Urheilu

Jukurit herättelee mikkeliläisiä kiinnostumaan liigajääkiekosta – väkeä on jopa patisteltu torilta kävelemään hallille

Seuran budjetti kolminkertaistui sitten Mestis-vuosien, mutta on silti Liigan pienimpiä.

Mikkelin Jukureille tulo jääkiekon Liigaan oli pienimuotoinen sokki, joka löi silmille viime kesänä.

Jukurit vasta rakenteli liigakuvioitaan, käynnisti harjoittelua, toimistossa myytiin tulevan kauden kausikortteja, vastailtiin uudenlaisiin kysymyksiin, ja rahaa paloi.

”Toukokuusta elokuuhun kulut olivat suuremmat kuin koko edellisellä Mestis-kaudella, eikä oltu edes käyty jäällä tai otteluakaan pelattu”, Jukurien puheenjohtaja Jukka Toivakka sanoo.

Ei Mestiksessä isoilla rahoilla pelata, mutta Mikkelissä on sentään kuuluttu tuon sarjan huipulle toistakymmentä vuotta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jukurit voitti Mestiksen mestaruuden 2015, yhden monista tittelistään, ja sai mahdollisuuden hakea liigapaikkaa. Seura heitti anomuksen vetämään, eikä kieltämiselle ollut mahdollisuuksia, mutta silti jokin kiikasti.

Eteläsavolaisten urheilullinen menestys porrasta alempana oli tiedossa, enää piti vakuuttaa Liigan lisenssitoimikunta ja muut liigaseurat.

Se olikin näkymätön muuri ylitettäväksi. Jukurien vetovoima ja joukkueen kiinnostavuus laskettiin melko vähäiseksi. Myisikö Helsingin IFK, Tappara tai Kärpät yhtään ylimääräistä pääsylippua, kun Mestiksen keisarit tulisivat vierailuille.

Jukurien puheenjohtaja Jukka Toivakka oli ollut henkeen ja vereen Mestiksen mies, mutta nyt hänen piti vakuuttaa kuulijat ja saada heidät uskomaan, että Jukurit toisi jotain uutta ja kiinnostavaa Liigaan. Helppoa se ei ollut.

Oli niitä muureja murrettava omassakin kaupungissa. Mikkelin urheilullinen maine on aina pyörinyt jalkapallon ja jääpallon ympärillä. Mikkelin Palloilijoiden menestysvuodet alkoivat kellastua historian sivuilla, mutta Kampparien bandymenestykset olivat arkea.

”Kyllä se sittenkin oli helpompi saada mikkeliläiset luottamaan meihin kuin muut liigaseurat. Olimme sentään tehneet täällä monta vuotta työtä sen eteen”, Toivakka sanoo.

Nykymuotoista Jukurien seuraa ruvettiin rakentamaan 1998. Siitä lähtien Jukurit on pyrkinyt ylöspäin, ja päässytkin.

Helppoa ei ollut alku silloinkaan.

Savonlinnasta kuului viesti, että Mikkelin olisi parempi keskittyä jalkapalloon ja jättää jääkiekko Savonlinnalle.

Savonlinnasta on sentään tullut oikeita jääkiekkoilijoita, alkaen Raskin veljeksistä Tuukasta ja Joonaksesta. Ja onhan Ville Leinokin Savonlinnan poikia ja NHL:ään yltäneitä pelaajia.

Mikkelistä lähteneet huippupelaajat ovat harvemmassa. Menneiden vuosikymmenten IFK-hyökkääjää Jorma Thusbergia pidetään ensimmäisenä mikkeliläisenä mestaruussarjapelaajana.

Nykyinen kapteeni Marko Kauppinen on pisimpään ylimmällä tasolla pelannut kotikaupungin kasvatti.

Mestis-ottelut pysyivät Mikkelissä harvojen viihteenä. Runkosarjassa oli vakiolukemana 1 100 tai vähän päälle.

”Yleisömäärät pysyivät samoina, vaikka menestyttiin”, Toivakka sanoo.

Halu Liigaan alkoi kasvaa Mikkelissä, kun Mestis oli nähty eikä enempää voinut saavuttaa.

Mikkeliläiset piti saada liikkeelle, halliin ja maksamaan jääkiekkoviihteestä. Ja on heitä riittänytkin.

Jukureilla on väljästi tulkiten yhdeksän loppuunmyytyä (4 200 katsojaa) ottelua tällä kaudella ja kymmenes tulossa, kun SaiPa saapuu kaupunkiin.

Ihan jokainen katsoja ei ole kulkenut lippuluukun kautta. Kampanjoilla ja yritysmyynneillä on herätelty eteläsavolaisia.

Yhteen otteluun katsojat patisteltiin kävelemään Mikkelin torilta parin kilometrin matka Kalevankankaalle. Reippailusta oli palkintona ilmainen tai siis jonkun yrityksen maksama seisomapaikkalippu.

Toivakka osaa arvostaa jokaista seisomapaikkakatsojaa, mutta sanoo samaan hengenvetoon, ettei niillä lipuilla kuitenkaan liigajoukkuetta pyöritetä. Tuloja olisi saatava muualta, ja tuleehan niitä euroja.

”Tämän kauden tavoite oli yritysmyynnissä 1,3 miljoonaa euroa, mutta myimme 1,7 miljoonaa”, markkinointipäällikkö Joni Vesalainen sanoo. Ensi kauttakin on myyty jo noin miljoonalla.

Vesalainen on sen sortin myyntimies, että ellei hän keksi tapaa myydä jotain, sitä ei taida olla olemassakaan. Vesalainen on pelannut koripalloa, myynyt konttoritarvikkeita, JJK:n jalkapalloa, Lukon jääkiekkoa, ollut Liigan hommissa ja nyt hän katsoo Mikkelissä peliä Jukurien kaulaliina harteillaan.

Mikkelissä on meneillään vahva kiekkobuumi, mutta seurajohtajien jalat, myös Vesalaisen, ovat tukevasti maassa.

”Kyllä tässä on huolestuneena katsottu, mitä Lappeenrannassa on tapahtunut”, Vesalainen sanoo. ”Miten nopeasti SaiPa on Liigan mallioppilaasta joutunut pohjalle.”

Liigaan tulo oli kallista, mutta ei se pelkkää menovirtaa ollut. Liigalla on myös nimensä ja maineensa, eikä se ole ihan vähäinen.

Paloi rahaa Mestiksessäkin. Kolmella peräkkäisellä kaudella Jukurit teki noin 100 000 euroa tappiota kullakin. Silloin kysyttiin omistajien apua.

Toivakan salkussa on reilu kolmannes Jukurien osakkeista, ja suuri mikkeliläinen sydän. Hän on 2000-luvulla laittanut toista miljoonaa Jukureihin omiaan ja firmojensa rahoja.

”Kymmenen euron seisomapaikkalipuilla ei rakenneta tulevaisuutta, vaikka jokainen katsoja on tärkeä”, Toivakka sanoo.

Niin karua kuin se onkin, kasvu tulee aitioista, ravintoloista, jokaisesta oluttuopista tai myydystä ruoka-annoksesta. Ja tähän kaikkeen Jukurit on panostanut. Kahdesta katsomosta on suora yhteys kentälle ja oluthana selän takana.

Ja kun omat ravintolapaikat eivät riitä, pääsee Mikkelin hallista kävelysiltaa pitkin kuuluisalle raviradalle ja sen ravintolakatsomoon.

Mestiksessä Jukurit sai budjetin nostettua 1,4 miljoonaan, Liigassa yli neljän.

Pieni se on Liigassa, mutta ihan toista, mihin Mikkelissä on totuttu. Ja onhan Jukurit Mikkelin ensimmäinen täysammattilaisseura.

Toivakka johti Mestistä aitiopaikalta kahdeksan vuotta, mutta nyt hän voi sanoa suoraan.

”Se on valtava ero myydä Liigaa verrattuna Mestikseen. Liigalla on hyvä imago.”

Paljon sanottu Mestiksen entiseltä puheenjohtajalta.

Risto Dufva toi uskottavuutta liigaprojektiin

Jukurien seurajohto halusi varmistaa jo huhtikuussa 2015, että heillä on uskottava valmentaja, kun Liigaan hypätään.

Risto Dufva
oli vielä silloin kiinni Lukossa, mutta tiedossa oli, ettei Dufva jatka kauden 2015–2016 jälkeen Raumalla.

Jukureille oli tärkeää saada oman kaupungin mies takaisin rakentamaan liigatarinaa ja tuomaan uskottavuutta.

”Täällä on ollut markkinarako, kun ei ole ollut muuta ammattilaisurheilua”, Dufva sanoo Jukurien valmentajien kopissa ja Ville Nieminen pistelee raejuustoa poskeen. Kakkosvalmenmtajalla näyttää olevan harjoitus takana. Edelleen hyvin treenatun oloinen Nieminen vaikuttaa olevan sellaisessa kunnossa, että voisi hypätä mukaan kaukaloon.

Avauskaudellaan Jukurien joukkue asetti tavoitteekseen kymmenennen sijan eli paikan pudotuspeleissä. Siihen on niukasti matkaa, mutta Vaasan Sport on melkein kosketusetäisyydellä.

Liigan syyskaudella Jukurit keikkui kolmen neljän parhaan joukossa.

”Meillä oli neljä viisi pelaajaa – Teemu Tallberg, Henrik Koivisto, Zach Budish, Miika Roine – jotka olivat 20 maalin tahdissa ennen joulua, mutta nyt näyttää, ettei kukaan yllä siihen”, Dufva sanoo.

Jukurit pelasi alkukaudesta hyvin, ja pelaa edelleen tasoonsa nähden.

”Liiga muuttuu eri sarjaksi joulun jälkeen”, Dufva sanoo ja tarkentaa. Se johtuu otteluiden tiivistymisestä, intensiteetin lisääntymisestä ja yllätysmomentin katoamisesta.

Alun ilmiö on tuttu monelta vuodelta, kun SaiPa on johtanut marraskuussa, KooKoo aloittanut hyvin, Ilves heilunut korkealla ja niin edelleen.

Sarjataulukko on lopulta hyvin oikeudenmukainen, ja sen myöntää Dufvakin. ”Kyllä me aika oikealla sijalla ollaan.”

Jukurit ei kuitenkaan tyydy osaansa. Konttorin puolella paiskitaan töitä edellytysten tekemiseksi ja Dufva ja Nieminen perkaavat maan pelaajamarkkinoita.

”Me harjoitellaan paljon ja meidän hyväksi tuleminen on pitempi kuin yhden vuoden prosessi. Meidän oli löydettävä sellaiset pelaajat, jotka ovat olleet piilossa muilta”, Dufva sanoo ja syykin on selvä.

Budjetilla Jukurit ei kilpaile, mutta laatua se voi tarjota silti.

Jukurit kohtaa Mikkelissä tiistaina Lukon kello 18.30. Kierroksen muut ottelut: ­HIFK–Ilves, HPK–Pelicans, KooKoo–Sport, Saipa–Kärpät, Tappara–KalPa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Liiga
 • Jukurit
 • Heikki Miettinen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

 2. 2

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 3. 3

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 4. 4

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 5. 5

  ”Hattu-Tapio” Pulkkaselle uran arvokkain voitto ja paikka ensi kaudeksi golfin Euroopan-kiertueelle – ”Oli koko viikon huippuvire”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 2. 2

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 3. 3

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 4. 4

  Jyväskylän MM-rallin voittanut Esapekka Lappi paljastaa: Halusi F1-kuljettajaksi Valtteri Bottaksen tavoin, mutta rahaa ei ollut riittävästi

 5. 5

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 3. 3

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 4. 4

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 5. 5

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Tulosennuste: Merkelille torjuntavoitto Saksan vaaleissa, mutta oikeistopopulistit jyräsivät tiensä liittopäiville

  6. 6

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  7. 7

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  8. 8

   Pian suljettava Vekkula houkutteli Linnanmäelle kaupunkilaisia jonoksi asti – video näyttää 7-vuotiaan Tony Ahtolan matkan läpi legendaarisen suosikin

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Eija Vilppaan tytär paasaa äidilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää