Urheilu

Lahden MM-areenan karmea menneisyys: Intiaanikukkulan taisteluissa kuoli keväällä 1918 jopa satoja punakaartilaisia

”Taistelut olivat Intiaanikukkulan alueella erittäin kiivaita”, sanoo Lahden museon tutkimuspäällikkö Hannu Takala.

Lahden hiihtostadionia vastapäätä sijaitseva Intiaanikukkula on hiihdon arvokisojen yksi tunnetuimmista nousuista. Se on toiminut näyttämönä lukuisille dramaattisille latutaisteluille.

Jyrkässä nousussa on ratkaisu lukuisia mitaleja ennen loppulaskua, joka kaartaa legendaarisen J-mutkan kautta hiihtostadionille.

Melkein 99 vuotta sitten, tarkemmin sanoen pääsiäisen jälkeisellä viikolla vuonna 1918 nykyisten MM-latujen alueelle oli kuitenkin tosi kyseessä. Intiaanikukkulan ja nykyisen suurmäen väliseen notkelmaan, missä sijaitsee tv-kuvissa nähtävä tuplatunneli, kuoli kymmeniä ellei satoja punakaartilaisia. Miehiä ja naisia.

”Taistelut olivat tällä kohtaa erittäin kiivaita”, sanoo Lahden museon tutkimuspäällikkö Hannu Takala.

”Tässä on Suomen kohtaloa ratkottu aika tarkasti aiemminkin.”

Takala katsoo Intiaanikukkulalle nousevan latu-uran suuntaisesti kohti Lahden betonina tunnettua suurmäkeä.

”Tätä kohtaa tv-kuva näytti, kun Iivo Niskanen tykitti nousua sprinttiviestissä. Tuskin monikaan kilpailua ladun varressa katsova tietää seisovansa saksalaisten rakentamien ampumahautojen reunalla.”

Lahden taistelut olivat sisällissodan merkittävimpiä. Ratkaisutaisteluja käytiin Salpausselän etelärinteellä, kun Länsi-Suomesta perääntyneet punakaartilaiset pyrkivät Lahden läpi kohti Viipuria ja Pietaria.

Loviisassa maihin nousseet saksalaiset olivat vallanneet Lahden punaisilta 19–20. huhtikuuta. He vetivät linjansa Salpausselän eteläreunaan nykyisen hiihtostadionin alueelle Intiaanikukkulalta Teivaanmäelle asti, joka tunnetaan nykyisin myös Mielensäpahoittajan katsomosta.

Punaiset pyrkivät harjumaastossa takaisin kohti Lahtea sinnikkäästi läpi Intiaanikukkulan ja nykyisen suurmäen välissä sijaitsevan notkelman. Eteläpuolelle jäi Lahti–Tampere -maantie, oikealla oli suurmäen mäkimonttuna nykyisin tunnettu syvä suppa.

Intiaanikukkulalle linnoittautuneiden saksalaisten konekiväärit tekivät hyökkäävien punaisten riveissä pahaa jälkeä. Taisteluissa kuoli yhteensä 21 saksalaista, punaisten kuolleiden määrästä ei ole tietoa.

”Tiedetään vain, että kun punaisten puolelta hyökkäsi joukko-osasto, se ammuttiin. Osa kuoli, osa pääsi perääntymään. Ehkä kuolleita oli muutamia satoja, ehkä enemmän”, Takala pohtii.

Lahteen pyrkivät olivat Länsi- ja Luonais-Suomen punakaartilaisia sekä perheitä, jotka lähtivät kohti itää Tampereen valloituksen jälkeen.

”Silloin selvisi, että punaiset tulevat sodan häviämään ja he pelkäsivät valkoisten kostotoimia.”

Pattitilanteeksi muodostunut taistelu ratkesi, kun saksalaiset hyökkäsivät vapunpäivänä punakaartilaisten eteläiseen sivustaan. Pian alkoi joukkoantautuminen.

Ensin punavangit kerättiin Fellmanin kartanon maille nykyisen Lahden linja-autoaseman ja Hiihtostadionin väliselle alueelle. Sieltä vangit siirrettiin pahamaineiseksi muodostuneelle Hennalan kasarmille.

Sisällissodan aikaiset juoksuhaudat ja poterot näkyvät vielä Intiaanikukkulan ympäristössä, vaikka ovatkin matalia. Viime kesänä tehdyissä koekaivauksissa maastosta löytyi yhä muun muassa luoteja ja patruunakampoja.

”Punaisten ja saksalaisten asemat ovat olleet toisistaan kivenheiton päässä. Intiaanikukkulan puolelta löytyi saksalaisia, hyppyrimäkien puolelta Pietarissa tehtyjä hylsyjä”, Takala toteaa.

Kaivantojen olemassaolo selvisi vasta vuonna 1996. Ne suojeltiin muinaismuistolain nojalla. Valtaosa Salpausselän laduista on vedetty maastoon kuitenkin ennen sitä.

Kun latu-uria levennettiin nyt käytäviä 2017 MM-kisoja varten, osa suojelluista ampumahaudoista ja poteroista tuhoutui. Asiaa puidaan Lahden käräjäoikeudessa.


Mistä Intiaanikukkula on saanut nimensä?

Lahden Salpausselän historia kisapaikkana juontaa 1920-luvulle.

Isänmaallinen urheilumies Tahko Pihkala ryhtyi vuonna 1922 ajamaan Suomeen vastaavaa tapahtumaa kuin Oslon Holmenkollenilla jo oli.

Paikaksi valikoitui Lahti liikenteellisen sijaintinsa ja Salpausselän maastojen takia. Ne Pihkala tunsi entuudestaan, olihan hän ollut perustamassa Lahden suojeluskuntaa Intiaanikukkulaa vastapäätä sijainneella raviradalla kesällä 1917.

Nykyinen hiihtostadionin seutu oli tuolloin kaupungin takamaastoa Hollolan puolella.

Ensimmäiset Salpausselän kisat järjestettiin 1923 ja MM-kisoja Lahti isännöi jo vuonna 1926.

Alueen keskeisimpiin paikkoihin kuuluvan Intiaanikukkulan nimi on peräisin juontaja Reijo Salmiselta, joka toimi vuoden 1978 MM-kisojen ohjelmatoimikunnan puheenjohtajana.

”Katsoin eräässä kokouksessa kukkulalle putkahtavia hiihtäjiä ja totesin, että on kuin John Wayne katselisi tyhjää preeriaa, joka on äkkiä täynnä intiaaneja”, Salminen muistelee.

Anssi Kukkonen nappasi Intiaanikukkulan selostuksiinsa ja pian se oli kaikkien tiedossa.

Radan loppulaskun J-mutkan nimeen liittyy Järvisen suksitehdas. Järvisen mainokset olivat sijoitettu kurviin, ja nimi jäi elämään, vaikka merkin kulta-ajat päättyivät 70-luvulla.
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 2. 2

  Edmonton teki taas jättisopimuksen, rahaa palaa yli 60 miljoonaa euroa

 3. 3

  Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa

 4. 4

  Petteri Koposen paluu kentille voi olla ilouutinen myös superlupaus Lauri Markkaselle

 5. 5

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS: Tommi Mäkisen Toyota siirtämässä toimintaansa Viroon

 2. 2

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 3. 3

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 4. 4

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 5. 5

  NBA:n supertähti LeBron James tylyttää ”niin kutsuttua presidenttiä” Donald Trumpia: ”Hän on tehnyt vihaamisesta muodikasta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää