Urheilu

Jääkiekon pudotuspelien sankariksi nousee pelaaja, jolta löytyy seitsemän tärkeää ominaisuutta

Kiekkoilijan vaihtoehdot pudotuspeleissä ovat matkan jatkuminen kohti menestystä tai kauden päättyminen. HS tiivisti vaatimukset pudotuspelisankariksi nousemiselle seitsemään kohtaan.

Liigakevään suurinta sankaria haetaan edelleen. Joku tai jotkut Tapparan, HIFK:n, JYPin tai KalPan pelaajista muistetaan tulevaisuudessa kevään 2017 pelaajana, joka johti joukkueensa mestaruuteen asti.

HS kysyi neljältä asiantuntijalta vaatimuksista, joita pudotuspelikiekko pelaajille asettaa.

Vuodesta 1980 SaiPan lääkärinä toiminut Markku Arvela on Suomen jääkiekkolääkärit ry:n puheenjohtaja. Hannu Aravirta muistetaan maajoukkueen apu- ja päävalmentajana vuosilta 1992–2003 sekä Liigasta Jokerien, JYPin, HIFK:n, Pelicansin ja Kärppien valmennuksesta.

Vuonna 2014 uransa lopettanut Marko Tuulola pelasi Liigassa 153 pudotuspeliottelua. NHL:ssä ja Liigassa puolustajana pelannut Tuomas Grönman edusti Suomea jääkiekkoilijana olympialaisissa ja kouluttautui uransa jälkeen laillistetuksi psyko­logiksi ja urheilupsykologiksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

1. Kuntopohja

Kun ammattiurheilijoita verrataan, huipputason kuntopohja on enemmänkin itsestään selvä perusvaatimus kuin erotteleva tekijä. Kunnossa ei ole varaa antaa tasoitusta.

Kun jääkiekkoilija huhtikuussa pelaa pudotuspelejä, voi ensimmäisistä kyseisen vuoden harjoituksista olla jo lähes vuosi. Lisäksi pelaajilla on takana eri mittaisia ammattiurheilu-uria. Pudotuspelien aikana ei enää tehdä ihmeitä.

”Kuntopohja ja kestävyys on luotu kuntoon jo kesäharjoittelun aikana. On tärkeää jaksaa käyttää perusasioita, kuten voimaa ja taitoa”, Markku Arvela tiivistää.

2. Kunnon ajoitus

Liigassa pelataan 60 ottelun runkosarja. Kun pudotuspelit alkavat, pisteillä ei enää ole merkitystä. Voitot ratkaisevat. Liigakiekkoilijalle kyseessä on vuoden tärkein hetki.

Lähtökohdat vaihtelevat. Joukkueet varmistavat pudotuspelipaikkansa eri aikaan, joten valmistautumismahdollisuudet ovat erilaiset.

”Vahvoilla on se, joka on pystynyt ajoittamaan sekä henkisen että fyysisen kuntonsa optimaalisesti. Että ei vain tupsahdeta pudotuspeleihin. Ajoituksen ehtona on tuntea itsensä hyvin”, sanoo Hannu Aravirta.

3. Palautumiskyky

Joka toinen päivä peli, joka toinen päivä lepo. Tahti tulee tutuksi pelaajille pudotuspelien aikana.

Helpotusta tulee, jos sarjat saa nopeasti poikki. Esimerkiksi tänä vuonna puolivälierissä kolme neljästä sarjasta venyi vähintään kuuteen otteluun. Mukaan mahtui myös jatkoaikapelejä.

Seuraavan pelin alkaessa on oltava jälleen samalla viivalla vastustajan kanssa.

”Palautusrutiinit on tärkeä hoitaa. Se vaikuttaa myös henkiseen puoleen. Jos jalat tuntee raskaiksi, se on epävarmuuden tunnetta, joka johtaa epävarmaan ajatteluun”, sanoo Tuomas Grönman.

Asian tärkeys tiedetään. Etenkin kokeneemmat pelaajat tuntevat itsensä ja tietävät miten toimia.

”Palautuminen on mennyt eteenpäin. Siitä tulee vain ­marginaalisia etuja”, sanoo Aravirta.

4. Joukkueyhteisön tuki

Hyvänkin yksilön ympärillä ovat valmentajat ja muu joukkue. Kuumat pelaajat ratkovat otteluita. Samalla sarjat ovat pitkiä, ja valmentajat tuntevat pelaajien fyysiset rajat.

”Peliaika ruokkii onnistumisia, mutta sen kanssa ei voi olla kohtuuton. Pitää olla näpeissä kyky nähdä, mitä pelaajalta voi odottaa”, Aravirta kuvailee valmennuksen roolia onnistujan roolia puntaroidessa.

Grönman sanoo, että valmennuksen pitää virittää joukkue huippuiskuun. Hän sanoo, että joukkueella tulisi olla tiedossa, mitä on ”taktinen me” ja mitä ”taisteleva me”. Ensin mainittu sisältää ajatuksen siitä, minkä takia joukkue voi voittaa, jälkimmäinen puolestaan ne syyt, jotka tekevät joukkueesta vai­kean vastustajan.

Tasainen ottelu voi ratketa myös vastustajalle yksilön ­vuoksi.

”Pelit ovat usein maalin pelejä. Yksittäisen virheen merkitys kasvaa”, Tuulola muistuttaa.

Aravirran mielestä panos näkyy myös joukkueen puolustusasenteessa.

”Pitkän talven aikana ei voi millään koko ajan pelata sillä asenteella, jolla pudotuspeleissä. Kaikilla on kovat odotukset”, Aravirta linjaa.

Tuulola arvioi tuomarilinjan löystyvän hieman keväällä. Aravirta näkee, että vähemmissä jäähyissä on enemmän kyse siitä, että pelaajat ymmärtävät niiden merkityksen. Typerän jäähyn ottaja riskeeraa voiton, joka vaikeuttaa yhteisen tavoitteen saavuttamista.

”Ja kun taistelu on tiukkaa, eivät tuomaritkaan vihellä jotain mitätöntä kamppia”, Aravirta sanoo.

5. Kyky elää hetkessä

Vastustaja saa otteluvoitosta merkinnän sarakkeeseensa. Kliseisesti ilmaistuna seuraava ottelu lähtee jälleen nollista.

Hyvä playoff-pelaaja onnistuu lähtemään myös mielessään nollasta ja ajattelee vain nykyhetkeä.

”Pitää pystyä elämään hetkessä ja jättämään asiat taakseen. Seuraava peli tulee nopeasti. Nollaus on ensiarvoisen tär­keää”, Aravirta sanoo.

Grönman sanoo ongelmien alkavan siitä, kun epävarmuus nousee pelaajan ajatuksiin.

”Pudotuspeleissä panosta on enemmän ja sen takia enemmän tekijöitä, jotka voivat viedä ajatuksen pois pelistä. Peli ei silloin mene luonnollisesti. Ajatus vaikuttaa tunteeseen. Pelaajan pitää pystyä kontrolloimaan ajatuksia.”, Grönman sanoo.

6. Usko itseen

”Ensimmäisenä tulee mieleen pelaaja, joka pystyy pelaamaan paineen alla samaa peliä kuin runkosarjassa”, kuvailee Marko Tuulola hyvää pudotuspeli­pelaajaa.

Kevään edetessä jäljellä on yhä parempia joukkueita ja parempia yksilöitä. Aikaa ratkaisuihin on vähemmän ja vaatimukset pelaajalle kasvavat.

”Ne loistavat, jotka uskaltavat ottaa vastuuta. Esimerkiksi Marko Jantunen oli aina kova, kun alettiin ratkoa pelejä”, Aravirta sanoo.

Pelaajan kokemuksesta ei voi tehdä loppuun asti päätelmiä siitä, kuka ratkaisijaksi nousee. Kokemus voi auttaa, mutta yhtä hyvin sankari voi olla nuori luonnonlapsi, joka ei edes ajattele paineita.

”Ei saa pelätä, vaan pitää olla rohkea. Se erottuu, joka uskaltaa yrittää vastustajan puolustuksen rikkomista. Riskien­hallinta pitää olla. Kaikki tietävät, että puolustus on tiukkaa”, Aravirta sanoo.

Grönman sanoo, että henkiset ominaisuudet eivät ole ikuisia. Toiset pelaajat ovat luontaisesti henkisesti vahvempia, mutta kaikki voivat kehittyä.

”Taidoissa on sisäänrakennettuna se, että niitä voi kehittää. Kaikkia taitoja voi harjoitella. Voi estää sen, että ajatus karkaa ja kehittää tilanteen nollaamisen osaamista”, Grönman sanoo.

7. Taisteluparien voittaminen

Runkosarjassa pelit samaa vastustajaa vastaan ovat harvinaisia mausteita. Pudotuspelisarjoissa sama joukkue luistelee toiselle kenttäpuoliskolle kerta toisensa jälkeen. ”Pelin ei pitäisi muuttua, mutta aina tulee taistelupareja. Vastustaja tunnetaan”, Tuulola sanoo.

Taistelupareja voi syntyä monelle osa-alueelle.

”Puolustaja voi esimerkiksi tulla epävarmaksi, kun huomaa saman hyökkääjän luistelleen monta kertaa peräkkäin ohi. Nekin tilanteet pitää pystyä nollaamaan”, Grönman sanoo.

Millainen on hyvä playoff-pelaaja?

1. Nopea, koska sillä voi aiheuttaa vastustajalle kiireen.

2. Vahva, koska se auttaa voittamaan kaksinkamppailuita.

3. Hyvä palautumaan, koska seuraava peli tulee nopeasti.

4. Itsevarma, koska rohkeus haastaa voi kantaa voittoon.

5. Riittävän nöyrä, koska yksittäinen virhe tai turha jäähy voi ­ratkaista.

6. Hyvä unohtamaan menneet, jotta ne eivät vaikuta nykyhetkeen.

7. Itsensä tunteva, koska se auttaa ajoittamaan kunnon ja palautumaan tehokkaasti.

Liigan välierien neljännet ottelut tänään maanantaina kello 18.30. Nelonen näyttää suorana HIFK–TPS-ottelun. Lisäksi HIFK–TPS ja JYP–KalPa Nelosen Urheilu+-palveluissa suorina lähetyksinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Liiga
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kiimainen huippuravuri kärvistelee kipujensa kanssa – ”Ravikuningatar Saaga ei mene poneja kovempaa, vaikka kuinka käskisi”

 2. 2

  Manchester Unitedin ex-tähdet suututtivat satoja faneja – lehtitiedon mukaan ”väsymyksen” takia

 3. 3

  MM-mitalisti Matti Heikkinen vertaa omaa nopeusharjoitteluaan cleantech -bisnekseen – ”Paremmin, tehokkaammin ja resursseja säästäen”

 4. 4

  Tapparan nolo lipsahdus maksoi pisteet – voittomaali syntyi, vaikka kiekko ei ylittänyt maaliviivaa

 5. 5

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 2. 2

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 3. 3

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 4. 4

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 5. 5

  Kiimainen huippuravuri kärvistelee kipujensa kanssa – ”Ravikuningatar Saaga ei mene poneja kovempaa, vaikka kuinka käskisi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  Ortopedi Sakari Orava leikkaa FC Barcelonan 105 miljoonan euron jalkapalloilijan Ousmane Dembélén

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Tutkimus: Parisuhteessa nainen menettää kiinnostuksen seksiin helpommin kuin mies – Asiantuntija neuvoo, miten halun voi herättää uudelleen

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  6. 6

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  7. 7

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  8. 8

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   ”Oho”, sanoo Ylen seuraavan päätoimittajan entinen työpari – ”Jouko Jokinen voi rauhoittaa Ylen turbulenssin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espanjan poliisi on tehnyt Kataloniassa ratsioita ja aluehallinnon jäsenten kiinniottoja ennen itsenäisyysäänestystä
  3. Satoja väärennettyjä tauluja, miljoonien eurojen vahingot – Keskusrikos­poliisi sai valmiiksi valtavan taideväärennös­tutkinnan
  4. ”Oho”, sanoo Ylen seuraavan päätoimittajan entinen työpari – ”Jouko Jokinen voi rauhoittaa Ylen turbulenssin”
  5. Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia
  6. Meksikolaiset kaivavat paljain käsin raunioita: Maanjäristyksen jäljiltä on löytynyt yli 200 kuollutta, kymmeniä lapsia kuoli romahtaneeseen alakouluun
  7. Marimekko kutsui koodarit kylään viikonlopuksi – Designin ja teknologian liitosta syntyi Mari-peili ja pelillistetty tehdaskierros
  8. Hallitus puolustaa budjettiaan eduskunnassa, oppositio moitti hyvätuloisten veronkevennyksiä ja tuloerojen kasvua – suora lähetys käynnissä
  9. 24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty
  10. Tunti sitten
  11. Aikuiset, kuunnelkaa meidän nuorten mielipiteitä
  12. Voiko ulkonäkö olla pääomaa? – ”Edustat aina ulkonäöllä itseäsi. Muut tekevät sen perusteella pitkälle ja jopa harhaan meneviä johtopäätöksiä”, sanoo tutkija Outi Sarpila
  13. Näytä lisää