Urheilu

HS paikalla Therese Johaugin dopingkäräjillä – ”Menetin maajoukkue­perheeni”, hiihtäjä sanoi ääni pettäen

HS seuraa norjalaisen hiihtotähden kuulemista Oslossa.

Oslo. Dopingista kärähtänyt norjalainen hiihtotähti Therese Johaugille vetoaa edelleen siihen, että luotti hiihtomaajoukkueen lääkäriin Fredrik S. Bendikseniin ottaessaan Trofodermin-haavavoidetta, joka sisälsi anabolista steroidia klostebolia.

Johaugin kuuleminen alkoi keskiviikkona Oslossa.

”Fredrikillä on 30 vuoden kokemus. Hän antoi minulle voiteen ja varmisti, ettei se ole kiellettyjen aineiden listalla”, Johaug sanoi todistuksessaan.

Hän kertoi saaneensa paljon apua poikaystävältään Nils Jakobilta, kun dopingkäry paljastui. ”En olisi uskonut, että minulle käy näin. En uskonut, että tapahtunut on mahdollista”, Johaug sanoi rauhallisesti, mutta hieman ääni väristen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Aika lokakuun 4. päivän jälkeen on ollut kamalaa. Päässä on myllännyt vain tunteiden sekamelskaa. Minun oli pakko seisoa koko Norjan ja maailman edessä ja sanoa, että dopingtestini oli positiivinen”, Johaug sanoi.

Johaug harjoitteli 2 000 metrin korkeudessa Seiser Almissa Italiassa. Livignon seudulla oli elokuussa hyvin kuumaa.

”Sain auringonpistoksen, ripulin ja päänsäryn ja palovammoja huuliini. Olin paahtavassa auringon paisteessa 4–4,5 tuntia päivässä. Minun oli pakko saada apua”, Johaug kertoi.

Hän sanoi panneensa haavavoidetta huuliinsa kaksi kertaa, kun ensimmäinen kerta ei ollut auttanut.

”Silmäilin putkiloa vain nopeasti ennen kuin käytin sitä”, Johaug vastasi tuomarin kysymykseen, miksei hän huomannut paketissa ollut dopingmerkkiä.

Johaugin puolustus näyttää perustavan paljon maajoukkueen lääkärin Bendiksenin asemaan Johaugin taustalla.

Johaug kertoi saaneensa Bendikseniltä apua viimeiset kaksi ja puoli vuotta. ”Koko ajan olen luottanut häneen.”

”En edes uskaltanut ottaa C-vitamiinia, jota äitini osti minulle Ruotsista. En ole koskaan ottanut mitään ilman, että olen puhunut siitä maajoukkueen lääkärin kanssa.”

Tämän jälkeen Johaugin ääni petti, kun hän kertoi elämänsä muuttuneen radikaalisesti dopingepäilyn jälkeen.

”Menetin maajoukkueperheeni ja minulla on ollut päiviä, jolloin olen kadottanut ilon ja motivaation harjoitella ja pitää yllä kilpailukuntoa. Edessä ovat MM-kisat ja ensi vuonna olympialaiset. En tiedä, missä voin enää kilpailla”, Johaug sanoi tunteikkaassa puheessaan.

Johaugille vaaditaan vähintään vuoden kilpailukieltoa. Aiemmin Norjan antidopingtoimisto vaati Johaugille 14 kuukauden rangaistusta.

Kuulemisessa syyttäjänä toimiva Norjan antidopingtoimiston asianajaja Niels R. Kiær sanoi, että kilpailukielto voi olla vähimmillään vuoden mittainen.

14 kuukauden tai sitä lyhyemmällä kilpailukiellolla Johaug olisi vapaa osallistumaan ensi vuoden talviolympialaisiin Pyeongchangissa.

HS seuraa Johaugin kuulemista Oslossa. Tapauksen suullinen käsittely kestää Ullevaalin stadionin auditoriossa kaksi päivää.

Johaugin puolustus vetoaa asianajaja Christian Hjortin johdolla siihen, ettei Johaug ole käyttänyt dopingia tarkoituksellisesti.

Hjortin mukaan Johaug ei ole ollut huolimaton, vaan käyttänyt parasta lähdettä, eli maajoukkueen lääkäriä Fredrik S. Bendikseniä varmistaakseen voiteen käyttökelpoisuuden.Kiær kertoi avauspuheenvuorossaan, että anabolista steroidia klostebolia löytyi Johaugin 16. syyskuuta antamassa virtsanäytteestä 13 nanogrammaa millilitraa kohden.

Antidoping Norgen (ADN) lääketieteellisen komission asiantuntijan Åke Andrén-Sandbergin mukaan määrä on niin pieni, ettei sillä ole merkitystä suorituskykyyn.

Christian Hjortin mukaan Johaugin ei koskaan olisi pitänyt joutua tähän tilanteeseen.

”Johaug joutui käyttämään haavavoidetta hätätilanteessa. Hänen oli pakko hoitaa itseään”, Hjort korosti.

Testituloksen tultua julki Johaug joutui Hjortin mukaan sokkiin. Hänen elämänsä romahti. Hän eli ensimmäiset viikot henkisessä kaaoksessa.”

Hjort sanoi Johaugin olevan tyytyväinen, että asia käsitellään nyt perusteellisesti.

Johaug on kertonut saaneensa elimistöönsä kiellettyä ainetta käytettyään haavavoide Trofoderminiä auringon polttamiin huuliinsa Italian-leirillä.

Kiær totesi, että Trofoderminin pakkauksessa, tuubissa ja sisällysluettelossa on mainittu sen sisältävän klostebolia. Doping-merkintä on vain pakkauksessa.

Norjan antidopingtoimiston edustaja Birgit Haukland kertoi täydentävässä raportissaan välittäneensä Johaugille tiedon positiivisesta virtsanäytteen testistä puoli tuntia sen jälkeen, kun asia selvisi.

Dopingkäräjien puheenjohtaja Ivar Sølberg kysyi Hauklandilta olisiko Johaug voinut saada kiellettyä haavavoidetta Norjasta. Hauglandin mukaan sitä ei saa myydä Norjassa.

Kiær perustelee lyhyttä rangaistusvaatimusta sillä, että Norjan antidopingtoimiston näkemyksen mukaan Johaug sai voiteen hiihtomaajoukkueen lääkäriltä Fredrik S. Bendikseniltä. Lisäksi ei ole pystytty osoittamaan, että klostebolilla olisi ollut suoritusta parantava vaikutus.

Bendiksen on ottanut kärystä syyn niskoilleen sanoen, ettei huomannut merkintää.

Kiær kuitenkin muistutti Johaugin antamista lehtilausunnoista, joiden mukaan hän on aina tarkistanut käyttämiensä lääkeaineiden sopivuuden kahteen, kolmeen kertaan.

Dopingkäräjät järjestää Norjan keskusurheilujärjestö NIF. Sen asettaman tuomion jälkeen Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ja Wada tai Johaug voivat valittaa päätöksestä urheilun Kansainväliseen välitystuomioistuimeen CAS:iin.

Jos tapaus etenee CAS:iin asti, tuomiota joudutaan todennäköisesti odottamaan pitkään. CAS on viimeinen urheilupuolen valituselin.

Kolmen tuomarin päätöstä saadaan odotella kaksi kolme viikkoa. Sen jälkeen kuullaan, saako Johaug kilpailla Lahden MM-hiihdoissa vai kestääkö panna yli vuoden 2018 talviolympialaisten tai jopa pitempään.

Se olisi kova isku 28-vuotiaalle hiihtäjälle.

Toistaiseksi Johaugin kilpailukieltoa on jatkettu helmikuun 18. päivään asti. Lahden MM-hiihdot alkavat seuraavalla viikolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Antidoping
 • Hiihto
 • Jan Vilén
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Voittamaton Floyd Mayweather esittelee taas leveää elämäänsä ”palatsissaan” – hyllyt täynnä makeisia ja jättimäinen elokuvateatteri

 2. 2

  Neymarin ja Cavanin kiista saa lisäkierroksia – brasilialaistähdeltä tyly ele sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  NHL-fanit irvailivat Jesse Puljujärven kielitaidolle – suomalaistoimittajan napakka puolustupuhe huomioitiin Ruotsissa: ”Lapsellista koulukiusaamista”

 4. 4

  Englannin naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalle potkut – syynä ”sopimaton käytös”

 5. 5

  16-vuotias rallitähti Kalle Rovanperä vaihtaa kartanlukijaa – ajaa tänä vuonna kaksi MM-rallia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kiimainen huippuravuri kärvistelee kipujensa kanssa – ”Ravikuningatar Saaga ei mene poneja kovempaa”

 2. 2

  NHL-fanit irvailivat Jesse Puljujärven kielitaidolle – suomalaistoimittajan napakka puolustupuhe huomioitiin Ruotsissa: ”Lapsellista koulukiusaamista”

 3. 3

  Voittamaton Floyd Mayweather esittelee taas leveää elämäänsä ”palatsissaan” – hyllyt täynnä makeisia ja jättimäinen elokuvateatteri

 4. 4

  Neymarin ja Cavanin kiista saa lisäkierroksia – brasilialaistähdeltä tyly ele sosiaalisessa mediassa

 5. 5

  ”Ihmeidentekijä”: Jalkapallotähtien suomalaista hovilääkäriä ylistävä artikkeli leviää maailmalla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  2. 2

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  3. 3

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  4. 4

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  7. 7

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  8. 8

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  9. 9

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää