Urheilu

Syyttäjä: Yksi epäilty otettu kiinni Borussia Dortmundin joukkueeseen kohdistuneesta räjähdeiskusta – motiivi ehkä ääri-islamistinen

Yksi henkilö on otettu kiinni epäiltynä jalkapallojoukkueen bussiin kohdistetusta iskusta. Viranomaisten tiedossa on myös toinen epäilty, ja molemmilla kerrotaan olevan islamistista taustaa.

Saksan viranomaiset ovat ottaneet yhden henkilön kiinni sen jälkeen, kun jalkapallojoukkue Borussia Dortmundia kohtaan tehtiin tiistai-iltana ilmeisesti tarkoituksellinen räjähdeisku.

Saksan syyttäjäviranomainen kertoo tiedotteessaan, että viranomaisten tiedossa on myös toinen epäilty. Molemmilla kuvaillaan olevan islamistista taustaa, ja heidän asuntonsa on tutkittu.

Paikallisen median mukaan epäillyt ovat 25-vuotias irakilainen ja 28-vuotias saksalainen.

Saksan syyttäjäviranomaisen tiedotteen mukaan tutkinta lähtee iskun tekotavan vuoksi siitä, että sillä on terroristista taustaa. Tarkka motiivi on kuitenkin vielä epäselvä.

Süddeutsche Zeitung -lehti kertoi aiemmin keskiviikkona, että poliisi tutkii paikalta löytyneen kirjeen perusteella, liittyikö isku ääri-islamismiin. Mediatietojen mukaan poliisilla on ollut myös muita tutkintalinjoja ja mahdollisia johtolankoja.

Espanjalaispelaaja Marc Bartra loukkaantui, kun joukkueen bussin vieressä tapahtui kolme räjähdystä. Myös yksi poliisi loukkaantui. Poliisi on luonnehtinut räjähteitä ”vakaviksi”, kertovat saksalaismediat ja uutistoimisto Reuters.


”Barta! Barta!”, huusivat kannattajat ennen ottelun alkua keskiviikkoiltana.

Lisäksi Monacon kannattajia oli pukeutunut Dortmundin kelta-mustiin asuihin antaessaan tukea ja kiittäessään siitä, että heitä majoitettiin Dortmundiin ottelun siirryttyä vuorokaudella.

Itse ottelu päättyi Monacon vierasvoittoon maalein 3–2 (2–1). Toinen osaottelu pelataan ensi tiistaina Monacossa.Poliisin mukaan räjähteet oli jätetty pensaikkoon tien varteen.

”Otaksumme, että ne oli suunnattu tarkoituksella Dortmundin joukkuetta vastaan”, sanoo kaupungin poliisipäällikkö Gregor Lange uutistoimisto AFP:n mukaan.

Syyttäjän edustajan mukaan tapauksessa olisi ollut aineksia pahempaankin: räjähdysaine oli tarpeeksi tehokasta lennättämään räjähteissä olleet metalliosat yli sadan metrin päähän.

Liittokansleri Angela Merkelin edustaja kertoi keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Merkel sanoo olevansa kauhistunut ”vastenmielisestä” teosta.Poliisi tutkii myös lähistöltä löytynyttä kirjettä. ”Sen todenperäisyyttä selvitetään”, syyttäjä Sandra Lücke sanoi keskiviikkoaamuna AFP:n mukaan.

Süddeutsche Zeitung -lehden sekä NDR- ja WDR-paikallisradioiden tietojen mukaan poliisin haltuunsa saamassa kirjeessä viitataan Isis-järjestöön ja joulukuussa Berliinissä tapahtuneeseen kuorma-autoiskuun, jonka tekijäksi Isis on ilmoittautunut.

Kirjeessä syytetään Saksaa osallisuudesta ”islamilaiseen valtioon” kohdistuneisiin murhiin, koska maa on lähettänyt Syyriaan Tornado-hävittäjiä osana kansainvälisen liittouman Isisin-vastaisia toimia, Süddeutsche Zeitung kertoo. Tekstin mukaan Saksan ja muiden ”ristiretkeläismaiden” urheilijat ja muut julkisuuden henkilöt olisivat tämän vuoksi Isisin ”tappolistalla”.

Syyttäjä vahvisti myöhemmässä tiedotustilaisuudessaan, että paikalta löytyi kolme kirjettä, joissa oli kaikissa sama sisältö. Tekstit viittaavat syyttäjän mukaan islamismiin, ja niissä vaaditaan muun muassa Tornado-hävittäjien vetämistä pois Syyriasta.

Poliisi tutkii kirjoitusta yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tutkinnassa mukana olevat lähteet kertovat kuitenkin Süddeutsche Zeitungille, että siitä on vielä liian aikaista vetää varmoja johtopäätöksiä. On mahdollista, että kirjeen tarkoituksena on ollut johtaa poliisia harhaan.

Uutistoimisto dpa kertoi keskiviikkona, että viranomaiset tutkivat myös internetissä julkaistua nimetöntä viestiä, jossa iskun tekijöiksi ilmoittautuisivat antifasistiset vasemmistoaktivistit. Asiasta kertovat muun muassa Süddeutsche Zeitung ja Focus. Syyttäjä kertoi kuitenkin myöhemmin iltapäivällä, että viestin aitoudesta on ”huomattavia epäilyksiä”.

Saksalaisen Bild-lehden tietojen mukaan tutkijat etsivät hyökkääjän todennäköisesti käyttämää pakoautoa, AFP kertoi aiemmin. Autossa on tiettävästi ulkomaiset rekisterikilvet. Bild kertoi myös, että räjähteet olisivat olleet putkipommeja.

Die Welt -lehden mukaan joukkueen käyttämästä hotellista oli löytynyt epäilyttävä esine.

Tarkempaa tietoa räjähdyksen taustoista ei ole.

Räjähdykset tapahtuivat joukkueen bussin välittömässä läheisyydessä. Pelaajat olivat juuri lähteneet Dortmundin laitamilla sijaitsevasta hotellista pelaamaan Mestarien liigan ottelua Monacoa vastaan.

”Bussi kääntyi päätielle, kun kuulimme valtavan pamauksen”, Dortmundin sveitsiläinen maalivahti Roman Burki sanoi sveitsiläismedialle.

”Räjähdyksen jälkeen menimme kaikki matalaksi bussissa. Osa heittäytyi bussin lattialle. Emme tienneet, olisiko lisää luvassa.”

Burkin mukaan Bartra sai osumia rikkoutuneesta ikkunalasista.

Ottelu lykättiin keskiviikkoon, ja poliisi kertoo valmistautuvansa raskaalla miehityksellä ottelun turvallisuuden varmistamiseen. Yleisöä kiellettiin tuomasta stadionille reppuja.

Myöhemmin yöllä dortmundilaisjoukkue perui kaikki keskiviikoksi suunnitellut fanikierrokset ja julkiset harjoitukset stadionilla.

Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke kertoi iskun jälkeen, että joukkue oli sokkitilassa.Poliisin mukaan stadionilla odottaneella yleisöllä ei missään vaiheessa ollut vaaraa.

Kun tieto räjähdyksistä saavutti noin kymmenen kilometrin päässä räjähdyspaikasta sijaitsevan stadionin, Monacon kannattajat puhkesivat Dortmundin kannatushuutoihin.

Dortmundilaiset puolestaan alkoivat järjestää majapaikkoja Monacon kannattajille, jotka joutuvat nyt ottelun nähdäkseen viettämään ylimääräisen yön Dortmundissa.Poliisi ei vielä varhain keskiviikkona halunnut spekuloida sitä, oliko iskussa kyse terrorismista.

”Terrori-iskun mahdollisuus ei ole uutta, olemme valmistautuneet sellaiseen pitkän aikaa”, poliisipäällikkö Lange sanoi yöllä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan. ”Emme kuitenkaan halua arvailla tätä terrori-iskuksi. Olemme varovaisia, ja tutkimme tämän tarkkaan.”

Poliisi on ollut räjähdysten jälkeen näkyvästi läsnä Dortmundin stadionilla. Räjähdysten tapahtumapaikkaa on tutkittu muun muassa lennokin avulla ilmasta.


Loukkaantunut pelaaja Marc Bartra vietiin räjähdyksen jälkeen sairaalaan hoidettavaksi. Hän loukkasi saksalaismedioiden mukaan kätensä bussin rikkoutuneen ikkunan sirpaleisiin. Käsi on leikattu, kertoo joukkueen tiedottaja Reutersille.

Saksa on ollut terrorismin vuoksi varpaillaan siitä saakka, kun tunisialaismies ajoi joulukuussa kuorma-auton berliiniläiselle joulutorille ja surmasi 12 ihmistä.

Saksassa on ainakin kerran aiemmin peruttu jalkapallo-ottelu terroriuhkauksen vuoksi. Kyseessä oli Saksan ja Hollannin välinen ottelu, joka piti pelata marraskuussa 2015 Hannoverissa.

Päätös perumisesta tehtiin tuolloin noin kaksi tuntia ennen pelin alkua, koska poliisi oli saanut konkreettisen vihjeen räjähdeiskusta stadionille.

Hannoverin pelillä haluttiin kunnioittaa Pariisin hieman aiemmin tehdyissä terrori-iskuissa kuolleita uhreja. Stadionin penkkeihin oli tehty muiden muassa surun symboliksi noussut Eiffel-tornin ja rauhanmerkin yhdistelmä.

”Päätös perumisesta tehtiin illan mittaan kerääntyneiden tietojen perusteella ja ihmisten turvallisuuden suojelemiseksi. Se ei ollut helppo päätös”, sanoi Saksan sisäministeri Thomas de Maiziére tuolloin.

Pariisissa kolme terroristia iski Stade de France -stadionilla pelatun Ranskan ja Saksan ystävyysottelun aikana. Isku oli osa 13. marraskuuta 2015 tehtyä terrori-iskujen sarjaa, joissa kuoli yli sata ihmistä ja sadat muut loukkaantuivat. Pariisissa muut iskukohteet olivat Bataclan-konserttisali, neljä baaria ja ravintolaa sekä jalkapallostadion, missä kaksi itsemurhapommittajaa iski stadionin sisäänkäynneillä ja yksi McDonalds-ravintolassa. Lue tästä, miten tapahtumat etenivät Stade de France -stadionilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Kun 125 miljoonaa euroa ei riitä – Liverpool jatkaa Barcelonan kärventämistä

 3. 3

  Chelsean päävalmentaja repesi hillittömään naurukohtaukseen toimittajan kysyttyä rikollisesta kohtelusta: ”Kaikki tietävät, mitä tapahtui”

 4. 4

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 5. 5

  Ojansivun syötöt voiton avaimena – ”Harjoituspelit ovat minulle vaikeita, kun puuttuu adrenaliinia”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 2. 2

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 3. 3

  Pertti Alajan entinen pelikaveri muistelee, miten ”Pera ei meinannut mennä millään kentälle kultaisissa kengissä”

 4. 4

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 5. 5

  Jokerit otti urakalla lukua Pietarissa SKA:n vieraana, Jormakan maali toi lohtua

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kilpakumppani teki juoksijalegenda Mo Farahille todella härskin liikkeen – puolustelee tekoaan

 2. 2

  Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

 3. 3

  Lasse Urpalainen, 22, voitti videopeliturnauksessa joukkueensa kanssa yli 10 miljoonaa dollaria

 4. 4

  Miksi useilla baseball-pelaajilla on todettu aivosyöpä?

 5. 5

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisi ottanut useita ihmisiä kiinni

  2. 2

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  5. 5

   Silminnäkijän video Turun puukotuksesta: poliisit vartioivat maassa makaavaa miestä

  6. 6

   NYT ja Reuters: Trump erotti päästrateginsa Steve Bannonin

  7. 7

   Erdogan kiihottaa Saksassa asuvia turkkilaisia Merkeliä vastaan

  8. 8

   Barcelonassa ihmisten päälle ajanut pakettiauton kuski kuoli poliisin luoteihin – iskujen oli määrä olla tuhoisampia, arvioi poliisi

  9. 9

   Sisäministeri Risikko: Ei ole tietoa siitä, että Turun puukotuksissa olisi kyse terroriteosta

  10. 10

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisi ottanut useita ihmisiä kiinni

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  6. 6

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  7. 7

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut, poliisi ampui epäiltyä reiteen – poliisi ottanut useita ihmisiä kiinni

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää