Valikko
Urheilu

”Se on aika söpö rinkula, jossa jokainen luola on ikään kuin pitänyt omaa tulipesäänsä” – näinkin Suomen urheilujohtamista voi kuvata

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen urheilussa on vaikuttanut pieni ja keskittynyt ryhmä ihmisiä, joilla on ollut muita enemmän mahdollisuuksia päätöksentekoon.

Piiri pieni pyörii. Näin voi sanoa tuoreen tutkimuksen valossa suomalaisesta urheilusta ja liikuntaelämästä. Siellä vaikuttaa pieni ja keskittynyt ryhmä ihmisiä, joilla on muita enemmän mahdollisuuksia päätöksentekoon.

Naisten osuus tässä valtaeliitissä on kasvanut merkittävästi kymmenen viime vuoden aikana.

Muun muassa näihin tuloksiin on tullut LIKES-tutkimuskeskuksen tutkija Kati Lehtonen osana väitöskirjatutkimustaan. Artikkeli on julkaistu Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Helsingin
Olympiastadionin toimitusjohtaja Maija Innanen on yksi tutkimuksessa mainituista keskeisistä urheilupäättäjistä.

Innanen sanoo, ettei ole tullut ajatelleeksi itseään eliittiverkoston toimijana.

”Mutta verkostoon kuuluminen on ollut suunnattoman tärkeää siltä kannalta, että se on mahdollistanut tärkeisiin asioihin vaikuttamisen ja toki vienyt omaa työtä eteenpäin”, sanoo Innanen, joka on aiemmin työskennellyt mm. Suomen Voimisteluliiton pääsihteerinä ja Suomen Liikunnan ja Urheilun johtotehtävissä.

Tutustuttuaan tutkimukseen Innanen sanoo tunnistavansa hyvin, että valtaeliitti on ollut hyvin kapea, keskittynyt ja staattinen.

”Se ei ole koskaan hyvä asia. Toki oleellista on aina se, miten valtaa käyttää. Luulenpa myös, että monet tärkeät päätökset on tehty vuosikymmenten varrella suurelta osin käytännössä ns. epävirallisten verkostojen sisällä. Niissä lienee ollut mukana myös muita kuin tutkimuksessa mainittuja toimijoita.”

Naisten osuuden kasvua päättäjäverkossa Innanen ei ole juurikaan havainnut.

”Mutta täytyy varmaan uskoa tutkimusta. Käytännössä se ei näy riittävästi. Ainakin ns. ylimmällä valtakunnallisella päättäjätasolla naiset ovat aliedustettuina. Toki on tapahtunut kehitystä, mutta ei riittävästi”, Innanen sanoo.Lehtonen kävi verkostoanalyysin avulla läpi viiden eri liikunnan keskusjärjestön hallitusjäsenyydet sekä 16 liikuntapoliittisen työryhmän jäsenyydet vuosilta 1993–2014.

Samalla tarkasteltiin verkostojen sisäisen hierarkian muodostumista. Kohteena olivat vain siellä toimineet henkilöt.

”Miten valtaa on sitten käytetty, on toinen juttu”, Lehtonen huomauttaa.

Tarkasteluväli oli yli 20 vuotta. ”Mutta samat tyypit ovat olleet hyvin pienillä vaihdoksilla hyvin kauan vallankahvassa. Jotta tällaiseen keskeiseen asemaan pääsee, täytyy olla todella pitkään vallankahvassa yksittäisessä virassa tai organisaatiossa. Sieltä sitten se oma paikka mahdollistaa, että pääsee muuallekin.”

Lehtosen tutkimuksen mukaan valtaeliitin sisällä myös vaihdetaan paikkaa.

”Yksi tällaisen valtaeliitin tunnusmerkki on, että sen sisällä on helppo vaihtaa paikkaa.”

Esimerkkinä
Lehtonen mainitsee Tapio Korjuksen, joka on tutkimuksessa yksi valtaeliitin keskeisimpiä toimijoita.

”Hän oli 2000-luvun puolivälin jälkeen puheenjohtaja valtion liikuntaneuvostossa, jonka tehtävänä on muun muassa arvioida valtionhallinnon toimenpiteiden vaikutuksia liikunnan ja urheilun toimialalla. Sitten hän toimi huippu-urheilun muutostyöryhmässä (Humu), ja sen jälkeen hänet valittiin uudestaan valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajaksi.”

Samalla Korjus teki varsinaista päivätyötään Kuortaneen urheiluopiston johtotehtävissä.

”Urheiluopistoillahan on ihan merkittävä rooli urheilu- ja liikuntajärjestelmässä. Hänen siviilityönsä tukee hyvin kiinteästi sitä, mikä asema hänellä on täällä verkostossa luottamustoimien kautta.”

Tutkimuksen mukaan keskusjärjestöjen ja työryhmien jäsenyyksistä muodostuu yksilötasolla täysin eri henkilöistä koostuvat verkostot.

Poikkeuksen tekevät Maija Innanen sekä entinen Olympiakomitean puheenjohtaja ja Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Nieminen, jotka ovat olleet keskeisessä asemassa kummassakin verkostossa.

Keskusjärjestöjen verkosto on rakenteeltaan erilainen kuin työryhmäverkosto. Edellinen muistuttaa Lehtosen mukaan luolamiesverkostoa, joka verkostotutkimuksessa tarkoittaa ympyräverkostoa.

”Se on aika söpö rinkula, jossa jokainen luola on ikään kuin pitänyt omaa tulipesäänsä. Siellä entiset toimialajärjestöt ovat olleet aika kaukana toisistaan jopa fyysisesti, eivätkä ihmiset hallituksissa ole juurikaan yhdistäneet näitä.”

Tutkimuksen tulokset osoittavat myös, että yhteiskunnallinen asema määrittää paikan hallitus- ja työryhmäverkostossa. Esimerkiksi puheenjohtajistoon valikoituu politiikan ja julkisen hallinnon edustajia.

Veikkaus on ollut merkittävä suomalaisen urheilun rahoittaja. Lehtosen mukaan se on ollut myös keskeinen vallankäytön paikka ja mahdollistaja, kun taustalla on liikuntajärjestöjen historia.

Vuoden alussa voimaan astunut rahapelifuusio vaikuttaa Lehtosen mukaan merkittävästi urheilun vallankäytön verkostoihin.

”Toisaalta edelleen on nähtävissä, että uudistunutkin Veikkaus mahdollistaa varainhankkijan ja edunsaajan pääsyn samoihin päättäjäverkostoihin.”

Myös liikunnan keskusjärjestöjen piirissä on tapahtunut fuusio ja siirtyminen yhteen keskusjärjestöön eli Olympiakomiteaan. Luolamiesten aika alkaa olla ohi.

”Vallankäyttöpaikat vähentyvät vääjäämättä”, Lehtonen toteaa.

Tausta: Valtaeliitillä on paljon päätösvaltaa

Kati Lehtosen tutkimusaineisto koostui 121 yksittäisestä hallituksesta ja työryhmästä vuosilta 1993–2014.

Keskusjärjestöjen hallituksia aineistossa on yhteensä 83 ja työryhmiä 38. Mukana on valtion liikuntaneuvosto jokaiselta vuodelta.

Työryhmä- ja kokonaisverkostosta keskeisiksi toimijoiksi luokiteltiin ne, joilla oli ollut vähintään kolme jäsenyyttä tarkastelujakson aikana.

Keskusjärjestöissä jäsenyyksien maksimimäärä yhtä toimijaa kohti oli kolme, joten keskeisiksi luokiteltiin kaksi tai kolme jäsenyyttä omaavat henkilöt.

Keskeisten verkostotoimijoiden (suurlinkkaajat) lukumääräksi muodostui työryhmäverkostossa 27, keskusjärjestöissä 35 ja kokonaisverkostossa 44.

”Työryhmäverkostossa valtaeliitin osuus oli 14 prosenttia. Heillä oli työryhmissä lähes 40 prosenttia päätösvallasta käytössä. Se on aika kova suhdeluku. Keskusjärjestöissä 16 prosentilla oli noin kolmasosa päätösvallasta. Eli yksilötason eliittiverkosto urheilussa on hyvin keskittynyt”, Lehtonen sanoo.

Fakta

Grafiikan lyhenteitä


 OK Olympiakomitea

 OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö

 SLU Suomen Liikunta ja Urheilu

 KUNTO Kuntoliikuntaliitto

 NS Nuori Suomi

 KLO Kansallisen liikuntaohjelman työryhmä

 LIIPO Liikuntapolitiikan tulevaisuus -työryhmä

 HUTR Huippu-urheilutyöryhmät

 HUMU Huippu-urheilun muutostyöryhmä

 LATR Liikuntajärjestöjen avustustyöryhmät

 LLTR Liikuntalakityöryhmä

 VLN Valtion liikuntaneuvosto

 JMRJ Liikuntamäärärahajaos

 KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

 JyU Jyväskylän yliopisto

 TaY Tampereen yliopisto

 SSL Suomen Suunnistusliitto

 Para Paralympiakomitea

 SAL Suomen Ampumaurheiluliitto
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

 2. 2

  Tyson Furylta villi arvio nyrkkeilymaailman kohutuimmasta ottelusta – historiallinen tyrmäys 35 sekunnissa: ”Se tekisi hyvää oikeille ihmisille”

 3. 3

  Videotuomarointi puraisi taas Ranskaa – rankkarituomio muuttui yllättäen vielä ankarammaksi

 4. 4

  Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen

 5. 5

  Pesäpalloilija Jukka Yrjänen siirtyi Tahkosta Kaisaniemen Tiikereihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ovatko yksinpurjehtijat päästään sekaisin? Alex Thomson kiersi maailman ympäri 74 vuorokaudessa – ei nukkunut kertaakaan yli tuntia kerralla

 2. 2

  Tyson Furylta villi arvio nyrkkeilymaailman kohutuimmasta ottelusta – historiallinen tyrmäys 35 sekunnissa: ”Se tekisi hyvää oikeille ihmisille”

 3. 3

  Lauri Markkanen on perfektionisti, joka taitaa brändäyksen: Varaustilaisuutta varten hän teetätti kuusi pukua, sisävuoreen oli ommeltu Suomen lippu

 4. 4

  Sinivalkoinen formulaääni ihmeissään Räikkösen ja Bottaksen kolareista – ei muista vastaavaa tapausta historiasta: ”Jo naurattaa”

 5. 5

  Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 2. 2

  Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

 3. 3

  NHL-liigaan varattiin yhteensä 23 suomalaista, ensimmäisellä kierroksella varausennätys – näin suomalaiset sijoittuivat

 4. 4

  Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

 5. 5

  Entinen tennistähti Boris Becker törsäsi kymmenien miljoonien omaisuuden – asetettiin konkurssiin: ”Hänestä saa kuvan miehenä, jonka pää on hiekassa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  8. 8

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Selvitys: 22 miljoonaa amerikkalaista menettää sairausvakuutuksen, jos terveydenhuoltoesitys menee läpi
  3. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  4. 2 tuntia sitten
  5. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. 4 tuntia sitten
  11. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  12. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  13. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  14. Näytä lisää