Urheilu

213-senttisestä Lauri Markkasesta on tulossa suomalaisen urheilun suurin tähti – HS seurasi, millaista suurlupauksen elämä on yliopistokoripallon maailmassa

Lauri Markkanen tähtää korkealle. Arizonan yliopiston ykköspelaaja on NBA:n kesäkuun varaustilaisuuden kuumia nimiä, mutta hän haaveilee myös valokuvaajan työstä. ”Haluaisin reissata harvinaisiin paikkoihin ja kuvata vaikka leijonia.”

Lauri Markkasesta on kovaa vauhtia tulossa suomalaisen urheilun suurin tähti, eikä vain siksi, että Markkanen on 213 senttiä pitkä.

Ellei ihmeitä tapahdu, 19-vuotias Markkanen valitaan kesäkuussa koripallon ammattilaisliiga NBA:han, luultavasti kymmenen parhaan pelaajan joukossa.

Silloin Markkanen saisi jo ensi vuonna paljon peliaikaa ammattilaissarjassa, jota seurataan kaikkialla maailmassa. Jyväskyläläispoika on astumassa kirkkaisiin valoihin.

Mutta se on vielä tulevaisuutta. Tämän kauden Markkanen on viettänyt Tucsonissa, joka tunnetaan kaktuksista, lännenelokuvista ja huippukovasta yliopistojoukkueesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pieni sininen polkupyörä nojaa kiviseinään pallonheiton päässä Arizona Wildcatsin kotiareenasta. Lauri Markkanen on ostanut pyöränsä käytettynä 80 dollarilla.

Yliopistopelaajilla on parhaat olosuhteet, parhaat valmentajat ja parhaat vakuutukset. Palkkaa pelaajille ei kuitenkaan saa maksaa, mitä yliopistourheilua pyörittävä NCAA vahtii kuin haukka.

Kaksikerroksisen rivitalon ulkokoristelussa on meksikolaista tyyliä. Markkasella on talossa soluhuone kolmen hengen kimppakämpässä toisen pelaajan ja joukkueen opiskelijamanagerin kanssa.

Kämppäkaverit muuttivat ennen Markkasta, joten heillä on ikkunat ulos, kun taas Markkasen pienen huoneen ainoa ikkuna antaa kiusallisesti olohuoneeseen. Suomalainen on peittänyt ikkuna-aukon koripallotähti Kobe Bryantia esittävällä mustavalkoisella julisteella. Muita seiniä hallitsevat Michael Jordan ja suuri Suomen-lippu.

Markkanen ei halua äidin näkevän sänkyä petaamattomana, joten ennen valokuvausta hän levittää sen suojaksi ryppyisen päiväpeitteen. Yöpöydällä on Pasi Pekkolan ja Juha Vuorisen romaanit sekä Aku Ankan taskukirjoja. Nurkassa istuu alakuloisen näköinen suuri pehmogorilla.

Toisessa nurkassa on vuori koripallotossuja kokoa 48.


”Tässä minä luen tentteihin”, Markkanen sanoo ja rojahtaa selälleen läppäri käsissä.

Koripalloilijoiden kuuluu suorittaa yliopistossa tietty määrä kursseja, muuten he eivät saa pelata. Joillekin pelaajille opiskelu on vaikeaa ja vastenmielistä, mutta Markkanen sanoo selvinneensä opiskeluista helposti.

”Molemmat täytyy hoitaa kunnialla, vaikka tuntuuhan se välillä oudolta, että urheilla pitää kuin ammattilainen, mutta käydä samalla normaalisti kouluakin.”

Koti-ikävästä Markkanen muistaa kärsineensä kerran: joulukuussa.

”Minua oli varoitettu, että koti-ikävä iskee marraskuussa, joten olin tosi tyytyväinen, kun olin selvinnyt siitä. Mutta sitten tuli joulukuun ensimmäinen päivä…”, Markkanen muistelee.

”Meillä oli takana huono peli, ja tiesin, että valmentajalta tulee palaverissa suoraa huutoa. Punttisalilla oli jalkapäivä. Minun piti palauttaa kolme esseetä. Silloin tuli koti mieleen.”


Toistaiseksi Markkanen on suorittanut pelkkiä peruskursseja, joten hänen ei ole tarvinnut päättää pääainettaan. Yhdestä asiasta Markkanen on kuitenkin todella kiinnostunut: valokuvauksesta.

”Ehkä minä haluaisin olla taiteellinen ihminen”, Markkanen pohtii. ”Otin lukiossa aika monta taideaineiden kurssia.”

Markkanen kertoo, että hän vietti pikkupoikana kaiken aikansa piirrellen, mutta nyt siihen ei ole jäänyt aikaa. Valokuvauksesta hänet sai innostumaan serkkupoika Leo Mecklin, joka on ottanut Markkasesta monta hienoa kuvaa.

”Totta kai urheilustakin saa hienoja kuvia, mutta enemmän minä tykkään luontokuvauksesta. Haluaisin reissata harvinaisiin paikkoihin ja kuvata vaikka leijonia.”

NBA:han siirtynyt pelaaja voi suorittaa yliopistokursseja verkossa tai palata yliopistoon uran jälkeen, mutta aika harva niin tekee. Markkanen aikoo tehdä.

”Kyllähän minä haluan peliurankin jälkeen jotain tehdä. Siksi on tärkeää saada paperit yliopistosta”, Markkanen sanoo.


Yliopistolla Markkanen on lukenut muun muassa ruotsia. Suomen alkeitakin Arizonassa voisi opiskella, mutta sellainen kurssi ei menisi urheilijoiden opintosuorituksia laskevilta läpi.

Arizonan yliopisto on tunnettu tähtitieteestään, sillä autiomaan yllä tähdet näkyvät poikkeuksellisen kirkkaina.

Markkanenkin on ehtinyt suorittaa tähtitieteen alkeet.

”Oli tähtitiede ihan kiinnostavaa. Vaikka ei siinä niin paljon tähtiä ollut vaan enemmänkin ilmakehää ja tuulia ja sellaista.”

Arizonassa kirkkaimmat tähdet nähdään sitä paitsi McKale Centerissä, jossa joukkue on juuri valmistautumassa harjoituksiin.

Harjoitusten alla halli näyttää miltä tahansa jumppasalilta, mutta kaksi päivää aikaisemmin se kiehui punaisena kuin tomaattikeitto. Silloin villikissat pelasivat Washington Statea vastaan ja areena oli täynnä punapaitaisia kannattajia, kuten jokaisessa ottelussa.

Loikka 15 000 katsojan eteen on ollut melkoinen, sillä Markkasen viimevuotisessa kotisalissa Mäkelänrinteessä katsomossa istui yleensä pari sataa tuttua ja sukulaista.

Arizonan peleistä suurin osa televisioidaan koko maahan. Markkasta on hehkutettu lähetyksissä todella paljon. Suomalaisesta on tehty jopa animaatio, jossa hän liihottelee meren yli Jyväskylästä Tucsoniin.


Markkanen on fanien suuri suosikki. Kun paikallislehti äänestytti suomalaiselle lempinimeä, kisan voitti ”Finnisher” eli suomalainen ratkaisija.

Ottelussa katsojat huusivat antamaan pallon Laurille aina, kun kotijoukkueen peli takkuili. Kun Markkanen sai pallon, katsomo nousi juhlimaan jo ennen kuin pallo oli korissa.

Markkanen kertoo nauttineensa yliopistourheilusta, jossa urheilijat ovat opiskelijayhteisön jäseniä, mutta samalla sen sankareita. Silloin urheilija ei tee töitä vain itselleen vaan koko yhteisölle, johon kuuluvat myös entiset opiskelijat ja takavuosien huippupelaajat.

Arizonan hallin katossa roikkuu yksi NCAA:n mestaruuslippu, vuodelta 1997. Seinustoilla on entisten tähtipelaajien paitoja: Steve Kerr, Damon Stoudamire, Mike Bibby, Jason Terry, Gilbert Arenas, T.J. McConnell. Ehkä sinne päätyy vielä myös Lauri Markkasen numero 10.

Harjoitusten vauhti on kova. Miehet juoksevat salin päästä päähän kaksi kahta vastaan tai kolme kahta vastaan. Kovuusharjoituksessa valmentajat hakkaavat miehiä korin alla vaahtomuovipampuilla.

Markkanen on nopea isoksi mieheksi ja tarkka heittäjä minkä kokoiseksi tahansa. Kolmen pisteen heittoharjoituksessa hän osuu koriin 13 kertaa peräkkäin.

Sirkusta johtaa 48-vuotias päävalmentaja Sean Miller, jota pidetään yhtenä maan parhaista nuorten pelaajien kehittäjistä. Siitä osaamisesta yliopisto maksaa hänelle lähes viisi miljoonaa dollaria vuodessa.


Pelaajilla näyttää olevan hauskaa. Hiki virtaa, mutta yläfemmat läpsyvät. Pitkä voittoputki on nostanut tunnelmaa ja Arizonan yliopistorankingin viitoseksi. Korkea sijoitus takaa edulliset lähtöasemat maaliskuun pudotuspeleihin.

Hyvä henki ei ole mikään itsestäänselvyys, sillä pelaajat ovat kaikkea muuta kuin samalla viivalla. Markkanen valmistautuu NBA:han, mutta monelle muulle yliopisto on uran ja elämän tähtihetki. Siinä välissä on niitä, joille jokainen peli voi olla ratkaiseva näytön paikka.

”Valmentaja muistuttaa meitä siitä, etteivät [NBA:n] scoutit katso pelkkiä tilastoja. Kun joukkue voittaa, pelaajat huomataan. Sitä paitsi voittaminen on keskimäärin kivempaa kuin häviäminen”, Markkanen sanoo harjoitusten jälkeen.

Hyvä henki ja lämmin tunnelma olivat asia, joka sai Markkasen valitsemaan Arizonan lukuisien häntä tavoitelleiden yliopistojen joukosta. Markkaselle sellaiset asiat ovat tärkeitä, koska Markkanen on delfiini.

Suomen koripallomaajoukkueessa on pitkään käytetty luonnetyyppiympyrää, joka auttaa pelaajia ymmärtämään itseään ja toimintaansa ryhmässä. Eri luonteilla on omat eläinsymbolinsa. Delfiini on sääntöjä noudattava joukkuepelaaja.

”Kun kuulin, millainen delfiini on, ajattelin, että se sopii minuun täsmälleen. Haluan hyvää muille ja ajattelen, että kaikki pitää ansaita työn kautta.”


Arizonassa Markkanen pelaa nöyrästi, vaikka on joukkueen selkeä ykköstähti. Joukkueessa takamiehet pitävät paljon palloa, eikä Markkanen saa aina kovin paljon heittoja.

”Ei se silleen haittaa”, Markkanen sanoo delfiinimäisesti. ”Onhan se kiva heittää, mutta teen sen, mikä on joukkueen kannalta parasta. Ei ole mun homma päättää, mitä kuviota me pelataan.”

Markkanen sanoo, että valmentajat kannustavat häntä olemaan aktiivisempi ja fyysisempi.

”En pelkää ottaa vastuuta tai ratkaisevaa heittoa. Sanotaan, että minun pitäisi olla vielä aggressiivisempi, mutta ei se ole niin helppoa. Aggressiivisuus on taito, jota pitää opetella. Siis aggressiivisuus kentällä, ei tietenkään kentän ulkopuolella.”

Markkanen on helppo kuvitella kameran taakse. Hän viihtyy selvästi paremmin tarkkailijana kuin tarkkailtavana, eikä jaksaisi koko ajan puhua yhdestä ja samasta aiheesta, Lauri Markkasesta.

”Jos kaktuksella on yksi haara, se on vähintään 70 vuotta vanha”, Markkanen huomauttaa tähyillessään auton ikkunasta ulos. Hän kertoo etsivänsä täydellistä emoji-kaktusta, sellaista, jolla on kaksi haaraa, lyhyempi ja pitempi.


Tucsonissa Markkasen on kuitenkin vaikeaa keskittyä kaktuksiin. Hän ei voi liikkua missään joutumatta jakamaan nimikirjoituksia tai poseeraamaan kännykkäkuvissa. Markkanen suostuu kaikkiin pyyntöihin hymyillen.

”Jos joku haluaa ottaa mun naaman kanssa kuvan, niin totta minä siihen suostun. Voisin itsekin pyytää jotain NBA-tähteä yhteiskuvaan.”

Markkanen ei hermostu edes silloin, kun tarjoilija tulee kesken syömisen keskustelemaan koripallosta ja pyytämään yhteiskuvaa.

”Voisihan se joskus olla kiva syödä rauhassa”, Markkanen hymähtää tarjoilijan mentyä. ”Urheilussa viihdyn keskipisteenä, mutta en välttämättä siviilissä.”

Syksyn Markkanen sai olla vielä aika rauhassa, mutta hyvien pelin ansiosta hulina ympärillä on kasvanut. Tämä kaikki on kuitenkin pientä verrattuna siihen, mikä suomalaista odottaa NBA:ssa.

Ammattipelaajilla ei ole tavallista arkea. He elävät kultaisessa kuplassa, johon kuuluvat loistohotellit, yksityislentokoneet ja kaikki mitä rahalla saa.

Markkanen aikoo ottaa tähtihumun pohjoismaisella asenteella. ”Onhan ne NBA-pelaajat aikamoisia tähtiä, mutta ei siellä pelaaminen tekisi minua ihmisenä yhtään arvokkaampaa.”

”Minut on kasvatettu sillä tavalla, että jokaisella ihmisellä on tässä elämässä oma roolinsa, eikä kukaan ole toista korkeammalla”, Markkanen sanoo. ”Kohtelen firman lähettiä ihan samalla tavalla kuin päällikköä.”


Kotimaalle Markkanen lupaa pysyä uskollisena, tuleehan hän maajoukkueperheestä. Laurin Pekka-isä ja Riikka-äiti ovat molemmat pelanneet koripallomaajoukkueessa. Vanhin veli Eero on jalkapallomaajoukkueessa, ja keskimmäinen veli Miikka ehti pelata koripalloa nuorisomaajoukkueessa ennen kuin loukkaantuminen päätti urheilu-uran.

”Voi tietysti olla, etten pääse maajoukkueeseen keskellä talvea, mutta olen varmasti mukana aina, kun mahdollista. Suomen edustaminen on valtava kunnia. Mitä tahansa tulee, se on minulle tosi tärkeä asia.”

Mutta nyt olemme kiirehtineet vähän asioiden edelle. Jos tarkkoja ollaan, Markkanen ei ole vielä kertonut, ilmoittautuuko hän NBA:n varaustilaisuuteen tänä keväänä vai ei. Arizonalaisfanit virittelevät ”Yksi vuosi vielä!” huutokuoroaan vielä monta kertaa kevään lämmetessä.

Aika harvoin korkeimmille varausvuoroille veikatut pelaajat kuitenkaan yliopistoon jäävät. Urheilu on arvaamatonta, ja vuodessa voi tapahtua mitä tahansa. Sitä paitsi ensimmäisen vuoden jälkeen ammattilaisiksi siirtyviä one and done -pelaajia pidetään tulevina supertähtinä.

Kuten tapoihin kuuluu, Markkanen sanoo keskittyvänsä nyt yliopistopeleihin ja tekevänsä lopullisen päätöksen vasta sen jälkeen. Suomalaisen olemuksesta ja puheista on kuitenkin helppo päätellä, että ratkaisu on jo tehty: vuosi Arizonassa jää hänen viimeisekseen.

Sen jälkeen Markkasen ei tarvitse enää pikkuisella polkupyörällä ajella.


Ensimmäisenä NBA:han varattu pelaaja ansaitsee kahdessa vuodessa noin 12 miljoonaa dollaria. Viisi sen jälkeen tulevaa pelaajaa saavat miljoonan vähemmän per varausnumero.

Kärjen jälkeen pudotus loivenee niin, että ykköskierroksen viimeisenä eli 30:na varattu ansaitsee kahden ensimmäisen pelivuotensa aikana runsaat kaksi miljoonaa dollaria.

Ne ovat isoja rahoja, mutta varsinainen palkkapäivä tulee vasta tulokassopimuksen jälkeen. Jos nuorukainen on pystynyt todistamaan olevansa supertähtiainesta, hänen palkkansa voi kymmenkertaistua.

Siksi Markkasen kannalta tärkeintä olisi päästä sellaiseen NBA-seuraan, jossa hän voi kehittyä mahdollisimman paljon.

Ensimmäiset varausvuorot menevät pudotuspeleistä karsiutuville seuroille. Tällä hetkellä näiden 14 seuran joukossa ovat esimerkiksi perinteiset Los Angeles Lakers, New York Knicks ja Philadelphia 76rs. Markkasen kannalta kiinnostavia voisivat olla myös Minnesota Timbervolwes ja Dallas Mavericks.

Minnesota on Markkasen oma suosikkijoukkue, jossa pelaa paljon lupaavia nuoria, kuten kaksi tuoretta ykkösvarausta Karl-Anthony Towns ja Andrew Wiggins. Dallasissa taas lopettelee uraansa kaikkien aikojen eurooppalaispelaaja Dirk Nowitzki, johon suomalaista on usein verrattu.

Kun Markkaselle kertoo, että hän on päävalmentaja Henrik Dettmannin mielestä parempi kuin Nowitzki saman ikäisenä, nuorukainen naurahtaa.

”Onhan se hieno vertaus, mutta ei se merkitse mitään, olenko minä tässä pisteessä edellä vai en. Tärkeät jutut ovat vielä edessä.”

Niin, ne tähtitieteen jatko-opinnot.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koripallo
 • Lauri Markkanen
 • Susijengi
 • Saska Saarikoski
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Oppi lukemaan vasta koulun jälkeen, linnakundi-isä kielsi tyttöystävät, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 2. 2

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 3. 3

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 4. 4

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 5. 5

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 2. 2

  FC Barcelonan tähtipelaaja lensi jo Suomeen – TS: Leikkaus tiistaina Turussa

 3. 3

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 4. 4

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 5. 5

  Manchester Unitedia on pyydetty lopettamaan kannattajiensa rasistinen tukilaulu hyökkääjä Romelu Lukakulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  TPS kohahduttaa jälleen, seura poisti cheerleaderit katsomosta – ”Yksi tauolla tanssimassa ja loput kantamassa nakkimukeja katsomoon?”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  5. 5

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  8. 8

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  9. 9

   Tänään televisiossa: Uusi tanskalainen jännitysdraama on jo melkein liian ahdistava – Voiko Pinnan alla -sarjaa kutsua enää viihteeksi?

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  5. 5

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  10. 10

   Onko totuudella Britanniassa enää niin väliä? Kaikkien brexit-valheiden äiti nousi haudasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää