Urheilu

Pelto pois, olympiakylä tilalle – HS kävi Kiinan olympiakaupungissa, jossa vielä aasit nyhtävät korsia hiihtojen maalialueella

Kiinan talviolympialaisiin on vielä viisi vuotta aikaa. Ensimmäisenä pystytettiin kyltit.

Zhangjiakou. Tulevan olympiakaupungin katukuvan perusteella saattaisi luulla, että kisat ovat jo oven takana. Prameita olympiaportteja on kolme, kauppojen ikkunoihin on teipattu olympiasloganeita ja keskusaukiolla tuhannet vaa­leanpunaiset muoviruusut ympäröivät olympiarenkaita.

”Viisi vuotta vielä”, tulevan olympia-aukion kupeessa venyttelevä Yang Caixia näyttää sormillaan.

Ihan hyvä, että aikaa on. Zhangjiakoun katukuva nimittäin hämää: kylttien lisäksi juuri mitään muuta ei ole valmiina. Aasit nyhtävät korsia pakkasen jähmettämillä pelloilla siellä, missä vuonna 2022 hiihdetään olympiakullasta. Harakka hyppii keskellä kisapaikalle vievää kapeaa tietä.

Mutta ympäröivät vuoret – ne ovat jylhät ja taivas huikean sininen. Jos maisema olisi postikortti, harva arvaisi, että se on Kiinasta.

Pari vuotta sitten Kiinalle myönnettiin vuoden 2022 talviolym­pialaiset.

Kisaisäntänä toimii Peking yhdessä Zhangjiakoun ja Yanqingin kanssa. Ne ovat noin 180 kilometrin päässä pääkaupungista. Peking tulee olemaan maailman ensimmäinen kaupunki, joka on järjestänyt sekä kesä- että talviolympialaiset. Kesäkisat järjestettiin vuonna 2008.

Kun Kiina ryhtyy toimeen, se tekee sen isosti.

Maassa on jo polkaistu käyntiin hanke, jonka tavoitteena on saada 300 miljoonaa kiinalaista innostumaan talviurheilusta, jotta viiden vuoden päästä saadaan aikaan kisahuuma.

Kun Zhangjiakouhun körötellään nyt bussilla Pekingistä kolmisen tuntia, parin vuoden päästä matka sujahtaa luotijunalla 50 minuutissa.

Ja ilma – se tulee olemaan puhdasta, vakuuttaa pormestari Wu Weidong. Zhangjiakoun ilmanlaatu on Pohjois-Kiinan paras, pormestari toteaa ylpeänä. ”Muutamme myös talvivaatteiden ja urheiluvarusteiden kaupan verottomaksi tällä alueella.”

Olympiakyliä tulee kolme, ja yksi niistä nousee tähän laaksoon.

Nyt paikalla on vain hiekkaa ja aavistus lunta, mutta visio on tietenkin jo olemassa. Se on hyvin kiinalainen: ilmasta katsottuna kisakylä tulee olemaan feeniks-linnun muotoinen.

Toisen siiven kärjessä lumilautaillaan, toisessa hiihdetään. Linnun keskellä on juna-asema.

Esimerkiksi hiihtoalueet on alustavasti suunniteltu sellaisiksi, että hiihtäjät eivät juurikaan katoa metsän siimekseen vaan ovat yleisön nähtävillä 80 prosenttia kilpailusta. Havainnekuvissa ladut kiertelevät alueella, joka on leveydeltään vain muutaman kilometrin.

Havainnekuvissa on myös lunta, ja paljon. Oikeasti hanget ovat harvinaista herkkua Pekingin ympäristössä. Ilma on kyllä kylmä, mutta myös kuiva. Olympialaisia varten lumi pitää tehdä, ja se on yksi osa alue, jossa Suomi voi hyötyä kisoista.

”Suomalaisyrityksille on ihan järjettömät mahdollisuudet hyötyä olympialaisista esimerkiksi varavoiman, rakennusteknolo­gian ja arkkitehtuurin saralla”, Finpron Beautiful Beijing -hankkeen ohjelmajohtaja Kimmo Siira toteaa.

Moni suomalaisyritys onkin jo käynyt esittelykierroksella Kiinassa. Vaikka kisa on kovaa muiden perinteisten talvimaiden kuten Kanadan, Itävallan ja Sveitsin kanssa, tehtävää on niin valtavasti, että kakkua riittää kaikille, Siira uskoo ja katselee tulevia kisatiluksia.

”Onhan tämä, että wow.”

Valtaosa uusista suorituspaikoista rakennetaan Zhangjiakouhun. Pekingissä kierrätetään vanhaa. Esimerkiksi avajaisia vietetään Linnunpesä-stadionilla. Vuoden 2008 kisoihin rakennettu uimakeskus muutetaan curling-halliksi, koripalloareenasta tulee kiekkohalli.

Kiinan kisaisännyys ei kuitenkaan ilahduta kaikkia.

Heti valinnan jälkeen ihmisoikeusjärjestöt kommentoivat, että kisaisännyys on kuin palkinto poliittisen toiminnan rajoituksille, demokratian puutteelle sekä sanavapauden riistolle.

Monesti urheilijat toivovat, ettei politiikkaa ja sporttia sotkettaisi keskenään. Niitä on kuitenkin mahdoton erottaa toisistaan, toteaa urheiluhistoriaa tutkinut Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Erkki Vasara.

”Urheilija katsoo asiaa suorittavasta näkökulmasta. Ei siinä varmasti ole politiikkaa mukana, kun hiihtäjä harjoittelee pimeässä metsässä. Mutta kun kuva suurenee seuroihin, liittoihin ja esimerkiksi olympiaisännyyteen, politiikkaa ei voi häivyttää”, Vasara sanoo.

Nykyisin kisaisännyyden valinta on poliittinen prosessi, jossa myös raha puhuu.

”Olympiakisaisännyydellä maa voi esimerkiksi yrittää korostaa asemaansa ja politiikkaansa maailmankartalla.”

Voiko kisoja käyttää painostukseen paremmasta?

Pekingin kesäolympialaisten aikaan vuonna 2008 etukäteen ajateltiin, että ehkä Kiina parantaa ihmisoikeustilannettaan, kun se on maailman valokeilassa, Vasara sanoo. Toisin kävi. Koteja jyrättiin stadioneiden alta, siirtotyöläisiä karkotettiin ja toisinajattelijoiden vaino kiihtyi.

”Tältä kantilta katsoen Pekingin kesäolympiakisojen myönteistä seurauksia on vaikea nähdä”, tutkija toteaa.

Mutta aina on olemassa se toinenkin puoli: Urheilijan näkökulmasta Kiina oli hyvä isäntä.

Itseasiassa parhaiten järjestetyt olympiakisat, joissa olen ollut, muistelee keihäänheittäjä Tero Pitkämäki sähköpostitse.

Kaikki pelasi kuin unelma. Ruoka oli hyvää, saasteita ei ollut ja pronssi irtosi tuloksella 86,16.

”Ainut tietynlainen ongelma tulevia talvikisoja ajatellen saattaa olla netin käytön rajoitukset. Siis jos erilaiset someyhteydet blokataan käytöstä pois”, Pitkämäki kirjoittaa.

Palataan vielä kisa-aukiolle, jossa muoviruusumeri loimottaa. Mitähän tavalliset kaupunkilaiset tuumaavat kisoista?

Kysytään Zhang Hanlinilta. Hän on pyöräillyt lukemaan päivän sanomalehteä, joka on kiinnitetty ilmoitustaululle. Lehdessä on kirjoitus kisojen vihreistä arvoista, mutta mies huiskauttaa kättään jutulle.

”Jaa-a, saapa nähdä. Kisoista tulee varmasti hienot, mutta minä saatan olla siihen mennessä jo kuollut.”

Fakta

Peking 2022


 Talviolympialaisten avajaiset pidetään 4. helmikuuta 2022 Pekingissä. Lisäksi kisataan kahdessa naapurikaupungissa.

 Kisojen teema on ekologisuus ja vihreät arvot.

 Kiinan presidentti on korostanut, ettei korruptiota hyväksytä.

 Kiina on asettanut tavoitteekseen talviurheilukulttuurin luomisen seuraavien viiden vuoden aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Olympialaiset
 • Sanoma Pro
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 2. 2

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 3. 3

  Lammikoita, kumilastoja ja vesihöyryä – Malesiassa pelataan jääkiekkoturnaus ostoskeskuksessa: ”Monesti kiekko hukataan, kun se jää veteen”

 4. 4

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 5. 5

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 2. 2

  Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

 3. 3

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 4. 4

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 5. 5

  Messi teki erikoisen ”hattutempun” ainutlaatuisessa pelipaidassa – Real taiteili häikäisevän osuman koko joukkueen yhteistyönä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  2. 2

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Flow’ta ja Tuskaa koko vuosi? Helsinki aikoo muuttaa Suvilahden ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi

  7. 7

   Legendaarinen hippipaku tulee takaisin – VW julkaisee sähköversion Kleinbusista

  8. 8

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  9. 9

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  8. 8

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi vaatii häntä ja neljää muuta marokkolaismiestä vangittaviksi

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää