Urheilu

NFL:n tähdet leikkivät häntähippaa kehitysvammaisten suomalaislasten kanssa – ja tilasivat muutaman kanteleen

Kehitysvammaisten lasten Marjatta-koulussa oli viime viikolla tunnelma katossa, kun taloon saapui amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n tähtipelaajia.

DeAngelo Williams on 95-kiloinen vauhtikone, joka on jo kymmenen vuoden ajan jättänyt amerikkalaisen jalkapallon parhaat puolustajat nielemään pölyä. Mutta jopa Williamsin on vaikea päästä karkuun, kun toistakymmentä kiljuvaa lasta juoksee innokkaasti perässä.

Pakomatka päättyy lopulta lapsilauman piiritykseen. Pittsburgh Steelersissä pelaava joukkuekaveri Roosevelt Nix taklaa Williamsin, ja 16-vuotias Veeti Sipponen nappaa hänen vyöllään roikkuneen lipun.

Hetkeä aiemmin on harjoiteltu touchdown-tuuletuksia. Lapsi toisensa jälkeen juoksee pallon kanssa maaliviivan yli, ja koko liikuntasali raikaa. Maarja Pajoma, 15, juhlii näyttämällä kameralle tuplahauikset.

Kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten Marjatta-koulussa oli viime viikolla tunnelma katossa, kun taloon saapui harvinaisia vieraita.

Ala- ja yläasteikäiset lapset pääsivät tutustumaan amerikkalaiseen jalkapalloon NFL-liigan tähtipelaajien Williamsin, 33, Nixin, 24, Ben Garlandin, 28, ja Gary Barnidgen, 31, opissa.

Lippupallon ja tuuletusten lisäksi ohjelmassa oli erilaisia harjoituksia. Sitten pidettiin juttutuokio, jossa pelaajat vastailivat lasten kysymyksiin muun muassa lempiruuastaan, siitä miten hyviä he ovat (Garland: ”Paras.”) ja miten paljon he harjoittelevat viikossa (vähintään 37,5 tuntia).

Lapset tapittivat huvittuneena, kun Garland ja Barnidge innostuivat lopuksi soittamaan kannelta Kalevala-päivän kunniaksi.

NFL-pelaajat tulivat Helsingin Haagassa sijaitsevaan kouluun Amerikkalainen jalkapallo ilman rajoja -hyväntekeväisyysjärjestön edustajina. Vierailu järjestettiin yhteistyössä Suomen amerikkalaisen jalkapallon liiton SAJL:n ja Yhdysvaltain suurlähetystön kanssa.

Järjestön pelaajat pitävät jalkapalloleirejä ympäri maailman ja tapaavat erityisesti vaikeuksia kohtaavia lapsia. Suomeen pelaajia tuli yksitoista.

”Levitämme meille rakkaan lajin ilosanomaa ja vierailemme samalla kouluissa, sairaaloissa sekä orpokodeissa”, Barnidge kertoo ja näppäilee kannelta. Hän kiintyi soittimeen niin, että tilasi muutaman suoraan Koistisen tehtaalta jenkkeihin.

Barnidge on Cleveland Brownsin sisempi laitahyökkääjä, yksi NFL:n parhaista pelipaikallaan.

Hän on myös Amerikkalainen jalkapallo ilman rajoja -järjestön nokkahahmo. Viikon pituisen vierailun aikana pelaajat muun muassa kävivät Lahdessa katsomassa mäkihypyn MM-kisoja, pulahtivat avantoon ja tutustuivat liigakiekkoon.

Parasta oli kuitenkin lapsille järjestetty jalkapalloleiri sekä vierailu Marjatta-kouluun, sanoo Barnidge.

”Se on tärkeämpää kuin mikään muu. Haluamme pitää lasten kanssa hauskaa ja näyttää heille, että heistä välitetään. Lapset todella arvostavat sitä.”

Lasten reaktioista päätellen vierailu todella oli onnistunut.

Barnidgen haastattelu keskeytyy, kun 13-vuotias Aada Mustamäki tulee hakemaan nimikirjoitusta. ”Oli aika kiva, kun ne tuli tänne kouluun pelaamaan meidän kanssa”, Mustamäki kertoo.

”Tosi hauskaa. En ollut ikinä nähnyt niitä, se oli niinku huikea tapaus.”

Parasta oli ”häntähippa” eli lippupallo. Williamsin kiinni saaminen ei tosin ollut helppoa.

”No oli vähän vaikeaa, kun se ampaisi juoksuun. Kuitenkin minä sain siltä luultavasti hännän”, Mustamäki pohtii.

Myös Marjatta-koulun rehtori Kirsi Laakso on iloinen vierailusta. ”Kun aamupäivällä kerroimme oppilaille, että nyt he ovat tulossa, kaikki olivat ihan täpinöissään. Tämä oli tosi kiva ja onnistunut juttu.”

Laakso uskoo, että NFL:n huippupelaajien vierailu on ollut monelle lapselle todella tärkeää.

”Luulen, että tätä olivat etenkin jotkut pojista odottaneet pitkään. Kaikki tällaiset asiat nostavat itsetuntoa ja tuovat hyvän olon.”

Amerikkalainen jalkapallo on saanut viime vuosina huonon imagon, osittain syystä.

Dopingin valvonta on ollut leväperäistä, useampi pelaaja on syyllistynyt väkivaltarikoksiin ja NFL-liiga on dollarinkuvat silmissään yrittänyt tukahduttaa keskustelun pelaajien saamista aivovammoista.

Viime tiistaina Marjatta-koulun liikuntasalissa oli esillä lajin parempi puoli. Moni pelaaja on Yhdysvalloissa esikuva omassa yhteisössään ja aktiivisesti mukana hyväntekeväisyystyössä.

Jotain omistautumisesta kertoo se, että pelaajat raahautuivat Suomeen keho täynnä mustelmia. Raastava NFL-kausi päättyi vasta äskettäin.

Esimerkiksi jättimäinen, kaksi metriä pitkä ja 125 kiloa painava linjamies Garland hävisi vain kuukausi sitten Super Bowl -mestaruusottelun.

Atlanta Falcons hutiloi toisella puoliajalla 25 pisteen johtoaseman, ja New England Patriots kruunattiin jälleen mestariksi. Kyseessä oli lajin historian ehkä nöyryyttävin sulaminen, lähes käsittämätön tappio. Garlandille se oli lisäksi toinen hävitty Super Bowl neljän vuoden sisään.

Moni olisi painunut maan alle nuolemaan haavojaan. Garland puolestaan tuli helsinkiläiseen kouluun, heitti nilkkatuen nurkkaan ja vietti aikaa lasten kanssa. Ja näytteli lasten vaatimuksesta karhua.

Siksi ei kuulosta lainkaan pateettiselta, kun Barnidge kiteyttää perustamansa järjestön viestin lapsille.

”Älä anna kenenkään sanoa, ettet voi tehdä jotain. Eteen tulee vaikeuksia, mutta niistä pääsee kyllä yli. Täytyy vain jaksaa tehdä töitä sen eteen mitä haluaa, oli kyse sitten urheilusta, koulusta tai ylipäänsä elämästä”, Barnidge sanoo.

”Ja aina kun on mahdollisuus antaa takaisin, anna niin paljon kuin voit. Sillä voi olla iso vaikutus jonkun elämään.”

Tästä on kyse

NFL-tähdet vierailivat Suomessa


 Yksitoista Amerikkalainen jalkapallo ilman rajoja -järjestön pelaajaa kävi Suomessa viikon ajan helmi-maaliskuun taitteessa.

 Amerikkalaisen jalkapalloliigan NFL:n pelaajien perustama järjestö pyrkii edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lajin kautta. Se järjestää jalkapalloleirejä ja vierailee muun muassa sairaaloissa ja kouluissa.

 Järjestön toiminta keskittyy vaikeuksia kohtaaviin lapsiin. Se on käynyt muun muassa Brasiliassa, Kiinassa, Egyptissä ja Turkissa. Suomi on ensimmäinen maa Euroopassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Amerikkalainen jalkapallo
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 2. 2

  Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”

 3. 3

  Dolgopolovin ottelun epäilyttävä vedonlyönti hälytti tenniksen sisäisen tutkinnan – Englannissa käynnissä kolme tutkintaa

 4. 4

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 5. 5

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 2. 2

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 3. 3

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 4. 4

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 5. 5

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Maailman paras dopingtestattu penkkipunnertaja lopettaa – ”Olin hurri, josta tuli hyväksytty ympäri Suomea”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  6. 6

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  7. 7

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  10. 10

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää