Urheilu

Huuhkajat ajautui tappiokierteeseen – päävalmentaja Markku Kanerva kertoo HS:n haastattelussa, miten hän aikoo kehittää Suomen peliä

A-maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva kertoo, millainen voisi olla maajoukkueen pelillinen identiteetti.

On kasvojenpesun aika Suomen A-maajoukkueessa.

Viime vuosi oli potkut saaneen ruotsalaisvalmentaja Hans Backen johdolla maajoukkueen lähihistorian pohjanoteeraus. Maajoukkue lähteen nyt uuden päävalmentajansa johdolla nostamaan Suomea alhosta.

Päävalmentaja Markku Kanerva kertoi HS:lle haastattelussa ennen maajoukkueen matkaa Turkkiin, millä keinoilla hän lähtee yrittämään maineenpalauttamista.

Millaisen suunnitelman olet tehnyt tälle vuodelle ja mitä se pitää sisällään?

”Suunnitelmissa on kasvojenpesu. Meidän pitää palauttaa maineemme”, Kanerva sanoi heti haastattelun aluksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tähtäimessä on tietenkin 2020 EM-turnaus, ja siksi minun kanssani tehtiin pidempi sopimus. Isona tavoitteenamme on päästä sinne. Välietappeina on tietenkin tämä MM-karsinta ja ensi vuonna alkava Uefan Nations-liiga. 2019 alkavat sitten varsinaisesti EM-karsinnat.”

Kanervan mukaan yhtenä tavoitteena on saada myös muuttunut valmennusryhmä toimimaan. Kanervalla on apuvalmentajinaan Jonatan Johansson ja Simo Valakari, jotka auttavat päävalmentajaa maajoukkuepelaajien seuraamisessa.

Kanervan mukaan hänen työssään on oleellista palautteen antaminen maajoukkueen pelaajille, jotta hän pääsee vaikuttamaan pelaajan arkeen seurajoukkueessa.

”Toivottavasti he saavat peliminuutteja, että on jotain katsottavaakin. Jos ei tule, pitää päästä paikan päälle katsomaan, miltä se tekeminen näyttää”, Kanerva sanoi.

Kanerva aikoo pitää tiiviisti yhteyttä maajoukkuepelaajien seuravalmentajiin. Suunnitelmissa on myös matkoja esimerkiksi Saksaan, jossa pelaa paljon maajoukkuepelaajia.

Hänen mukaansa ideaalitilanteessa hänellä ja seuravalmentajalla olisi yhteinen käsitys pelaajan ominaisuuksista, vahvuuksista ja kehitettävistä ominaisuuksista.

Hän sanoo, ettei ole asettanut pistetavoitetta jäljellä oleviin MM-karsintaotteluihin.

”Odotukset tulevat joka tapauksessa kannattajilta tai medialta. Me lähdemme ottelu kerrallaan tuleviin peleihin. Jos kävisi niin, että voittaisimme seuraavat neljä ottelua, katsomme sitten missä olemme”, Kanerva sanoi.

Millainen osa suuremmassa suunnitelmassa on pelin kehittymisellä ja mihin suuntaan peli voisi kehittyä Markku Kanervan alaisuudessa?

”Helppo sanoa, että tuloksekkaampaan suuntaan – sitä pitää varmaan vähän avata.

Lähtökohtana on se, että Kosovo-ottelua lukuun ottamatta olemme altavastaajia. Puolustuspeli pitää olla kunnossa, ja sen varaan pitää rakentaa. Sillä me emme kuitenkaan voita näitä pelejä”, Kanerva totesi.

Kanervan mukaan Suomen pitää kompensoida taidolliset erot vastustajiin joukkuepelaamisella. Kollektiivisuus sekä hyökätessä että puolustaessa on kaiken a ja o. Hän sanoo tarvitsevansa ennen kaikkea peliälykkäitä pelaajia, jotka reagoivat ja ennakoivat nopeasti ja ajattelevat joukkuetta.

Kanervan mukaan peliryhmitysten pitää joustaa, ja tilannepelaaminen on avainasia.

”Miten esimerkiksi missäkin tilanteessa pystymme mahdollistamaan prässin, luomaan puolustuksellisen ylivoiman, saamaan hyökkäyksissä tarpeeksi pelaajia rangaistusalueelle ja saamaan tarpeeksi vaihtoehtoja murtautumisiin.”

Mikä voisi olla sinun johtamasi maajoukkueen peli-identiteetti?

”Haluan, että joukkueeni on taistelutahtoinen, voitontahtoinen ja kaikkensa antava joukkue. Kun saamme tilanteen riistää pallon, menemme päättäväisesti ja kollektiivisesti siihen. Kädet ei saa nousta pystyyn, vaan taistelemme loppuun asti”, Kanerva sanoi.

Kun puhutaan pelirohkeudesta, pitäisi sen näkyä hänen mukaansa myös puolustuspelaamisessa.

”Uskallamme pelata mies miestä vastaan, mikä mahdollistaa esimerkiksi korkeamman prässin seuraavassa linjassa tai ylempänä. Meillä pitää olla rohkeutta ja tilannetajua lähteä riistämään palloa, kun tulee sen paikka.”

Aiotko rakentaa pelitavan sisälle elementtejä, jotka muodostuvat tunnusomaisiksi joukkueelle?

”Prässääminen on hyvä esimerkki. Kun on mahdollista pallonmenetyksen jälkeen prässätä ylhäällä, meidän pitää tunnistaa tilanne”, hän sanoi.

Hänen mukaansa joukkue pitää saada valmennettua joukkue siten, että pelaajilla on eri tilanteissa, eri prässikorkeuksilla selkeät roolit ja selkeä tietoisuus riskeistä ja ongelmakohdista.

”Tällaisia juttuja olen ajatellut. Emme voi aina tehdä jollain tavalla, vaan me teemme aina jollain tavalla tietyssä tilanteessa”, Kanerva sanoi painokkaasti ja takoi pöytää samalla.

Hän kertoi uskovansa syvempään oppimiseen ja antavansa pelaajien myös ratkaista ongelmia.

”Kun pelaajat myös miettivät ongelmia, uskon, että vaikutus on syvempi ja pysyvämpi. Käytän tätä metodia paljon. Se ei tarkoita sitä, että keskustelemme kaikki tilanteet. Uskon, että sitoutuminen ja omistajuus paranevat, kun pelaajat kokevat, että tämä on meidän juttu”, hän sanoi.

Syksyllä 2015 peluutit joukkuetta 4–4–2-ryhmityksessä, ja nyt palautit saman ryhmityksen maajoukkueeseen. Onko se ryhmitys sinulle helpoin tapa ryhtyä rakentamaan pelitapaa?

”Peruslähtökohtana on, että kaksi kärkeä voivat tehdä yhteistyötä puolustaessa ja hyökätessä. Neljän keskikenttäpelaajan linja helpottaa laitapuolustamista. Vahvuutena on laitapuolustaminen, kun saamme laitapuolustajalle tuen. Se on pelaajille selkeä – ja heidän selkäytimissään.”

Olennaista hänen mukaansa on se, miten Suomi eliminoi vastustajan pelinrakentelun ja hyödyntää vastustajan heikkoudet. Joukkueen muoto elää.

”Meillä ei ole mitään kiveen hakattuna”, hän lisäsi.

Missä valmennusryhmä on yhtä mieltä?

”Erikoistilanteet ovat murheenkryynimme. Meidän pitää olla kovempia molemmissa päissä. Ajatellaan Islanti-ottelua, jossa Kári Árnason pienellä tönäisyllä horjutti Sauli Väisästä ja pani pallon sisään. Meidän pitää olla härskimpiä.”

Maajoukkueessa oli vuosikausia tilanne, että varsinaisia laitapelaajia ei oikein löytynyt. Nyt niitä rupeaa taas löytymään, kun esiin ovat nousemassa Fredrik Jensen, Mikael Soisalo, Jasse Tuominen ja Pyry Soiri.

Miten aiot tuoda näitä uusia pelaajia joukkueeseen ja mitä vaihtoehtoja se antaa sinulle, että on laitapelaajia?

”Ilolla tervehdin, että on laitapelaajia. Ennen kaikkea pelaajia, joilla alkaa olemaan kansainvälistä nopeutta ja kykyä haastaa kamppailutilanteissa. Ne ovat tärkeitä ominaisuuksia laitamurtautumisissa.”

”Missä vaiheessa näitä sitten tuodaan mukaan? Sitten kun rupeaa olemaan tiettyjä merkkejä, että pelaaja on tsekkaamisen arvoinen. Jensen on osoittanut, että hän alkaa olla valmis.”

Seitsemän vuoden ajan joukkueessa on ollut pelintekijänä Roman Eremenko, ja nyt hän on pitkään pelikiellossa. Mitä se tarkoittaa pelinrakentelulle, että ainoa maailmanluokan pelintekijä on poissa?

”Totta kai hän on maailmanluokan pelaaja, jolla on huikea pelikäsitys. Jos kaikki pyörii yhden pelaajan ympärillä, se on vastustajalle helpompaa. Kun ei ole yhtä pelintekijää, muiden pitää ottaa enemmän vastuuta.”

MM-karsintaottelu Turkki–Suomi perjantaina kello 19.00 Suomen aikaa. YLE TV2 näyttää ottelun suorana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Huuhkajat
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja peruutti NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon ”epäröinnin” vuoksi

 2. 2

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 3. 3

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 4. 4

  Asiantuntija hehkuttaa peliyhtiö Rovion aluevaltausta: ”Muodostavat ennennäkemättömän parivaljakon”

 5. 5

  Wayne Rooney telottiin vertavuotavaksi – pilkkaajat iskivät heti vyön alle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 2. 2

  IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

 3. 3

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja peruutti NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon ”epäröinnin” vuoksi

 4. 4

  Triathlonisti Kaisa Salilta yllättävä paljastus – pudottaa painoaan kauden tärkeimpiin kilpailuihin: ”En muulloinkaan syö mitä sattuu”

 5. 5

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 3. 3

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 4. 4

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 5. 5

  Mystinen arabišeikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Espanja määräsi Katalonian poliisivoimat alaisuuteensa – alueen viranomaiset kieltäytyvät tottelemasta

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  6. 6

   Helsinki antautui auringolle ”viimeisenä kesäpäivänä” – ”Ihmiset sekoavat täysin tällaisista päivistä”

  7. 7

   Sähköinen työnhaku aiheuttaa päänvaivaa jopa tuhansille työttömille – ”Tuntuu, kuin työnhakija olisi hirttosilmukassa”

  8. 8

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää