Valikko
Urheilu

”Se on aika söpö rinkula, jossa jokainen luola on ikään kuin pitänyt omaa tulipesäänsä” – näinkin Suomen urheilujohtamista voi kuvata

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen urheilussa on vaikuttanut pieni ja keskittynyt ryhmä ihmisiä, joilla on ollut muita enemmän mahdollisuuksia päätöksentekoon.

Piiri pieni pyörii. Näin voi sanoa tuoreen tutkimuksen valossa suomalaisesta urheilusta ja liikuntaelämästä. Siellä vaikuttaa pieni ja keskittynyt ryhmä ihmisiä, joilla on muita enemmän mahdollisuuksia päätöksentekoon.

Naisten osuus tässä valtaeliitissä on kasvanut merkittävästi kymmenen viime vuoden aikana.

Muun muassa näihin tuloksiin on tullut LIKES-tutkimuskeskuksen tutkija Kati Lehtonen osana väitöskirjatutkimustaan. Artikkeli on julkaistu Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Helsingin
Olympiastadionin toimitusjohtaja Maija Innanen on yksi tutkimuksessa mainituista keskeisistä urheilupäättäjistä.

Innanen sanoo, ettei ole tullut ajatelleeksi itseään eliittiverkoston toimijana.

”Mutta verkostoon kuuluminen on ollut suunnattoman tärkeää siltä kannalta, että se on mahdollistanut tärkeisiin asioihin vaikuttamisen ja toki vienyt omaa työtä eteenpäin”, sanoo Innanen, joka on aiemmin työskennellyt mm. Suomen Voimisteluliiton pääsihteerinä ja Suomen Liikunnan ja Urheilun johtotehtävissä.

Tutustuttuaan tutkimukseen Innanen sanoo tunnistavansa hyvin, että valtaeliitti on ollut hyvin kapea, keskittynyt ja staattinen.

”Se ei ole koskaan hyvä asia. Toki oleellista on aina se, miten valtaa käyttää. Luulenpa myös, että monet tärkeät päätökset on tehty vuosikymmenten varrella suurelta osin käytännössä ns. epävirallisten verkostojen sisällä. Niissä lienee ollut mukana myös muita kuin tutkimuksessa mainittuja toimijoita.”

Naisten osuuden kasvua päättäjäverkossa Innanen ei ole juurikaan havainnut.

”Mutta täytyy varmaan uskoa tutkimusta. Käytännössä se ei näy riittävästi. Ainakin ns. ylimmällä valtakunnallisella päättäjätasolla naiset ovat aliedustettuina. Toki on tapahtunut kehitystä, mutta ei riittävästi”, Innanen sanoo.Lehtonen kävi verkostoanalyysin avulla läpi viiden eri liikunnan keskusjärjestön hallitusjäsenyydet sekä 16 liikuntapoliittisen työryhmän jäsenyydet vuosilta 1993–2014.

Samalla tarkasteltiin verkostojen sisäisen hierarkian muodostumista. Kohteena olivat vain siellä toimineet henkilöt.

”Miten valtaa on sitten käytetty, on toinen juttu”, Lehtonen huomauttaa.

Tarkasteluväli oli yli 20 vuotta. ”Mutta samat tyypit ovat olleet hyvin pienillä vaihdoksilla hyvin kauan vallankahvassa. Jotta tällaiseen keskeiseen asemaan pääsee, täytyy olla todella pitkään vallankahvassa yksittäisessä virassa tai organisaatiossa. Sieltä sitten se oma paikka mahdollistaa, että pääsee muuallekin.”

Lehtosen tutkimuksen mukaan valtaeliitin sisällä myös vaihdetaan paikkaa.

”Yksi tällaisen valtaeliitin tunnusmerkki on, että sen sisällä on helppo vaihtaa paikkaa.”

Esimerkkinä
Lehtonen mainitsee Tapio Korjuksen, joka on tutkimuksessa yksi valtaeliitin keskeisimpiä toimijoita.

”Hän oli 2000-luvun puolivälin jälkeen puheenjohtaja valtion liikuntaneuvostossa, jonka tehtävänä on muun muassa arvioida valtionhallinnon toimenpiteiden vaikutuksia liikunnan ja urheilun toimialalla. Sitten hän toimi huippu-urheilun muutostyöryhmässä (Humu), ja sen jälkeen hänet valittiin uudestaan valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajaksi.”

Samalla Korjus teki varsinaista päivätyötään Kuortaneen urheiluopiston johtotehtävissä.

”Urheiluopistoillahan on ihan merkittävä rooli urheilu- ja liikuntajärjestelmässä. Hänen siviilityönsä tukee hyvin kiinteästi sitä, mikä asema hänellä on täällä verkostossa luottamustoimien kautta.”

Tutkimuksen mukaan keskusjärjestöjen ja työryhmien jäsenyyksistä muodostuu yksilötasolla täysin eri henkilöistä koostuvat verkostot.

Poikkeuksen tekevät Maija Innanen sekä entinen Olympiakomitean puheenjohtaja ja Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Nieminen, jotka ovat olleet keskeisessä asemassa kummassakin verkostossa.

Keskusjärjestöjen verkosto on rakenteeltaan erilainen kuin työryhmäverkosto. Edellinen muistuttaa Lehtosen mukaan luolamiesverkostoa, joka verkostotutkimuksessa tarkoittaa ympyräverkostoa.

”Se on aika söpö rinkula, jossa jokainen luola on ikään kuin pitänyt omaa tulipesäänsä. Siellä entiset toimialajärjestöt ovat olleet aika kaukana toisistaan jopa fyysisesti, eivätkä ihmiset hallituksissa ole juurikaan yhdistäneet näitä.”

Tutkimuksen tulokset osoittavat myös, että yhteiskunnallinen asema määrittää paikan hallitus- ja työryhmäverkostossa. Esimerkiksi puheenjohtajistoon valikoituu politiikan ja julkisen hallinnon edustajia.

Veikkaus on ollut merkittävä suomalaisen urheilun rahoittaja. Lehtosen mukaan se on ollut myös keskeinen vallankäytön paikka ja mahdollistaja, kun taustalla on liikuntajärjestöjen historia.

Vuoden alussa voimaan astunut rahapelifuusio vaikuttaa Lehtosen mukaan merkittävästi urheilun vallankäytön verkostoihin.

”Toisaalta edelleen on nähtävissä, että uudistunutkin Veikkaus mahdollistaa varainhankkijan ja edunsaajan pääsyn samoihin päättäjäverkostoihin.”

Myös liikunnan keskusjärjestöjen piirissä on tapahtunut fuusio ja siirtyminen yhteen keskusjärjestöön eli Olympiakomiteaan. Luolamiesten aika alkaa olla ohi.

”Vallankäyttöpaikat vähentyvät vääjäämättä”, Lehtonen toteaa.

Tausta: Valtaeliitillä on paljon päätösvaltaa

Kati Lehtosen tutkimusaineisto koostui 121 yksittäisestä hallituksesta ja työryhmästä vuosilta 1993–2014.

Keskusjärjestöjen hallituksia aineistossa on yhteensä 83 ja työryhmiä 38. Mukana on valtion liikuntaneuvosto jokaiselta vuodelta.

Työryhmä- ja kokonaisverkostosta keskeisiksi toimijoiksi luokiteltiin ne, joilla oli ollut vähintään kolme jäsenyyttä tarkastelujakson aikana.

Keskusjärjestöissä jäsenyyksien maksimimäärä yhtä toimijaa kohti oli kolme, joten keskeisiksi luokiteltiin kaksi tai kolme jäsenyyttä omaavat henkilöt.

Keskeisten verkostotoimijoiden (suurlinkkaajat) lukumääräksi muodostui työryhmäverkostossa 27, keskusjärjestöissä 35 ja kokonaisverkostossa 44.

”Työryhmäverkostossa valtaeliitin osuus oli 14 prosenttia. Heillä oli työryhmissä lähes 40 prosenttia päätösvallasta käytössä. Se on aika kova suhdeluku. Keskusjärjestöissä 16 prosentilla oli noin kolmasosa päätösvallasta. Eli yksilötason eliittiverkosto urheilussa on hyvin keskittynyt”, Lehtonen sanoo.

Fakta

Grafiikan lyhenteitä


 OK Olympiakomitea

 OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö

 SLU Suomen Liikunta ja Urheilu

 KUNTO Kuntoliikuntaliitto

 NS Nuori Suomi

 KLO Kansallisen liikuntaohjelman työryhmä

 LIIPO Liikuntapolitiikan tulevaisuus -työryhmä

 HUTR Huippu-urheilutyöryhmät

 HUMU Huippu-urheilun muutostyöryhmä

 LATR Liikuntajärjestöjen avustustyöryhmät

 LLTR Liikuntalakityöryhmä

 VLN Valtion liikuntaneuvosto

 JMRJ Liikuntamäärärahajaos

 KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

 JyU Jyväskylän yliopisto

 TaY Tampereen yliopisto

 SSL Suomen Suunnistusliitto

 Para Paralympiakomitea

 SAL Suomen Ampumaurheiluliitto
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Sanoma ostaa A-lehdiltä Urheilulehden, joka sulautuu Urheilusanomiin – urheilumedian nimi on vielä haussa

 2. 2

  Leijonien MM-otteluja katsoi keskimäärin lähes 1,2 miljoonaa suomalaista – maksu-tv houkutteli reilut 100 000 katsojaa

 3. 3

  Kolme kiipeilijää kuoli Mount Everestillä – yksi vuoren valloittanut yhä kateissa

 4. 4

  Robert Helenius kommentoi siirrettyä Chisora-ottelua: ”Olin järkyttynyt”

 5. 5

  Stadin derby pursuaa ulos stadionilta – häiriköt eivät ole tervetulleita

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kolme kiipeilijää kuoli Mount Everestillä – yksi vuoren valloittanut yhä kateissa

 2. 2

  Ruotsi on jääkiekon maailmanmestari – Kanada kaatui voittomaalikilpailussa

 3. 3

  ”Adrenaliini virtaa, kun ponnistaa taivasta kohti” – katso kuvakoosteesta, kuinka cheerleaderit panevat parastaan

 4. 4

  Sebastian Aho oli Leijonien paras ja hänellä on suuri tulevaisuus edessään – HS arvioi Suomen pelaajat

 5. 5

  Leijonat pelasi MM-kisoissa värittömästi ja käteen jäi vain vähän – peli ei juuri kehittynyt Marjamäen alaisuudessa koko kauden aikana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tamilta yllättävä väite USA:n valmistautumisesta Leijonat-peliin – ja hän saattoi olla oikeassa

 2. 2

  Kiipeilijä yritti päästä Everestille ilmaiseksi – löydettiin luolasta piileskelemästä, ja nyt uhkaa muhkea sakko

 3. 3

  Harri Säteri nollasi USA:n ja loi pohjan Leijonien jättiyllätykselle MM-puolivälierässä: ”Kyllä unelmat ovat edessäpäin”

 4. 4

  Michael Schumacherin perhettä kiristettiin ja uhattiin lasten tappamisella – kiristäjä jäi kiinni lapsellisen virheen vuoksi

 5. 5

  Leijonat pelaa pronssiottelussa – Ruotsi oli selkeästi parempi MM-välierässä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  5. 5

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  6. 6

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  7. 7

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
  3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
  4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
  5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
  6. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
  7. Tunti sitten
  8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
  9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
  10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
  11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
  12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
  13. Näytä lisää