Urheilu

Suomen vapaaottelun suurin tähti Makwan Amirkhani kertoo yksinäisyydestä ja itsesäälistä: ”Istut huoneen kulmassa ja rakennat 3 000 palan palapeliä”

Makwan Amirkhani hakee voittavaa otetta tuttujen seutujen ulkopuolelta. Se on auttanut kääntämään keskittymisen tiukemmin urheiluun.

Eksyminen, sivuun astuminen ja rutiinien kokoaminen uudestaan.

Vapaaottelija Makwan Amirkhanin lähihistoria on ollut vaiheikas. Viime helmikuussa Amirkhani voitti Lontoossa Mike Wilkinsonin, mutta sen jälkeen hän ei ole otellut. Seuraava koitos on vuorossa maaliskuussa, kun Lontoossa vastaan asettuu Arnold Allen.

Ongelmien alku oli siinä, että rutiinit ja täsmällisyys puuttuivat. Keskittyminen oli liiaksi urheilu-uran ulkopuolisissa asioissa. Harjoittelu Amirkhanilta ei hänen itsensä mukaan jäänyt missään vaiheessa tauolle.

”Jätin kaiken ja lähdin Lahteen. Siellä sain kiinni treenistä ja oleellisesta. Olen hyvin tyytyväinen siitä, että tein sen askeleen, että jätin kaiken”, Amirkhani kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessaan.

Runsaan puolen vuoden Lahti-visiittiin Amirkhani päätyi saadakseen oppia ennen kaikkea nyrkkeilypuolelle. Viimeisen vuoden aikana löytyi kuitenkin myös vastaus – tai vähintään muistutus – tärkeämpäänkin kysymykseen. Siihen, mikä tekee Amirkhanin onnelliseksi.

”Ehkä unohdin hetkeksi, että se on urheilu. Onnistuminen treeneissä tai matsissa on aina tehnyt minut onnelliseksi. Ja ylpeäksi itsestäni, kun olen tehnyt jotain todella raskasta, mihin muut eivät ole pystyneet”, Amirkhani sanoi.

Tiistain tiedotustilaisuudessa selvisi, että Amirkhani jatkaa UFC-kehässä neljän ottelun sopimuksella.

Ensimmäinen neljän ottelun pätkä olisi tullut täyteen seuraavassa ottelussa. Tapana on uusia sopimus ennen sitä.

”Unohdimme sen neljännen ottelun ensimmäisestä sopimuksesta, ja signasimme täysin uuden sopimuksen neljästä ottelusta. Se kertoo siitä, miten arvokkaana UFC näkee minut koko lajille”, Amirkhani hehkutti.

Sopimus takaa ottelupalkkiot, jotka kasvavat menestyksen mukana. Lisäksi huippuotteilla aukeaa mahdollisuus bonuksiin, joita maksetaan esimerkiksi tyrmäyksistä. Ottelupalkkio yksittäisestä ottelusta on 40 000 euron luokkaa.

”UFC:ssä on tietty palkkiosumma, ja jos voitat, saat tuplaten sen rahan”, Amirkhani kertoi.

”Eivät summat ole sellaisia, että kulkisin Rolex kädessä tai ajaisin Ferrarilla. Ne mahdollistavat eteenpäin treenaamisen ilman, että pitää käydä päivätöissä”, Amirkhani sanoi.

Suunnitelmia on myös kehän ulkopuolella. Hiljattain Amirkhani osti omakotitalotontin kotikaupunkinsa Turun naapurista Raisiosta.

”On suunnitelmissa rakentaa minulle ja äidille omakotitalo, mikä on ollut aina unelmana.”

Jos Amirkhani löysi urheilijan itsestään uudestaan Lahdessa, on vuodenvaihteen jälkeen asemapaikkana ollut Dublin, jossa ottelija on käynyt harjoittelemassa ennenkin.

Dublinissa hän valmistautuu seuraavaan otteluunsa Allenia vastaan valmentaja John Kavanaghin johdolla.

Irlanti tukee loistavasti tavoitetta sulkea kaikki urheiluun kuulumaton mielestä ottelun alla.

”En tunne sieltä ketään enkä halua hirveästi tutustuakaan kehenkään ja liikkua kenenkään kanssa. Riittää se, että on treeneissä ajoissa ja on joku, joka pitää huolta siitä, mitä tehdään siellä.”

Amirkhani myöntää, että yksin puurtaminen ei aina ole helppoa. Hän on silti vakuuttunut siitä, että tie on oikea ja muistuttaa, että menestyjät ovat usein hyvin paneutuneita omiin asioihinsa.

”Elämä ei ole niin kaunista, kun olet yksin. Joskus säälin itseäni öisin. On koko ajan yksin, ja soittaa jotain FaceTime-puheluita kavereille, joilla on todella hauskaa olla yhdessä. Itse istut huoneen kulmassa ja rakennat 3 000 palan palapeliä”, Amirkhani kuvaili.

Tulevan Allen-ottelun voittajan pitäisi Amirkhanin mielestä päästä ottelemaan Top 15 -ottelijaa vastaan.

Itseluottamus Amirkhanilla on korkealla, ja tiedotustilaisuutta sävyttivät kehotukset, joiden mukaan rahavaikeuksissa olevien kannattaa sijoittaa ottelun nopeaan loppumiseen.

Samalla Amirkhani on varuillaan. Allen, 23, on voittanut molemmat aiemmat UFC-ottelunsa.

”Olen aina pelännyt sellaisia vastustajia, joilla on iso sydän. Nuorella kaverilla otteleminen vaatii paljon enemmän uskoa omaan uraansa. Vanhempi ottelija on jo nähnyt oman uransa ja voi otella taskurahojen takia.”

Kuka?

Vapaaottelija Makwan Amirkhani


 Syntynyt 8. marraskuuta 1988 Iranissa, vietti lapsuutensa pakolaisleirillä Iranissa, kunnes muutti Suomeen perheensä mukana 1993

 Luokka: Höyhensarja

 UFC:ssä kolme ottelua ja kolme voittoa

 Teki UFC-sarjaan neljän ottelun jatkosopimuksen

 Ensimmäisessä UFC-ottelussaan tyrmäsi vastustajansa kahdeksassa sekunnissa

 Ottelee seuraavan kerran 18. maaliskuuta Lontoossa, jossa vastaan tulee Arnold Allen

 Aikoo otella tänä vuonna kaksi tai kolme ottelua

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vapaaottelu
 • Makwan Amirkhani
 • Riku Teiskonlahti
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 2. 2

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 3. 3

  Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa

 4. 4

  Susijengille ilouutisia: Petteri Koponen toipumassa kotikisoihin

 5. 5

  Tennistähti Serena Williams avautuu rasismista: ”Olen mustaihoinen, joten näytän ilkeältä?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 2. 2

  IS: Tommi Mäkisen Toyota siirtämässä toimintaansa Viroon

 3. 3

  Usain Bolt aikoo pelata Manchester Unitedissa ainakin yhden ottelun – Englannin mestaruussarjan joukkue tarjoaa koeaikaa

 4. 4

  Abortista kertominen auttoi muita naisia, sanoo entinen olympiavoittaja – amerikkalaisjuoksija teki abortin vain vähän ennen olympialaisia

 5. 5

  Suomen triathlontähti taisteli ja pettyi Ranskan rajussa kilpailussa – ”Tuntui kuin joku löisi puukolla vatsaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Mika Häkkinen hyppää korvaajaksi McLarenin rattiin

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  3. 3

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  9. 9

   Hybridiautojen myynti kasvaa: Suomi-Mersu nousi tilaston yllättäjäksi – autoverossa huima ero dieseliin

  10. 10

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  2. 2

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  9. 9

   Lihaksikas ihminen voikin olla huonossa kunnossa – Hyvä kunto tarkoittaa ennen kaikkea toimintakykyä, sanoo fysioterapeutti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää