Valikko
Urheilu    |   HS haastattelu

Timo Ritakallio yrittää kaivaa lisärahaa huippu-urheilulle: ”Liian moni asia lähti väärälle uralle vuoden 2001 joukkokärystä”

Olympiakomitea on kulkenut kriisistä toiseen. Timo Ritakallio haluaa kitkeä urheilusta salailun ja löysän rahankäytön.

Olympiakomitean uusi puheenjohtaja Timo Ritakallio on elintärkeiden asioiden vartija.

Siviilityössään työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajana hän vastaa yli 900 000 suomalaisen eläkkeiden sijoittamisesta ja maksamisesta.

Luottamustehtävä tai harrastus ei ole yhtään vähäisempi: Ritakallion johtaman Olympiakomitean tehtävänä on saada suomalaiset liikkumaan ja huippu-urheilijat menestymään.

Eikö tässä ole liikaa työtä yhdelle miehelle?

Ritakallio hymyilee, kiistää väitteen, ja perustelee näkemystään. Hänen mukaansa tehtävät täydentävät toisiaan.

”Eläkeyhtiössä pidetään huolta eläkerahoista ja Olympiakomitea yrittää saada ihmiset liikkumaan, jotta he olisivat elinvoimaisempia ja jaksaisivat myös töissä pidempään.”

Tehtävien tietty yhteneväisyys oli syy, miksi Ilmarisen hallitus oikeastaan kannusti Ritakalliota ottamaan siviilityön oheen vaativan ja aikaa vievän luottamustehtävän.

Olympiakomitean johtaminen kiinnosti intohimoista suunnistajaa. Kun vaimokin sanoi, että ”saattaisit tykätä siitä”, ei perusteita kieltäytymiselle oikein löytynyt.

Edeltäjänsä Risto Niemisen aikaan verrattuna Ritakallio muokkaa puheenjohtajan tehtävänkuvan uusiksi. Nieminen (1.10.2016) laski tehneensä työtä Olympiakomitean eteen 25–40 tuntia viikoittain.

Ritakalliolla ei tällaiseen ole edes aikaa. Hän antaa Olympiakomitean toimivalle johdolle enemmän vastuuta ja keskittyy suuriin linjoihin ja johtamiseen.

”Lähden siitä, että toimitusjohtaja pyörittää arjen ja puheenjohtaja on puheenjohtaja. Minulla on päätyö, josta maksetaan palkkaa ja Olympiakomitea on harrastus, josta ei makseta euron euroa.”

Hän uskoo tuovansa Olympiakomiteaan johtamiskokemusta ja näkemystä talouden hoitoon. Yhteyksiä urheilulle tärkeisiin yhteistyökumppaneihinkin voi löytyä.

”Mitään hokkuspokkustemppuja minullakaan ei ole ja aika on ylipäätään vähän vaikea”, hän viittaa urheilun rahapulaan.

Ritakallion ensimmäisiin tehtäviin kuuluu Olympiakomitean maineen palauttaminen huippu-urheilun veturina. Luottamusta urheilun lippulaivan toimintaan ovat nakertaneet taloussotkut, kehno menestys Rion kisoissa sekä huippu-urheiluyksikön toiminnan vaikeaselkoisuus.

Ensiavuksi luottamuspulaan Ritakallio tarjoaa vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden lisäämistä. Enää ei saa syntyä kuvaa, että urheiluväki salailee ongelmiaan ja tuhlaa veronmaksajien rahoja.

Malliksi Ritakallio ottaa yrityselämän, jossa vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden merkitys kasvaa koko ajan.

”En halua kommentoida aikaisempien hallituksien tekemisiä, mutta haluan panostaa siihen, että meillä on arvomaailma, jossa hyvät ja huonot asiat uskalletaan käsitellä avoimesti.”

Edelliseltä hallitukselta Ritakallio sai perinnökseen muhkean riidan opetusministeriön kanssa. Ministeriön mukaan Olympiakomitea oli käyttänyt tukia vääriin tarkoituksiin 400 000 euron edestä. Valitusprosessi on kesken.

”Jos perinnän taloudelliset vaikutukset ovat isot, niin totta kai se vaikuttaa myös Olympiakomitean toimintaan”, Ritakallio kommentoi.

”Vielä mitään ei ole maksettu takaisin.”

Entä mistä Olympiakomitea ja suomalainen urheilu voi saada lisää rahaa?

Selvää on, että yhteiskunnan panostukset urheiluun eivät ainakaan lisäänny. Urheilu- ja liikunta saavat opetusministeriön kautta veikkausvoittovaroja noin 150 miljoonaa euroa. Tästä huippu-urheilulle menee noin 12 miljoonaa euroa.

Myös kunnat ovat urheilun suuria tukijoita

Urheilun liike-elämältä saamat sponsoritulot polkevat kuitenkin muihin pohjoismaihin verrattuna paikoillaan.

”Kun puhutaan yrityselämän tuesta urheilulle, luulen, että liian moni asia on lähtenyt tässä maassa menemään väärälle uralle Lahden vuoden 2001 MM-kisojen joukkokärystä”, Ritakallio sanoo.

”Joku jälki sieltä on jäänyt. On realismia todeta, että näin on käynyt ja rahat ovat vähentyneet.”

Ritakalliolla ei ole mitään taikatemppuja tilanteen ratkaisemiseksi. Yrityselämän ja kansalaisten luottamus urheiluun on joka tapauksessa palautettava vahvemmaksi.

”Pyrin eri foorumeilla kertomaan mitä urheilu voi yrityksille tuoda, ja sitä kautta edistämään asioita.”

Yksi tapa kehittää urheilun rahankeruuta on sisäisen koordinoinnin parantaminen.

Ritakallion mukaan toiminta näyttää amatöörimäiseltä, kun yhden yrityksen pakeilla laukkaa ihmisiä useista lajiliitoista hieromassa yhteistyötä. Tällainen toiminta voi syödä yhteistyösopimuksen arvoa tai huonoimmassa tapauksessa sopimus jää kokonaan syntymättä.

Ritakallio kaipaa lajiliittojen ja Olympiakomitean roolien selkeyttämistä. Se liittyy myös Olympiakomiteaan parhaillaan haettavan uuden toimitusjohtajan tehtäviin.

”Olympiakomiteaan liittyy arvokas brändi eli olympiarenkaat ja niiden hyödyntäminen. Niiden roolia pitää selkiyttää markkinoinnissa, ja tässä on paljon tehtävää.”

Timo Ritakallio on ensimmäinen yhdistyneen Olympiakomitean ja urheilun edunvalvontajärjestön Valon fuusion jälkeinen puheenjohtaja.

Moni epäili Valon toimintaan kuuluneen kuntoliikunnan jäävän uudessa Olympiakomiteassa huippu-urheilun jalkoihin. Ritakallio vakuuttaa, että näin ei käy.

”Minulle huippu-urheilu ja kuntoliikunta ovat yhtä tärkeitä asioita, kumpaakaan ei voi asettaa etusijalle. Jos saamme edistystä nuorten ja aikuisten arkiliikuntaan, se heijastuu positiivisina asioina myös seurakentälle ja se heijastuu huippu-urheiluun.”

Kuntourheilu on lähellä Ritakallion sydäntä.

”Olen tyytyväinen, jos näen neljän vuoden päästä, että suomalaiset liikkuvat aidosti enemmän ja sillä on terveysvaikutuksia ja ihmiset saavat liikunnasta energiaa.”

”Toinen tärkeä asia on, että menestymme kansainvälisillä kentillä paremmin. Kesäolympialaisissa tavoitteen on oltava automaattisesti enemmän kuin yksi mitali.”

”Huippu-urheilu ja kuntoliikunta ovat yhtä tärkeitä asioita”

Timo Ritakallio on ensimmäinen yhdistyneen Olympiakomitean ja urheilun edunvalvontajärjestön Valon fuusion jälkeinen puheenjohtaja. Moni epäilee Valon toimintaan kuuluneen kuntoliikunnan jäävän uudessa Olympiakomiteassa huippu-urheilun jalkoihin.

Ritakallio vakuuttaa, että näin ei käy.

”Minulle huippu-urheilu ja kuntoliikunta ovat yhtä tärkeitä asioita, kumpaakaan ei voi asettaa etusijalle. Jos saamme edistystä nuorten ja aikuisten arkiliikuntaan, se heijastuu positiivisina asioina myös seurakentälle ja huippu-urheiluun.”

Kuntourheilu on lähellä Ritakallion sydäntä.

”Olen tyytyväinen, jos näen neljän vuoden päästä, että suomalaiset liikkuvat aidosti enemmän, ja sillä on terveysvaikutuksia, ja ihmiset saavat liikunnasta energiaa.”

”Toinen tärkeä asia on, että menestymme kansainvälisillä kentillä paremmin. Kesäolympialaisissa tavoitteen on oltava automaattisesti enemmän kuin yksi mitali.”

Oikaisu kello 10.50: Timo Ritakallio on Ilmarisen toimitusjohtaja, ei puheenjohtaja.

Kuka?

Timo Ritakallio


 Ikä 54

  Syntynyt Vampulassa, joka liitettiin Huittisiin vuonna 2009

  Tekniikan tohtori, lisäksi opintoja muun muassa Harvard Business Schoolissa

  Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja, sitä ennen mm Osuuspankkien Keskuspankin OKO:n varatoimitusjohtaja

  Intohimoinen suunnistaja, harrastaa myös tennistä ja golfia

  Toimi ennen Olympiakomiteaa Suunnistusliiton puheenjohtajana

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilu
 • Olympiakomitea
 • Tero Hakola
 • Raha
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Taru Tuukkanen revitteli naisten korisfinaalissa – veteraani lietsoi Hyvinkään Pontevan voittovireeseen

 2. 2

  Jo aiemminkin kärynnyt venäläinen olympiamitalisti hylättiin Pekingin olympialaisissa dopingin takia

 3. 3

  Tennismaailman katseet kohdistuvat Stuttgartiin: dopingpannasta vapautuva Maria Šarapova tekee keskiviikkona paluun

 4. 4

  Maalitykit jäivät taakse – Chelsean ankkuri valittiin Valioliigan parhaaksi

 5. 5

  Toni Niemisen olympiamitalit ovat myynnissä panttihuutokaupassa – mitaleista on jo tehty huutoja

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Verta vuotava 500 maalin ”talouspaperimies” Messi ja lohduton Ronaldo – El Clásicon kuninkaasta ei epäselvyyttä

 2. 2

  Pahasti loukkaantunut Zlatan julkaisi kuvan jaloistaan: ”Minä päätän, milloin on aika lopettaa”

 3. 3

  Lontoon maratonilla nähtiin hieno osoitus urheiluhengestä: ”Autan mieluummin jotakuta, kuin juoksen muutaman sekunnin paremman ajan”

 4. 4

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 5. 5

  Toni Niemisen olympiamitalit ovat myynnissä panttihuutokaupassa – mitaleista on jo tehty huutoja

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 2. 2

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 3. 3

  Poliisi pidätti Dortmundin hyökkäyksestä epäillyn – ”Sergei W.” yritti keinotella joukkueen osakkeilla miljoonatilin ja lavastaa iskun islamistien tekemäksi

 4. 4

  Cristiano Ronaldo ja kumppanit saivat apua voittoonsa erotuomareilta: ”Mestarien liigassa ei voi tapahtua tuollaisia virheitä”

 5. 5

  Jäävätkö jalkapallon paitsiomaalit vihdoin historiaan? Sosiaalisen median pilkka pakottaa vanhoillista lajia uudistumaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  2. 2

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  5. 5

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää