Paitsi en perustaisi sitä firmaa.”

Hirvi kannustaa nuoria kokeilemaan rohkeasti huippu-urheilijan elämää, jos siihen on mahdollisuuksia.

”Huippu-urheiluyksikön roolit ovat vielä vähän sekaisin, mutta varmaan ne paranevat, kun se saa selvitykset tehtyä”, Hirvi sanoo.

Hän ei pidä ajatuksesta, että urheilijoiden tuet keskitetään kasvukeskusten urheiluakatemioihin ja jätetään maakunnat ilman tukea. ”Maakunnista tulee kuitenkin iso osa meidän tulevistakin huipuista.”

Yrityksiä hän kehottaa ottamaan palkkalistoilleen urheilijoita, joilla on niille arvoa myös tulevaisuudessa. ”Tämän päivän urheilijat ovat fiksuja ja hyviä lähettiläitä firmoille.”

Kun tapaamisemme on päät­tymässä, Hirvi saa mieluisan puhelun kirkkonummelaisen ampumaseuran KSF:n puheen­johtajalta Lennart Långströmilta.

Hän ehdottaa yhteistyötä koko seuran ampujien valmentamiseen. Hirvi on jo valmentanut Långströmin kahta lasta, Sebastiania ja Katarinaa.

Tunnelin päässä näkyy sittenkin pientä valoa.

”Olen kaivannut käytännön töitä. En ole kirjallisten töiden tekijä. Tykkään olla läsnä urheilijan kanssa.”

Kirjalliset työtkään eivät ole entiselle huippuampujalle täysin vieraita. Hirvi rustailee mielellään laulun sanoja ja riimittelee.

Tuorein sanoitus syntyi viime kesänä kummipojan rippikirkossa. Hirvi alkoi miettiä, miksei pappi puhunut lainkaan naimaluvasta, kuten ennen oli tapana.

Kaksi tuntia kirkonmenojen jälkeen Hirvi esitti kahden muusikkoystävänsä, Upi ja Jim Heikkisen kanssa kummipojalleen laulun, jonka yksi säkeistö kuului seuraavasti:

Luvan antoi viiniin ja öylättiin,

Kelpaatte jo hommiin kumminkin,

Vaan mitenkä se on – tietääkö kuka,

Eikö siihen kuulu myös naimalupa?

”Sanoitus on hauskaa puuhaa. Se pitää mielen virkeänä ja huumorin yllä, vaikka välillä on niitä huonoja hetkiä”, sanoo Hirvi, jossa ei näy merkkiäkään katkeruudesta. ”Kelle olisin? Elämä heittelee.”

Kuka?

Juha Hirvi


 Syntynyt 25. maaliskuuta 1960 Kymissä.

 Ammunnan kuusinkertainen olympiaedustaja vuosina 1988–2008.

 Suomen joukkueen lipunkantaja 2008 Pekingin kesäolympialaisissa.

 Olympiahopeaa vuonna 2000 pienoiskiväärin kolmen asennon täysottelussa.

 Kaksi MM-hopeaa pienoiskiväärillä 1986 ja 1998.

 Kolme Euroopan mestaruutta ja viisi EM-hopeaa ja kaksi EM-pronssia.

 Perheetön, asuu Hurukselassa Kotkassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ammunta
 • Juha Hirvi
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

 2. 2

  F1:n suomalainen kaksinaisuus – Bottas takoo mallikasta tulosta, Räikkönen ei

 3. 3

  Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

 4. 4

  Pitkämäki ja Purola säväyttivät – Suomi nousi Superliigaan

 5. 5

  Joachim Löw juhli sadatta voittoaan Saksan päävalmentajana – myös Chile eteni Confederations Cupin välieriin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

 2. 2

  Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

 3. 3

  F1:n suomalainen kaksinaisuus – Bottas takoo mallikasta tulosta, Räikkönen ei

 4. 4

  Pitkämäki ja Purola säväyttivät – Suomi nousi Superliigaan

 5. 5

  Lehti: Venäjän MM-kisajoukkue dopingtutkinnassa – ministeri jyrähtää: ”Hölynpölyä, ongelmia ei ole ollut koskaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 2. 2

  NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat

 3. 3

  Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

 4. 4

  Entinen tennistähti Boris Becker törsäsi kymmenien miljoonien omaisuuden – asetettiin konkurssiin: ”Hänestä saa kuvan miehenä, jonka pää on hiekassa”

 5. 5

  Karhu tappoi 16-vuotiaan pojan kesken polku­juoksukisan Alaskassa – asiantuntija videolla: ”Todennäköisyys on sama kuin saada salamanisku”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  9. 9

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  10. 10

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää