Urheilu

Vesa-Pekka Jurvelin ja Kati Mansikkasalo-Jurvelin ovat valjakkourheilun huipulla – sitä ei vain Suomessa tiedä juuri kukaan

Moninkertaiset maailmanmestarit tunnetaan kyllä maailmalla, mutta Suomessa heidän lajinsa on liian pieni.

Pari vuotta sitten Vesa-Pekka Jurvelin ja Kati Mansikkasalo-Jurvelin olivat Alaskassa katsomassa koirahiihtokisoja, kun he vähän yllättyivät.

Kisoissa kuulutettiin, että kuuluisa Vesa-Pekka Jurvelin on saapunut kunnioittamaan tilaisuutta läsnäolollaan.

”Kyllä se hassulta tuntui”, Vesa-Pekka sanoo.

Ei kuulutus sinänsä ollut ihme, sillä kumpikin heistä on lajinsa huipulla. Vesa-Pekka on 11-kertainen maailmanmestari, ja myös Kati on maailmanmestari.

Mutta Suomessa heitä ei tunne juuri kukaan, sillä heidän lajinsa – valjakkourheilu – on perin tuntematon Suomessa.

Alkuvuodesta Kanadassa valjakkourheilun MM-kisoissa Vesa-Pekka voitti kolme kultamitalia ja yhden hopeisen. Kati oli kisoissaan neljäs ja viides.

Mukana reissussa olivat myös urheilijat Redi, Batman ja Speedy. He ovat koiria – ja merkittävä osa valjakkourheilussa.

Tässä lajissa koiralla on valjaat päällä, ja valjaista menee naru, joka on kiinni hiihtäjässä, pulkassa tai reessä – ja kesällä pyörässä tai juoksijassa. Sitten kilpaillaan siitä, kuka on nopein tietynmittaisella taipaleella.

Pidemmissä kisoissa vetäjinä on yli kymmenenkin koiraa, mutta Vesa-Pekan ja Katin leipälajit ovat yhden ja kahden koiran lyhyemmät lajit. ”Koiran kunto on kaikista merkittävin juttu, mutta hiihtäjänkin täytyy olla huippukunnossa, että pärjää”, Vesa-Pekka sanoo.

Sitä kuntoa on rakennettu monta vuotta.

Rovaniemellä asuvat Kati ja Vesa-Pekka tutustuivat kymmenisen vuotta sitten valjakkourheilun parissa.

Ensin lajin aloitti Kati.

”Halusin harrastaa ja ulkoilla terrierini kanssa ja kuulin, että Rovaniemellä on joku kerho, jossa hiihdetään koiran kanssa. Se vei mukanaan.”

Vesa-Pekka jatkaa: ”Olen aina ollut urheiluhullu. Kokeilin tätäkin, ja ensimmäiset koirajuoksun SM-kisat menivät niin hyvin, että ajattelimme alkaa panostaa tähän lajiin kunnolla. Että hommataan parempi koira, niin voidaan päästä maailmalle.”

Norjalaissukuinen lyhytkarvainen saksanseisojapentu löytyi, ja se ristittiin Remuksi.

”Sitten homma muuttui vakavaksi”, Kati sanoo.

Valjakkourheilussa koira pitää olla hyvin opetettu. Vesa-Pekan ja Katin koirien oppimate­riaaleina ovat pallo ja kissan­ruoka, jotka odottavat maalissa, kun harjoitus on suoritettu asian­mukaisesti. ”Me pyrimme siihen, että harjoittelu olisi koiralle hauskaa, että se oppisi leikin kautta”, Vesa-Pekka sanoo.

Koirissa on luonne-eroja, ja ne täytyy tietenkin huomioida niin treeneissä kuin kisoissa.

Esimerkiksi joukon seniori Remu on rauhallinen koira, joka kuitenkin jännittää kovasti lähtöviivalla. Sille täytyy joskus sanoa kahdestikin startissa, että nyt olisi aika vetää.

Redi on koirista menestynein: sillä on kahdeksan maailmanmestaruutta. Kotona Redi lepäilee, mutta heti kun valjaat otetaan esille, se käy innokkaaksi.

Speedyllä taas tuntuu joskus olevan motivaatiovaikeuksia. Se myös vähän jännittää silloin tällöin ja on parhaimmillaan kahden koiran luokassa.

Porukan juniori on Batman, jolta odotetaan menestyksekästä uraa. Batman on erittäin vahva ja iso, mutta sen kuntopohja ei ihan vielä ole valmis, eivätkä sen hermot ole vielä ihan huippu-urheilijan tasoa.

Jurvelinit ovat päivätöissä testausinsinööreinä, sillä harrastus on kallis eikä sponsorirahaa ole hirveästi tarjolla, koska laji on Suomessa niin pieni.

Muualla valjakkourheilu on isompaa. Ruotsi oli tänä vuonna Kanadassa mukana ison huoltotiimin ja joukkueenjohtajien kanssa. Norjassa taas kuningas lähetti erään kisan voittajalle välittömästi onnittelunsa.

”Jos Suomessa on vaikka jääkiekkolehtiä, niin Alaskassa on valjakkourheilulehtiä, joissa kerrotaan tulevaisuuden lupauksista ja sen sellaista”, Vesa-Pekka sanoo.

Suomessa vastassa ei ollut juhlallisuuksia, kun Jurvelinit tulivat kultamitalit kaulassaan Helsinki-Vantaalle. ”Kyllä se vähän harmittaa. Emme me saa kutsuja urheilugaalaan, eikä mediaa oikein kiinnosta tämä homma”, Vesa-Pekka sanoo.

Se ei kuitenkaan haittaa liiaksi, sillä rakkaus lajia kohtaan on syvällä. Ja Remua, Rediä, Speedyä ja Batmania ei ainakaan tarvitse motivoida mediahuomiolla.

Ne ovat tyytyväisiä, kunhan tarjolla on pallo ja kissanruokaa.

Kolme nopeaa

Parhaat voitot


1 Vesa-Pekan EM-kulta Saksassa 2010

”Se oli ensimmäinen Euroopan mestaruus. Tiesi, että on periaatteessa maa­ilman paras, koska kaikki kovimmat olivat kisoissa mukana. Voitettiin vielä

aika ylivoimaisesti.”

 

2 Katin MM-kulta Italiassa 2013

”Tämä tuli koirapyöräi­lystä. Tykkään maastopyö­räi­lystä mutta en pidä itseäni mitenkään erityisen taitavana siinä. Silti peitto­simme Redin kanssa kovia vastustajia ja saimme hienon tuloksen.”

 

3 Vesa-Pekan MM-kulta Alaskassa 2013

”Oli mahtavaa, kun kah­den koiran luokassa joh­dimme ensimmäisen päivän jälkeen reilusti ja tiesimme, ettei meitä voida pysäyttää. Siitä lähtien olen hallinnut aika hyvin maailmanmesta­ruuskisoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Valjakkourheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Jääkiekkomaajoukkueeseen riittää tunkua

 2. 2

  47 päivää Albertvilleen Jaana Kivipelto tehtaili ennätyksiä

 3. 3

  Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa

 4. 4

  Edmonton teki taas jättisopimuksen, rahaa palaa yli 60 miljoonaa euroa

 5. 5

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS: Tommi Mäkisen Toyota siirtämässä toimintaansa Viroon

 2. 2

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 3. 3

  Kokenut suomalaisasiantuntija: Johaugin dopingpanna pitenemässä tuntuvasti – näin käsittely etenee

 4. 4

  Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”

 5. 5

  NBA:n supertähti LeBron James tylyttää ”niin kutsuttua presidenttiä” Donald Trumpia: ”Hän on tehnyt vihaamisesta muodikasta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  4. 4

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  5. 5

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  6. 6

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  7. 7

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  8. 8

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää