Urheilu

IAAF latoi Venäjälle edellytykset yleisurheilijoiden paluulle – Pihlakoski: ”En usko, että Venäjä on Lontoon MM-kisoissa mukana”

Venäjän yleisurheilijoille on nyt piirretty tiekartta takaisin kansainvälisiin kilpailuihin. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitus päätti maanantaina edellytyksistä, jotka Venäjän on toteutettava voidakseen saada yleisurheilijansa takaisin kansainvälisiin kilpailuihin. Venäjän yleisurheilijat ovat olleet yli vuoden kansainvälisessä kilpailukiellossa.

Helsingin Sanomat sai haltuunsa IAAF:n hallituksen päätöksen, jossa IAAF määräsi seuraavat edellytykset Venäjän yleisurheiluliitolle.

Venäläisten yleisurheilijoiden dopingtestauksen pitää sujua vastedes ilman selkkauksia ja hankaluuksia.

Venäjän yleisurheiluliiton pitää selittää, miten se aikoo panna täytäntöön kaikki kilpailu- ja toimitsijakiellot täydellisesti ja nopeasti, ja miksi näin ei ole aiemmin toimittu.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Venäjän pitää antaa tyydyttävä virallinen selitys selvitysmies Richard McLarenin raporttin tiedoista, että maan urheiluministeriö, turvallisuuspalvelu FSB ja urheiluvalmennuskeskus olivat osallisina dopingohjelmassa, joko kiistämällä uskottavasti löydökset tai tunnustamalla ne.

Venäjän yleisurheiluliiton pitää osoittaa tehneensä käytännön ratkaisuja, jotka tukevat maassa puhtaan urheilun liikettä.

Maailman antidopingtoimiston pitää tunnustaa Venäjän antidopingtoimisto viralliseksi dopingvalvojaksi maassa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe kommentoi hallituksen päätöstä seuraavasti.

”Prioriteettimme on palauttaa puhtaat urheilijat kilpailuihin, mutta meillä täytyy luottaa täydellisesti prosessiin. Venäjän systeemi on pettänyt maan puhtaat urheilijat. Meidän täytyy pitää huolta siitä, että heitä suojellaan. Muun maailman pitää luottaa siihen, että kaikki lähtevät kilpailuihin samalta viivalta, kun venäläiset palaavat kilpailuihin”, Sebastian Coe kertoi hallituksen päätöksessä.

Hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski kertoi olevansa tyytyväinen tiekarttaan.

”Tässä on tiekartta venäläisille, mutta samalla tässä on tehty pioneerityötä urheilun sisällä muutenkin. Uskon, että se on vahvistanut yleisurheilun asemaa lajiliittona antidopingasioissa. Itse ajoin kovaa linjaa näissä asioissa, ja nyt asiat ovat yksimielisesti linjattu näin”, Pihlakoski kertoi puhelimitse Monacosta.

Pihlakosken mukaan tiekartta on haastava.

”Nämä asiat eivät toteudu sormea näpäyttämällä. Tämän tulevan kesän kisat jäävät Venäjältä joukkueena väliin, mutta se ei tarkoita, että venäläisiä ei nähtäisi. He kilpailevat niin sanottuina neutraaleina urheilijoina. Koko ajan on ollut mahdollisuus ottaa yksittäisiä urheilijoita mukaan, ja niitä hakemuksia on tullut 35 yksittäiseltä urheilijalta”, Pihlakoski kertoi.

Pihlakosken mukaan liiton intresseissä on saada Venäjä nopeasti mukaan yleisurheilutoimintaan. Vaikka Venäjä saisikin muut asiat kuntoon, on antidopingtoiminnan käynnistäminen hidasta.

”En usko, että Venäjä on Lontoon MM-kisoissa mukana. Venäjän antidopingtoimisto aloittaa toukokuussa testausohjelman, mutta ennen kuin he voivat saada täyden akkreditoinnin eletään Maailman antidopingtoimiston aikataulun mukaan marraskuuta. Meillä on marraskuussa hallituksen kokous, ja siellä voidaan toivon mukaan ajatella, että Venäjä voidaan toivottaa tervetulleeksi”, Pihlakoski kertoi.

Pihlakosken uumoilee, että dopingiin suhtautumisen muuttaminen Venäjällä lienee haastavaa ja aikaavievää.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto laajensi joulukuun alussa Venäjän yleisurheilijoita koskevaa kilpailukieltoa. Sen jälkeen venäläiset yleisurheilijat ovat saaneet kilpailla ainoastaan erikoisluvalla, jonka saamiseksi heidän on pitänyt pystyä todistamaan olevansa luotettavan dopingvalvonnan piirissä.

Joulukuun alussa Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi, että maan uusi antidopingohjelma olisi valmis vuoden alussa.

Venäjältä on tullut viimeisen vuoden aikana taajaan dopinguutisia. Tammikuun lopussa venäläinen kelkkailun olympiavoittaja Dmitri Trunenkov sai neljän vuoden kilpailukiellon dopingrikkomuksesta.

Joulukuussa venäläiset urheilijohtajat tunnustivat ensimmäisen kerran, että venäläisvirkailijat virittivät Sotšin olympialaisissa kaikkien aikojen dopingpetoksen. ”Kyseessä oli järjestäytynyt salaliitto”, sanoi Venäjän antidopingtoimiston väliaikainen johtaja Anna Antseliovitš.

Niin ikään joulukuussa Venäjän dopingskandaalin keskeisiin henkilöihin lukeutunut Vladimir Mohev sai kymmenen vuoden toimitsijakiellon dopingrikkomuksista. Tuomion langetti urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS.

Mohnevin todettiin syyllistyneen dopingaineiden hallussapitoon, välittämiseen urheilijoille ja johtaneen dopingin käyttöä.

Samalla CAS langetti keskimatkanjuoksija Anastasia Bazdyrevalle kahden vuoden kilpailukiellon dopingrikkomuksesta.

Lokakuussa viisi venäläiskävelijää sai neljän vuoden kilpailukiellon dopingaine Epon käytöstä. Kaikki kärynneet olivat arvokisamitalisteja.

Vuodenvaihteen sovittelevammat puheenvuorot Venäjältä olivat suuri muutos niihin äänenpainoihin, joita Venäjältä kuultiin vielä viime kesänä. Elokuussa urheiluministeri Vitali Mutko uhkasi maan lopettavan Maailman antidopingtoimiston rahoituksen, jos Venäjän antidopingtoimisto Rusada ei saisi jälleen toimintavaltuuksia.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto asetti Venäjän yleisurheiluliiton ja yleisurheilijat väliaikaiseen kansainväliseen kilpailukieltoon marraskuussa 2015 sen jälkeen, kun Maailman antidopingtoimisto Wada julkaisi raportin Venäjän järjestelmällisestä dopingohjelmasta.

108 venäläisurheilijalta kiellettiin osallistuminen Rion olympialaisiin vuonna 2016, ja Venäjä suljettiin täydellisesti Rion paralympialaisista valtiojohtoisen dopingskandaalin vuoksi.

Wadan selvitysmiehen Richard McLarenin mukaan venäläiset avasivat ja manipuloivat Sotšin olympialaisissa venäläisten urheilijoiden näytteitä. Antidopingvirkailijoiden lisäksi juonessa oli mukana Venäjän turvallisuuspalvelun väkeä ja apulaisurheiluministeri määräsi vuosien ajan salaamaan huippu-urheilijoiden dopingin käytön.

”Järjestelmä, jonka löysimme, ei ole uusi. Se on jatkumoa Neuvostoliiton ajoista”, Wadan entinen puheenjohtaja Richard W. Pound sanoi New York Timesille. Lehden haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan maan valtiojohtoisen dopingjärjestelmän juuret ulottuvat 1980-luvulle.

Venäjän nykyinen dopingohjelman rupesi paljastumaan sen jälkeen, kun juoksija Julia Stepanova ja hänen Venäjän antidopingkomiteassa aiemmin työskennellyt aviomiehensä Vitali Stepanov paljastivat dopingohjelman saksalaiselle ARD-televisiokanavalle.

Siitä lähtien Stepanovat ovat olleet pakomatkalla peläten turvallisuutensa puolesta. Pari muutti Venäjältä Saksaan vuonna 2014 turvallisuutensa vuoksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän doping
 • Doping
 • Antidoping
 • Yleisurheilu
 • Venäjä
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Oppi lukemaan vasta koulun jälkeen, linnakundi-isä kielsi tyttöystävät, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 2. 2

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 3. 3

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 4. 4

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 5. 5

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 2. 2

  FC Barcelonan tähtipelaaja lensi jo Suomeen – TS: Leikkaus tiistaina Turussa

 3. 3

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 4. 4

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 5. 5

  Manchester Unitedia on pyydetty lopettamaan kannattajiensa rasistinen tukilaulu hyökkääjä Romelu Lukakulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  TPS kohahduttaa jälleen, seura poisti cheerleaderit katsomosta – ”Yksi tauolla tanssimassa ja loput kantamassa nakkimukeja katsomoon?”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  5. 5

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  8. 8

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  9. 9

   Tänään televisiossa: Uusi tanskalainen jännitysdraama on jo melkein liian ahdistava – Voiko Pinnan alla -sarjaa kutsua enää viihteeksi?

  10. 10

   Helsinki lupaa sittenkin nuorille vuoden e-pillerit tai ehkäisyrenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  5. 5

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  10. 10

   Onko totuudella Britanniassa enää niin väliä? Kaikkien brexit-valheiden äiti nousi haudasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää