Urheilu

Special Olympics -urheilijat tavoittelevat unelmiaan jalat maassa: ”Osallistuminen ja ihmisten näkeminen on hienointa”

Janne Ahokainen ja Sanna Sepponen hakevat menestystä Special Olympics -maailman­kisoista. Yhteensä Itävaltaan lähtee 34 suomalaisurheilijaa.

”Yksi kulta ei riitä, kaksi pitää saada!”

Sanna Sepposella on tavoite kirkkaana mielessä, kun kehitysvammaisten Special Olympics -talvimaailmankisojen alkuun Itävallassa on aikaa vajaa viikko.

Tavoitteille on katetta, sillä kolmansiin maailmankisoihinsa lähtevä Sepponen, 39, voitti vuonna 2013 Etelä-Korean Pyeongchangissa hopeaa supersuurpujottelussa ja pronssia suurpujottelussa.

”Pujottelu on tärkein lajini, ja tykkään siitä todella paljon. Suurpujottelu on vähän haastavampaa”, Sepponen kertoo.

Salibandyjoukkueen kapteeni Janne Ahokainen lähtee toisen kerran edustamaan Suomea maailmankisoihin.

Vuodelta 2013 puolustettavana on kulta, mutta Ahokainen, 37, haluaa keskittyä huolella matkaan, jonka päässä tavoite odottaa.

”Ei mennä kultaan vielä. Ensin pitää luoda yhteishenki. Nyt se on hyvä, ja luodaan se vielä paremmaksi. Sitten pelaamme itsemme A-divisioonaan ja aletaan katsoa mitalipelejä”, Ahokainen linjaa.

”Kyllä se 24. päivä ja finaalit on silti mielessä. Siitä tulee ikuinen saunalauteiden keskustelunaihe, jos pystyy tekemään jotain isoa. Katsotaan, olemmeko ansainneet paikan sinne.”

Valmistautumisesta ei menestys ainakaan jää kiinni. Salibandymiehet ovat harjoitelleet tiivisti ja viikonloppuisin parhaimmillaan jopa neljä tuntia päivässä.

19 vuotta salibandya pelannut Ahokainen ei kuitenkaan työmäärästä hätkähdä.

”Pakko olla paljon treeniä. Tämä on kuitenkin niin iso unelma urheilijalle. Tässä on melkein neljä vuotta tehty joka päivä töitä, ja vielä on töitä tekemättä.”

Kumpikaan kisakonkareista ei myönnä jännittävänsä isoja areenoita. Joukkueessa on kuitenkin paljon myös ensikertalaisia, joille löytyy hyviä esikuvia läheltä.

”Olemme tukena, lähellä ja rakennamme joukkuehenkeä. Olen itse äitihahmona ollut pitkään ja pidän kaikkien jalat maassa”, Sepponen toteaa.

”Pitää vain uskaltaa, luottaa, kannustaa ja nauraa omille virheillemme välillä. Silloin olemme vahvimmillamme”, Ahokainen komppaa.

Vaikka Ahokaisen puheesta ja olemuksesta välittyy kunnianhimo, ei miehen tarvitse kauan miettiä vastausta kysymykseen, mikä salibandyssa on kaikkein hienointa.

”Ykkösjuttu on se, että saat olla joukkueen jäsen. On se aika hienoa tuo pukukoppielämä. Voitetaan ja hävitään yhdessä, ja ollaan yhtä suurta perhettä.”

”Muuten ei ehkä nelikymppinen äijä olisi kaksikymppisen kaveri, mutta tuolla ikä ei ole mitään, vaan kaikki ovat samanarvoisia. On samat jutut, ja kaikki nauravat toisilleen”, Ahokainen pohtii.

Sepponen on samoilla lin­joilla.

”Osallistuminen ja ihmisten näkeminen on hienointa.”

”Kun lasken, pitää olla riskiä, uskallusta ja rohkeutta maaliin asti.”

Sepponen on tullut tutuksi suurelle yleisölle erityisesti televisiosta, sillä hänet nähtiin Salatuissa elämissä vuosina 2001–04 ja 2009. Lisäksi hän oli mukana Toisenlaisissa frendeissä vuosina 2010–14.

Näytteleminen on viime vuosina jäänyt vähemmälle, ja keskittyminen on kääntynyt enemmän alppihiihtoon ja uuteen lajiin, tennikseen.

Syykin on selvä. Tennis kuuluu kesämaailmankisojen ohjelmistoon, ja näin urheilusta pitävä nainen saa lisää pontta ­harrastuksiinsa.

”Intoa tennikseen on todella paljon, ja meillä on todella hyvä valmentaja. Tennis on mun ­juttu.”

Salibandykapteeni Ahokainen kertoo pohtineensa valmentajan hommia, mutta näyttelemiseen ei ole erityistä ­vetoa.

”Minulle riittää, että pääsen tuolla Itävallassa esittämään näytelmää, johon on vähän jo käsikirjoitusta laadittu”, pelimies nauraa.

Hänellä on niin ikään suunnitelmissa aloittaa uusi laji, jotta paikka kesäkisoihin Abu Dhabissa 2019 lohkeaisi.

”Kyllä laji vaihdetaan sulkapalloon, mutta viedään ensin yksi projekti päätökseen. Sitten alkaa valmentajahaku, pari on jo selvillä.”

”Nyt olen ollut mukavuus­alueella, haluan lyödä haastetta itselleni.”

Salibandya pelataan yhdeksänmiehisillä joukkueilla, ja maalivahdin lisäksi kentällä on kolme pelaajaa. Pelaajamäärän pienentämisen tarkoituksena on mahdollistaa osallistuminen myös maille, joissa pelaajia ei ole paljon.

”Suomelle pelaajamäärä on vähän ongelma, sillä aina jää hyviä pelaajia pois. Taitavat ­pelaajat hyötyvät pelimuo­dosta.”

”Kapteenina yritän tukea ja jutella, jos jollain on paha olo. Yritän näyttää esimerkkiä harjoituksissakin. Ollaan monesti puhuttu, että tämä on kuitenkin vain salibandya. Tärkeintä on, että kaikilla on hyvä mieli, niin on kiva tulla jatkossakin.”

Sekä Sepposella että Ahokaisella on päivätyöt. Sepponen tekee puolta päivää Herttoniemen McDonaldsissa ja Ahokainen täyttä päivää Päiväkummun koulun laitoshuoltajana.

Ahokaisen valveillaoloajan täyttää työn ja salibandyn lisäksi kahdeksan kuukauden ikäinen tyttö.

”Ei ole paljon vapaa-ajan ­ongelmia. Mutta mielestäni on hieno asia, että päivään tulee pituutta ja aika kuluu nopeasti. Ei jää turhanpäiväiseen makoiluun aikaa.”

Ahokainen kertoo motivaa­tion olleen välillä vähissä, mutta isoihin kisoihin pääsy on pot­kinut eteenpäin silloinkin, kun kotimaan SM-turnausten tah­koaminen on tuntunut ras­kaalta.

Taitojensa puolesta mies pärjäisi kakkos- tai kolmosdivisioonassa, mutta hän on joutunut kieltäytymään tarjouksista vammattomien sarjoissa pelaamisesta.

”Maksut ovat niin suuria, ja vammaissalibandy pitäisi käytännössä panna sivuun.”

Special Olympics -kisojen suojelijana toimii näyttelijä Arnold Schwarzenegger. Suomalais­urheilijat uskovat, että entinen Kalifornian kuvernööri voisi menestyä sekä alppihiihdossa että salibandyssa.

”Maalivahtina ja pakkina voisi pärjätä, kun on sen verran iso, ettei kukaan uskalla tulla lähelle. Maila pitäisi silti varmaan tehdä rautakangesta”, Ahokainen viittaa Schwarzeneggerin kehonrakennustaustaan.

”Toivon, että pääsisin Arnoldin kainaloon ja että kaikki voisivat saada häneltä vähän tsemppiä”, Sepponen sanoo.

Jos ”Ison Arskan” kainalo on lyhyen tähtäimen toive, niin pitkäaikainenkin unelma löytyy.

”Haaveena olisi päästä Los ­Angelesiin katsomaan isoja rockbändejä kuten Aerosmith, Guns N’ Roses ja Metallica.”

Ahokaisen haaveet ja toiveet tulevaisuudelle puolestaan henkivät arjen onnen arvostamista.

”Tulla paremmaksi isäksi ja aviomieheksi ja päästä parin vuoden sisällä omakotitaloon asumaan. Ja että tytär voisi olla ylpeä omista vanhemmistaan.”

Fakta

Special Olympics


  Special Olympics -toiminnassa arvioidaan olevan mukana noin 4,5 miljoonaa kehitysvammaista urheilijaa ympäri maailman.

  Toiminta alkoi Suomessa vuonna 1990, ja ensimmäiset suomalaisurheilijat osallistuivat vuoden 1993 talvimaailmankisoihin, jotka tuolloinkin järjestettiin Itävallassa.

  Talvimaailmankisat ja kesämaailmankisat järjestetään neljän vuoden välein samalla syklillä kuin olympialaiset, mutta parillisten vuosien sijaan parittomina vuosina.

  Kisat on vuoden suurin kehitysvammaisten urheilutapahtuma maailmassa. 34 suomalaisurheilijaa kilpailee Itävallassa 14.–25.3. kuudessa lajissa: alppihiihdossa, lumilautailussa, maastohiihdossa, lumikenkäilyssä, taitoluistelussa ja salibandyssa.

Lähde: Vammaisurheilu.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alppihiihto
 • Salibandy
 • Special Olympics
 • Jan Vilén
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Kun 125 miljoonaa euroa ei riitä – Liverpool jatkaa Barcelonan kärventämistä

 3. 3

  Chelsean päävalmentaja repesi hillittömään naurukohtaukseen toimittajan kysyttyä rikollisesta kohtelusta: ”Kaikki tietävät, mitä tapahtui”

 4. 4

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 5. 5

  Ojansivun syötöt voiton avaimena – ”Harjoituspelit ovat minulle vaikeita, kun puuttuu adrenaliinia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 2. 2

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 3. 3

  Pertti Alajan entinen pelikaveri muistelee, miten ”Pera ei meinannut mennä millään kentälle kultaisissa kengissä”

 4. 4

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 5. 5

  Jokerit otti urakalla lukua Pietarissa SKA:n vieraana, Jormakan maali toi lohtua

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisi ottanut useita ihmisiä kiinni

  2. 2

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  5. 5

   Silminnäkijän video Turun puukotuksesta: poliisit vartioivat maassa makaavaa miestä

  6. 6

   NYT ja Reuters: Trump erotti päästrateginsa Steve Bannonin

  7. 7

   Erdogan kiihottaa Saksassa asuvia turkkilaisia Merkeliä vastaan

  8. 8

   Barcelonassa ihmisten päälle ajanut pakettiauton kuski kuoli poliisin luoteihin – iskujen oli määrä olla tuhoisampia, arvioi poliisi

  9. 9

   Sisäministeri Risikko: Ei ole tietoa siitä, että Turun puukotuksissa olisi kyse terroriteosta

  10. 10

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisi ottanut useita ihmisiä kiinni

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  6. 6

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  7. 7

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisi ottanut useita ihmisiä kiinni

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää