Valikko
Urheilu

Cristiano Ronaldo ampui alas tarinan siitä, että hän tekisi 3000 vatsalihasliikettä päivässä

Asiantuntijoiden mukaan vatsalihasliikkeiden pitäisi olla jo historiaa.

Jalkapallon supertähdellä Cristiano Ronaldolla on yksi maailman tunnetuimmista ylävartaloista. Ronaldo kun ei ujostele esitellä vatsalihaksiaan otteluiden jälkeen, mainoskuvissa ja sosiaalisessa mediassa ja niin edelleen. Hyvän tarinan mukaan hän muokkasi vatsalihaksensa tekemällä 3 000 vatsalihasliikettä päivässä.

Ronaldo päätti viimeinkin ampua alas hienon tarinan ja kertoi totuuden nimeään kantavien kuntosalien avaustilaisuudessa.

”Se ei ole totta, että tekisin 3 000 päivässä, yleensä harjoittelen kolme neljää kertaa viikossa”, Ronaldo sanoi espanjalaislehti Marcan mukaan.

”En ole varma teenkö edes 1 000 liikettä viikossa.”

Tarina 3000 liikkeestä alkoi, kun Ronaldo pelasi vielä Manchester Unitedissa kausilla 2003–2009. Sen jälkeen tarina jäi elämään omaa elämäänsä.Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi kolme vuotta sitten HS:n Kuukausiliitteen haastattelussa tehneensä aikoinaan tuhansia vatsalihasliikkeitä päivässä.

”Halusin päästä mahastani eroon, ja saatoin tehdä 1 000–1 500 vatsalihasliikettä päivässä”, Suri kertoi.

Sopii toivoa, että kovin moni harrasteliikuntaa harrastava ei ole ottanut mallia Ronaldosta ja Surista ja harjoitellut liikaa vatsalihasliikkeitä. Viimeisimpien tutkimusten mukaan liike aiheuttaa paljon selkävaivoja. Vatsalihasliikkeiden pitäisi olla kohta historiaa, sillä tutkimukset korostavat liikkeen haittoja.

Vatsalihasliikkeiden suosiminen osana lihaskunnon kehittämistä alkaa olla menneisyyttä, ja esimerkiksi lankuttaminen on korvaamassa perinteisen liikkeen. Yhdysvaltojen laivaston kuntotestissä on luovuttu vatsalihasliikkeistä.

”Ne kuuluvat menneisyyteen. Se on vanhentunut harjoitus, jolla on merkittävä vaikutus alaselän vammoihin”, Navy Times kirjoitti taannoin.

Juttu jatkuu kyselyn jälkeen.Vammoista on tutkimustietoakin.

Vuonna 2005 julkaistun tutkimuksen mukaan Fort Braggin tukikohdan kuntotesteissä tapahtuneista vammoista 56 prosenttia oli yhdistettävissä vatsalihasliikkeisiin.

Toiset ihmiset ovat yksinkertaisesti alttiimpia vatsalihasliikkeiden aiheuttamille selkävammoille kuin toiset. Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan geenit määrittelevät pitkälti, miten herkästi ihmisille kehittyy selkävaivoja.

Jos kuntoilija tai urheilija haluaa välttämättä tehdä vatsalihasliikkeitä, on siihenkin olemassa tutkimusten antama suositus.

Uudessa-Seelannin Aucklandin yliopistossa tehty tutkimus suosittelee tekemään enimmillään 60 toistoa vatsalihasliikkeitä harjoitusta kohden. Alkaen 15 toistosta, ja sen jälkeen määrää voi kasvattaa.

Amerikkalaisen jalkapallon NFL-pelaajien kanssa työskentelevä Stuart McGillin mukaan vastarutistukset ja istumaannousut voivat aiheuttaa vaarallista rasitusta selkärangalle.

”Internetistä voi löytää jonkun, joka tekee 3000 istumaannousua. Voin sanoa näkemättä, että hän on pieni ja hoikka. Ohutta keppiä voi taivuttaa monta kertaa ilman katkeamista. NFL-pelaajat eivät tee niin montaa istumaannousua”, Waterloon yliopiston kinestesiikan professori McGill sanoi LA Times -lehdelle.

”Ajatellaan, että selväpiirteiset vatsalihakset ovat merkki vahvasta keskivartalosta. Se ei ole totta. Se merkitsee vain sitä, että on harjoitellut niitä lihaksia näyttääkseen hyvältä rannalla.”

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtavan asiantuntijan Tomi Vänttisen mukaan perinteinen istumaannousu tuo alaselälle rasitusta, ja erityisesti, jos mukana on painoja.

”Lähtökohtana on, että mitä enemmän tehdään sitä enemmän sattuu. En lähtisi tyrmäämään sitä, että vatsalihasliikkeissä on tiettyjä haittoja. Normaali vatsalihasliike tuottaa alaselälle vääntömomenttia, sinnehän se rasitus sattuu”, Vänttinen sanoi.

Lähteet: Marca.com, Navytimes.com, BBC, LA Times.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Liikunta
 • lankutus
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

 2. 2

  HIFK:lta viiltävää kuittailua Shefki Kuqille: ”Pisin voittoputki 1 ottelun mittainen”

 3. 3

  Suomi ryöpytti Pohjois-Irlantia lentopallon MM-karsinnoissa – käsivarsissa hieno kunnianosoitus Mauno Koivistolle

 4. 4

  Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan syöpää ei voitu leikata suunnitellusti

 5. 5

  Lukas Hradeckyn joukkuetoveri sai potkut – syynä ennen cup-finaalia otettu tatuointi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Joukkuevoimistelussa pitää tehdä saumatonta yhteistyötä –”Voimistelijalla on rytmi kehossa. Se kertoo, mitä pitää tehdä”

 2. 2

  Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan syöpää ei voitu leikata suunnitellusti

 3. 3

  Vauva ei ole vienyt Kimi Räikkösen yöunia – ”Olemme onnellisia”

 4. 4

  Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

 5. 5

  Lukas Hradeckyn joukkuetoveri sai potkut – syynä ennen cup-finaalia otettu tatuointi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tamilta yllättävä väite USA:n valmistautumisesta Leijonat-peliin – ja hän saattoi olla oikeassa

 2. 2

  Harri Säteri nollasi USA:n ja loi pohjan Leijonien jättiyllätykselle MM-puolivälierässä: ”Kyllä unelmat ovat edessäpäin”

 3. 3

  Michael Schumacherin perhettä kiristettiin ja uhattiin lasten tappamisella – kiristäjä jäi kiinni lapsellisen virheen vuoksi

 4. 4

  Leijonat pelaa pronssiottelussa – Ruotsi oli selkeästi parempi MM-välierässä

 5. 5

  Mount Everestillä luolassa piileskellyt elokuvaohjaaja asui pakettiautossa, koska halusi päästä auttamaan kiipeilijöitä – nyt odottaa jopa neljän vuoden vankeus

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää