Valikko
Urheilu    |   HS haastattelu

Timo Ritakallio yrittää kaivaa lisärahaa huippu-urheilulle: ”Liian moni asia lähti väärälle uralle vuoden 2001 joukkokärystä”

Olympiakomitea on kulkenut kriisistä toiseen. Timo Ritakallio haluaa kitkeä urheilusta salailun ja löysän rahankäytön.

Olympiakomitean uusi puheenjohtaja Timo Ritakallio on elintärkeiden asioiden vartija.

Siviilityössään työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajana hän vastaa yli 900 000 suomalaisen eläkkeiden sijoittamisesta ja maksamisesta.

Luottamustehtävä tai harrastus ei ole yhtään vähäisempi: Ritakallion johtaman Olympiakomitean tehtävänä on saada suomalaiset liikkumaan ja huippu-urheilijat menestymään.

Eikö tässä ole liikaa työtä yhdelle miehelle?

Ritakallio hymyilee, kiistää väitteen, ja perustelee näkemystään. Hänen mukaansa tehtävät täydentävät toisiaan.

”Eläkeyhtiössä pidetään huolta eläkerahoista ja Olympiakomitea yrittää saada ihmiset liikkumaan, jotta he olisivat elinvoimaisempia ja jaksaisivat myös töissä pidempään.”

Tehtävien tietty yhteneväisyys oli syy, miksi Ilmarisen hallitus oikeastaan kannusti Ritakalliota ottamaan siviilityön oheen vaativan ja aikaa vievän luottamustehtävän.

Olympiakomitean johtaminen kiinnosti intohimoista suunnistajaa. Kun vaimokin sanoi, että ”saattaisit tykätä siitä”, ei perusteita kieltäytymiselle oikein löytynyt.

Edeltäjänsä Risto Niemisen aikaan verrattuna Ritakallio muokkaa puheenjohtajan tehtävänkuvan uusiksi. Nieminen (1.10.2016) laski tehneensä työtä Olympiakomitean eteen 25–40 tuntia viikoittain.

Ritakalliolla ei tällaiseen ole edes aikaa. Hän antaa Olympiakomitean toimivalle johdolle enemmän vastuuta ja keskittyy suuriin linjoihin ja johtamiseen.

”Lähden siitä, että toimitusjohtaja pyörittää arjen ja puheenjohtaja on puheenjohtaja. Minulla on päätyö, josta maksetaan palkkaa ja Olympiakomitea on harrastus, josta ei makseta euron euroa.”

Hän uskoo tuovansa Olympiakomiteaan johtamiskokemusta ja näkemystä talouden hoitoon. Yhteyksiä urheilulle tärkeisiin yhteistyökumppaneihinkin voi löytyä.

”Mitään hokkuspokkustemppuja minullakaan ei ole ja aika on ylipäätään vähän vaikea”, hän viittaa urheilun rahapulaan.

Ritakallion ensimmäisiin tehtäviin kuuluu Olympiakomitean maineen palauttaminen huippu-urheilun veturina. Luottamusta urheilun lippulaivan toimintaan ovat nakertaneet taloussotkut, kehno menestys Rion kisoissa sekä huippu-urheiluyksikön toiminnan vaikeaselkoisuus.

Ensiavuksi luottamuspulaan Ritakallio tarjoaa vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden lisäämistä. Enää ei saa syntyä kuvaa, että urheiluväki salailee ongelmiaan ja tuhlaa veronmaksajien rahoja.

Malliksi Ritakallio ottaa yrityselämän, jossa vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden merkitys kasvaa koko ajan.

”En halua kommentoida aikaisempien hallituksien tekemisiä, mutta haluan panostaa siihen, että meillä on arvomaailma, jossa hyvät ja huonot asiat uskalletaan käsitellä avoimesti.”

Edelliseltä hallitukselta Ritakallio sai perinnökseen muhkean riidan opetusministeriön kanssa. Ministeriön mukaan Olympiakomitea oli käyttänyt tukia vääriin tarkoituksiin 400 000 euron edestä. Valitusprosessi on kesken.

”Jos perinnän taloudelliset vaikutukset ovat isot, niin totta kai se vaikuttaa myös Olympiakomitean toimintaan”, Ritakallio kommentoi.

”Vielä mitään ei ole maksettu takaisin.”

Entä mistä Olympiakomitea ja suomalainen urheilu voi saada lisää rahaa?

Selvää on, että yhteiskunnan panostukset urheiluun eivät ainakaan lisäänny. Urheilu- ja liikunta saavat opetusministeriön kautta veikkausvoittovaroja noin 150 miljoonaa euroa. Tästä huippu-urheilulle menee noin 12 miljoonaa euroa.

Myös kunnat ovat urheilun suuria tukijoita

Urheilun liike-elämältä saamat sponsoritulot polkevat kuitenkin muihin pohjoismaihin verrattuna paikoillaan.

”Kun puhutaan yrityselämän tuesta urheilulle, luulen, että liian moni asia on lähtenyt tässä maassa menemään väärälle uralle Lahden vuoden 2001 MM-kisojen joukkokärystä”, Ritakallio sanoo.

”Joku jälki sieltä on jäänyt. On realismia todeta, että näin on käynyt ja rahat ovat vähentyneet.”

Ritakalliolla ei ole mitään taikatemppuja tilanteen ratkaisemiseksi. Yrityselämän ja kansalaisten luottamus urheiluun on joka tapauksessa palautettava vahvemmaksi.

”Pyrin eri foorumeilla kertomaan mitä urheilu voi yrityksille tuoda, ja sitä kautta edistämään asioita.”

Yksi tapa kehittää urheilun rahankeruuta on sisäisen koordinoinnin parantaminen.

Ritakallion mukaan toiminta näyttää amatöörimäiseltä, kun yhden yrityksen pakeilla laukkaa ihmisiä useista lajiliitoista hieromassa yhteistyötä. Tällainen toiminta voi syödä yhteistyösopimuksen arvoa tai huonoimmassa tapauksessa sopimus jää kokonaan syntymättä.

Ritakallio kaipaa lajiliittojen ja Olympiakomitean roolien selkeyttämistä. Se liittyy myös Olympiakomiteaan parhaillaan haettavan uuden toimitusjohtajan tehtäviin.

”Olympiakomiteaan liittyy arvokas brändi eli olympiarenkaat ja niiden hyödyntäminen. Niiden roolia pitää selkiyttää markkinoinnissa, ja tässä on paljon tehtävää.”

Timo Ritakallio on ensimmäinen yhdistyneen Olympiakomitean ja urheilun edunvalvontajärjestön Valon fuusion jälkeinen puheenjohtaja.

Moni epäili Valon toimintaan kuuluneen kuntoliikunnan jäävän uudessa Olympiakomiteassa huippu-urheilun jalkoihin. Ritakallio vakuuttaa, että näin ei käy.

”Minulle huippu-urheilu ja kuntoliikunta ovat yhtä tärkeitä asioita, kumpaakaan ei voi asettaa etusijalle. Jos saamme edistystä nuorten ja aikuisten arkiliikuntaan, se heijastuu positiivisina asioina myös seurakentälle ja se heijastuu huippu-urheiluun.”

Kuntourheilu on lähellä Ritakallion sydäntä.

”Olen tyytyväinen, jos näen neljän vuoden päästä, että suomalaiset liikkuvat aidosti enemmän ja sillä on terveysvaikutuksia ja ihmiset saavat liikunnasta energiaa.”

”Toinen tärkeä asia on, että menestymme kansainvälisillä kentillä paremmin. Kesäolympialaisissa tavoitteen on oltava automaattisesti enemmän kuin yksi mitali.”

”Huippu-urheilu ja kuntoliikunta ovat yhtä tärkeitä asioita”

Timo Ritakallio on ensimmäinen yhdistyneen Olympiakomitean ja urheilun edunvalvontajärjestön Valon fuusion jälkeinen puheenjohtaja. Moni epäilee Valon toimintaan kuuluneen kuntoliikunnan jäävän uudessa Olympiakomiteassa huippu-urheilun jalkoihin.

Ritakallio vakuuttaa, että näin ei käy.

”Minulle huippu-urheilu ja kuntoliikunta ovat yhtä tärkeitä asioita, kumpaakaan ei voi asettaa etusijalle. Jos saamme edistystä nuorten ja aikuisten arkiliikuntaan, se heijastuu positiivisina asioina myös seurakentälle ja huippu-urheiluun.”

Kuntourheilu on lähellä Ritakallion sydäntä.

”Olen tyytyväinen, jos näen neljän vuoden päästä, että suomalaiset liikkuvat aidosti enemmän, ja sillä on terveysvaikutuksia, ja ihmiset saavat liikunnasta energiaa.”

”Toinen tärkeä asia on, että menestymme kansainvälisillä kentillä paremmin. Kesäolympialaisissa tavoitteen on oltava automaattisesti enemmän kuin yksi mitali.”

Oikaisu kello 10.50: Timo Ritakallio on Ilmarisen toimitusjohtaja, ei puheenjohtaja.

Kuka?

Timo Ritakallio


 Ikä 54

  Syntynyt Vampulassa, joka liitettiin Huittisiin vuonna 2009

  Tekniikan tohtori, lisäksi opintoja muun muassa Harvard Business Schoolissa

  Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja, sitä ennen mm Osuuspankkien Keskuspankin OKO:n varatoimitusjohtaja

  Intohimoinen suunnistaja, harrastaa myös tennistä ja golfia

  Toimi ennen Olympiakomiteaa Suunnistusliiton puheenjohtajana

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilu
 • Olympiakomitea
 • Tero Hakola
 • Raha
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

 2. 2

  HIFK:lta viiltävää kuittailua Shefki Kuqille: ”Pisin voittoputki 1 ottelun mittainen”

 3. 3

  Zlatan varasti huomion ManU:n voittaessa Eurooppa-liigan: Poseerasi härskin fanijulisteen edessä, nimesi areenan uusiksi ja pani jalkansa pokaaliin

 4. 4

  Joukkuevoimistelussa pitää tehdä saumatonta yhteistyötä –”Voimistelijalla on rytmi kehossa. Se kertoo, mitä pitää tehdä”

 5. 5

  Suomi ryöpytti Pohjois-Irlantia lentopallon MM-karsinnoissa – käsivarsissa hieno kunnianosoitus Mauno Koivistolle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

 2. 2

  Joukkuevoimistelussa pitää tehdä saumatonta yhteistyötä –”Voimistelijalla on rytmi kehossa. Se kertoo, mitä pitää tehdä”

 3. 3

  Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan syöpää ei voitu leikata suunnitellusti

 4. 4

  Lukas Hradeckyn joukkuetoveri sai potkut – syynä ennen cup-finaalia otettu tatuointi

 5. 5

  Zlatan varasti huomion ManU:n voittaessa Eurooppa-liigan: Poseerasi härskin fanijulisteen edessä, nimesi areenan uusiksi ja pani jalkansa pokaaliin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tamilta yllättävä väite USA:n valmistautumisesta Leijonat-peliin – ja hän saattoi olla oikeassa

 2. 2

  Leijonat pelaa pronssiottelussa – Ruotsi oli selkeästi parempi MM-välierässä

 3. 3

  Suomi sai vuoden 2022 jääkiekon MM-kisat – Projektipäällikkö uskoo uuden areenan rakennustöiden alkavan tänä vuonna

 4. 4

  Kolme kiipeilijää kuoli Mount Everestillä – yksi vuoren valloittanut yhä kateissa

 5. 5

  Näin Leijonien Lauri Marjamäki muuttui hetkessä taktiseksi neroksi – median tyrmäysiskut pyyhkiytyivät pois, lukijat epäilevät yhä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää