Urheilu

Kaisa Arrateig opastaa Mikael Granlundia luistelun saloihin – ja valmentaa muodostelmaluistelun huippujoukkuetta

Muodostelmaluistelun valmentaminen on ollut Rockettesin Kaisa Arrateigin päätyö jo 20 vuotta. Kesäisin hän opastaa myös jääkiekkoilijoita luistelun saloihin.

Koti, jossa on kasvanut. Paikka, jossa voi liitää ja olla vapaa. Samalla vaarallinen, liukas ja kova paikka, jossa kaikki ei kovankaan harjoittelun jälkeen mene niin kuin on suunniteltu.

Niin kuvailee Rockettesin muodostelmaluistelujoukkueen valmentaja Kaisa Arrateig jäätä. Elementtiä, jonka päällä hän opettaa urheilijoita työskentelemään. Esiintymisalustaa, joka muodostelmaluistelussa paljastaa armotta sen, miten työssä on onnistuttu.

”Koko ajan tehdään töitä, että saadaan tuotettua lisää vauhtia ja lisää liukua ja saadaan kaikki tapahtumaan nopeasti. Ja toisaalta töitä, että kaikki saadaan näyttämän helpolta”, Arrateig kuvaa.

”Jos työt on tehty hyvin, niin on vauhtia, hyvä liuku ja se näyttää helpolta.”

Arrateig on luotsannut viikonlopun muodostelmaluistelun MM-kisoihin valmistautuvaa Rockettesia jo 20 vuoden ajan.

Arrateig kiittelee taitoluistelun ammattivalmentajakulttuuria. Hän on pystynyt työskentelemään täysipäiväisenä valmentajana koko 20 vuotta.

Tehtäviin kuuluu seniorijoukkueen lisäksi myös muiden seuran joukkueiden valmentamista. Muiden lajien valmentajien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella Arrateig pitää taitoluistelua edelläkävijänä valmennuksessa.

Arrateigin oma ura alkoi yksinluistelussa, mutta vaihtui matkalla muodostelmaluistelun puolelle. Uran jälkeen oli vuorossa siirtyminen valmennuspuolelle. Kilpailuvuosista nykyaikaan Arrateig on nähnyt lajin kehittyvän paljon.

”Silloin se oli enemmän sosiaalista kivaa, nykyisin huippu-urheilua. Sellainen ei enää riitä, että teen kun kaveritkin tekee. Motivaation on löydyttävä itsestä, ja itsensä on laitettava likoon.”

Rockettesin keski-ikä on 22 vuoden tuntumassa. Usein ura lajissa päättyy opiskeluun tai työelämään lähtemiseen ennen kuin lopettaminen olisi fysiikan puolesta välttämätöntä.

Nuoria urheilijoita Arrateig kehuu vuolaasti tunnollisuudesta. Hän sanoo arvostavansa nuorten kykyä sitoutua ja ottaa vastuuta harjoittelusta.

Juuri tunnollisuudesta löytyy myös sudenkuoppa. Tunnollinen elämä vaatii paljon jaksamiselta.

”Joku voi haluta olla kympin oppilas koulussa, täydellinen urheilija, hoitaa kaverisuhteet ja tehdä vähän töitä, ettei kaikki mene vanhempien kustannuksella. Halutaan olla tunnollisia ja täydellisiä. Se voi olla rasitekin. Mutta arvostan nuoria urheilijoita ja sitä mitä he tekevät. He ovat fiksua porukkaa.”

Viime vuosina Arrateigin opissa on käynyt myös jääkiekkoilijoita. Arrateig on opastanut Mikael Granlundia useampana kesänä.

Muita opissa käyneitä ovat esimerkiksi Liigan maalipörssin voittaja Tapparan Veli-Matti Savinainen, KHL:n kiinalaisjoukkueessa Kunlunissa kiekkoillut Max Wärn sekä tällä kaudella NHL:n New Jersey Devilsin organisaatiossa pelannut Yohann Auvitu.

Arrateig sanoo, ettei kiekkoilijoiden kohdalla puhu valmennussuhteesta. Yhteisiä harjoituksia on yksi kolme kertaa kesän aikana. Loppu oppiminen jää ”kotitehtäväksi” lajiharjoituksiin, jossa oivallukset pyritään ottamaan käyttöön.

Esimerkiksi Granlundin kohdalla Arrateig sanoo luistelun olevan pieni osa kokonaisvaltaista harjoittelua. Kehitys pelaajana tulee kaikesta harjoittelusta.

Kesäisin Arrateig pääsee näkemään lähempää, miten luistelusta on tullut helpompaa.

”Kun on Granlundin tapainen fiksu urheilija, joka analysoi tekemistä tarkasti, hän pystyy hakemaan myös itse itseltään asioita”, Arrateig sanoo.

Siinä missä muodostelmaluistelussa potkut pitää olla esteettisesti näyttävä, kiekkoilijan kohdalla oleellista on saada tekniikka kuntoon ja luistelu taloudelliseksi, tehokkaaksi ja helpoksi.

Yhtäläisyyksiäkin lajien luistelusta löytyy. Niiksi Arrateig listaa sen, että potku lähtee samalla tavalla jalan päältä, luistimella pitää osata ”kikkailla” ja tasapaino pitää pystyä pitämään vaikeissakin tilanteissa.

Lisäksi Arrateig löytää yhtäläisyyksiä joukkuelajien luonteesta. Yksittäinen tähti ei auta, jos joukkue ei toimi.

Arrateig kertoo aluksi lähteneensä kiekkoilijoiden kanssa siitä, että harjoitukset tehdään ilman mailaa. Myöhemmin hän tajusi mailan vaikuttavan vartalon asentoon ja tasapainoon esimerkiksi käännöksissä niin paljon, että mailat otettiin käteen.

”Muodostelmaluisteluvalmentajan kannalta on ihanaa, että kaikki saavat olla erilaisia. Ei pidä yrittää vääntää samanlaisia pelaajia.”

”Olen ihastunut erityisesti siihen motivaatioon, mikä jääkiekkoilijoilla on kehittää itseään. On yllättänyt, miten paljon analyysiä pistetään omaan tekemiseen ja kuinka nälkäisiä ollaan saamaan parannusta.”

Liigan maalipörssin 30 maalilla voittanut Veli-Matti Savinainen antoi lokakuussa tunnustusta harjoituksille ja piti niitä kohentuneen liikkeensä salaisuutena.

”Itse hän totesi videon katsoessaan, että on tämä aika kamalan näköistä. Pienilläkin vinkeillä sai pois turhaa työtä. Jos vähän muuttaa tekemistä, luistelusta voi tulla helpompaa. Pienikin muutos voi olla iso apu, koska peliminuutteja tulee kauden aikana paljon.”

Jääkiekkoa Arrateig seuraa ajoittain. Hän sanoo huomion kiinnittyvän niin vahvasti luisteluun, ettei edes tiedä, ketkä ovat tehneet maaleja. Arrateig kuvailee pelin olevan parhaimmillaan kuin tanssia jäällä.

Luistelua voi Arrateigin mukaan kehittää loputtomiin, mutta se ei ole välttämättä tarpeen. Oleellinen kysymys on se, milloin taso on riittävä?

”Kun pääsee hyvin irtokiekkoihin, jaksaa pelata peräkkäisiä matseja ja ei hapota enää, niin ehkä siinä kohtaa alkaa olla, että jo riittää. Ei sillä välttämättä loputtomasti ole merkitystä, että osaa kikkailla jotain ihmeellisyyksiä.”

Arrateig sanoo miettineensä, mistä jääkiekkoilijoiden virheet luisteluasennossa johtuvat. Hän epäilee, että kyse olisi siitä, ettei asiaan kiinnitetä huomiota siinä vaiheessa, kun lapsi oppii luistelemaan.

”Jääkiekkoilijasta voi tulla tosi hyvä ilman että luisteluasennolla on edes väliä. Sitten kun voima ja massa kehittyvät päälle, luistelu onkin vaan pikkuisen vinksallaan. Tuntuu, että se ei ole valmentajien prioriteettilistalla ykkösenä ja asiat ovat hyvin persoonallisia. Vaatisi paljon aikaa, että joukkueessa jokaiselle saataisiin hankittua omat lääkkeet”, Arrateig sanoo.

Kauden tärkeimmän muodostelmaluistelukisan alla Arrateig kehuu Rockettesin olevan hyvässä kunnossa. Kausi on ollut nousujohteinen. 1 800 metrin korkeudessa käytävä kisa vaatii paljon, mutta valmentaja on luottavainen.

”Olemme saaneet hyvät muutokset tehtyä ohjelmiin. Tietyllä tavalla on kiva fiilis. Tulee olemaan kova kisa, mutta kun työt on tehty hyvin, lähtee aika luottavaisesti keskittymään omaan tekemiseen.”

Fakta

Muodostelmaluistelun MM-kisat


 MM-kisat kilpaillaan Colorado Springsissä Yhdysvalloissa.

 Suomea edustavat Suomen mestaruuden voittanut Marigold IceUnity ja hopeamitalista Rockettes. Molemmat seurat ovat helsinkiläisiä.

 Lyhytohjelma kilpaillaan paikallista aikaa perjantaina 7. huhtikuuta ja vapaaohjelma lauantaina 8. huhtikuuta.

 Hallitseva mestari viime vuodelta on venäläinen Paradise. Rockettes oli vuosi sitten toinen ja silloin toisena suomalaisjoukkueena kilpaillut Team Unique neljäs.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muodostelmaluistelu
 • Riku Teiskonlahti
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Teemu Selänne ylisti Jokerien kauden avauksessa häikäissyttä suomalaislupausta – ”Tiesin, että tästä pojasta kuullaan”

 2. 2

  Azerbaidžanilaisjoukkue teki HJK:n takavuosien tempun – Englannista peräti viisi joukkuetta Mestarien liigaan

 3. 3

  Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta

 4. 4

  Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä

 5. 5

  Suomi lähtee tuleviin olympialaisiin kovilla tulostavoitteilla – Mika Kojonkoskella vahva viesti sinivalkoisille urheilun seuraajille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Anna hali, nosta syliin” – HJK:n iltapäiväkerhot tuovat turvaa lapsille ja työllistävät lukuisia valmentajia

 2. 2

  Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta

 3. 3

  McGregor uhosi murskaavansa Mayweatherin – Mayweather vihjasi vapaaottelijan olevan ylipainoinen

 4. 4

  Norjalainen urheilujuristi: CAS:n suomalaisjäsenen kantaan vaikutti Suomen hiihdon dopinghistoria – Therese Johaug pohtii oikeustoimia kilpailukiellostaan

 5. 5

  Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

 4. 4

  Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

 5. 5

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  7. 7

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen
  3. Tänään Helsingissä vietetään Taiteiden yötä – kokosimme menovinkit lapsiperheille, nuorille ja kulttuurin suurkuluttajille
  4. Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?
  5. Koirien asusteista tuli suomalainen hittituote – ”Omistajaa saatetaan katsoa pahasti, jos koira on ilman takkia nollakelissä”
  6. Teemu Selänne ylisti Jokerien kauden avauksessa häikäissyttä suomalaislupausta – ”Tiesin, että tästä pojasta kuullaan”
  7. Isis ja alamaailma ovat limittymässä – terroristit ja rikollisjärjestöt kalastelevat samoilla vesillä
  8. Maailmalla ”synnytystalkoot” eivät juuri ole toimineet – Italiassa naiset suuttuivat, kun hedelmällisyyden vihjattiin olevan ”yhteistä hyvää”
  9. Kantaaottavista teksteistään tunnettu kantrirokkari Lucinda Williams herättää vanhoilla kotikonnuillaan pahennusta – ”Olen saanut jopa uhkauskirjeen”
  10. Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”
  11. Suomi lähtee tuleviin olympialaisiin kovilla tulostavoitteilla – Mika Kojonkoskella vahva viesti sinivalkoisille urheilun seuraajille
  12. Näytä lisää