Valikko
Urheilu    |   HS-haastattelu

Hylkiötuomari – kun jalkapallotuomari Halil İbrahim Dinçdağ rikkoi Turkin normeja, häneltä vietiin kaikki

Homoseksuaali Dinçdağ menetti työnsä, harrastuksensa ja yksityisyytensä. Hänen henkeäänkin uhattiin.

Istanbulin Leventin kaupunginosassa kahvilan pöytään istuutuu huoliteltu mies. Halil İbrahim Dinçdağ on punaisissa silmälaseissaan ja samansävyisessä kevyttoppatakissaan trendikäs mies, jollaisia Istanbulin kaduilla näkee paljon, mutta harva heistä on kokenut saman minkä Dinçdağ.

Dinçdağ menetti työnsä, harrastuksensa ja yksityisyytensä. Hänen henkeäänkin uhattiin. Syynä olivat Turkin armeija ja maan jalkapalloliitto, jotka tekivät hänestä persona non gratan, ei-toivotun henkilön.

Dinçdağ, 41, on entinen radiotoimittaja ja jalkapalloerotuomari, joka sanoo tuominneensa 15 vuotta kestäneellä erotuomariurallaan yli 1 200 ottelua amatööri- ja ammattilaissarjoissa.

Viimeisiä vuosia hän kuvailee matkaksi pimeässä tunnelissa kohti tuntematonta.

Ongelmat alkoivat keväällä 2009, kun Dinçdağ sai kutsun asepalvelukseen, joka on Turkissa pakollinen 21–41-vuotiaille miehille. Joka vuosi Turkissa noin 500 000 asevelvollista käy armeijan, jonka pituus on puolesta vuodesta vuoteen.

Armeijan välttämisestä voi tulla taakka. Ajatus, jonka mukaan miehet eivät ole miehiä, jos he eivät ole suorittaneet asepalvelusta, elää Turkissa sitkeästi. Dinçdağ ei halunnut armeijaan. Hän yritti saada lääkärintodistuksen, joka olisi vapauttanut asepalveluksesta. Hän tiesi, että sellainen tavallisesti järjestyisi sairauden tai homoseksuaalisuuden takia.

Mutta hän ei saanut vapautusta.

Dinçdağ kertoo, miten häntä pompoteltiin yksiköstä ja armeijan sairaalasta toiseen, sillä kukaan ei halunnut antaa hänelle tarvittavaa todistusta vapautuksen saamiseksi. Hänen oli pakko mennä yksikköönsä, jossa vaikeudet alkoivat.

”Sotilaat tiesivät siellä, että olen homoseksuaali.”

Dinçdağ vetosi terveyssyihin ja palasi kotipaikkakunnalleen Trabzoniin. Hän pysyi siellä ilman lupaa kaksi kuukautta.

”Olin henkisesti raunioina. Uhkasin lopulta tehdä itsemurhan, ellen saa lääkärintodistusta. Romahdin täysin, jonka jälkeen minut siirrettiin armeijan sairaalassa skitsofreenikoiden osastolle.”

Homoseksuaalisuus on Turkissa edelleen häpeällinen asia, ja homoseksuaalisen todistaminen armeijassa on nöyryyttävä kokemus.

Eläköitynyt armeijan kenraali kertoi vuonna 2011 BBC:lle, miten armeijan pitää varmistua henkilön homoseksuaalisuudesta. Siihen käytetään muun muassa persoonallisuustestejä tai tutkittava henkilö voi esittää todisteeksi valokuvia.

Dinçdağ sai lopulta todis­tuksensa ja vapautuksen ­armeijasta. Pian alkoi uusi nöyryytys.

Turkin jalkapalloliitto päätti, että Dinçdağ ei voisi toimia erotuomarina, koska hän ei ollut terve suorittamaan asepalvelusta.

”Olin todella suuttunut. Valitin päätöksestä erotuomarikomiteaan ja vaadin, että kokemani vääryys ja syrjintä olisi korjattava ja tuomarioikeuteni palautettava”, hän sanoo.

”Yritin selittää heille, että ongelmani ei ollut terveydellinen. Valituksessani kirjoitin, että jalkapalloliitto on tekemässä virheen, koska en pyrkinyt välttämään armeijaa terveyssyiden vaan homouteni ­takia.”

Dinçdağ valitti erotuomarikomitean päätöksestä 11. toukokuuta 2009. Vain kaksi päivää myöhemmin seurasi uusi järkytys. Joku oli vuotanut valituksen medialle, ja Dinçdağ sai lukea lehdistä tapauksestaan. Hänen nimikirjaimensa ja kotipaikkakuntansa mainittiin eräässä turkkilaislehdessä ja sen jälkeen kaikki tiesivät, kenestä oli kyse.

”On paljon jalkapalloilijoita ja erotuomareita, joiden homoseksuaalisuudesta ei puhuta. Luulin, että ongelma oli vain minun ja jalkapalloliiton välinen. En olisi voinut uskoa, että tarinani syötetään medialle. Se teki minut surulliseksi.”

Konsultoituaan asianajajaansa hän päätti mennä televisio-ohjelmaan kertomaan tapahtumista. Hän pelkäsi, ettei pystyisi enää hallitsemaan sitä, miten media kertoisi tapauksesta.

Seuraavaksi lähti työpaikka. Dinçdağ sanoo saaneensa potkut radioasemalta, jossa hän oli työskennellyt viisitoista vuotta. Hänen mukaansa hän ei enää sopinut radioaseman linjaan.

”En tiennyt, mitä tehdä. Olin työtön mies, joka oli samalla julkisuuden henkilö.”

Hän sanoo lähettäneensä yli 150 työhakemusta saamatta yhtään positiivista vastausta. Hän ei voinut enää kävellä kaduilla ilman, että hänet tunnistettiin.

Dinçdağ kertoo, että hän ja hänen asianajajansa saivat tappouhkauksia. Dinçdağin kotiseutu Trabzonissa on erittäin kansallismielistä, ja hänen sanottiin olevan häpeäksi koti­seudulleen.

”En kuitenkaan koskaan pelännyt tappouhkauksia, enkä lähtenyt maasta”, hän sanoo.

”Tärkeintä oli perheeni reaktio. Luojan kiitos siitä, että he tukivat minua.”

Erotuomariystävät soittivat ja tekstasivat hänelle salaisesti pelätessään, mitä julkinen tuki voisi aiheuttaa. Dinçdağ päätti valittaa asiastaan.

”Jalkapalloliitto ei koskaan vastannut valituksiini. Päätin haastaa heidät oikeuteen yksityisyydensuojan rikkomisesta ja vaadin vahingonkorvauksia.”

Oikeusprosessi kesti lopulta kuusi vuotta. Oikeus päätti tapauksen Dinçdağin hyväksi joulukuussa 2015, ja hän sai 6 100 euron korvauksen.

On kohtalon ivaa, että hän olisi muutama vuosi sitten voinut kuitata asepalveluksensa maksamalla 8 000 euroa.

”Taloudellinen kompensaatio ei ollut riittävä. Olin kuitenkin onnellinen, että olin voittanut kamppailun. Odotamme nyt päätöstä korkeimmasta oikeudesta.”

Varsinaisen erotuomariuransa aikana Dinçdağ sanoo tuomaroineensa yli 1 200 ottelussa sekä amatööri- että ammattilaistasolla. Nyt hän tuomaroi Istanbulissa harrastesarjassa. Hän kertoo sairastuneensa kivessyöpään. Hoidot ovat ohi.

Dinçdağin mukaan hän ei ollut koskaan aiemmin kokenut tarpeelliseksi kertoa ihmisille seksuaalisuudestaan. Hän teki töitä radioasemalla, toimi erotuomarina ja vietti mukavaa elämää.

Tapauksen jälkeen Dinçdağista tuli LGBT-yhteisön keulakuvia Turkissa. Se ei ole häirinnyt häntä. Hän toivoo voittamansa tapauksen olevan esimerkkinä kaikille Turkissa vääryyttä kokeneille. Hän kampanjoi päästäkseen erotuomarikomiteaan.

”Haluan tehdä siitä itsenäisen komitean ja perustaa liiton erotuomareille. Kamppailen tietenkin myös syrjintää vastaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • jalkapallo
 • Homoseksuaalisuus
 • Tasa-arvo
 • Yhdenvertaisuus
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Voimistelulegenda Nadia Comăneci puolustaa Ilie Nastasen öykkäröintiä: ”Kaikki Romaniassa rakastavat Ilietä, koska hän on Ilie”

 2. 2

  Tappara kaappasi kotiedun takaisin – Repo antoi palaa kuin Patrik Laine viime vuonna

 3. 3

  Toni Niemisen olympiamitalit ovat myynnissä panttihuutokaupassa – mitaleista on jo tehty huutoja

 4. 4

  Taru Tuukkanen revitteli naisten korisfinaalissa – veteraani lietsoi Hyvinkään Pontevan voittovireeseen

 5. 5

  HIFK:lle karmea pettymys loppuhetkillä Veikkausliigassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Verta vuotava 500 maalin ”talouspaperimies” Messi ja lohduton Ronaldo – El Clásicon kuninkaasta ei epäselvyyttä

 2. 2

  Pahasti loukkaantunut Zlatan julkaisi kuvan jaloistaan: ”Minä päätän, milloin on aika lopettaa”

 3. 3

  Lontoon maratonilla nähtiin hieno osoitus urheiluhengestä: ”Autan mieluummin jotakuta, kuin juoksen muutaman sekunnin paremman ajan”

 4. 4

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 5. 5

  Toni Niemisen olympiamitalit ovat myynnissä panttihuutokaupassa – mitaleista on jo tehty huutoja

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 2. 2

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 3. 3

  Poliisi pidätti Dortmundin hyökkäyksestä epäillyn – ”Sergei W.” yritti keinotella joukkueen osakkeilla miljoonatilin ja lavastaa iskun islamistien tekemäksi

 4. 4

  Cristiano Ronaldo ja kumppanit saivat apua voittoonsa erotuomareilta: ”Mestarien liigassa ei voi tapahtua tuollaisia virheitä”

 5. 5

  Jäävätkö jalkapallon paitsiomaalit vihdoin historiaan? Sosiaalisen median pilkka pakottaa vanhoillista lajia uudistumaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää