Valikko
Urheilu    |   HS-haastattelu

Hylkiötuomari – kun jalkapallotuomari Halil İbrahim Dinçdağ rikkoi Turkin normeja, häneltä vietiin kaikki

Homoseksuaali Dinçdağ menetti työnsä, harrastuksensa ja yksityisyytensä. Hänen henkeäänkin uhattiin.

Istanbulin Leventin kaupunginosassa kahvilan pöytään istuutuu huoliteltu mies. Halil İbrahim Dinçdağ on punaisissa silmälaseissaan ja samansävyisessä kevyttoppatakissaan trendikäs mies, jollaisia Istanbulin kaduilla näkee paljon, mutta harva heistä on kokenut saman minkä Dinçdağ.

Dinçdağ menetti työnsä, harrastuksensa ja yksityisyytensä. Hänen henkeäänkin uhattiin. Syynä olivat Turkin armeija ja maan jalkapalloliitto, jotka tekivät hänestä persona non gratan, ei-toivotun henkilön.

Dinçdağ, 41, on entinen radiotoimittaja ja jalkapalloerotuomari, joka sanoo tuominneensa 15 vuotta kestäneellä erotuomariurallaan yli 1 200 ottelua amatööri- ja ammattilaissarjoissa.

Viimeisiä vuosia hän kuvailee matkaksi pimeässä tunnelissa kohti tuntematonta.

Ongelmat alkoivat keväällä 2009, kun Dinçdağ sai kutsun asepalvelukseen, joka on Turkissa pakollinen 21–41-vuotiaille miehille. Joka vuosi Turkissa noin 500 000 asevelvollista käy armeijan, jonka pituus on puolesta vuodesta vuoteen.

Armeijan välttämisestä voi tulla taakka. Ajatus, jonka mukaan miehet eivät ole miehiä, jos he eivät ole suorittaneet asepalvelusta, elää Turkissa sitkeästi. Dinçdağ ei halunnut armeijaan. Hän yritti saada lääkärintodistuksen, joka olisi vapauttanut asepalveluksesta. Hän tiesi, että sellainen tavallisesti järjestyisi sairauden tai homoseksuaalisuuden takia.

Mutta hän ei saanut vapautusta.

Dinçdağ kertoo, miten häntä pompoteltiin yksiköstä ja armeijan sairaalasta toiseen, sillä kukaan ei halunnut antaa hänelle tarvittavaa todistusta vapautuksen saamiseksi. Hänen oli pakko mennä yksikköönsä, jossa vaikeudet alkoivat.

”Sotilaat tiesivät siellä, että olen homoseksuaali.”

Dinçdağ vetosi terveyssyihin ja palasi kotipaikkakunnalleen Trabzoniin. Hän pysyi siellä ilman lupaa kaksi kuukautta.

”Olin henkisesti raunioina. Uhkasin lopulta tehdä itsemurhan, ellen saa lääkärintodistusta. Romahdin täysin, jonka jälkeen minut siirrettiin armeijan sairaalassa skitsofreenikoiden osastolle.”

Homoseksuaalisuus on Turkissa edelleen häpeällinen asia, ja homoseksuaalisen todistaminen armeijassa on nöyryyttävä kokemus.

Eläköitynyt armeijan kenraali kertoi vuonna 2011 BBC:lle, miten armeijan pitää varmistua henkilön homoseksuaalisuudesta. Siihen käytetään muun muassa persoonallisuustestejä tai tutkittava henkilö voi esittää todisteeksi valokuvia.

Dinçdağ sai lopulta todis­tuksensa ja vapautuksen ­armeijasta. Pian alkoi uusi nöyryytys.

Turkin jalkapalloliitto päätti, että Dinçdağ ei voisi toimia erotuomarina, koska hän ei ollut terve suorittamaan asepalvelusta.

”Olin todella suuttunut. Valitin päätöksestä erotuomarikomiteaan ja vaadin, että kokemani vääryys ja syrjintä olisi korjattava ja tuomarioikeuteni palautettava”, hän sanoo.

”Yritin selittää heille, että ongelmani ei ollut terveydellinen. Valituksessani kirjoitin, että jalkapalloliitto on tekemässä virheen, koska en pyrkinyt välttämään armeijaa terveyssyiden vaan homouteni ­takia.”

Dinçdağ valitti erotuomarikomitean päätöksestä 11. toukokuuta 2009. Vain kaksi päivää myöhemmin seurasi uusi järkytys. Joku oli vuotanut valituksen medialle, ja Dinçdağ sai lukea lehdistä tapauksestaan. Hänen nimikirjaimensa ja kotipaikkakuntansa mainittiin eräässä turkkilaislehdessä ja sen jälkeen kaikki tiesivät, kenestä oli kyse.

”On paljon jalkapalloilijoita ja erotuomareita, joiden homoseksuaalisuudesta ei puhuta. Luulin, että ongelma oli vain minun ja jalkapalloliiton välinen. En olisi voinut uskoa, että tarinani syötetään medialle. Se teki minut surulliseksi.”

Konsultoituaan asianajajaansa hän päätti mennä televisio-ohjelmaan kertomaan tapahtumista. Hän pelkäsi, ettei pystyisi enää hallitsemaan sitä, miten media kertoisi tapauksesta.

Seuraavaksi lähti työpaikka. Dinçdağ sanoo saaneensa potkut radioasemalta, jossa hän oli työskennellyt viisitoista vuotta. Hänen mukaansa hän ei enää sopinut radioaseman linjaan.

”En tiennyt, mitä tehdä. Olin työtön mies, joka oli samalla julkisuuden henkilö.”

Hän sanoo lähettäneensä yli 150 työhakemusta saamatta yhtään positiivista vastausta. Hän ei voinut enää kävellä kaduilla ilman, että hänet tunnistettiin.

Dinçdağ kertoo, että hän ja hänen asianajajansa saivat tappouhkauksia. Dinçdağin kotiseutu Trabzonissa on erittäin kansallismielistä, ja hänen sanottiin olevan häpeäksi koti­seudulleen.

”En kuitenkaan koskaan pelännyt tappouhkauksia, enkä lähtenyt maasta”, hän sanoo.

”Tärkeintä oli perheeni reaktio. Luojan kiitos siitä, että he tukivat minua.”

Erotuomariystävät soittivat ja tekstasivat hänelle salaisesti pelätessään, mitä julkinen tuki voisi aiheuttaa. Dinçdağ päätti valittaa asiastaan.

”Jalkapalloliitto ei koskaan vastannut valituksiini. Päätin haastaa heidät oikeuteen yksityisyydensuojan rikkomisesta ja vaadin vahingonkorvauksia.”

Oikeusprosessi kesti lopulta kuusi vuotta. Oikeus päätti tapauksen Dinçdağin hyväksi joulukuussa 2015, ja hän sai 6 100 euron korvauksen.

On kohtalon ivaa, että hän olisi muutama vuosi sitten voinut kuitata asepalveluksensa maksamalla 8 000 euroa.

”Taloudellinen kompensaatio ei ollut riittävä. Olin kuitenkin onnellinen, että olin voittanut kamppailun. Odotamme nyt päätöstä korkeimmasta oikeudesta.”

Varsinaisen erotuomariuransa aikana Dinçdağ sanoo tuomaroineensa yli 1 200 ottelussa sekä amatööri- että ammattilaistasolla. Nyt hän tuomaroi Istanbulissa harrastesarjassa. Hän kertoo sairastuneensa kivessyöpään. Hoidot ovat ohi.

Dinçdağin mukaan hän ei ollut koskaan aiemmin kokenut tarpeelliseksi kertoa ihmisille seksuaalisuudestaan. Hän teki töitä radioasemalla, toimi erotuomarina ja vietti mukavaa elämää.

Tapauksen jälkeen Dinçdağista tuli LGBT-yhteisön keulakuvia Turkissa. Se ei ole häirinnyt häntä. Hän toivoo voittamansa tapauksen olevan esimerkkinä kaikille Turkissa vääryyttä kokeneille. Hän kampanjoi päästäkseen erotuomarikomiteaan.

”Haluan tehdä siitä itsenäisen komitean ja perustaa liiton erotuomareille. Kamppailen tietenkin myös syrjintää vastaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Homoseksuaalisuus
 • Tasa-arvo
 • Yhdenvertaisuus
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Jyväskylän MM-ralli rakensi mutkan Mauri Pekkarisen pihapiiriin – ”Maurilla ei ole liian kova vauhti, mutta autoilla on”

 2. 2

  Poliisi selvittää Kontiolahdella järjestettyjen ampumahiihdon MM-kisojen kirjanpitoa ja tilinpäätöstä

 3. 3

  Neljä syytä, miksi Iivo Niskasesta tuli maailmanmestari – valmentaja paljastaa

 4. 4

  IS: Suomen ensimmäinen F1-kuljettaja Leo Kinnunen on kuollut

 5. 5

  Ratamoottoripyöräilyn moninkertainen maailmanmestarilegenda loukkaantui vakavasti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ratamoottoripyöräilyn moninkertainen maailmanmestarilegenda loukkaantui vakavasti

 2. 2

  IS: Suomen ensimmäinen F1-kuljettaja Leo Kinnunen on kuollut

 3. 3

  Suomen oma MotoGP-kilpailu varmistumassa – haaveissa siintää myös formula ykkösten saaminen Iittiin

 4. 4

  NYT: Patologi tutki 111 kuolleen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan aivot ja löysi aivorappeumatautia 110 aivoista – yksi pelaajista oli Helsingin olympialaisten mitalisti

 5. 5

  Neljä syytä, miksi Iivo Niskasesta tuli maailmanmestari – valmentaja paljastaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 2. 2

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 3. 3

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 4. 4

  Unitohtori auttaa Oskari Möröä ja useita muita huippu-urheilijoita kohti parempaa nukkumista – ”Uni on luonnon omaa dopingia”

 5. 5

  Pyöräilijä latasi Instagramiin kuvan jaloistaan etapin jälkeen – pullistelevat verisuonet säikäyttivät seuraajat

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  7. 7

   Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

  8. 8

   Pankit haluavat tietää, oletko ottanut kulutusluottoja – positiivinen luottorekisteri voisi estää suomalaista saamasta pankista lainaa

  9. 9

   Nokia teki huipputuloksen – liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa

  10. 10

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  6. 6

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää