Valikko
Urheilu    |   HS-haastattelu

Hylkiötuomari – kun jalkapallotuomari Halil İbrahim Dinçdağ rikkoi Turkin normeja, häneltä vietiin kaikki

Homoseksuaali Dinçdağ menetti työnsä, harrastuksensa ja yksityisyytensä. Hänen henkeäänkin uhattiin.

Istanbulin Leventin kaupunginosassa kahvilan pöytään istuutuu huoliteltu mies. Halil İbrahim Dinçdağ on punaisissa silmälaseissaan ja samansävyisessä kevyttoppatakissaan trendikäs mies, jollaisia Istanbulin kaduilla näkee paljon, mutta harva heistä on kokenut saman minkä Dinçdağ.

Dinçdağ menetti työnsä, harrastuksensa ja yksityisyytensä. Hänen henkeäänkin uhattiin. Syynä olivat Turkin armeija ja maan jalkapalloliitto, jotka tekivät hänestä persona non gratan, ei-toivotun henkilön.

Dinçdağ, 41, on entinen radiotoimittaja ja jalkapalloerotuomari, joka sanoo tuominneensa 15 vuotta kestäneellä erotuomariurallaan yli 1 200 ottelua amatööri- ja ammattilaissarjoissa.

Viimeisiä vuosia hän kuvailee matkaksi pimeässä tunnelissa kohti tuntematonta.

Ongelmat alkoivat keväällä 2009, kun Dinçdağ sai kutsun asepalvelukseen, joka on Turkissa pakollinen 21–41-vuotiaille miehille. Joka vuosi Turkissa noin 500 000 asevelvollista käy armeijan, jonka pituus on puolesta vuodesta vuoteen.

Armeijan välttämisestä voi tulla taakka. Ajatus, jonka mukaan miehet eivät ole miehiä, jos he eivät ole suorittaneet asepalvelusta, elää Turkissa sitkeästi. Dinçdağ ei halunnut armeijaan. Hän yritti saada lääkärintodistuksen, joka olisi vapauttanut asepalveluksesta. Hän tiesi, että sellainen tavallisesti järjestyisi sairauden tai homoseksuaalisuuden takia.

Mutta hän ei saanut vapautusta.

Dinçdağ kertoo, miten häntä pompoteltiin yksiköstä ja armeijan sairaalasta toiseen, sillä kukaan ei halunnut antaa hänelle tarvittavaa todistusta vapautuksen saamiseksi. Hänen oli pakko mennä yksikköönsä, jossa vaikeudet alkoivat.

”Sotilaat tiesivät siellä, että olen homoseksuaali.”

Dinçdağ vetosi terveyssyihin ja palasi kotipaikkakunnalleen Trabzoniin. Hän pysyi siellä ilman lupaa kaksi kuukautta.

”Olin henkisesti raunioina. Uhkasin lopulta tehdä itsemurhan, ellen saa lääkärintodistusta. Romahdin täysin, jonka jälkeen minut siirrettiin armeijan sairaalassa skitsofreenikoiden osastolle.”

Homoseksuaalisuus on Turkissa edelleen häpeällinen asia, ja homoseksuaalisen todistaminen armeijassa on nöyryyttävä kokemus.

Eläköitynyt armeijan kenraali kertoi vuonna 2011 BBC:lle, miten armeijan pitää varmistua henkilön homoseksuaalisuudesta. Siihen käytetään muun muassa persoonallisuustestejä tai tutkittava henkilö voi esittää todisteeksi valokuvia.

Dinçdağ sai lopulta todis­tuksensa ja vapautuksen ­armeijasta. Pian alkoi uusi nöyryytys.

Turkin jalkapalloliitto päätti, että Dinçdağ ei voisi toimia erotuomarina, koska hän ei ollut terve suorittamaan asepalvelusta.

”Olin todella suuttunut. Valitin päätöksestä erotuomarikomiteaan ja vaadin, että kokemani vääryys ja syrjintä olisi korjattava ja tuomarioikeuteni palautettava”, hän sanoo.

”Yritin selittää heille, että ongelmani ei ollut terveydellinen. Valituksessani kirjoitin, että jalkapalloliitto on tekemässä virheen, koska en pyrkinyt välttämään armeijaa terveyssyiden vaan homouteni ­takia.”

Dinçdağ valitti erotuomarikomitean päätöksestä 11. toukokuuta 2009. Vain kaksi päivää myöhemmin seurasi uusi järkytys. Joku oli vuotanut valituksen medialle, ja Dinçdağ sai lukea lehdistä tapauksestaan. Hänen nimikirjaimensa ja kotipaikkakuntansa mainittiin eräässä turkkilaislehdessä ja sen jälkeen kaikki tiesivät, kenestä oli kyse.

”On paljon jalkapalloilijoita ja erotuomareita, joiden homoseksuaalisuudesta ei puhuta. Luulin, että ongelma oli vain minun ja jalkapalloliiton välinen. En olisi voinut uskoa, että tarinani syötetään medialle. Se teki minut surulliseksi.”

Konsultoituaan asianajajaansa hän päätti mennä televisio-ohjelmaan kertomaan tapahtumista. Hän pelkäsi, ettei pystyisi enää hallitsemaan sitä, miten media kertoisi tapauksesta.

Seuraavaksi lähti työpaikka. Dinçdağ sanoo saaneensa potkut radioasemalta, jossa hän oli työskennellyt viisitoista vuotta. Hänen mukaansa hän ei enää sopinut radioaseman linjaan.

”En tiennyt, mitä tehdä. Olin työtön mies, joka oli samalla julkisuuden henkilö.”

Hän sanoo lähettäneensä yli 150 työhakemusta saamatta yhtään positiivista vastausta. Hän ei voinut enää kävellä kaduilla ilman, että hänet tunnistettiin.

Dinçdağ kertoo, että hän ja hänen asianajajansa saivat tappouhkauksia. Dinçdağin kotiseutu Trabzonissa on erittäin kansallismielistä, ja hänen sanottiin olevan häpeäksi koti­seudulleen.

”En kuitenkaan koskaan pelännyt tappouhkauksia, enkä lähtenyt maasta”, hän sanoo.

”Tärkeintä oli perheeni reaktio. Luojan kiitos siitä, että he tukivat minua.”

Erotuomariystävät soittivat ja tekstasivat hänelle salaisesti pelätessään, mitä julkinen tuki voisi aiheuttaa. Dinçdağ päätti valittaa asiastaan.

”Jalkapalloliitto ei koskaan vastannut valituksiini. Päätin haastaa heidät oikeuteen yksityisyydensuojan rikkomisesta ja vaadin vahingonkorvauksia.”

Oikeusprosessi kesti lopulta kuusi vuotta. Oikeus päätti tapauksen Dinçdağin hyväksi joulukuussa 2015, ja hän sai 6 100 euron korvauksen.

On kohtalon ivaa, että hän olisi muutama vuosi sitten voinut kuitata asepalveluksensa maksamalla 8 000 euroa.

”Taloudellinen kompensaatio ei ollut riittävä. Olin kuitenkin onnellinen, että olin voittanut kamppailun. Odotamme nyt päätöstä korkeimmasta oikeudesta.”

Varsinaisen erotuomariuransa aikana Dinçdağ sanoo tuomaroineensa yli 1 200 ottelussa sekä amatööri- että ammattilaistasolla. Nyt hän tuomaroi Istanbulissa harrastesarjassa. Hän kertoo sairastuneensa kivessyöpään. Hoidot ovat ohi.

Dinçdağin mukaan hän ei ollut koskaan aiemmin kokenut tarpeelliseksi kertoa ihmisille seksuaalisuudestaan. Hän teki töitä radioasemalla, toimi erotuomarina ja vietti mukavaa elämää.

Tapauksen jälkeen Dinçdağista tuli LGBT-yhteisön keulakuvia Turkissa. Se ei ole häirinnyt häntä. Hän toivoo voittamansa tapauksen olevan esimerkkinä kaikille Turkissa vääryyttä kokeneille. Hän kampanjoi päästäkseen erotuomarikomiteaan.

”Haluan tehdä siitä itsenäisen komitean ja perustaa liiton erotuomareille. Kamppailen tietenkin myös syrjintää vastaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Homoseksuaalisuus
 • Tasa-arvo
 • Yhdenvertaisuus
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Golfin supertähti Tiger Woods pidätettiin epäiltynä rattijuopumuksesta – poliisin ottama kuva on paljon puhuva

 2. 2

  Lewis Hamiltonilta ikävä näkemys Kimi Räikkösen asemasta Ferrarilla: ”Minulle on aivan selvää”

 3. 3

  Kaksi omiin Jari Litmasen hattutempussa – 27 vuotta myöhemmin Jukka Lumijärvi teki suomalaista jalkapallohistoriaa: ”Tämä oli kyllä ihan hakemalla haettu”

 4. 4

  MM-kulta herkisti voimistelijat – video näyttää tunteikkaan hetken, kun Minettien mestaruus selviää

 5. 5

  Venäläisten hiihtäjien kilpailukielto jatkuu ainakin ensi syksyyn

 6. Näytä lisää
 1. 1

  F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 2. 2

  Suomi selviytyi lentopallon MM-turnaukseen – ”Vaikea sanoa mitään tällä hetkellä”

 3. 3

  Minetit voitti joukkuevoimistelun MM-kultaa, OVO Team täydensi suomalaisjuhlat pronssilla

 4. 4

  Lewis Hamiltonilta ikävä näkemys Kimi Räikkösen asemasta Ferrarilla: ”Minulle on aivan selvää”

 5. 5

  Ferrarin suomalaiskonkari näytti tyystin tyrmätyltä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 2. 2

  ”Jos voisin palata tällä tiedolla nuoreksi” – Sami Jauhojärvi ja Hanna-Maria Seppälä kertovat, miksi ikä ei ole urheilijalle vain numero

 3. 3

  Kahdeksankertainen maailmanmestari Antton Laine voimisteli pienenä salaa: ”Äiti piilotti välineeni, jotta en harrastaisi rytmistä voimistelua”

 4. 4

  Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

 5. 5

  Kolme kiipeilijää kuoli Mount Everestillä – yksi vuoren valloittanut yhä kateissa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  5. 5

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  6. 6

   Golfin supertähti Tiger Woods pidätettiin epäiltynä rattijuopumuksesta – poliisin ottama kuva on paljon puhuva

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  9. 9

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  10. 10

   Helsingin Rautatieaseman ympäristö saattaa mennä uusiksi – Elielinaukiolle suunnitellaan lasikattoja Milanon tyyliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  3. 3

   Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  6. 6

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  7. 7

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää