Valikko
Urheilu    |   HS haastattelu

Timo Ritakallio yrittää kaivaa lisärahaa huippu-urheilulle: ”Liian moni asia lähti väärälle uralle vuoden 2001 joukkokärystä”

Olympiakomitea on kulkenut kriisistä toiseen. Timo Ritakallio haluaa kitkeä urheilusta salailun ja löysän rahankäytön.

Olympiakomitean uusi puheenjohtaja Timo Ritakallio on elintärkeiden asioiden vartija.

Siviilityössään työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajana hän vastaa yli 900 000 suomalaisen eläkkeiden sijoittamisesta ja maksamisesta.

Luottamustehtävä tai harrastus ei ole yhtään vähäisempi: Ritakallion johtaman Olympiakomitean tehtävänä on saada suomalaiset liikkumaan ja huippu-urheilijat menestymään.

Eikö tässä ole liikaa työtä yhdelle miehelle?

Ritakallio hymyilee, kiistää väitteen, ja perustelee näkemystään. Hänen mukaansa tehtävät täydentävät toisiaan.

”Eläkeyhtiössä pidetään huolta eläkerahoista ja Olympiakomitea yrittää saada ihmiset liikkumaan, jotta he olisivat elinvoimaisempia ja jaksaisivat myös töissä pidempään.”

Tehtävien tietty yhteneväisyys oli syy, miksi Ilmarisen hallitus oikeastaan kannusti Ritakalliota ottamaan siviilityön oheen vaativan ja aikaa vievän luottamustehtävän.

Olympiakomitean johtaminen kiinnosti intohimoista suunnistajaa. Kun vaimokin sanoi, että ”saattaisit tykätä siitä”, ei perusteita kieltäytymiselle oikein löytynyt.

Edeltäjänsä Risto Niemisen aikaan verrattuna Ritakallio muokkaa puheenjohtajan tehtävänkuvan uusiksi. Nieminen (1.10.2016) laski tehneensä työtä Olympiakomitean eteen 25–40 tuntia viikoittain.

Ritakalliolla ei tällaiseen ole edes aikaa. Hän antaa Olympiakomitean toimivalle johdolle enemmän vastuuta ja keskittyy suuriin linjoihin ja johtamiseen.

”Lähden siitä, että toimitusjohtaja pyörittää arjen ja puheenjohtaja on puheenjohtaja. Minulla on päätyö, josta maksetaan palkkaa ja Olympiakomitea on harrastus, josta ei makseta euron euroa.”

Hän uskoo tuovansa Olympiakomiteaan johtamiskokemusta ja näkemystä talouden hoitoon. Yhteyksiä urheilulle tärkeisiin yhteistyökumppaneihinkin voi löytyä.

”Mitään hokkuspokkustemppuja minullakaan ei ole ja aika on ylipäätään vähän vaikea”, hän viittaa urheilun rahapulaan.

Ritakallion ensimmäisiin tehtäviin kuuluu Olympiakomitean maineen palauttaminen huippu-urheilun veturina. Luottamusta urheilun lippulaivan toimintaan ovat nakertaneet taloussotkut, kehno menestys Rion kisoissa sekä huippu-urheiluyksikön toiminnan vaikeaselkoisuus.

Ensiavuksi luottamuspulaan Ritakallio tarjoaa vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden lisäämistä. Enää ei saa syntyä kuvaa, että urheiluväki salailee ongelmiaan ja tuhlaa veronmaksajien rahoja.

Malliksi Ritakallio ottaa yrityselämän, jossa vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden merkitys kasvaa koko ajan.

”En halua kommentoida aikaisempien hallituksien tekemisiä, mutta haluan panostaa siihen, että meillä on arvomaailma, jossa hyvät ja huonot asiat uskalletaan käsitellä avoimesti.”

Edelliseltä hallitukselta Ritakallio sai perinnökseen muhkean riidan opetusministeriön kanssa. Ministeriön mukaan Olympiakomitea oli käyttänyt tukia vääriin tarkoituksiin 400 000 euron edestä. Valitusprosessi on kesken.

”Jos perinnän taloudelliset vaikutukset ovat isot, niin totta kai se vaikuttaa myös Olympiakomitean toimintaan”, Ritakallio kommentoi.

”Vielä mitään ei ole maksettu takaisin.”

Entä mistä Olympiakomitea ja suomalainen urheilu voi saada lisää rahaa?

Selvää on, että yhteiskunnan panostukset urheiluun eivät ainakaan lisäänny. Urheilu- ja liikunta saavat opetusministeriön kautta veikkausvoittovaroja noin 150 miljoonaa euroa. Tästä huippu-urheilulle menee noin 12 miljoonaa euroa.

Myös kunnat ovat urheilun suuria tukijoita

Urheilun liike-elämältä saamat sponsoritulot polkevat kuitenkin muihin pohjoismaihin verrattuna paikoillaan.

”Kun puhutaan yrityselämän tuesta urheilulle, luulen, että liian moni asia on lähtenyt tässä maassa menemään väärälle uralle Lahden vuoden 2001 MM-kisojen joukkokärystä”, Ritakallio sanoo.

”Joku jälki sieltä on jäänyt. On realismia todeta, että näin on käynyt ja rahat ovat vähentyneet.”

Ritakalliolla ei ole mitään taikatemppuja tilanteen ratkaisemiseksi. Yrityselämän ja kansalaisten luottamus urheiluun on joka tapauksessa palautettava vahvemmaksi.

”Pyrin eri foorumeilla kertomaan mitä urheilu voi yrityksille tuoda, ja sitä kautta edistämään asioita.”

Yksi tapa kehittää urheilun rahankeruuta on sisäisen koordinoinnin parantaminen.

Ritakallion mukaan toiminta näyttää amatöörimäiseltä, kun yhden yrityksen pakeilla laukkaa ihmisiä useista lajiliitoista hieromassa yhteistyötä. Tällainen toiminta voi syödä yhteistyösopimuksen arvoa tai huonoimmassa tapauksessa sopimus jää kokonaan syntymättä.

Ritakallio kaipaa lajiliittojen ja Olympiakomitean roolien selkeyttämistä. Se liittyy myös Olympiakomiteaan parhaillaan haettavan uuden toimitusjohtajan tehtäviin.

”Olympiakomiteaan liittyy arvokas brändi eli olympiarenkaat ja niiden hyödyntäminen. Niiden roolia pitää selkiyttää markkinoinnissa, ja tässä on paljon tehtävää.”

Timo Ritakallio on ensimmäinen yhdistyneen Olympiakomitean ja urheilun edunvalvontajärjestön Valon fuusion jälkeinen puheenjohtaja.

Moni epäili Valon toimintaan kuuluneen kuntoliikunnan jäävän uudessa Olympiakomiteassa huippu-urheilun jalkoihin. Ritakallio vakuuttaa, että näin ei käy.

”Minulle huippu-urheilu ja kuntoliikunta ovat yhtä tärkeitä asioita, kumpaakaan ei voi asettaa etusijalle. Jos saamme edistystä nuorten ja aikuisten arkiliikuntaan, se heijastuu positiivisina asioina myös seurakentälle ja se heijastuu huippu-urheiluun.”

Kuntourheilu on lähellä Ritakallion sydäntä.

”Olen tyytyväinen, jos näen neljän vuoden päästä, että suomalaiset liikkuvat aidosti enemmän ja sillä on terveysvaikutuksia ja ihmiset saavat liikunnasta energiaa.”

”Toinen tärkeä asia on, että menestymme kansainvälisillä kentillä paremmin. Kesäolympialaisissa tavoitteen on oltava automaattisesti enemmän kuin yksi mitali.”

”Huippu-urheilu ja kuntoliikunta ovat yhtä tärkeitä asioita”

Timo Ritakallio on ensimmäinen yhdistyneen Olympiakomitean ja urheilun edunvalvontajärjestön Valon fuusion jälkeinen puheenjohtaja. Moni epäilee Valon toimintaan kuuluneen kuntoliikunnan jäävän uudessa Olympiakomiteassa huippu-urheilun jalkoihin.

Ritakallio vakuuttaa, että näin ei käy.

”Minulle huippu-urheilu ja kuntoliikunta ovat yhtä tärkeitä asioita, kumpaakaan ei voi asettaa etusijalle. Jos saamme edistystä nuorten ja aikuisten arkiliikuntaan, se heijastuu positiivisina asioina myös seurakentälle ja huippu-urheiluun.”

Kuntourheilu on lähellä Ritakallion sydäntä.

”Olen tyytyväinen, jos näen neljän vuoden päästä, että suomalaiset liikkuvat aidosti enemmän, ja sillä on terveysvaikutuksia, ja ihmiset saavat liikunnasta energiaa.”

”Toinen tärkeä asia on, että menestymme kansainvälisillä kentillä paremmin. Kesäolympialaisissa tavoitteen on oltava automaattisesti enemmän kuin yksi mitali.”

Oikaisu kello 10.50: Timo Ritakallio on Ilmarisen toimitusjohtaja, ei puheenjohtaja.

Kuka?

Timo Ritakallio


 Ikä 54

  Syntynyt Vampulassa, joka liitettiin Huittisiin vuonna 2009

  Tekniikan tohtori, lisäksi opintoja muun muassa Harvard Business Schoolissa

  Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja, sitä ennen mm Osuuspankkien Keskuspankin OKO:n varatoimitusjohtaja

  Intohimoinen suunnistaja, harrastaa myös tennistä ja golfia

  Toimi ennen Olympiakomiteaa Suunnistusliiton puheenjohtajana

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilu
 • Olympiakomitea
 • Tero Hakola
 • Raha
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 2. 2

  Topi Raitanen suhtautuu yllättävästi epäonnistumiseensa estejuoksun EM-finaalissa – ”Kaatuminen voi olla hauska muisto tulevaisuudessa”

 3. 3

  Swimrun toi kuhinaa saaristomaisemaan – ”Näissä kisoissa pääsee harvinaisen hienoihin paikkoihin”

 4. 4

  Politiikkaan sukeltanut Ari-Pekka Liukkonen kauhoo ennätystahdissa – sekä Touko Aalto että Ville Niinistö halusivat huippu-uimarin vihreisiin

 5. 5

  Tähtipelaaja Neymarin lähtöä FC Barcelonasta pidetään jo varmana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 2. 2

  Swimrun toi kuhinaa saaristomaisemaan – ”Näissä kisoissa pääsee harvinaisen hienoihin paikkoihin”

 3. 3

  Tennistähti Boris Beckerin kukistaja menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen

 4. 4

  Tähtipelaaja Neymarin lähtöä FC Barcelonasta pidetään jo varmana

 5. 5

  Wilma Murto ja Samuel Purola nappasivat EM-pronssia – Purola ehti pohtia, juokseeko lainkaan finaalia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 2. 2

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 3. 3

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 4. 4

  Bottas jatkaa Häkkisen ja Räikkösen linjaa – ”Yksi parhaista kisoistani”

 5. 5

  Jalkapalloilija Petteri Forsell kertoi Twitterissä juosseensa Cooperin testissä 3 490 metriä – kuinka juoksisivat muiden lajien huiput?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti

  8. 8

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  9. 9

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  10. 10

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  10. 10

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Metallinpaljastimet Jerusalemin Temppelivuorella johtivat väkivallan aaltoon – Arabiliiton mukaan Israel ”leikkii tulella”
  3. Pyöristä tunnettu Helkama polki satavuotiaaksi sotien ja lamojen läpi – nyt emo­yhtiöitä johtaa neljännen sukupolven Helkama ja Jopon sisar
  4. Yle: Näyttelijä ja tanssija Fred Negendanck on kuollut
  5. Pitseria syttyi tuleen Raahessa – pelastuslaitos evakuoi kerrostalon asukkaat
  6. Tunti sitten
  7. Seksi kannattaa sijoituksena, lupaa Väestöliitto – ”Ehkä kaikkea ei pitäisi yrittää mitata rahassa”, vastaa ekonomisti
  8. Maahanmuutto kuumentaa tunteita Uuden-Seelannin parlamenttivaalien alla – Suomalainen Inkeri Räinä, 25, odottaa pikkukylässä päätöstä viisumista, joka antaisi hänelle mahdollisuuden jäädä pysyvästi saarivaltioon
  9. Joensuun keskustasta löytyneen vainajan henkilöllisyys todennäköisesti selvillä – varmistuu oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa ensi viikolla
  10. Poliisi löysi kahdeksan kuollutta rekan kontista Teksasissa – NYT: Kaksi kuolleista lapsia
  11. Isis-taistelijaksi epäilty saksaistyttö voi joutua oikeuteen Saksassa – Viranomaiset vahvistavat, että Irakista löytynyt 16-vuotias on ”Linda W”
  12. ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946
  13. Näytä lisää