Urheilu

Mitalijuhlia ja yleisömenestystä – Vuoden 2001 kisat olivat kuitenkin tuhota Suomen hiihdon

Vuoden 1989 MM-kisoissa Suomen naishiihtäjät kahmivat kaksi kolmoisvoittoa ja yleisöä oli huimat yli 450 000.

Lahdessa järjestetään jo seitsemännen kerran pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut. Mikään muu kaupunki ei ole ollut kisaisäntänä yhtä monta kertaa. Aiemmat MM-kisat järjestettiin vuosina 1926, 1938, 1958, 1978, 1989 ja 2001.

1926

Ensimmäiset Lahdessa järjestetyt MM-kisat eivät olleet alunperin MM-kisat vaan kongressihiihdot, mutta niille on myönnetty MM-status myöhemmin. Mukana oli kuusi maata ja lajeja oli neljä: 30 km:n ja 50 km:n hiihdot, yhdistetty ja mäkihyppy. Kaikki kilpailut olivat miehille.

Suomi menestyi mainiosti: kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja yksi pronssi. Loput mitalit menivät Norjaan. Suomi hallitsi hiihtokilpailuja ja Norja mäkikisaa sekä yhdistettyä. Matti Raivio voitti molemmat hiihtomatkat ja Tauno Lappalainen tuli molemmissa toiseksi. Raivion voittoaika 50 km:lla oli neljä tuntia, 18 minuuttia ja 18 sekuntia.

1938

MM-kisoista tuli yleisömenestys: ensimmäisen kerran ylittyi 100 000 katsojan raja. Kisoja varten rakennettiin uusi suurmäki ja muutenkin kisa-alue uudistui. Kisojen ohjelmassa oli viisi lajia: 18 km, 50 km, 4x10 km viesti, yhdistetty ja mäkihyppy. Edelleen kaikki kilpailut olivat miehille.

Suomi nappasi viisi mitalia: kolme kultaa, hopean ja pronssin. 50 kilometrin hiihto oli suomalaisjuhlaa: kymmenen parhaan joukossa oli yhdeksän suomalaista. Suomalaisrintaman rikkoi Norjan Lars Bergendahl ottamalla pronssia. Kalle Jalkanen voitti ajalla 4.06.09 ja Alvar Rantala otti hopeaa.

1958

Taas yleisömäärä nousi uudelle tasolle: yli 200 000 kisavierasta. Mukana oli jo kahdeksan lajia, joista kaksi oli naisten hiihtokilpailuja. Suomi oli kisojen paras maa ja saalisti neljä kultaa, kolme hopeaa ja kolme pronssia.

Naisten kultamitalit menivät Neuvostoliittoon, mutta Siiri ”Äitee” Rantanen nappasi pronssia 10 km:llä ja naisten 3x5 km:n viestissä tuli hopeaa joukkueella Toini Mikkola, Pirkko Korkee ja Rantanen.

Maailmanmestareiksi hiihtivät Veikko Hakulinen (15 km) ja Kalevi Hämäläinen (30 km). Mäkihypyn voitti Juhani Kärkinen ja yhdistetyn Paavo Korhonen. 1960-luvun alkuvuosina mäkihyppyä hallinnut Itä-Saksan Helmut Recknagel oli jo Lahden MM-kisoissa pronssilla.

1978

Lahti satsasi MM-kisoihin: betonisen suurmäen viereen nousi teräksinen normaalimäki. Lisäksi hiihtokilpailuja pääsi seuraamaan uuteen, osittain katettuun katsomoon. Samalla latureitit uudistuivat ja maalialueelle tuli hevosenkenkäkaarteen lisäksi yhä paljon huomiota herättävä j-mutka.

Yleisömääräksi tavoiteltiin samaa kuin vuoden 1958 kisoissa eli 200 000 katsojan rajan ylitystä. Siihen ei päästy, sillä katsojia oli reilut 180 000.

Suomi oli mitalitaulukossa toinen Neuvostoliiton jälkeen. Mitaleita tuli yhdeksän – kolme jokaista lajia. Kultaa saivat Helena Takalo (5 km), ”Immon enkelit” eli naisten 4x5 km:n viestijoukkue ja Tapio Räisänen (suurmäki). Päävalmentaja Immo Kuutsan mukaan nimetyt ”enkelit” olivat Takalo, Marja-Liisa Kirvesniemi, Taina Impiö ja Hilkka Riihivuori.

Suurmäen kisa oli sitä, mitä Lahdessa usein mäkikilpailut: voimakkaan tuulen takia kilpailu siirtyi sunnuntaiaamuun, joka verotti yleisömäärää. Räisäsen voitto oli melkoinen yllätys.

Juha Mieto tuli tunnetuksi hiihtourallaan niukoista tappioista eikä Lahden MM-hiihdot tehneet poikkeusta. Mieto hiihti pronssia 15 km:llä. Eroa voittajaan, Puolan Józef Łuszczekiin, tuli viisi sekuntia, mutta Mieto johti kilpailua kuudella sekunnilla vielä 10 km:n kohdalla. Sadasosasekunnin olympiatappion varjoon tämä on toki jäänyt.

Erikoista oli myös Matti Pitkäsen kohtalo sijoittua kaikilla kolmella henkilökohtaisella hiihtomatkalla neljänneksi. Viestissä toki tuli hopeaa.

1989

Kaikkien aikojen suomalaisjuhlat koettiin viidensissä Lahdessa järjestetyissä MM-kisoissa: ennätysyleisö, lähes 460 000 kisavierasta ja hirmuinen mitalisade suomalaisille. Suomi saalisti kuusi kultaa, viisi hopeaa ja neljä pronssia – näillä irtosi reippaasti mitalitaulukon ykkössija. Vastaavaa ylivoimaa suomalaisilta ei ole tämän jälkeen nähty.

Etenkin naiset olivat kovassa iskussa: kahdessa lajissa kolmoisvoitto. 10 km:n perinteisellä hiihtotavalla järjestys oli: Marja-Liisa Kirvesniemi, Pirkko Määttä, Marjo Matikainen. 15 km:n perinteisellä: Matikainen, Kirvesniemi, Määttä. Lisäksi naisten viestijoukkue otti kultaa. Viestissä mitalirohmukolmikon täydensi Jaana Savolainen.

Myös Harri Kirvesniemi (15 km perinteisellä), Jari Puikkonen (suurmäki) sekä joukkuemäki toivat kultamitalit.

Vain yhdistetyssä Suomi jäi ilman mitalia.

2001

Edelliset Lahdessa järjestetyt MM-kisat muistetaan yhdestä asiasta: kuusi suomalaishiihtäjää kärähti plasmanlaajentaja Hemohesin käytöstä. Dopingskandaalia puitiin pitkään ja hartaasti eikä viimeistä sanaa ehkä vieläkään ole sanottu.

Lähes puolella Lahden MM-hiihtojen mitalisteilla oli poikkeavat veriarvot. Kymmenellä huippuhiihtäjällä veriarvot olivat ”erittäin poikkeavat”. Poikkeamat viittaavat vahvasti veridopingin käyttöön, mutta eivät todista sitä sataprosenttisesti, Jim Stray-Gundersenin, Tapio Videmanin, Ilkka Penttilän ja Inggard Lereimin kisojen aikana tekemä tutkimus kertoo.

Dopingkäryn takia Suomi menetti kolme mitalia, muun muassa miesten 4x10 km:n viestikullan. Yksi kärynneistä oli Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo), mutta ennen käryään hän ehti voittaa takaa-ajossa kultaa – tuolloin hän ei vielä antanut positiivista dopingnäytettä, joten tätä tulosta ei mitätöity.

Kultaa voitti lisäksi Pirjo Manninen sprinttihiihdossa, joka oli ensimmäistä kertaa MM-lajina.

Dopingin lisäksi kisojen läpiviemistä hankaloittivat sääolosuhteet. Lämpötilat vaihtelivat +7:n ja –25:n välillä. Naisten 30 km:n kilpailu peruttiin kokonaan.

Kisojen yleisömäärä oli noin 350 000.

Oikaisu 22.2. kello 11.30: Kuuden suomalaishiihtäjän käyttämä kielletty aine oli plasmanlaajentaja, ei verenohennuslääke, niin kuin juttussa virheellisesti väitettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lahden MM-hiihdot
 • MM-hiihdot
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kun 125 miljoonaa euroa ei riitä – Liverpool jatkaa Barcelonan kärventämistä

 2. 2

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 3. 3

  Suomalaisilla hankala päivä Saksan MM-rallissa – Suomen rallin voittanut Esapekka Lappi ajoi kiviaitaan

 4. 4

  Suomen naispari selvisi beach volleyn EM-kisojen puolivälieriin – kultamitalisti sai taipua

 5. 5

  Lotta Lepistö joutui pyöräilyn maailmankiertueen kisassa koetukselle kahdesta syystä – ”Vähän on kaksipiippuiset fiilikset”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 2. 2

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 3. 3

  Pertti Alajan entinen pelikaveri muistelee, miten ”Pera ei meinannut mennä millään kentälle kultaisissa kengissä”

 4. 4

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 5. 5

  Taas tuli mystinen lykkäys Therese Johaugin lopulliseen dopingtuomioon

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisin mukaan Turun keskusta on nyt turvallinen

  2. 2

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  3. 3

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  4. 4

   NYT ja Reuters: Trump erotti päästrateginsa Steve Bannonin

  5. 5

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  6. 6

   Silminnäkijän video Turun puukotuksesta: poliisit vartioivat maassa makaavaa miestä

  7. 7

   Sisäministeri Risikko: Ei ole tietoa siitä, että Turun puukotuksissa olisi kyse terroriteosta

  8. 8

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  9. 9

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  10. 10

   Barcelonassa ihmisten päälle ajanut pakettiauton kuski kuoli poliisin luoteihin – iskujen oli määrä olla tuhoisampia, arvioi poliisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisin mukaan Turun keskusta on nyt turvallinen

  2. 2

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  6. 6

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  7. 7

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  10. 10

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisin mukaan Turun keskusta on nyt turvallinen

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää