Urheilu

Harrastamisen kustannukset alas – urheilujohtaja haluaa kuntien liikuntapaikat ilmaisiksi nuorille

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto haluaa harrastamisesta edullisempaa syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Kuntien tulee tarjota perusliikuntapaikat maksutta seurojen alle 18-vuotiaiden toimintaan, linjaa opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto.

Hänen mielestään sillä tavoin kohonneita harrastuskustannuksia pystyttäisiin alentamaan ja ehkäisemään sitä kautta syrjäytymistä.

Ranto näkee, että paljon saavutettaisiin jo sillä, että koulujen liikuntasalit ja urheilukentät olisivat ilmaisia.

”Harrastamisen hinta on noussut monissa perinteisissäkin lajeissa, ja esimerkiksi yleisurheilussa ja joukkuevoimistelussa on seurakohtaisesti hirveitä eroja”, Ranto toteaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tämä on koko toimintajärjestelmän ongelma, ei tiettyjen lajien ongelma.”

Rannon mukaan on tärkeää, että tarjolla on tarpeeksi lajeja, joita voi harrastaa edullisesti, vaikka kaikista lajeista ei pystyttäisikään tekemään edullisia.

”Isoin kysymys on se, että olisi paikkoja, joissa lapset voisivat harrastaa eivätkä syrjäytyisi. On olemassa niin kalliita ratkaisuja, ettei tätä voi laittaa kokonaan yhteiskunnan piikkiin”, Ranto sanoo ja viittaa esimerkiksi jäähallien maksuihin.

Ranto korostaa, että kuntien budjetteihin liikuntapaikkamaksujen poistaminen ei tekisi suurta lovea, vaikka paikkakuntakohtaiset euromääräiset erot ovatkin isoja.

”Täytyy muistaa se, että liikuntatoimen kustannusten osuus kuntien talousarviosta on keskimäärin 1–1,5 prosentin luokkaa. Mutta totta kai isossa kunnassa puhutaan miljoonista”, hän sanoo.

”Oleellista on katsoa säästöjä, joita voidaan saavuttaa sillä, että nuoret eivät syrjäytyisi harrastustoiminnasta. Luulen, että kokonaistaloudellisesti tämä olisi järkevä ratkaisu.”

Ranto kertoo, että asiasta on keskusteltu paljon ja moni kunta on reagoinut positiivisesti. Urheilupaikkamaksut ovat hänen mukaansa kuitenkin vain osa ongelmaa.

Hän näkee lajien kilpailujärjestelmät, ulkomaan turnaukset ja ottelumatkat vielä liikuntapaikkamaksuja suurempana asiana.

”Ammattimaisuus on sinänsä hyvä asia, mutta kannattaa miettiä sitä, onko järkevä ratkaisu palkata ammattilainen, jos se moninkertaistaa harrastamisen hinnan.”

Ranto myöntää, että ammattivalmentajaa ei pidä nähdä pelkkänä kuluna vaan myös valmentajasta saatava hyöty on punnittava.

”Pitäisi löytää kultainen keskitie, jossa vapaaehtoisvalmentamisen arvokas perinne ei huku. Pitäisi saada entisten urheilijoiden osaaminen paremmin käyttöön ja pystytään asteittain lisäämään ammattimaisen valmentamisen ja ohjaamisen osuutta.”

Keskustelu maksujen poistamisesta on tuttu Helsingin liikuntalautakunnan puheenjohtalle Riku Aholalle (vas).

Helsingin kaupungin tilat ovat nykyisellään junioreille varsin edullisia ja voimakkaasti tuettuja verrattuna aikuisten vuoroihin.

”Liikuntaviraston sisäliikuntatilojen tuntihinta on junioreille noin 5–10 euroa. Myös tekonurmien hinta on samaa luokkaa per joukkue”, Ahola sanoo.

Harrastaminen voi kuitenkin kallistua tulevaisuudessa. Kaupungilla ei ole varaa rakentaa uusia tiloja niin paljon kuin tarvittaisiin.

”Helsingillä on investointikatto, ja siksi yksityinen puoli rakentaa yhä suuremman osan sisäliikunta- ja muista harrastuspaikoista. Niissä myös hinnasto on aivan erilainen kuin liikuntaviraston paikoissa”, Ahola sanoo.

Muun muassa iso osa salibandyn harrastuspaikoista on yksityisissä halleissa.

”On taloudellisesti iso ero treenata liikuntaviraston tiloissa verrattuna esimerkiksi Arena Centeriin. Hinta on moninkertainen”, Ahola toteaa.

Tällä hetkellä kaupunki pystyy subventoimaan yksityisiä tilavuokria noin 20–30 eurolla, jolloin esimerkiksi suurimman salibandykenttiä tarjoavan yhtiön Arena Centerin kentästä jää seuralle maksettavaksi noin 70 euroa.

”Rannon esitys kunnan tilojen ilmaisuudesta ei realistisesti vaikuttaisi juuri meidän menoihimme. Viime vuonna meidän tilakulumme olivat 160 000 euroa ja valtaosa tiloista oli yksityiseltä puolelta hankittu”, sanoo salibandyseura SSV:n toiminnanjohtaja Kaisa Tamminen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilun rahat
 • Liikunta
 • Syrjäytyminen
 • Jan Vilén
 • Tero Hakola
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kiima tekee kipeää tammoille ja kilpailemisesta tulee haastavaa – ”Kilpailupaikalla se huutaa kovaa Baccara-kaverinsa perään”

 2. 2

  Tapparan nolo lipsahdus maksoi pisteet – voittomaali syntyi, vaikka kiekko ei ylittänyt maaliviivaa

 3. 3

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 4. 4

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 5. 5

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 2. 2

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 3. 3

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 4. 4

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 5. 5

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  7. 7

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  8. 8

   Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa

  9. 9

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Enemmän kondomeja nuorille – Helsinki panostaa nuorten ehkäisyyn ja lupaa vuoden e-pillerit tai ehkäisyrenkaan ilmaiseksi
  3. Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”
  4. Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa
  5. Tunti sitten
  6. Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen
  7. Eduskunnan budjettiurakka alkaa – edessä on satoja puheenvuoroja, määrärahatoiveita ja äänestyksiä, mutta lopuksi muuttuu vain vähän
  8. Kiima tekee kipeää tammoille ja kilpailemisesta tulee haastavaa – ”Kilpailupaikalla se huutaa kovaa Baccara-kaverinsa perään”
  9. Meteoriitti teki tiilikattoon reiän ja lävisti viisi senttiä paksun lankkulattian – Suomessa meteoriitit ovat lojuneet nurkissa ja päätyneet lasten leikkeihin
  10. Mykkäkouluja, politiikan välttelyä puheenaiheena – Puolan jako kulkee nyt perheiden sisällä
  11. Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  12. Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”
  13. Näytä lisää